Menu

Laos & Cambodja fietsreis

Op deze schitterende en actieve reis stapt u op een mountainbike en fietst u de Mekong af van Pakse, gelegen in het zuiden van Laos tot aan de hoofdstad van Cambodja: Phnom Penh. De fiets route bedraagt ongeveer 600 km langs de machtige Mekong rivier. Tijdens deze fietsreis door Laos en Cambodja staat naast de activiteit één ding centraal: de lokale beleving. Laos en Cambodja zijn twee van de minst ontwikkelde landen in dit deel van Azië en hebben dus nog veel te beiden voor echte avonturiers. Zeker op het platteland zijn de mensen nog erg vriendelijk en volgt men vaak nog de authentieke levenswijze. U leert veel over de lokale bevolking, bent veel met de mensen in contact en ziet natuur en cultuur die voor elke andere toerist in de auto onzichtbaar blijft. Naast de Mekong rivier, die zich als een rode draad door het programma kronkelt, worden ook de machtige tempels van Angkor aangedaan en de hoogtepunten rondom Pakse, Phnom Penh en de kust van Cambodja. Het is een werkelijk prachtige ervaring om met beide landen en bevolking op deze manier kennis te maken.
 
Deze fietsreis is van alle gemakken voorzien en de afstanden zijn indicaties hoe ver u kunt fietsen dagelijks. Gedurende de hele reis is er een back up minivan aanwezig waarin u zich op bepaalde routes en drukkere wegen kunt verplaatsen naar een rustig startpunt van de fietsreis. De minivan heeft ook uw bagage aan boord. De fietsen kunnen ingeladen worden en gaan per transfer mee.

Reisduur: 19 dagen

Pakse - Bolaven Plateau - Champassak - 4000 Islands - Upper Mekong in Cambodja - Koh Trong - Kampong Cham - Siem Reap - Battambang - Phnom Penh

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Laos & Cambodja fietsreis inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Actieve en avontuurlijke reis
 • Vele contact met de lokale bevolkingen
 • De Mekong rivier als leidraad
 • Veel variatie in landschappen
 • Ver van de toeristische paden
 • Kajakken door een overstroomd oerwoud
 • Unieke tempels Vat Phou en Sambor Prei Kuk
 • Lunch en diner op een Mekong eiland 
 • Vol met UNESCO World Heritage bezoeken
 • Wildlife (vogel) spotten in de Ramsar Wetlands Reserve
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Vat Phou - uitzicht over de tempel - Laos
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Pakse
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Pakse wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Aansluitend volgt een transfer naar uw hotel waar u de komende nacht verblijft. Pakse is in principe maar een kleine stad, aan de Mekong. Het is de hoofdstad van het zuiden van Laos en is een goed startpunt voor een avontuur op de fiets langs de Mekong rivier.
Dag 2 Pakse - Bolaven Plateau
Na een vroeg ontbijt ontmoet u uw gids en chauffeur en stemt u de mountainbikes af op uw lengte en andere voorkeuren. Het Bolaven plateau is een schitterend stuk natuur net ten oosten van Pakse. De inheemse  mensen van deze streek zijn de Laven. Vandaar het Bolaven Plateau! Dit gebied staat bekend om haar vele watervallen, prachtige panorama's, thee- en koffieplantages. En… er komen nog niet veel toeristen! Een uitgelezen plek dus om lekker te fietsen. U volgt delen van de openbare weg en delen offroad tot aan Tad Pha Suam. Deze waterval van 6 meter hoog valt van een U-vormige klif. Vlakbij de waterval vindt u een Lavae dorp waar u de verschillende huisstijlen kunt aanschouwen van de verschillende etnische minderheden die in dit gebied wonen. Op ongeveer 52km liggen de Tad Lo watervallen. Tad Lo lijkt als een waaier uit te komen in de rivier en maakt een mooie plek om even wat snacks en drankjes te nuttigen.
 
Deze indrukwekkende waterval is een mooi begin van deze reis door het zuiden en geeft goed weer hoe ruig en ongerept het zuiden van Laos is. Ook bezoekt u de Tad Lo waterval.
 
Ook brengt u een bezoek bij de Mai Savanh boerderij waar zijde en Moerbessen worden verwerkt. Een interessant proces om van dichtbij mee te maken. Aan het einde van de dag komt u aan bij het Sinouk Coffee Resort, een heerlijk hotel met een enorme tuin waar u geheel tot rust kunt komen.

Variabele fietsafstand vandaag: 40 - 115 km.
Dag 3 Bolaven Plateau - Vat Phou - Champassak
Na een lekker stevig ontbijt stapt u de minibus in en rijdt u terug richting Pakse. Onderweg maakt u een stop bij Tad Yuang en Tad Fane, de tweeling waterval die 120 meter hoog is. Aangekomen in Pakse worden de fietsen uitgeladen en stapt u op de mountainbike. U rijdt zuidwaarts langs de Mekong richting Vat Phou. De route bedraagt net iets meer dan 40km. Een mix aan kleine onverharde wegen en hoofdwegen langs de Mekong rivier op zorgen voor een continu schitterend uitzicht. Net ten zuiden van Pakse bezoekt u Phou Salao, een Boeddhistisch resort met tientallen gouden Boeddha beelden die uitkijken over de Mekong.
 
