Menu

Duurzaam Cambodja

Cambodja is één van de armste landen in Zuidoost-Azië. Een duurzame aanpak in een land als Cambodja, waar ontwikkeling nog steeds in de kinderschoenen staat, is dan ook van groot belang. Elke reis naar Cambodja draagt in principe al bij aan de economische ontwikkelingen van het land. De manier waarop u reist kan daarom grote gevolgen hebben voor de lokale economie en milieu.

Cambodja - leraar Siem Reap Cambodja - Siem Reap - wandeling door het rijstveld Cambodja - Kratie - jonge monnik

Duurzaamheid in Cambodja komt in twee varianten: één ervan is het milieu en wildlife, maar het overgrote deel valt onder socio-economische duurzaamheid. PANGEA Travel heeft daarom dan ook een product in Cambodja ontwikkeld waarbij de focus ligt op de bevolking en hun ontwikkeling. Wij samen met een lokale partner die duurzaamheid ook hoog in het vaandel heeft. Zij contracteren voornamelijk zelfstandigen die ingezet worden als chauffeurs en gidsen. Zo worden families direct ondersteund in hun eerste levensbehoeften. Alle zelfstandige professionals die ingezet worden voor onze reizen zijn gecertificeerd en worden jaarlijks door onze lokale vertegenwoordiging getraind.

Op gebied van milieu en ecologie bieden wij veelal excursies aan die een “low carbon footprint” achterlaten zoals fietsen en homestays. Ook projecten die zich richten op het welzijn van de (vaak met uitsterven bedreigde) dieren steunen wij veel met ons Cambodja product. Deze organisaties zijn heel selectief gekozen en moeten aan strenge internationale regels voldoen.

Cambodja - Stung Treng - wandelen langs de mekong

Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis?
Het leuke aan een land als Cambodja is dat u spontaan in allerlei situaties verzeild kunt raken, waarbij u ook (soms onbewust) bijdraagt aan duurzaamheid. Als u flexibel bent, kunt u zo maar op een trouwerij belanden op het platteland, of met een lekke band bij een lokaal gezin aan de Mekong uw lunch nuttigen.

Onze lokale partner denkt daar ook erg graag in mee en doet zelf al leuke projectjes om het juiste voorbeeld te geven. Zo worden er maandelijks activiteiten georganiseerd om de straten op te schonen en afval weg te brengen. Ook krijgt u ter plekke een metalen waterfles die u onderweg kunt bijvullen. Daarnaast trainen zij hun personeel en partners jaarlijks

Ons product voor Cambodja is zo opgezet dat er in elke reis elementen van duurzaamheid zitten. In elke reis kunt u zelf nog bepalen hoe ver u wilt gaan met het bijdragen aan die duurzaamheid. Maakt u de switch om uw lunch te nuttigen in een restaurant of toch liever bij een lokaal gezin? Wilt u de tempels van Angkor per auto of fiets bezoeken? Het zijn allemaal keuzes die bij kunnen dragen aan de duurzaamheid van uw reis.

Veel hotels in ons assortiment reiken al naar duurzaamheid. Meer en meer dienstverleners beginnen het belang van duurzaamheid in te zien. Samen met onze lokale partner houd PANGEA Travel alles nauwlettend in de gaten en bezoekt jaarlijks nieuwe potentiele partners die aan duurzame ontwikkeling doen.

Cambodja - Kratie - fietsen in de community

Kunt u een project bezoeken?
Het bezoeken van projecten is altijd mogelijk. Door het hele land en langs elke route ligt wel een project wat u kunt steunen met een bezoek. Geeft u dus vooral aan bij uw reisspecialist, wat u zou willen bezoeken en wat u met dat bezoek zou willen bereiken. Het is belangrijk om hier wat tijd voor vrij te maken. Een project bezoeken is één, maar het begrijpen is een tweede.

Niet alle projecten zijn toegankelijk voor toeristen. Zeker projecten die zich richten op de kwetsbare jeugd moeten voorzichtig benaderd worden. Daarentegen zijn conservatie die te maken hebben met natuur en wildlife, zoals het Elephant Valley Project, het bereizen van (een deel van) de Mekong Discovery Trail, of een bezoek aan het Phare Ponleu Circus, altijd mogelijk.
Cambodja - Mondulkiri - Elephant Valley Project Cambodja - Stung Treng - mekong mountainbikingCambodja - Battambang - Phare Ponleu Selpak

Naast deze meer voor de hand liggende bezoeken zijn er ook projecten die u zelf kunt starten. Zo is er de mogelijkheid om een waterput te doneren aan een gezin op het platteland. Deze put kunt u (deels) zelf bouwen in drie dagen tijd. Een ander project wat ondersteunt wordt samen met onze lokale partner is de Kok Dong School. Een bezoek aan de school richt zich op een gesprek met de directeur van de school. Deze sympathieke man vertelt u alles over de redenen waarom hij de school is begonnen en wat hij hoopt te bereiken voor de kinderen en de gemeenschap.

Cambodja - Siem Reap - Kok Dong Community school

Onze hotel partners in Cambodja
In onze lijst aan hotels voor Cambodja ziet u bij een aantal hotels het PANGEA Travel duurzaamheidslogo staan. Deze hotels voldoen aan onze eisen die wij stellen aan de duurzaamheid van accommodaties. Sommige hotels leveren daarin een grote socio-economische bijdrage, waarbij anderen juist meer op het ecologische of op conservatie ingesteld zijn. Onze drie suggesties voor duurzame accommodaties:

Rambutan Urban Resort
Cambodja - Siem Reap - Rambutan Resort - DuurzaamOp een geheel ander niveau draagt het Rambutan Resort bij aan duurzaamheid. Veel personeel van het Rambutan Resort valt in de categorie “kwetsbaar”. Zij worden gesteund door middel van doorlopende trainingen, krijgen een opleiding betaald van het hotel voor hun kinderen, en hebben zeer goede arbeidsvoorwaarden. 

Knai Bang Chatt
Cambodja - Knai Bang Chatt - peper boerderijHet Knai Bang Chatt is vooral gericht op het welzijn van de gemeenschap waarin zij gelegen zijn. Lokale mensen worden goed opgeleid en krijgen daarbij direct de kans om bij het resort aan de slag te gaan. Ook steunt het resort de lokale boeren en scholen financieel door via hun peperplantage de inkomsten te delen. Zij investeren veel in de omgeving van Kep in projecten die zij ook toegankelijk maken voor toeristen.

Shinta Mani Wild
Cambodja - Cardamom Mountains - Shinta Mani Wild -rangerHet resort is gebouwd in een beschermd gebied in het Cardamom gebergte met als hoofdreden om de flora en fauna van het gebied te beschermen. Een verblijf in dit resort draagt bij aan de middelen van de boswachters om de natuur en het wildlife van het gebied beschermen. Maar ook wordt er geïnvesteerd in de capaciteit van de mensen in dit afgelegen gebied, om zo op de arbeidsmarkt betere kansen te genieten. 

Voor een persoonlijke ervaring van Daniel over duurzaamheid in Cambodja kun u zijn blog lezen.