Cambodja

Landinformatie Cambodja

Algemeen

Cambodja is een land met een roerige geschiedenis. De sporen die het Khmer Rouge bewind heeft achter gelaten, zijn nog steeds goed zichtbaar. De laatste jaren is het land zich weer aan het herstellen en worden de voorzieningen steeds beter. De bevolking doet er alles aan om het land weer op te bouwen. Echter, de ontwikkeling loopt nog wel ver achter in vergelijking met de buurlanden. Naast de 'Killing Fields' (Choeung Ek) en het Tuol Sleng Museum (S-21) in Phnom Penh, bezoeken de meeste toeristen Cambodja natuurlijk vanwege het Angkor tempelcomplex, nabij Siem Reap. Verder staat Cambodja bekend om haar ongerepte natuur, de rijstvelden, de bergvolkeren, de kleine dorpjes, de natuurparken en de badplaats Sihanoukville.

Eten en drinken

De Cambodjaanse keuken lijkt sterk op die van Thailand, maar met minder kruiden. Rijst met zoetwatervis (of vlees) is vaak de hoofdmaaltijd. In Cambodja kunt u ook Franse baguettes vinden. De prijzen van lokale drankjes en maaltijden liggen niet hoog. Voor het avondeten kunt u ongeveer 8 tot 12 US Dollar aanhouden.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 7 januari - Bevrijdingsdag (val van de Khmer Rouge)
 • 31 januari - Meak Bochea dag
 • 16 februari t/m 2 maart - Chinees Nieuwjaar
 • 8 maart - Dag van de Vrouwen
 • 14 t/m 17 april - Khmer nieuwjaar
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 13 t/m 16 mei - Geboortedag van Koning Sihamoni
 • 1 juni - Dag van de Kinderen
 • 18 juni - Verjaardag van de moeder van de Koning
 • 8, 9 & 10 oktober - Pchum Ben Festival
 • 29 oktober - Kroningsdag
 • 9 november - Onafhankelijkheidsdag
 • 22 t/m 25 november - Water Festival
 • 10 december - Dag van de Mensenrechten

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De munteenheid van Cambodja is de Riel (KHR). Daarnaast kunt u in Cambodja ook terecht met de US Dollar (en heel soms met de Thaise Baht). In de grote steden kunt u deze valuta eventueel omwisselen naar Riel. Over het algemeen krijgt u met de US Dollar dezelfde koers als met de Riel. Beide valuta worden overal geaccepteerd. Omwisselen naar Cambodjaanse Riel is dus niet per se nodig.

 • Pinpas: in Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville zijn sinds kort pinautomaten (ATM’s) aanwezig. Met uw pinpas (met Cirrus-logo) kunt u hier US Dollars krijgen. Op de luchthaven van Phnom Penh is een ATM aanwezig waar u kunt pinnen (nog niet op Siem Reap Airport!). Zo hoeft u geen contant geld mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Let op: de banken zijn niet 24/7 geopend.
 • Creditcards: creditcards, zoals Visa en Master, worden nog steeds niet overal in Cambodja geaccepteerd. U kunt hier meestal alleen in luxe hotels, grote winkels en betere restaurants in Phnom Penh en Siem Reap mee terecht. Vaak wordt er 3-5% extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocard & visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 100.000 Riel was in september 2018 ongeveer €20,95.

Gezondheid

Voor reizen naar Cambodja wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Cambodja zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. In Cambodja zijn maar weinig goede ziekenhuizen en er is een beperkt aanbod medicinatie beschikbaar. Indien er zich tijdens de reis ernstige problemen voordoen, is het aan te raden naar Bangkok te evacueren. Hier zijn de medische faciliteiten beter ontwikkeld. Het is dan ook raadzaam om dit bij de reisverzekering op te nemen.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Cambodja
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Cambodja een paspoort vereist dat bij vertrek uit Cambodja nog zes maanden geldig moet zijn. Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar is voor Cambodja een visum vereist. Bij aankomst in Cambodja kunt u dit ter plaatse kopen voor ca. USD 30 pp (contant). Ook moet u één pasfoto inleveren. Het visum is 30 dagen geldig.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

De beste kleding om naar Cambodja mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een warmer kledingstuk aanbevolen. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol. Voor een bezoek aan een tempel is een lange broek of lange rok vereist. Schouders en knieën moeten bedekt zijn en vaak moet u uw schoenen uittrekken. Gaat u tijdens de reis een trekking maken? Dan zijn goede wandelschoenen en een lange broek noodzakelijk. Voor vertrek krijgt u hierover meer informatie.