Onderweg heeft u lunch (inbegrepen) in een lokaal restaurantje. Aan het eind van de middag komt u aan bij de Vat Phou tempel.  Precies op tijd om een schitterende zonsondergang mee te maken van de top van de berg. Vat Phou staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de best bewaarde voorbeelden van de grote Khmer-architectuur , zo'n 200 jaar ouder dan Angkor Wat in buurland Cambodja. Teruggekomen bij de minibus rijdt u samen met chauffeur en gids naar uw accommodatie voor een rustige avond. Check in bij het River Resort en maak uzelf klaar voor wederom een actieve dag.
Dag 4 Champassak - Don Khong Island
U kunt kiezen vandaag of u vanaf het resort wilt gaan fietsen of eerst te met de minibus richting Ban Muang te gaan waar u de ferryboot opstapt om de Mekong over te steken. De route vandaag is langer dan anders maar kan opgedeeld worden in verschillende stukken. Samen met de chauffeur en de gids kunt u onderweg bepalen welke delen u liever per minibus wilt reizen.
 
Nadat u met de ferryboot bent overgestoken fiets u verder zuidwaarts richting Don Khong eiland. Don Khong maakt deel uit van Sipandon, oftewel de 4000 Eilanden. Een groep aan eilanden die aan de grens met Cambodja midden in de Mekong rivier liggen. Onderweg maakt u een stop in het dorpje Ban Nong Bouan wat bekend staat om het maken van houtsnijwerk.
 
U rijdt verder richting Don Khong en pakt uiteindelijk de boot naar dit grote Mekong eiland. U vaart aan het einde van de middag in een privé bootje naar het eiland. Als het weer meezit heeft u een heerlijk uitzicht over de Mekong en de eilanden van Siphandon met een mooie oranje gloed van de ondergaande zon in de verte. Aangekomen op het eiland checkt u in bij het Pon Arena Hotel waar u een duik kunt nemen in het wel mooi gelegen zwembad dat over de Mekong uitkijkt.

Variabele fietsafstand vandaag: 40 - 110 km.
Dag 5 Don Khong - Don Khone
Na het ontbijt maakt u een leuke fietstocht over het Don Khong eiland. Dit is het echte Laos’ leven. Alle rust, mensen aan het werk op het platteland, authentieke dorpjes met mensen druk in de weer met voorbereidingen voor lunch en diner. Het leven is simpel op de Mekong eilanden en oh zo leuk om te observeren. Na een kleine twee uur verlaat u het eiland en laad u de fietsen op ene privé bootje. Het komende uur gaat u stroomafwaarts richting Don Khone. U vaart langs de kleine eilandjes van Siphandon en geniet nogmaals van de rivier en haar authentieke karakter.
 
Bij aankomst op Don Khone bent u vrij en kunt u de middag zelf invullen. Don Khone is ene klein eiland waar u gemakkelijk zelf een route kunt fietsen. De eilandpaden zijn autovrij en leiden naar de Liphi watervallen en de alom bekende stoom locomotief die de Fransen hebben achter gelaten in de jaren ’20. U kunt inchecken bij het Sala Don Khone en even tot rust komen na al die dagen fietsen langs de Mekong en door dit prachtige landschap.

Fietsafstand vandaag: 20km.
Dag 6 4000 islands - Don Khone
U heeft vandaag een vrije dag te besteden in Don Khone. U kunt er voor kiezen om de buureilanden per fiets te gaan verkennen. Don Det is aan Don Khone gelinkt via een brug. Ook kunt u ten zuiden van het eiland met een beetje geluk de zeer ernstig bedreigde Irrawaddy dolfijn zien. Deze excursies kunt u gemakkelijk zelf ondernemen of boeken via één van de lokale aanbieders op het eiland.
Dag 7 Don Khone - Ou Svay
Na het ontbijt bij het hotel pakt u de boot naar het vaste land. Vanaf Ban Nakasong rijdt u per fiets naar Veun Kham, via de Khon Phapheng watervallen. De 20km naar de grens is over de hoofdweg, die nog zeer rustig is. Het minibusje is natuurlijk nog steeds met u mee waarin al uw bagage mee vervoerd wordt. U kunt er ook voor kiezen om dit deel per minibusje te reizen.
 
Bij de grens krijgt u een stempel van de Laotiaanse beambte en loopt u door naar het “Visa on Arrival” loket voor Cambodja. De procedure duurt enkele minuten en kost USD 30 plus een beetje voor de “tip” aan de beambte. Vanuit de Cambodjaanse plaats Tropeang Kreal fietst u deels over de hoofdweg en merendeels over zanderige wegen naar Ou Svay. Dit deel kan stoffig zijn en kan ook met de auto gereden worden.
 
Aangekomen in Ou Svay ontmoet u uw host en maakt u samen uw slaapgelegenheid klaar. Uw eerste nacht in Cambodja is bij de mensen thuis! Ou Svay is een erg leuk en mooi gelegen dorp dat zeer veel interessante details heeft. Uw gids neemt u mee op een korte wandeltocht door het dorp en vertelt u meer over de historische waarde van dit dorp. In d eavond schuift u aan bij de lokale familie en krijgt u een tyupische traditioneel gerecht voorgeschoteld. Na het diner is er nog even tijd voor wat chitchat alvorens u vroeg het bed induikt.

Fietsafstand vandaag: tot 50km.
Dag 8 Ou Svay - Mekong Bird Resort
U start de dag met een lokaal ontbijt. Hoe vroeger u begint, des te meer u er vandaag uit kunt halen! De vroege ochtend in het dorp is een wirwar aan activiteiten. Een mooie tocht per boot brengt u naar de grens met Laos waar u met een beetje geluk de zoetwater dolfijnen van de Mekong kunt spotten. U vaart door ongerepte natuur en ondergelopen bossen. Na een kleine anderhalf uur keert u terug naar Ou Svay en verlaat u het dorp. U rijdt naar de Mekong Bird Resort gelegen in de Samaki gemeenschap.
 
