Botswana

Landinformatie Botswana

Bagage

Voor de binnenlandse vluchten in Botswana geldt een maximaal gewicht van 15 kg per persoon. Deze bagage dient vervoert te worden in een zachte tas/koffer. Dit in verband met de minimale bagageruimte onder de vliegtuigjes. Daarnaast mag u 5 kg handbagage meenemen.

Eten en drinken

In alle camps waar u verblijft kunt u genieten van een gevarieerd aanbod aan eten en drinken. De meeste camps proberen wel Afrikaanse gerechten toe te voegen aan het menu. In sommige lodges en camps is het ontbijt, lunch en diner in buffetstijl. Andere camps kiezen juist voor een set menu waarbij u vaak twee keuzes heeft uit de voor- en hoofdgerechten. Eventuele dieetwensen kunt u vooraf aan ons doorgeven. In sommige camps is het gebruikelijk dat gasten samen eten. Zo kunt u de ervaringen van de dag delen met andere reizigers. Wilt u traditioneel Botswaanse gerechten proberen denk dan aan 'sadza' (maïspap waar groenten en vlees in verwerkt) en vetkoek (een soort oliebol). Wat het een maaltijd wel speciaal maakt in Botswana is de mogelijkheid om lokaal wild te eten, zoals kudu, springbok, struisvogel of krokodil. Wat betreft drinken is dit in Botswana gelijk met de rest van de wereld. Koffie, thee, vruchtensappen en frisdranken zijn volop verkrijgbaar. De meeste camps hebben ook een ruime keuze aan bier, wijn en sterke dranken. Botswana heeft een eigen biermerk genaamd Bojalwa.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 30 maart - Goede Vrijdag
 • 1 & 2 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 10 mei - Hemelvaartsdag
 • 1 juli - Ser Seretse Khama Dag
 • 16 & 17 juli - Presidentsdag
 • 30 september & 1 oktober - Botswana dag
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De munteenheid in Botswana is de Pula. Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. De munt is verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden en lodges. Naast de Pula kunt u in Botswana ook terecht met de US dollars en euro’s, met name in de lodges en hotels.

 • Pinpas: in Maun, Kasane en Gaborone zijn ATM (geldautomaten) aanwezig. Met uw pinpas (met Cirrus-logo) kunt u hier de Botswaanse Pula krijgen. Uw gids kan u eventueel van hulp zijn met het zoeken naar een ATM (geldautomaten).Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcard: creditcards, zoals Visa en Mastercard, worden in Botswana geaccepteerd. U kunt hier vooral mee terecht in luxe hotels en lodges maar ook restaurants in de grote steden accepteren de kaarten. Vaak wordt er 3-5% extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Belangrijk: wij raden u aan om contant geld in US dollars (in kleine coupures) en Euro’s mee te nemen. Bij banken en wisselkantoren zijn deze goed inwisselbaar. Let erop dat biljetten van 50 en 100 dollar niet worden ingenomen, vanwege de vele vervalsingen die hiervan in omloop zijn.
 • Wisselkoers: De waarde van 100 Pula was in september 2018 ongeveer € 8,02.

Gele Koorts

Sinds 01 oktober 2011 zijn reizigers die in Botswana hebben overnacht (of in transit zijn geweest), verplicht een Gele Koorts vaccinaties te hebben wanneer men terug reist naar Zuid-Afrika. Dit geldt ook voor passagiers die in transit zijn op een Zuid-Afrikaanse luchthaven. Neemt u daarom het gele vaccinatieboekje mee op reis als u tijdens uw reis in Zambia/Livingstone bent geweest. De bescherming na een vaccinatie tegen Gele Koorts gaat 10 dagen na de inenting in.

Gezondheid

Voor reizen naar Botswana wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus (alleen bij een verblijf langer dan 3 maanden). Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Botswana zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Botswana
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Botswana een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Een visum voor Botswana is niet nodig (tenzij u langer dan 90 dagen in Botswana verblijft).

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

Omdat de meeste safariactiviteiten in open wagens of boten zijn, is het belangrijk om verschillende lagen kleding te dragen. U kunt de kledingstukken dan uit doen/aan doen als het gedurende de dag warmer/koeler wordt. In de zomer wordt het, vanwege de hitte, aangeraden om lichte katoenen kleding en een hoed mee te nemen. Voor het winterseizoen wordt over het algemeen kleding die men normaal in de lente/herfst zou dragen, aangevuld met wat warmere kleding voor de frisse avonden, aanbevolen. Vergeet niet om geschikte wandelschoenen en zwemkleding mee te nemen. Wanneer u op safari gaat is het belangrijk om neutrale kleuren te dragen. Felle kleuren en witte T-shirts worden afgeraden en kunnen het wild zelfs afschrikken.

