Menu

Cambodja

Landinformatie Cambodja

Afdingen

Op markten en bij souvenirwinkels is het gebruikelijk om af te dingen. Een handvat voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen is moeilijk te geven. Het gaat er om dat zowel de verkoper als de koper, u, tevreden bent. Als u een bod gedaan heeft en de verkoper gaat ermee akkoord, dan moet u het ook echt kopen. Het is beledigend om dan alsnog weg te lopen. Probeer ook niet af te dingen op lage bedragen. U wordt op deze manier niet serieus genomen. Bij supermarkten en in winkelcentra hanteert men vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

Cambodja ligt in het hart van Indochina en heeft een roerige geschiedenis meegemaakt. Sinds 1993 is de rust wedergekeerd. De sporen van de Khmer Rouge vindt men  alleen nog terug  bij de 'Killing Fields' (Choeung Ek) en het Tuol Sleng Museum (S-21) in Phnom Penh als museumstukken. De laatste jaren is het land in sneltreinvaart ontwikkeld met als gevolg dat de voorzieningen stukken beter zijn geworden en relatief nieuw. De bevolking begrijpt hoe belangrijk het is om diensten goed aan te bieden en daarom vind menig bezoeker dat Cambodjanen niet alleen de vriendelijkste mensen zijn in de regio, maar ook zeer gretig zijn in het aanleren van kennis en vooral talen. De ontwikkeling van Cambodja loopt nog wel achter in vergelijking met de buurlanden Thailand en Vietnam voornamelijk. Die achterstand geeft ook een bepaalde rust, zeker op het platteland. De meeste bezoekers terkken richting het tempelcomplex van Angkor wat nabijgelegen Siem Reap ligt. Verder staat Cambodja bekend om het rustige leven langs de Mekong Rivier en het Tonle Sap Meer, maar ook de eindeloze rijstvelden, avontuurlijke excursies, authentieke dorpjes, mooie natuur en de tropische eilanden voor de kust van Sihanoukville.

Ambassade / Consulaten

In Cambodja vindt u geen Nederlandse Ambassade. U moet hiervoor naar Bangkok, het adres is:
15 Soi Tonson, Ploenchit Road
Bangkok 10330
Tel: +66 (0)23 095 200

Bevolking

De bevolking van Cambodja bestaat voor het grootste gedeelte uit Khmer. Minderheden zijn: Chinezen, Thai, Vietnamezen, Cham (Cambodjaanse moslims) en in het noordoosten zijn er een aantal stammen . Tijdens de oorlog en het schrikbewind van de rode Khmer vonden meer dan 2 miljoen mensen de dood. Daarbij heeft de Cambodjaanse bevolking ook flink geleden onder de Vietnam Oorlog waar een (groot) deel van de omgekomen mensen in die periode toegeschreven kunnen  worden aan Amerikaanse bombardementen. Sommige bronnen spreken zelfs over meer dan 3 miljoen mensen. Mede hierdoor is de bevolking de afgelopen jaren nauwelijks gegroeid en zult u weinig oude mensen tegenkomen.

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst voor andere reizigers ook prettig blijft. Met deze manier van reizen wordt de lokale omgeving en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect de mensen en hun cultuur te benaderen in de bestemming van uw keuze.

Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, snoep, ballonnen en speelgoed. Ze leren de kinderen dat bedelen niet werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants die duidelijk bijdragen aan de werkgelegenheid, kwaliteit en duurzaamheid van de bevolking en omgeving.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze of persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Laat de natuur en historie intact: Als u gaat snorkelen of duiken bijvoorbeeld, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven. Pluk ook geen bloemen of planten om mee naar huis te nemen. Op archeologische plekken is het verleidelijk losliggende stenen mee te nemen, zeker in gebieden waar minder bewaking is. Als u dit doet bent u in overtreding van de lokale wet en schendt u het heiligdom van de plek. Laat u daarom ook goed voorlichten waar u goede souvenirs kunt kopen.  
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn vaak niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