Bij het Mekong Bird Resort wordt u warm ontvangen en checkt u in. U kunt in het simpele resort lunch bestellen (niet inclusief) en even genieten van het uitzicht vanaf de veranda van het resort dat over de Mekong uitkijkt. Aan het einde van de middag gaat u samen met de gids op ontdekkingsreis per boot en kajak. Dit deel van de Mekong rivier is een Ramsar Wetland Reserve. De flora en fauna in dit gebied is adembenemend. Na een tijdje kajakken komt u aan in ondergelopen bossen waar u zich in een sprookjesachtige wereld lijkt te begeven. Het is een heerlijke ervaring waarin u in alle rust kunt genieten van het alleen zijn in de natuur.
 
In de vroege avond na het kajakken kunt u een stop maken op één van de Mekong eilanden en genieten van de ondergaande zon. Een schitterend einde van een zeer speciale dag!
 
Kajakafstand: Variabel van 0 - 20 km.
Dag 9 Mekong Bird Lodge - Koh Trong
Het ontbijt wordt geserveerd op de veranda vanuit waar u zo de Ramsar Wetland Reserve inkijkt. Na dit lokale ontbijt stapt u op de mountainbike en fietst u richting Stung Treng. Dit pad van ongeveer 11km leidt u door de lokale gemeenschap en langs de Mekong. U fietst over de brug over de Sekong Rivier naar Stung Treng.
 
In Stung Treng nuttigt u een kopje lokale thee of koffie alvorens u de 24km naar de Srae Krosang pagode fietst. Deze route leidt u zuidwaarts richting Kratie langs de Mekong, door kleine authentieke dorpjes. Bij de pagode kunt u even uitrusten en is er voor u een lunch box voorbereid (inbegrepen). De minivan en chauffeur staan hier op u te wachten en brengen u via geasfalteerde wegen naar Kratie. Aangekomen in Kratie neemt u wederom een pondje. Ditmaal naar het eiland Koh Trong. Hier checkt u in bij het Rajabori resort en geniet van een heerlijke vrije namiddag en zonsondergang!
 
Aan te raden is om de fiets te pakken en over het eiland van Koh Trong te rijden. Een pad van pakweg 7km laat u één van de leukste plekken in Cambodja zien met zeer warme mensen en een keus aan overheerlijke snacks en fruit. Het eiland staat bekend om haar pomelos en ander vers fruit. Bij de lokale cafeetjes kunt u naast een drankje ook het verse fruit eten. Homestays, plantages en rijstvelden en een drijvend dorp aan de zuideinde van het eiland maken dit een leuke ervaring.

Fietsafstand vandaag: 35 - 42km. 
Dag 10 Kratie
Na een heerlijk ontbijt, omgeven door één en al rust stapt u op de fiets en gaat u op pad om het platteland rondom Kratie te verkennen. De Mekong blijft verassen en zo ook rondom Kratie. Mekong stranden, authentieke dorpen, dolfijnen en de vriendelijkste mensen die u tot dusver ontmoet hebt. Het gaat een onvergetelijke ervaring worden! De eerste stop is bij de prachtig gerestaureerde pagode Wat Rokakandal. Een pontje brengt u naar de overzijde van de Mekong. Maar weinig mensen bezoeken de overkant en dus wacht u een heel authentieke ervaring. Hier liggen slaperige dorpjes aan de rivier, onderling verbonden door onverharde weggetjes en paden. U kunt hier verschillende pagodes bezoeken, de ontmoetingsplek bij uitstek voor de lokale bevolking, en schooltjes, waar tientallen leerlingen u warm zullen verwelkomen. Het is niet lastig om een mooi plekje aan de rivier te vinden voor de picknicklunch die is meegenomen. De veerboot brengt u weer terug naar de overkant van de Mekong, waar u de Wat Sarsar Mouy Roy (de pagode met 100 pilaren) bezoekt. Na een lokale snack en eventueel een verse kokosnoot keert u terug naar Kratie. Onderweg en tegen het einde van de dag komt u langs Kampi. Dit is één van de beste plekjes langs de Mekong rivier om de Irrawaddy dolfijn te spotten. Per bootje gaat u de rivier op om een glimp op te vangen van deze met uitsterven bedreigde zoetwaterdolfijn. Momenteel leven er hier nog zo'n 30 dolfijnen. U keert terug naar uw hotel in de vroege avond.

Fietsafstand: 50 - 85 km (laatste stuk vanaf Wat Sarsar Mouy Roy kan met de minivan of fiets gereden worden)
Dag 11 Koh Trong - Kampong Cham
Vroeg uit de veren vandaag. Na een lekkere omelet en wat vers fruit stapt u het bootje in om naar de oever ten westen van Kratie te varen. Aangekomen stapt u op de fiets en rijdt u zuidwaarts via wederom Wat Rokakandal  richting Kampong Cham.
 
U fietst het eerste stuk van 35 km tot aan Chhlong nog aan de westbank van de rivier voordat u per pondje oversteekt naar de oostkant. De wegen zijn stoffig maar de kleine wegen die langs de huizen rijden zijn beschut en bieden een mooie kijk op de rivier. In Chhlong staat uw minivan op u te wachten en kunt u een snack en drankje nuttigen. Per minibus rijdt u verder naar Phnom Hanchey dat 20km ten noorden van Kampong Cham ligt. Bij Stung Trong (niet te verwarren met Stung Treng in het verre noorden van Cambodja!) stapt u wederom de veerboot op en vaart u over de Mekong naar de westbank van de rivier. Vanaf hier raden wij u aan een leuke en korte rit van 12km per fiets naar Phnom Hanchey te maken. Deze Boeddhistische tempel ligt op een kleine heuvel die over de Mekong uitkijkt. Aan de top vindt u naast een moderne tempel ook een oude Angkor-achtige tempel.
 