Klimaat

Cambodja heeft een tropisch klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur rond de 30ºC ligt. Door het jaar heen zijn er twee seizoenen. Het regenseizoen en het droge seizoen. Het droge seizoen kun je nog onderverdelen in twee sub-seizoenen, het koele droge seizoen en het hete droge seizoen.

 • Regenseizoen
  Tussen mei en november regeert de moesson, de regentijd bereikt een piek in oktober. In de badplaats Sihanoukville valt de meeste regen in de maanden juli en augustus. Het grootste deel van de dag is het in deze periode gewoonlijk zonnig, terwijl in de namiddag een kortstondige, heftige regenbui voor verfrissing zorgt. Toch wordt reizen naar het noordoosten van Cambodja in deze regentijd afgeraden i.v.m. het slechte wegdek en onbegaanbare wegen. Een bezoek aan Siem Reap, Phnom Penh en Sihanoukville is in het regenseizoen geen probleem.

 • Droge seizoen
  In de koele droge seizoen, tussen november en februari, waait een noordoostelijke wind die in het grootste deel van het land voor droog, mild en aangenaam weer zorgt. De temperatuur schommelt dan tussen de 20ºC en 25ºC.
  In de periode tussen maart en mei is het heet en droog. De temperatuur overdag schommelt deze maanden rond de 34ºC.

Klik hier voor het actuele weer in Cambodja
Luchthavens

De belangrijkste luchthavens van Cambodja zijn Phnom Penh en Siem Reap. Deze plaatsen zijn niet direct bereikbaar vanuit Europa. U dient over te stappen in Bangkok, Singapore of Kuala Lumpur.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Cambodja
Tijdsverschil

Het is in Cambodja tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd 6 uur.

Voltage

De netspanning in Cambodja is 220 volt. In de hotels kan het stekkertype nog wel eens verschillen waardoor het raadzaam is een universele adapter mee te nemen. U kunt deze het beste voor vertrek in Nederland kopen, bijvoorbeeld bij de ANWB. De meeste hotels in Cambodja beschikken over een eigen generator i.v.m. stroomuitval. Al komt dit tegenwoordig nog maar zelden voor.

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Cambodja

Reiservaringen
Cambodja

 • “Al voor de derde keer met PANGEA op pad!”

  lees meer
  -
  Gwen en Pieter
 • “volledig op maat, waarbij alles tot in het kleinste detail werd verzorgd.”

  lees meer
  -
  Laurence Boxus
 • “Geweldige (flexibele) voorbereiding.”

  lees meer
  -
  Elsbeth van Wely
 • “Zo werd het een echte maatwerkreis, prima georganiseerd door Pangea.”

  lees meer
  -
  Pieter en Machtelt

Tip: Vroege vogels in Cambodja

Cambodja Tip: sommige tempels van het Angkor complex, waaronder Angkor Wat en Srah Srang, zijn geopend vanaf 05.00 uur ’s ochtends. Ook Phnom Bakheng en Pre Rub zijn extra vroeg open voor haar bezoekers. Door deze vroege openingstijden kunt u profiteren van het spectaculaire licht in de ochtend, voor magische foto’s van de monumenten.

Tip: De Cambodjaanse-Nederlandse organisatie (kortweg CDO)

Deze non-profitorganisatie in de omgeving van Siem Reap houdt zich bezig met de ontwikkeling van projecten die verband houden met de lokale gemeenschap. Een eerste stop wordt gemaakt bij het CDO huis waar u uw gids en de weeskinderen ontmoet. Samen met uw gids rijdt u naar een nabijgelegen pagode, waar Engelse lessen worden gegeven. U krijgt hier uitleg over het kloosterleven en het Boeddhisme. Jonge monniken zijn de studenten van deze pagode. Ook het gezondheidscentrum en de lagere school staan op het programma. Hier ontmoet u de instructeur genaamd meneer Lous die u kennis laat maken met de leerlingen. U krijgt de gelegenheid om over uw leven, werk, gezin en hobby's te praten. De kinderen zijn nieuwsgierig en staan te popelen om Engels te leren en meer te weten te komen over het leven buiten Cambodja. U zult dan ook met enthousiasme worden ontvangen. Een bijzondere ervaring! Het dorpje en het platteland verkent u middels een rit per ossenkar of gemotoriseerd vervoermiddel waarbij u bezoek aan een jungletempel centraal staat.

Tip: Bekijk Jannekes Cambodja-album

Janneke in Cambodja

flickr album van Janneke

Janneke bezocht Cambodja en maakte een prachtige reportage van het lokale leven