ECPAT

PANGEA Travel wil een bondgenoot zijn in de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Hoewel toerisme niet de oorzaak is van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, maken toeristen met deze bedoelingen wel gebruik van de faciliteiten die de reis- en toerismeorganisaties bieden. Op veel plaatsen is het op dit moment te makkelijk voor een kindersekstoerist om een kind seksueel te misbruiken. Naast goede wetgeving en handhaving door politie ter plaatse, vinden wij dat de reissector tevens een belangrijke rol speelt in de bestrijding van kindersekstoerisme. De belangrijkste boodschap daarbij is: Kindersekstoerisme wordt niet getolereerd! Door een groter bewustzijn en alertheid van onszelf onze partners maar ook van u te vragen wordt het moeilijker voor kindersekstoeristen zich met een minderjarige te laten zien of ergens binnen te komen. Hierdoor kunnen wij samen directe bescherming bieden aan de kinderen. Ziet u tijdens uw reis iets verdachts waarvan u vermoedt dat het met kindersekstoerisme te maken kan hebben? Probeer dan een duidelijke beschrijving van de personen en/of personen te maken en wanneer mogelijk van het kind of jongere. Of in het geval van een onderneming, die dergelijke praktijken toelaat, onthoudt dan de naam. U kunt vervolgens melding maken bij:
 • Lokale autoriteiten
 • Ambassade van het land van de toerist (wanneer bekend)
 • Via www.meldkindersekstoerisme.nl
Of stuur een mail naar ECPAT International: protect@ecpat.net Voor meer informatie over dit onderwerp of om te lezen wat u nog meer kunt doen kunt u naar de website gaan van: ECPAT.

Eten en drinken

De Cambodjaanse keuken lijkt sterk op die van Thailand en Vietnam, maar met minder kruiden en een stuk minder pittig. Rijst met zoetwatervis (of vlees) is vaak de hoofdmaaltijd. In Cambodja kunt u ook Franse baguettes vinden. De prijzen van lokale drankjes en maaltijden liggen niet hoog. Voor het avondeten kunt u ongeveer 8 tot 12 US Dollar aanhouden in de betere restaurants.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden in Cambodja ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:

 • 01 januari - Nieuwjaarsdag
 • 02 januari - Nieuwjaarsvakantie
 • 07 januari - Bevrijdingsdag (val van de Khmer Rouge)
 • 08 maart - Internationale Vrouwendag
 • 13 t/m 16 april - Khmer Nieuwjaar
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 04 mei - Visak Bochea Day
 • 08 mei - Royal Ploughing Ceremony
 • 14 mei - Geboortedag van Koning Sihamoni
 • 15 mei - Koning Sihamoni vakantiedag
 • 26 mei - Royal Plowing Ceremonie
 • 18 juni - Queen Mothers Birthday Holiday
 • 24 september - Constitition Day Holiday
 • 1 t/m 3 oktober - Pchum Ben Festival
 • 15 oktober - Herdenking van de vader van de koning holiday
 • 29 oktober - Kroningsdag King Norodom Sihamoni
 • 09 november - Onafhankelijkheidsdag
 • 14 t/m 16 november - Bon Om Touk (Water Festival)

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien aan chauffeurs en gidsen in Cambodja is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Het is een aanvulling op hun salaris en verbetert de levensstandaard. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Als richtlijn kunt u een fooi van €5 per dag voor uw gids aanhouden (per 2 personen). Voor de chauffeur is dit ongeveer de helft. Uiteraard zijn deze bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten. In (dure) restaurants wordt een fooi van 10% van de rekening verwacht. Kofferdragers en kamermeisjes kunt u een klein bedrag (ca. €0,50) geven.