Een kort stukje van 1km heuvel op brengt u naar het Bamboo Hanchey Resort waar u heerlijk kunt overnachten met een meesterlijke uitzicht over de Mekong rivier. Het zwembad nodigt uit voor een frisse duik na het fietsen. De lunch vandaag is inbegrepen.

Fietsafstand vandaag: 48 km.
Dag 12 Kampong Cham - Siem Reap
Vandaag is even een semi rustdag met betrekking tot fietsen. Na het ontbijt worden de fietsen en de bagage het minibusje ingeladen en rijdt u in twee uur naar Kampong Thom. De route gaat door verschillende rubber en suikerriet plantages. Aangekomen in Kampong Thom begint u aan een fietstocht van 28km deels langs de Stung Sen rivier en door het mooie Cambodjaanse landschap naar Sambor Prei Kuk. De ruïnes van Sambor Prei Kuk liggen allen verspreid in de jungle. In de 7e eeuw diende het als hoofdstad van Chenla. Het terrein is verdeeld in drie (hoofd)groepen met tempels: Prasat Sambor, Prasat Tor en Prasat Yeah Puon. Aangekomen bij de tempels geniet u eerst van een lokale lunch (inbegrepen) alvorens u de tempels gaat verkennen te voet. Deze wandeling is ongeveer drie kilometer door de bossen waar om elke hoek wel een verassende tempel staat. Na uw bezoek stapt u weer in de minibus en rijdt u verder naar Siem Reap. Onderweg kunt u nog een stop maken van een paar minuten bij Kampong Kdei, een dorp dat bekend staat om de 800 jaar oude brug uit de Angkortijd, Spean Praptos.
 
In de late namiddag komt u aan in Siem Reap, waar u incheckt bij uw hotel en kunt nagenieten van een meesterlijke tocht die u net heeft afgelegd. De avond bent u vrij om zelf in te vullen.
 
Tip: een leuk restaurant in Siem Reap is het Mie Café in het noorden van de stad vlakbij het Jayavarman Ziekenhuis, waar u van de heerlijke lokale Khmer keuken kunt genieten.

Fietsafstand vandaag: 28km.
Dag 13 Siem Reap
Dag ter vrije besteding. U kunt op eigen gelegenheid Siem Reap, Angkor en omgeving verkennen. Indien gewenst kunnen wij deze dagen ook een excursie naar de Angkor tempels organiseren. In deze tour (verspreid over drie dagen) bezoekt u onder andere de Roluos Group, Angkor Wat, Angkor Thom, Bayon, Ta Prohm, Terrace of Elephants, Banteay Kdei, Banteay Srei en Banteay Samre. Tevens kunt u genieten van de prachtige zonsondergang bij de Phnom Bakheng Tempel en een boottocht over het Tonle Sap Meer.
Dag 14 Siem Reap / Angkor
Vandaag staat er een volle dag 'Angkor' op het programma. Sinds 1992 is dit enorme complex (400km2) opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is dan ook de belangrijkste toeristische attractie van Cambodja, en niet voor niets. Samen met uw privégids bezoekt u vandaag de tempels per tuktuk. U start met een bezoek aan Ta Phrom, de meest gefotografeerde tempel van het complex. De tempel is nagenoeg onaangeraakt door archeologen en is behoorlijk overwoekerd. Bomen groeien tussen de stenen door en tarten de constructie. Een indrukwekkend en fotogeniek gezicht. U verlaat de tempel via de achteruitgang en na een korte wandeling bereikt u de achterzijde van Banteay Kdei, ook wel de 'citadel of monk's cells' genoemd. Via de oostelijke uitgang bereikt u de tempel van Sras Srang. Na een half uur wandelen bereikt u de Batchum tempel. Onderweg passeert u een typisch Khmer dorp met houten huizen op palen. Bij een kleine tempel staan de tuktuk's weer voor u klaar om u naar uw lunch locatie te brengen. Na de (betrekkelijk vroege) lunch (inbegrepen) vervolgt u uw tocht naar Angkor Wat, de grootste en meest bekende tempel. Deze tempel is dan ook het symbool van Cambodja; het silhouet is geplaatst op de nationale vlag. In het Khmer betekent Angkor 'heilige stad' en Wat ‘tempel’. Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145. U kunt hier uren ronddwalen. Rond deze tijd trekken de meeste bezoekers terug naar de stad om te gaan lunchen, dus u kunt dit meesterwerk in relatieve rust ontdekken! Na dit bezoek gaat u verder naar de South Gate. Hier vindt u diverse interessante tempels, zoals Angkor Thom, Palilay, Phimeanakas, Baphuon en de centraal gelegen Bayon Tempel (met de vele afbeeldingen van gezichten is dit een van de mooiste tempels van het complex). Na een bezoek aan het Olifantenterras en het terras van de Leprakoning bereikt u via de Victory gate uiteindelijk de East gate. Een ideale plaats te kunnen bijkomen van alle indrukken van de dag.
 
Noot: genoemde tempels zijn de over het algemeen meest bezochte tempels. Niet alle tempels die u vandaag bezoekt staan in deze tekst omschreven. Het programma is echter flexibel; de volgorde en tijdstippen van de bezoeken zijn mede afhankelijk van de weersomstandigheden.
Dag 15 Siem Reap - Battambang
In de ochtend gaat u op pad richting Battambang. Na een goed ontbijt stapt u de fiets op en fietst u over secondaire wegen Siem Reap uit zo het platteland op. U rijdt richting het Tonle Sap meer, een enorm zoetwater meer dat ruim twee miljoen Cambodjanen dagelijks van broodwinning voorziet. De drijvende dorpen van het meer zijn een zeer interessant bezoek en laat een geheel andere manier van leven zien.
 