Klimaat

Botswana is het gehele jaar door te bezoeken. Er zijn echter verschillen per periode:

 • juni - augustus:
  Dit zijn de ‘koudste’ maanden waarbij de dagtemperatuur voor het maken van safari’s aangenaam is, ongeveer 20 - 27 graden. De temperatuur kan ’s nachts en in de vroege ochtend dalen naar 0 - 8 graden. Deze periode is het meest populair omdat de wateren van de Okavango en rivieren grote aantallen wild aantrekken. Daarnaast is de vegetatie droger en minder hoog waardoor het wild makkelijker te zien is.

 • september - oktober:
  De temperaturen stijgen en het landschap wordt nog droger. Het wild concentreert zich meer en meer rondom waterbronnen. Men kan spreken van de beste periode voor big game safari’s. De temperatuur kan in oktober oplopen tot 40 graden, hetgeen niet voor elke reizigers geschikt is. Gebieden als Magadigadi, Nxai Pan en Central Kalahari zijn in deze maanden erg heet.

 • november - maart:
  De maanden staan bekend als de ‘green season’, wanneer de regens arriveren. Gedurende de dag zijn de temperaturen nog steeds warm, variërend van 30 - 35 graden. Bij regen kan de temperatuur dalen naar 15 - 18 graden. De regens vallen meestal in korte, spectaculaire onweersbuien, wat safariactiviteiten kan onderbreken. Hoewel de regens per jaar veranderen is het nog steeds een aangename periode om te reizen. Tussen de regens zijn er namelijk langere periodes van droogte. De periode is goed voor vogelaars en mensen die naar de Kalahari en Linyanti regio willen reizen (vanwege migraties van het wild). Het is ook de tijd dat de meeste dieren jongen krijgen.

 • april - mei:
  Deze maanden zijn mooie maanden met een strak blauwe lucht en een fris groen landschap. Nachttemperaturen dalen waardoor de temperaturen overdag warm zijn, en de avonden en nachten brengen aangename verkoeling. De Kalahari regio is ook in deze maanden goed te bezoeken. Wegen in de parken drogen al uit waardoor deze beter begaanbaar worden voor de safarivoertuigen.

Noot: in en om de Okavango zijn de temperaturen meer constant dan in de drogere gebieden van de Kalahari.

Klik hier voor het actuele weer in Botswana
Luchthavens

De grootste luchthaven van Botswana is Gaborone wat tevens de hoofdstad van het land is. Toeristisch gezien is Maun de belangrijkste luchthaven. Andere zijn Kasane en Francistown.

Plastic

Er geldt een verbod op de invoer van plastic tassen in Botswana. Houdt u hier rekening mee tijdens het inpakken van uw bagage. Bagage kan doorzocht worden wanneer u het land binnenkomt en plastic boodschappentassen worden ingenomen.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Botswana
Tijdsverschil

In de winter is het in Botswana een uur later dan in Nederland. In de zomer is er geen tijdsverschil.

Voltage

Het voltage in Botswana is 220/240V. U kunt het beste een wereldstekker meenemen. In de meeste tented camps is in de kamer geen mogelijkheid om batterijen op te laden. In de main area zijn vaak meerdere oplaadpunten.

Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Botswana

Reiservaringen
Botswana

 • “Natuurlijk Namibië en Botswana”

  lees meer
  -
  Paul en Danielle
 • “ Gisterochtend werden we gewekt door leeuwen op 100 m afstand!”

  lees meer
  -
  Barbara & Ted
 • “Dit is de 2e reis die jullie voor ons regelen en we zijn zeer tevreden klanten”

  lees meer
  -
  Jeanette de Ruijter
 • “De voorbereiding, info van U was van grote klasse.”

  lees meer
  -
  Van de Bunt

Naar Botswana in stijl?

Luxe Reizen Afrika Logo

Op zoek naar een echte luxe Botswana reiservaring? Bekijk dan ook het aanbod op LuxeReizenAfrika!

Ontdek Botswana