Geldzaken

De munteenheid van Cambodja is de Riel (KHR). Daarnaast kunt u in Cambodja ook terecht met de US Dollar (en heel soms met de Thaise Baht). Het omwisselen van US Dollar naar Riel is geheel onnodig. Iedereen en elke zaak accepteert de US Dollar. Denk er wel aan om kleine biljetten te hebben wanneer u kleine uitgaven doet. Over het algemeen krijgt u met de US Dollar dezelfde koers als met de Riel. Beide valuta worden overal geaccepteerd. Op de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap zijn ATMs aanwezig waar u kunt pinnen. Verder heeft elke bank ook verschillende ATMs door de grote steden van Cambodja staan. U kunt met Visa en Maestro bijna bij elke pinautomaat terecht. Zo hoeft u geen contant geld mee te nemen om bij aankomst te wisselen.

 • Pinpas: in Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville en de meeste andere provinciale hoofdsteden zijn pinautomaten (ATM’s) aanwezig. Geldautomaten geven US Dollar uit. Let op: de banken zijn niet 24/7 geopend.
 • Creditcards: creditcards, zoals Visa en Master, worden nog steeds niet overal in Cambodja geaccepteerd. U kunt hier meestal alleen in luxe hotels, grote winkels en betere restaurants in Phnom Penh en Siem Reap mee terecht. Vaak wordt er 3-5% extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocard & visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 10.000 Riel was in februari 2024 ongeveer €2,24.

Gezondheid

Voor reizen naar Cambodja wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen buiten de grote steden. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Cambodja zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in elke winkel of bij vele straatstalletjes. De chauffeur heeft ook altijd water mee in de auto. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. In Cambodja zijn maar weinig goede ziekenhuizen en er is een beperkt aanbod medicinatie beschikbaar. De internationale ziekenhuizen in Siem Reap en Phnom Penh zijn verder wel goed uitgerust met personeel en medicijnen en apparatuur maar moeten direct betaald worden na de behandeling. Indien er zich tijdens de reis ernstige problemen voordoen zoals botbreuken of ander zwaar letsel, dan is het aan te raden naar Bangkok te evacueren. Hier zijn de medische faciliteiten beter ontwikkeld. Het is dan ook raadzaam om dit bij de reisverzekering op te nemen.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Cambodja wordt u bijgestaan door gidsen. Zij zijn het aanspreekpunt tijdens uw reis. Elk gebied heeft zijn eigen gidsen waardoor u na een vlucht een nieuwe gids ontmoet. Bij een aantal bezienswaardigheden in Phnom Penh is er naast de gids oom nog een lokale gids aanwezig van het paleis of museum die u gedetailleerde informatie geeft. Alleen de lokale gidsen mogen in het paleis en het museum in Phnom Penh een rondleiding geven. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlenging (zie ‘fooien’). Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. In drukke tijden worden er soms extra gidsen ingehuurd. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening minder kan zijn dan u van ons mag verwachten. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen. Ook maken wij gebruik van gidsen uit de gemeenschap. Dit zijn mensen uit het dorp die dichtbij een attractie wonen en getraind zijn om specifiek over alleen die attractie informatie te verstrekken. PANGEA maakt gebruik van deze gidsen omdat het direct een (financieel) voordeel geeft aan de gemeenschap. Let er wel op dat deze mensen vaak minder algemene kennis hebben en dat de beheersing van de Engelse taal iets minder is dan de beter opgeleide gidsen in Phnom Penh en Siem Reap.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Cambodja een paspoort vereist dat bij vertrek uit Cambodja nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens geldt er een visumplicht. Bij aankomst in Cambodja kunt u dit ter plaatse kopen. 

Arriveert u per vliegtuig (op de luchthaven van Phnom Penh of Siem Reap), dan zijn de kosten: USD 30 per persoon. 

Komt u over land Cambodja binnen (vanuit één van de buurlanden), dan zijn de kosten in principe ook USD 30 per persoon, maar vaak worden er bij deze grensovergangen extra servicekosten gerekend. Wij adviseren daarom om in dit geval USD 40 per persoon mee te nemen. 