U rijdt naar het dorpje Me Chhrey aan het noordwestelijke puntje van het immense meer, wat op ongeveer 30km van Siem Reap ligt. U fietst door landerijen, lokale dorpjes en uitgestrekte rijstvelden (tussen Augustus en November). Aangekomen bij Me Chhrey stapt u op de boot en krijgt u een uitgelezen kans om het leven in een authentiek drijvend dorp te aanschouwen. De dorpsbewoners wonen in een soort houten woonboten. Zodoende is hun dorp makkelijk verplaatsbaar. Al naar gelang de waterstand van het meer wonen ze dan hier, dan daar. Tegen het einde van het droge seizoen, als de waterstand op z'n laagst is, verplaatst het dorp zich tot vlakbij de oever, en beoefent men landbouw op de wal. U mag een kijkje nemen in een van de woningen, en uw gids zal voor u tolken. In het huis is een lekkere lokale lunch (inbegrepen) bereid voor u.
 
U keert terug naar het haventje en bezoekt de zijde-boerderij van de Artisans d'Angkor (mits de tijd dat toelaat). Kansarme mensen krijgen hier de gelegenheid om zich te specialiseren in de productie van zijde. Na een bezoek van ongeveer 45 minuten rijdt u verder naar Battambang per minibus. In de late middags komt u aan in Battambang. Hier verblijft u de komende twee nachten. Met ‘slechts’ 150.000 inwoners is het echter een stuk rustiger dan de hoofdstad Phnom Penh. De stad is omgeven door uitgestrekte rijstvelden, plantages, meren en pittoreske dorpjes. In het centrum vindt u fraaie koloniale gebouwen, een levendige markt, een kunstmuseum en diverse mooie tempels. Ook kunt u een wandeling maken langs de Sangker rivier. 
 
Tip: een leuk avondje uit heeft u bij het liefdadigheidsproject Phare Ponleu Selpak, een school voor kunst en tevens sociaal centrum. Onderdeel hiervan is het 'Circus', een voorstelling van acrobatiek en comedy. De artiesten zijn kansarme lokale jongeren. Naast uitleg over het project, en kletsen met de artiesten, kunt u natuurlijk een show bijwonen!

Fietsafstand vandaag: 30 km. 
Dag 16 Battambang
Samen met uw gids bezoekt u vandaag de belangrijkste en leukste bezienswaardigheden in de omgeving van Battambang. Met de fiets rijdt u door de stad Battambang en ziet u veel lokale huizen, het oude treinstation, de oude stenen brug, de centrale markt en het regeringsgebouw. De tocht gaat verder naar het platteland, waar het echte Cambodjaanse leven u wacht. U verkent het prachtige landschap en onderweg leert u meer over cultuur, religie en landbouw. U ziet en bezoekt kleine dorpen met lokale bedrijfjes die goed zijn in het maken van onder meer vispasta, rijstpapier en u ziet hoe versie noedels worden gemaakt. Natuurlijk mag een ritje op de authentieke bamboetrein iet ontbreken. U stapt op een bamboe platform met vier wielen en begint te rijden. Het treintje wordt aangedreven door een elektrische motor en kan in zijn geheel ontmanteld worden. Met een beetje geluk komen er tegenliggers en moet u allen afstappen en kunt u het ontmantelen met eigen ogen zien. Maar met een beetje pech moet u dit meerdere malen doen!
 
U geniet van de lunch (inbegrepen) bij een lokaal gezin wie speciaal voor u heeft gekookt. Later op de dag bezoekt u prachtige groene groente- en fruitplantages. Aan het einde van de middag kunt u ervoor kiezen om met de tuktuk richting Phnom Sampeau te rijden. Miljoenen vleermuizen vliegen dan uit de vleermuisgrot op zoek naar eten voor de nacht. Een zeer spectaculair gezicht. Aan het einde van de dag keert u terug naar het hotel voor een vrije avond.

Fietsafstand vandaag: 28 km.
Dag 17 Battambang - Phnom Penh
Na het ontbijt verlaat u Battambang en rijdt in ongeveer drie uur per minibusje naar Kampong Chhnang. Uw fietstour van 15km door deze landelijke omgeving start bij Phnom San Touch, een kleine heuvel net buiten het stadje, vanwaar u een prachtig uitzicht hebt over de rijstvelden en het Tonle Sap meer in de verte. U bezoekt een moderne pagode en gaat de prachtige omgeving te verkennen. De kinderen kunnen de rotsen opklimmen en over het Tonle Sap Meer uitkijken. Via onverharde wegen, door de rijstvelden, komt u in de dorpjes die bekend staan om het pottenbakken. "Chhnang" betekent aardewerk in Khmer en in deze dorpjes worden de traditionele keramische kookpotten gemaakt. Bezoek ook een lokaal huis waar palmwijn wordt geproduceerd en leer hoe de palmwijn wordt geproduceerd. Er is vast wel een lokale man die de boom voor u inklimt en een verse kokosnoot voor u uit de top van de boom haalt! Tussen Augustus en November is dit één van de meest mooie omgevingen in Cambodja met uitgestrekte rijstvelden en groene heuvels zo ver als het oog reikt. U heeft een simpele lunch (inbegrepen) in een lokaal restaurant in Kampong Chhnang alvorens u per minibus naar Oudong rijd. 
 
