Menu

China

Veelgestelde vragen China

Hoe zit het met de geldzaken in China?

De officiële valuta van China is de Renminbi, vaak afgekort tot RMB (RMB = volksgeld). Vaak wordt ook de internationale afkorting CNY gebruikt, wat staat voor Chinese Yuan. Bij aankomst op de luchthaven kunt u geld opnemen bij een pinautomaat of wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. Indien u voor vertrek alvast wat Chinese yuan contant bij u wil hebben, kunt u deze online bestellen op de website van GWK Travelex of bij een van hun vestigingen. Als buffer in een alternatieve valuta raden we contante euro’s (of Amerikaanse dollars) aan. U kunt tot max RMB 20.000 lokale valuta invoeren. Buitenlandse valuta mogen tot max USD 5.000 worden ingevoerd. Dezelfde bedragen gelden voor het uitvoeren van lokale of buitenlandse valuta. Meegebrachte euro’s of Amerikaanse dollars kunt u ter plaatste wisselen. In vrijwel alle grote hotels is een wisselkantoor gevestigd. De meeste valuta worden hier geaccepteerd. De wisselkoersen zijn in heel China en bij alle wisselkantoren hetzelfde. Vraag bij het wisselen van vreemde valuta altijd een kasbewijs. Officieel heeft u die bij het verlaten van China nodig om overtollig Chinees geld weer te kunnen inwisselen bij een bank (men vraagt hier overigens zelden naar). U kunt voor het contante geld een aanvullende reisverzekering afsluiten. Let op dat wanneer u gebruik wil maken van een taxi of riksja, aankopen doet op straat of een tempel bezoekt, het vaak noodzakelijk is om gepast met de Renminbi te betalen, omdat men zeer vaak geen geld terug heeft (of zegt te hebben). 

  • Pinpas: in de meeste plaatsen zijn ATM (geldautomaten) aanwezig. Dit geldt tevens voor de internationale luchthavens. Met uw pinpas (met Maestro- of Cirrus-logo) kunt u hier de Chinese Renminbi krijgen. Uw gids kan u eventueel van hulp zijn met het zoeken naar een ATM. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
  • Creditcards: creditcards, zoals Visa en Mastercard, worden in veel bezochte steden in China geaccepteerd. Ook de duurdere restaurants en winkels die vooral op de buitenlandse toeristenmarkt zijn gericht accepteren de laatste jaren plastic geld. U dient zich dan echter te kunnen legitimeren met uw paspoort. U kunt hier meestal mee terecht in luxe hotels, grote winkels en betere restaurants. Vaak wordt er 3-5% extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
  • Wisselkoers: De waarde van 100 Yuan was in september 2023 ongeveer €12,77.


terug naar veelgestelde vragen China