Op alle locaties dient u de visumkosten contant te betalen en u dient één pasfoto in te leveren. Het visum is 30 dagen geldig.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14.00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 12.00 (middaguur) uur te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw kamer, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de bezetting.

Kleding

De beste kleding om naar Cambodja mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een warmer kledingstuk aanbevolen. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol. Voor een bezoek aan een tempel is een lange broek of lange rok vereist. Schouders en knieën moeten bedekt zijn en vaak moet u uw schoenen uittrekken. Let op dat een sjaal om de schouders heen bij de tempels van Angkor niet voldoende is. U moet echt een T-Shirt dragen. Het is altijd handig om een extra kledingstuk mee te nemen als u er niet zeker van bent.  Gaat u tijdens de reis een trekking maken? Dan zijn goede wandelschoenen en een lange broek noodzakelijk. Voor vertrek krijgt u hierover meer informatie.

Landschap

Het landschap van Cambodja bestaat uit bossen, savannelandschap, palmbomen en de vruchtbare omgeving rondom het Tonle Sap meer. Daarnaast vindt u in Cambodja enkele lage bergketens en nationale parken. Het hoogste punt is de Phnom-Aoral met 1813 meter. In het zuiden vindt u kilometers lange stranden, afgewisseld met rotsen. De eilanden van Cambodja zijn nog redelijk onbekend, maar ook hier vindt u eindeloze witte stranden.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek vanaf een Cambodjaanse luchthaven betaalt u geen vertrekbelasting. Dit bedrag is reeds opgenomen in uw vliegticket, zowel voor binnenlandse als internationale vluchten.

Luchthavens

De belangrijkste luchthavens van Cambodja zijn Phnom Penh en Siem Reap. Deze plaatsen zijn niet direct bereikbaar vanuit Europa. U dient over te stappen in Bangkok, Singapore of Kuala Lumpur. Een derde luchthaven ligt in Sihanoukville aan de kust vanuit waar men naar Siem Reap kan vliegen of direct naar China, Maleisië of Vietnam.

Media

Buitenlandse kranten zijn moeilijk te verkrijgen. De beste Engelstalige krant van Cambodja is de “Phnom Penh Post”.

Medicijnen

Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels gestelde doktersverklaring bij u te hebben. Medicijnen zijn in Cambodja zonder voorschrift te verkrijgen. Let wel op dat bepaalde medicijnen, voornamelijk voor zeldzame ziektes, moeilijk tot niet te verkrijgen zijn. Ook is het aan te raden om medicijnen uitsluitend bij de grotere westerse apotheken te kopen, gezien er in Azië over het algemeen veel nepmedicijnen in omloop zijn.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • recente pasfoto’s (o.a. voor uw visum)
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • wc-papier voor in de toiletten onderweg en in restaurants
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Restaurants

Wie van lekker eten houdt, kan zijn of haar hart ophalen in Cambodja. Enkele persoonlijke suggesties zijn:

Siem Reap:
 • Olive Restaurant (tegenover Angkor Trade Center); een upscale restaurant met goede service en een gevarieerd westers en lokaal menu
 • Mie Cafe (Phum Treng Khum Slok Kram); Chique Traditioneel Cambodjaans aangekleed met heerlijk eten
 • Marum (#8A,B Phum Slok Kram); traditionele Cambodjaanse maaltijden met een modern tintje in tapasvariant. Dit restaurant biedt kansarme kinderen de mogelijkheid klaargestoomd te worden voor een baan in de horeca.
Phnom Penh:
 • Lemongrass Restaurant (#14, Street 130); lokale en Thaise keuken in een intieme omgeving
 • FCC, Foreign Correspondents’Club (363 Sisowath Quay): bekend restaurant met prachtig uitzicht over de rivier
 • Friends Restaurant (House 215, Street 13); hier steunt u de ontwikkeling van de jeugd van Phnom Penh.

