Menu

China

Veelgestelde vragen China

Is het geven van fooien gebruikelijk in China?

Het geven van fooien is steeds meer gebruikelijk in China. Vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden is dit een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. 
Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal over het geven van fooien houdt. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids.
Bellboys die in de hotels uw koffer naar uw kamer dragen, stellen een fooi (ca. RMB 5 a 10 per stuk bagage) zeer op prijs. Het bedienend personeel in restaurants geeft u echter nog steeds geen fooi, net zo min als taxi chauffeurs. Wel kan het voorkomen dat de chauffeur een bijdrage van RMB 3 rekent voor de benzine boven op de ritprijs. Voor de gids is een bedrag van RMB 100 per gehele dag een goede indicatie. Reist u met meer dan twee personen dan kunt u meer geven. Voor de chauffeur is ca. RMB 60 - RMB 75 per dag een goede richtlijn. Wanneer u alleen bij de transfers een gids en chauffeur heeft, kunt u een fooi geven van RMB 40 per gids en RMB 20 per chauffeur. Het is in China gebruikelijk de fooi in een envelop te overhandigen (meenemen vanuit Nederland of van uw hotelkamer). Deze bedragen lijken in verhouding relatief hoog, dit is echter de gebruikelijke richtlijn voor fooien in de toeristenbranche in China.terug naar veelgestelde vragen China