Menu

Duurzaam China

Op het gebied van duurzaam toerisme is China nog lang niet zo ver als vele andere bestemmingen binnen ons aanbod. Sinds de komst van de coronapandemie, die begon op een markt in Wuhan waar levende wilde dieren werden verhandeld, merken we wel dat de bewustwording op dit gebied groeit.

Het land kreeg eerder al veel kritiek vanwege de ernstige luchtvervuiling in veel steden, nu staan internationale relaties onder spanning en vechten ze tegen het negatieve imago. China beseft zich dat een duurzame opbouw inmiddels een absolute noodzaak geworden is en we hopen dan ook dat het land de komende jaren verder zal verduurzamen.

trein - China China rijstterrassen 

Op het gebied van technologische ontwikkelingen en innovaties is China een absolute voorloper. Het Chinese treinnetwerk is één van de meest ontwikkelde en grootste ter wereld. Dankzij snelle ontwikkelingen en forse investeringen heeft China in 2019 maar liefst 30.000 km hogesnelheidslijnen in werking. Dit is drie keer zoveel als in heel Europa en het aantal km’s groeit nog steeds.

In ons PANGEA Travel product maken wij hier dan ook graag gebruik van. De Courtyard China Compleet reis is daar een goed voorbeeld van. Ook is China wereldleider op het gebied van elektrische fietsen en scooters en breken zij record na record met de productie van zonnepanelen.

Dierenwelzijn staat vaak als doelstelling op papier, maar uit de praktijk blijkt regelmatig anders. Sinds de uitbraak van Covid-19 heeft China echter hoge straffen ingesteld voor de illegale jacht op wilde dieren en de handel er in. Bescherming van de flora en fauna krijgt meer aandacht, zo ook bij onze lokale partner. Op hun initiatief is er bijvoorbeeld een vrijwilligersproject opgezet waarbij lokale studenten helpen met anti-stroperij patrouilles ter bescherming van wilde dieren en zeldzame planten in Jiudingshan. Via de lokale agent worden de gidsen ook getraind om toeristen te wijzen op duurzame aanschaf van souvenirs, zodat er naast goede kwaliteit ook bij de mensen direct afgenomen wordt.

gebedswielen - Potala Paleis - Lhasa - Tibet

China en Tibet strijden al meer dan een eeuw om de status van de regio Tibet. Sinds 1950 wordt Tibet door China bezet en heerst er onderlinge strijd en spanningen. De Tibetanen voelen zich onderdrukt en zijn bang hun identiteit te verliezen. PANGEA Travel hecht waarde aan het behoud van de Tibetaanse cultuur en steunt de lokale economie, door er altijd voor te kiezen om onze reizen door een Tibetaanse gids te laten begeleiden.

Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis?
Reizen met de trein door China is veilig, comfortabel, relatief goedkoop en bovendien is het een leuke manier om kennis te maken met de lokale mensen en gebruiken. Met een topsnelheid van 350 km per uur is de ‘bullet train’ tevens een zeer efficiënte manier van het afleggen van lange afstanden. Tegenwoordig bent u veelal met de trein sneller op uw plaats van bestemming dan met een binnenlandse vlucht en stoot u veel minder CO? uit.

Naast miljoenensteden is het land rijk aan schitterende natuurgebieden, welke bij uitstek geschikt zijn om te voet te ontdekken. Tiger Leaping Gorge is één van ‘s werelds grootste en mooiste kloven, waar u een uitdagende wandeltocht kunt maken van twee dagen. U overnacht halverwege in een guesthouse van een lokale familie, waarmee u dus ook direct een positieve socio-economische bijdrage levert.

Ook is het op verschillende locaties door het land mogelijk de fiets te pakken om de omgeving te verkennen. In Yangshuo bijvoorbeeld, adviseren we een privé fietstocht onder begeleiding van een ervaren gids, die al jaren in het gebied woont en veel kan vertellen over de omgeving en gebruiken. De fietstocht voert u door kleine dorpjes in de Yulong Rivier vallei, omringd door het surrealistische Karst landschap. Maar ook sommige steden, zoals Shanghai kunnen prima per fiets ontdekt worden.