Oudong is de voormalige koninklijke hoofdstad van Cambodja vanaf waar u een prachtig uitzicht over de omgeving heeft. Hier vindt u ook diverse stoepa’s met de as van de Khmer koningen. Phnom Penh ligt op ongeveer 40km afstand van Oudong. Het laatste stukje naar Phnom Penh kan via secondaire wegen per fiets afgelegd worden, een route van ongeveer 27km.  De route eindigt in de drukke markt van Prek Pnov, vanuit waar u per minibusje de laatste 15km naar Phnom Penh aflegt. Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja met veel Franse invloeden. Toch zijn ook nu nog de gevolgen van het Pol Pot regime hier goed zichtbaar. Ondanks het verleden is Phnom Penh een aantrekkelijke, gezellige stad waar u veel kunt zien en beleven. ’s Avonds is het leuk om over de boulevard te slenteren. U vindt hier tientallen terrasjes en restaurants.
 
Tip: Ons favoriete restaurantje ligt aan straat 130, het Lemongrass Restaurant. Hier kunt u genieten van de lokale en Thaise keuken. Een bekender restaurant is FCC, Foreign Correspondents’Club (363 Sisowath Quay): populairder bij toeristen dan journalisten en ook leuk voor een drankje. Hier heeft u een prachtig uitzicht over de rivier!

Fietsafstand vandaag: 42km verdeeld over 2 ritten.
 
Dag 18 Phnom Penh
De geschiedenis van Cambodja is roerig te noemen met het absolute dieptepunt van de Khmer Rouge tussen 1975 en 1979. De meeste Cambodjanen richten zich op de toekomst en kijken niet terug naar het roerige verleden. Daarom is focus vandaag dan ook meer op het hedendaagse Cambodja.
 
Combineer een tuktuk, een lokale gids en een afwisselende stad als Phnom Penh; u heeft alle ingrediënten voor een enerverend dagje. U start de dag bij het park en monument dat de onafhankelijkheid van Frankrijk (in 1953) herdenkt. Ook bezoekt u het Vietnamese- Cambodia Friendship monument en loopt u door naar het Royal Palace. Het Koninklijke paleis is gebouwd door de Fransen aan het eind van de 19e eeuw en is een van de meest serene plekken in de stad. Per tuktuk gaat het verder naar de centrale markt, een prachtig art deco gebouw. Voor eenieder die een vleugje vergane glorie wel kan waarderen is dit smullen. In het marktgebouw treft u de meest uiteenlopende koopwaar, u kijkt uw ogen uit. Vlakbij treft u de beroemdste straat van Phnom Penh, Monivong Boulevard. U neemt de trap naar het dak van het gebouw en kijkt uit over het zakendistrict van Phnom Penh. U geniet van een heerlijke lunch (inbegrepen) een verdieping lager en vertrekt na de lunch naar de tempel Wat Phnom. Ook bezoekt u de lokale markt Psar Chas, wat de Oude markt betekend. Hier gaat alles over de zogenoemde toonbank. Zeker in de sectie etenswaren kunt u de lokale gebruiken met plezier en ongeloof observeren. De laatste stop is bij Wat Ounalom, een grote pagode aan de boulevard gelegen.
 
De dag eindigt met een uur durende vaart over de Tonle Sap en Mekong rivieren. Vanaf het dek kunt u de stad Phnom Penh goed in u opnemen. Terwijl de zon begint onder te gaan komen de massa’s mensen de boulevard op om aan aerobics en dansen deel te nemen. Een zeer amusant tafereel. Ook ziet u de stad oplichten in het donker en kunt u gemakkelijk het zeer mooi verlichte paleis onderscheiden. Na de vaart stapt u weer de boulevard op. U kunt hier achterblijven om te dineren en op eigen gelegenheid naar het hotel terug te gaan, of u direct laten terugbrengen naar het hotel.
Dag 19 Phnom Penh - (Vliegreis op eigen gelegenheid)
Geniet nog van wat vrije tijd in het hotel totdat uw chauffeur u komt ophalen voor de transfer naar de luchthaven van Phnom Penh. Hier checkt u in voor uw terugvlucht. Aankomst in Amsterdam is de volgende dag.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen conform programma inclusief ontbijt
 • genoemde maaltijden inclusief de exclusieve set ups
 • genoemde luchthaventransfers met gids
 • een minibus met privé chauffeur voor de hele reis
 • mountainbike met helm voor de hele reis
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden, inclusief een Angkor pas
 • donaties aan monniken (pagodes) en lokale families  
 • alternatieve vervoersmiddelen zoals genoemd (fiets, tuktuk, boot)
 • maaltijden zoals genoemd met speciale set up waar beschreven
 • begeleiding door deskundige Engelssprekende gids(en) tijdens de excursies
 • assistentie bij het verkrijgen van de visum on arrival in Cambodja
 • overtochten per veerboot waar beschreven
 • snacks en drank (sofdrinks) tijdens fietsdagen
 • late check out op de laatste dag van het reisprogramma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage SGR:  € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten; € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • vliegreizen Amsterdam-Pakse en Phnom Penh-Amsterdam. (eventueel via PANGEA Travel te boeken)
 • visumkosten Cambodja, ca. USD 30 pp (contant te voldoen bij aankomst)
 • visumkosten Laos, ca. USD 35 pp (contant te voldoen bij aankomst)
 • evt. vroege incheck / late uitcheck
 • vervoer op de dagen / dagdelen ter vrije besteding (zonder excursies)
 • optionele / niet genoemde excursies
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 4.000 - € 4.500

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Residence Sisouk - Pakse
Mensen die in Pakse willen verblijven, treffen met Residence Sisouk de meest sfeervolle accommodatie. Het hotel heeft als bijkomend voordeel dat de beste bakkerij van de stad zich onder het hotel bevindt, zodat u tijdens uw ontbijt geniet van de Franse invloeden in de vorm van vers gebakken stokbrood en warme croissants! Het restaurant op de bovenste verdieping is daarnaast ook een plus. De 13 kamers, met veel houtelementen en een slim gebruik van de beschikbare ruimte, zijn een prima overnachtingsadres. De deluxe kamers hebben een balkon en ook voor families zijn er verschillende opties mogelijk. Niet zonder reden de nummer 1 op Tripadvisor in Pakse!