Souvenirs

Houtsnijwerk en Boeddhabeelden zijn populaire souvenirs. Daarnaast vindt u veel 'Angkor' gerelateerde souvenirs, zoals boeken, beeldjes, shirtjes, etc. Let wel: de kwaliteit van de producten kan sterk uiteenlopen. Op de Russian Market kan men veel vinden in verschillende kwaliteiten maar wilt u echt kwaliteitsproducten dan raden wij u aan uw inkopen te doen in een van de gallerijen op straat 178.

Taal

De officiële taal van Cambodja is het Khmer. Verder kunt u (met name bij de oude generatie) ook met Frans terecht. Tegenwoordig wordt er door de meeste bewoners ook Engels gesproken, behalve op het platteland.

Tijdsverschil

Het is in Cambodja tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd 6 uur.

Uitgaan

Met name Phnom Penh en Siem Reap hebben een gezellig nachtleven. Op de boulevard in Phnom Penh vindt u tientallen terrasjes, restaurants en karaoke bars. Mocht u de ontwikkeling van de inwoners van Phnom Penh willen steunen, ga dan dineren in het Friends Restaurant. In Siem Reap heeft zich de laatste jaren een ware “Bar Street” ontwikkeld welke nu het gehele centrum rondom “Psar Chas” bestrijkt. In beide steden vindt u een overvloed aan nachtmarkten, straat stalletjes en supermarkten die tot laat geopend zijn. De sfeer is aangenaam en de prijzen laag.

Veiligheid

Reizen in Cambodja is niet zonder gevaren. Het grootste gedeelte van de bevolking leeft onder de armoedegrens waardoor u, net zoals in veel andere landen, altijd bedacht moet zijn op zakkenrollers en dieven. Dit is echter alleen een gevaar in de toeristische gebieden van Siem Reap, Phnom Penh en Sihanoukville. Verder moet u rekening houden met chaotisch verkeer en het niet in acht nemen van de verkeersregels. Het is niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar Cambodja af te reizen. Op meerdere locaties in Cambodja kunnen nog onontplofte explosieven en landmijnen liggen. Dit is veelal in gebieden waar toeristen vrijwel geen excursies ondernemen. Ook hebben internationale demining units de afgelopen  jaren ervoor gezorgd dat het grootste deel van Cambodja en zeker de bewandelde paden geschoond zijn van mijnen. Mocht u zich begeven in gebieden waar er nog sprake is van gevaar op landmijnen dan dient u zeker voor uw eigen veiligheid op de bestaande paden te blijven en aanwijzingen en waarschuwingsborden in acht nemen.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

De laatste jaren is er veel geld geïnvesteerd in het opknappen van het wegennet. De wegen tussen de belangrijkste steden zijn inmiddels dan ook van betere kwaliteit. Indien u minder toeristische plaatsen gaat bezoeken, moet u rekening houden met stoffige en hobbelige wegen. Onze rondreizen worden per airconditioned auto/busje met chauffeur en Engels sprekende gids uitgevoerd. Het huren van een auto is in Cambodja verboden voor toeristen. In de meeste steden kunt u zich per brommertaxi (tuktuks) laten vervoeren. Over de prijs zult u vooraf moeten onderhandelen.  In Phnom Penh en Siem Reap zijn ook meter taxi’s beschikbaar, maar deze moeten voortijdig gebeld worden.

Voltage

De netspanning in Cambodja is 220 volt. In de hotels kan het stekkertype nog wel eens verschillen waardoor het raadzaam is een universele adapter mee te nemen. U kunt deze het beste voor vertrek in Nederland kopen, bijvoorbeeld bij de ANWB. De meeste hotels in Cambodja beschikken over een eigen generator i.v.m. stroomuitval. Al komt dit tegenwoordig nog maar zelden voor.