bullet train - China  fietsen karstgebergte - Yangshuo

Kunt u een project bezoeken?
Het is zeker mogelijk om het bezoeken van een lokaal project of initiatief onderdeel te maken van uw rondreis door China. In Yangshuo kunt u mee doen aan het VET program (Volunteer English Teaching), dat de arme plattelandsscholen in de provincie Guangxi ondersteunt. Het project richt zich op de plaatsing van vrijwilligers, met als doel de kansarme kinderen goed Engels te leren. Bijkomend voordeel is dat de kinderen zo ook kennismaken met andere culturen. U kunt ook enkel een donatie doen aan dit project.

vrijwilliger Vet Program - Yangshuo - China

Daarnaast steunen wij verschillende pandaprojecten welke opgericht zijn ter bescherming van de reuzenpanda. Als vrijwilliger kunt u een persoonlijke bijdrage leveren aan het behoud van de panda. Zo kunt u één of meerdere dagen helpen met de dagelijkse werkzaamheden in een reservaat, zoals het bereiden van het voedsel en het schoonmaken van de verblijven. Verdiensten en donaties worden gebruikt voor het redden van panda’s, onderzoek, ziektepreventie, enz.

panda in Chengdu - Chengdu - China

Graag willen we u als reizigers aansporen om in contact te komen met de lokale bevolking. Binnen ons reisaanbod geven we u dan ook genoeg mogelijkheden hiervoor. Een homestay of simpelweg lunchen bij een lokaal gezin voegt veel waarde toe, ook voor uw gastgezin. Uw uitgaven komen voor 100% bij de familie en de lokale gemeenschap terecht. In de buurt van Xi’an is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een boerderij te bezoeken en de boeren te helpen met het plukken van groenten en fruit. Vervolgens maakt u hier samen met hen een heerlijke lunch van!

Onze hotel partners in China
Een groot land als China heeft natuurlijk ook een zee aan mogelijkheden wanneer het op verblijf aankomt. Onze selectie van aanbevolen accommodaties die ons duurzaamheidlogo dragen is dan ook heel beknopt onder bijgevoegd. In onze volledige lijst van accommodaties in China kunt u alle accommodaties terugvinden die net een stapje verder gaan in het duurzaamheidstraject.

Onze drie suggesties voor duurzame accommodaties in China: 

Great Wall Inn Gubeikou 
Deze authentieke guesthouse wordt gerund door een lokale familie en is de ideale overnachtingsplek tijdens een meerdaagse trekking over de Grote Muur. Slechts 20 minuten lopen en u staat aan de voet van dit immense bouwwerk. De muur bij Gubeikou wordt weinig bezocht en is in originele, vervallen staat; enkel een klein deel is gerestaureerd. De heer Sun, een lokale boer en gastheer van Great Wall Inn, spreekt met dank aan zijn gasten, een klein woordje Engels en zal ervoor zorgen dat het u aan niets ontbreekt. 

bamboeraft Yulong rivier - Yangshuo - ChinaMoondance Boutique Resort
Het Moondance Boutique Resort is gelegen in de Yulong river vallei, een gebied dat sinds 2017 benoemd is tot nationaal park. Overdag is het niet toegankelijk voor auto’s van buiten het park, waardoor er weinig verkeer is en u des te meer kunt genieten van de mooie natuur. Het kleinschalige Moondance biedt een combinatie van de sereniteit en rust van het platteland en modern comfort en voorzieningen. De mensen die hier werken komen bijna allemaal uit de nabijgelegen dorpen, hiermee steunen zij zoveel mogelijk de lokale welvaart. Verken de stille weggetjes op de fiets; wandel te voet over de weelderige buffelpaden; duik in het natuurlijke zwembad om af te koelen en geniet van de lekkerste zelfgekweekte groenten in het gezellige restaurant.

rijstterrassen - Longshen - Ping'anLiqing Guesthouse
Het kleinschalige Liqing Guesthouse wordt gerund door een lokale Zhuang familie, de grootste erkende minderheidsgroep in China. Na een bergopwaartse wandeling van ongeveer 25 minuten, wordt u vriendelijk door hen ontvangen. Het hotel biedt één van de beste uitzichten in de schitterende omgeving van de Drakensrug rijstvelden. Het hotel serveert onder andere authentieke lokale maaltijden waarbij ze gebruik maken van lokale producten om de regionale gemeenschappen economisch te ondersteunen.