Sinouk Coffee Resort - Bolaven Plateau
Het mooiste, grootst opgezette en meest sfeervolle overnachtingsadres in deze hoek van het land. De staf van het resort is daarnaast bijzonder vriendelijk, spreekt goed Engels en zal niet schuwen om een praatje met u aan te knopen. Een prima locatie voor een aantal nachten, zeker wanneer u van plan bent een trekking of activiteit in de omgeving te maken. Sinouk Coffee Resort heeft 3 chalets en 16 kamers, voorzien van de moderne gebruiksgemakken. De Riverview suites zijn de beste kamers; aan een kabbelende beek, in het voormalig woonhuis van een Laotiaanse koffiemagnaat. De staf neemt u ook graag mee voor een rondleiding over de plantages en bespreekt ondertussen het proces van de koffieproductie. Wanneer u even wil ontsnappen aan de hitte in de steden, is een meerdaags verblijf op het Bolaven Plateau voor u een goede keuze. Het Sinouk Coffee Resort is voor de regio een goede uitvalsbasis en een ideale locatie om na een actieve dag heerlijk bij te komen.

The River Resort - Champasak
Zoekt u niet verder. In het zuiden van Laos zult u namelijk geen betere accommodatie aantreffen dan onze persoonlijke favoriet in deze contreien: The River Resort. Dit eco-resort met 20 kamers is erg bedreven in het zo min mogelijk verstoren van de natuurlijke omgeving. Rijst en groente die verbouwd worden op het eigen terrein, zonnepanelen die zorgen voor elektriciteit en meubilair van ecologisch verantwoord natuurlijk bamboe zijn hier goede voorbeelden van. Meer dan 90% van de medewerkers is Laotiaans en de ligging aan de Mekong is onovertroffen. Vanuit de Mekong River View Suites, de best gelegen kameropties van het resort, geniet u optimaal van uw verblijf. De infinity pool met zicht op de rivier, de verschillende restaurants met prachtige ligging en de kleine sala’s waar u uw eten en/of drinken kunt nuttigen, dragen hier ook aan bij. The River Resort is een geweldige afsluiter van een rondreis door (Zuid-)Laos, of een ideale onderbreking van een reis door Laos en Cambodja, gezien de ligging nabij de Cambodjaanse grens. Ontdek zelf waarom dit resort al twee jaar op rij een Certificate of Excellence van Tripadvisor in de wacht heeft gesleept!

Pon Arena Hotel - 4000 Islands
Het 4000 Eiland gebied (Si Phan Don in Laotiaans) begint bij het Khong Eiland. Don Khong is het grootste eiland in dit gebied van de Mekong rivier. In het oosten van het eiland vindt u het Pon Arena hotel. Dit kleinschalige 3* hotel is een leuke stop tussen de tempel Vat Phou en Si Phan Don. Het hotel ligt aan de Mekong en heeft een zwembad van waaruit u uitkijkt over de Mekong. De kamers zijn erg ruim en zijn van WiFi en airconditioning voorzien. verder zijn de kamers uitgerust met kabel-tv, een kluisje en een koelkast. Een goed restaurant zorgt ervoor dat u ochtend, middag en avond iets lekkers kunt eten, zowel lokaal eten als westers eten wordt geserveerd. Met een koude cocktail tegen het avonduur in het zwembad is dit wellicht één van de meest relaxte plekken tijdens zonsondergang aan de Mekong!

Sala Don Khone - 4000 Islands

De Franse koloniale stijl die de bungalows van het Sala Don Khone hebben spreekt ter verbeelding. Op dit kleine en leuke eilandje te midden van de Mekong Rivier in het 4000 Island gebied van Laos vindt u nog een mooi stukje geschiedenis. Vele VIP's gingen u voor en verbleven in het Sala Don Khone. De Franse gouverneur van Indochina en verschillende ambassadeurs hebben in het verleden hun optrek hier gezocht. De kamers zijn uiterst ruim met ook zeer ruime badkamers. Allen op zijn koloniaal frans ingericht. Het restaurant bied een mooi uitzicht over de Mekong en omliggende eilanden. U kunt gemakkelijk een fiets huren en het eiland verder verkennen vanaf het Sala Don Khone. Het hotel heeft ook nog een klein zwembad waar u gebruik van kunt maken en welke ook over de Mekong uitkijkt.


Homestay Ou Svay - Stung Treng
Het meest noordelijke plekje van Stung Treng, tegen de Laos’ grens aan, is Ou Svay. Dit dorp is van grote waarde voor de Mekong Discovery Trail. Deze kleine maar bijzondere gemeenschap geeft het echte Cambodjaanse plattelandsleven weer. Het dorp fungeerde in de jaren ’60 als voorbeeldgemeenschap en is altijd een erg goed georganiseerde en schoon dorp geweest. De mensen zijn trots op hun omgeving en zorgen goed voor de omgeving en elkaar. Hoewel de homestays erg simpel zijn en u op een matrasje slaapt met een anti-muggennet en een waaier is dat zeker voor 1 nacht de moeite waard. Uw gastfamilie is uiterst vriendelijk, verwend u met veel lekkernijen en laat u maar al te graag toe in hun dagelijkse leven. Als u echt eens wilt meemaken hoe de Cambodjaanse mensen wonen dan is Ou Svay één van de leukste plekken in het land om dat te beleven!

