Menu

China

Veelgestelde vragen China

Wat kan ik verwachten van het eten in China?

De Chinese keuken is enorm gevarieerd en kent vele, soms buitenissige, lekkernijen. Dat zult u nog niet tijdens het ontbijt merken, dat in principe westers is. In enkele grote hotels in het oosten serveert men veelal een uitgebreid buffetontbijt. In de kleinere steden krijgt u gewoonlijk toast met jam en eieren aan tafel geserveerd. De maaltijden in de hotels en restaurants zijn over het algemeen redelijk tot goed te noemen.
Een Chinese maaltijd: Men serveert in Chinese restaurants geen afzonderlijke, afgemeten porties. Elke schotel staat ter beschikking van alle tafelgenoten die zich er met hun eigen of aparte eetstokjes van bedienen. Dit maakt een grotere verscheidenheid aan gangen mogelijk. In de betere eetgelegenheden worden de gerechten gewoonlijk op een rond te draaien plateau (lazy daisy) geplaatst, zodat iedereen makkelijk bij de gerechten kan komen.
Eetstokjes: Wat de kleinste eethuisjes en de beroemdste restaurants die Chinese gerechten serveren gemeen hebben, is de wijze waarop men het voedsel eet. Dit wordt steeds zodanig bereid aan tafel gebracht, dat men geen mes meer nodig heeft. Aan tafel neemt de Chinees het voedsel via eetstokjes tot zich. Het leren eten met stokjes is een aparte uitdaging.
Tafelmanieren: In bepaalde opzichten zijn de Chinese tafelmanieren in westerse ogen hoogst informeel. Slurpen, smakken, luidruchtig kauwen, spreken met de mond vol, met je elleboog op tafel leunen, het zijn allemaal acceptabele gedragingen. Graten en botjes spuwt men op de grond (in goedkope restaurants) of legt men op het tafelkleed. Immers, een oud Chinees gezegde luidt dat het tafelkleed er na een goede maaltijd als een slagveld moet uitzien.
Westers voedsel: Indien u voor de lunch of het diner westers wilt eten, dan kunt u in de grote steden terecht in de speciale eetzalen of coffeeshops van de wat betere hotels en soms in speciale restaurants in de stad. Houd er wel rekening mee dat (met uitzondering van de luxe hotel-restaurants met een Europese chef) het westerse eten in China vaak weinig verfijnd en smakeloos is.
Prijsniveau: In lokale restaurants kost een maaltijd ongeveer €5,-terug naar veelgestelde vragen China