Mekong Bird Resort - Stung Treng
Het Mekong Bird Resort ligt aan de Mekong Rivier en is opgebouwd uit een aantal traditionele houten bungalows. Het uitzicht vanaf de veranda is fantastisch en u kijkt zo de Ramsar Wetlands Side in. Het gebied is echt rustig, u zult hier dan ook veel vogels kunnen spotten. Ook huist hier de Giant Mekong Catfish en zijn er nog Irrawaddy dolfijnen in verschillende poelen rondom het resort. De bungalows zijn comfortabel ingericht met eigen badkamer en westerse bedden. Daarbij is het een van de meest sfeervolle plekken om te verblijven tijdens deze reis. Het personeel is lokaal opgeleid en u kunt hier dan ook genieten van echte lokale gastvrijheid. Het team van gastheren en -vrouwen zorgt goed voor u en zal u weten te verrassen met verschillende speciale excursies en interessante eet ervaringen op bijvoorbeeld de veranda van het resort of op een Mekong eilandje.

Rajabori Villas Resort - Kratie
De bungalows van Rajabori staan op het eiland Koh Trong, een kleine 5 minuten varen vanuit Kratie, de provinciehoofdstad van de gelijknamige provincie. Het eiland is een Community Based Tourism project en de mensen zijn wonderlijk vriendelijk op dit kleine eiland. De houten bungalows zijn gebouwd in de traditioneel Cambodjaanse stijl. Ze zijn van alle gemakken voorzien, maar hebben geen airco. Vanwege het verkoelende briesje zult u dat ook niet missen. De bungalows staan midden in de gemeenschap, wat een gevoel geeft van echt bij de locals thuis te verblijven. Een mooi zwembad en een goed restaurant maken het verblijf compleet.

Hanchey Bamboo Resort - Kampong Cham
Het Hanchey Bamboo Resort is een geheel nieuw resort aan de rand van Kampong Cham, vlakbij de Hanchey pagode. Het resort is bijna geheel uit bamboe gemaakt in combinatie met de stenen constructies van de bungalows. Het resort focust voornamelijk op yoga en meditatie en straalt van alle kanten rust uit. Waar Kampong Cham een drukke stad is geworden aan de Mekong rivier en weinig leuke accommodaties te bieden heeft is het Hanchey Bamboo resort een echte aanrader om van het plattelandsleven te genieten in alle rust. Met schitterende uitzichten en vriendelijk personeel, mooie ruime kamers die van de meeste gemakken voorzien zijn en een heerlijk zwembad wilt u hier niet zo snel meer weg. Het restaurant biedt goede maaltijden aan die met een gezonde insteek door de chef klaargemaakt worden. Het resort draagt ook zijn steentje bij aan de ontwikkeling van de lokale mensen en is een trainingscentrum voor jonge minder bedeelde volwassenen.

Sourkear Boutique Hotel
Op nog geen kilometer van het stadscentrum in een rustig deel van de stad ligt het Sourkear Boutique Hotel. Dit kleinschalige hotel is een van de meest perfecte 3* accommodaties in Siem Reap. Met zeer persoonlijke service, mooie faciliteiten en ruime en goed uitgeruste kamers is een verblijf in Siem Reap compleet. Aan luxe hoeft u weinig in te boeten in het Sourkear Boutique Hotel. Het hotel is van alle gemakken voorzien, zowel aan faciliteiten binnen en buiten de kamerdeuren. Een erg interessant detail is dat het hotel zich ook uiterst goed presenteert voor families met familiekamers die elke 5* hotel in de stad overtreffen. Ook koppels kunnen in de romantische tuin of op het terras van de terraskamers knus van de tropische omgeving genieten.

Battambang Resort - Battambang
In het Battambang Resort kunt u heerlijk tot rust komen. De accommodatie ligt op een rustige locatie midden tussen de rijstvelden dichtbij het traditionele Wat Kor Village en Battambang. Neem een verfrissende duik in het zoutwaterbad of ontspan volledig in de jacuzzi. Vanaf het restaurant kunt u genieten van het uitzicht op de bijbehorende tropische tuin. In het restaurant worden Aziatische en Westerse maaltijden geserveerd. Het kleinschalige resort beschikt over een Garden Room, Lake Room en een Family Room.

iRoHa Garden Hotel & Resort - Phnom Penh
Dit resort-achtige hotel ligt aan een afgesloten straat. Het gebouw waar het in gevestigd is, is het voormalige huis van de gouverneur van Phnom Penh. Het hotel is een van de bekendste boetiek hotels van Phnom Penh en staat op tripAdvisor steevast in de top 3 van beste accommodaties. Een rui buitenzwembad, een tropische tuin en een zeer goede spa voegen veel waarde toe aan de zeer smaakvol ingerichte kamers. Elke kamer is anders ingericht en heeft een ander formaat. Recentelijk zijn er 4 kamers bijgebouwd in bungalow stijl welke heel ruim zijn opgezet. De ruimte in de kamers en rondom de tuin van het hotel zijn niet te vergelijken met concurrerende hotels in Phnom Penh. Ook het personeel is zeer vriendelijk en bekwaam en zorgt ervoor dat u zich echt thuis voelt.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »