Menu

China

Landinformatie China

Algemeen

China is het op twee na grootste land ter wereld met een oppervlakte van bijna 10 miljoen km². Dit voormalige keizerrijk kent een rijke historie en dit is volop te vinden in het land. Voor de toerist zijn er veel interessante bezienswaardigheden zoals de Chinese Muur die zich uitstrekt over een lengte van 6200 km. Ook het beroemde terracottaleger in Xi’an, de Verboden Stad en de Tempel van de Hemel in Beijing zijn het bezoeken waard. Naast de vele bezienswaardigheden heeft China een spectaculair variërend landschap en een prachtige natuur. Ook op het gebied van cultuur heeft China veel te bieden doordat er meer dan vijftig verschillende volkeren leven met elk een andere achtergrond. Kortom een veelzijdig land waar u een unieke vakantie zult hebben.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse Ambassade in China is:
Liangmahe South Road 4
Chaoyang District, Beijing 100600
Tel: +86 (0)10 8532 0200

Nederlands Consulaat in Shanghai
10/F Tower B, Dawning Center
Hongbaoshi Road #500
Changning District
Shanghai 201103
Tel: +86 (0)21 2208 7288

Nederlands Consulaat in Guangzhou
Teem Tower verdieping 34
Tianhe Road 208
Guangzhou 510620
Tel: +86 (0)20 3813 2200

Communicatie

Bellen
Vanuit China naar Nederland bellen met uw mobiele telefoon is zeer duur (soms wel ca. € 5 per minuut). Bij aankomst op de luchthaven kunt u er voor kiezen een lokale simkaart aan te schaffen, deze kunt u in uw telefoon plaatsen en bellen en sms’en naar Nederland voor een voordeliger tarief. De twee grootste telefoonproviders in China zijn China Mobile en China Unicom.

Internet 
Mocht u tijdens uw reis sporadisch gebruik willen maken van internet, bijvoorbeeld om via WhatsApp naar huis te bellen, dan kunt u gebruik maken van de openbare internetfaciliteiten: vrijwel alle accommodaties beschikken over gratis WiFi, daarnaast kunt u ook redelijk veel gebruik maken van openbare internetfaciliteiten bij onder andere restaurants, bars en winkels. Let er wel op dat een openbaar netwerk niet beveiligd is. 

China heeft ook haar eigen sociale media app: WeChat (vergelijkbaar met WhatsApp). U kunt er dus ook voor kiezen om deze app te downloaden en het thuisfront hetzelfde vragen te doen. Zo kunt u op reis contact onderhouden zonder een speciale VPN verbinding. WeChat is bovendien een handig communicatiemiddel met de gidsen ter plaatse. Zorg ervoor dat u voorafgaand aan uw reis, voordat u in China aankomt, al wel enkele berichten hebt verstuurd. Anders wordt de app na aankomst in China direct geblokkeerd. 

Mocht u tijdens de reis, dus ook onderweg in de trein, bus of taxi, veel gebruik willen maken van internet, dan zijn er de volgende mogelijkheden:
-    Simkaart met internetbundel kopen na aankomst op de luchthaven. Uw telefoon moet in dit geval wel Simlock vrij zijn, zodat u er een andere simkaart in kunt doen. 
-    Vooraf eSim aanschaffen, bijvoorbeeld via Holafly. Dit kost ca. € 6,- per dag en geeft u onbeperkt data tijdens uw reis. Hiervoor scant u de QR-code die u na de bestelling ontvangt, u krijgt dus geen fysieke simkaart. Dat betekent dus dat u uw eigen telefoonnummer behoudt. Controleer vooraf wel goed of uw smartphone geschikt is voor eSim. Let op: eSim is alleen bedoeld voor internet, hiermee kunt u dus niet bellen of sms’en. 

LET OP: Sommige websites en apps, waaronder bijvoorbeeld Facebook en WhatsApp, zijn door de Chinese overheid geblokkeerd. Indien u tijdens uw reis gebruik wenst te maken van deze websites en apps dan kunt u (tijdelijk) een abonnement nemen op een VPN (Virtual Private Network). U logt dan via een privé netwerk in op het internet, waardoor het lijkt alsof u de door de overheid verboden websites bezoekt vanuit een ander land als China. Op deze manier omzeilt u, op een legale manier, de firewall en kunt u gewoon gebruik maken van sociale media en WhatsApp. Download en installeer de VPN voor vertrek! Wij hebben goede ervaringen met Astrill (kosten ca. € 30 voor een maand). Er zijn ook gratis VPN services maar die zijn over het algemeen trager en werken niet altijd. 

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Bij bezoek aan een kindertehuis/school: geef het speelgoed aan de directeur van de organisatie, zij kunnen het speelgoed verdelen over de kinderen. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

Eten en drinken

De Chinese keuken is enorm gevarieerd en kent vele, soms buitenissige, lekkernijen. Dat zult u nog niet tijdens het ontbijt merken, dat in principe westers is. In enkele grote hotels in het oosten serveert men veelal een uitgebreid buffetontbijt. In de kleinere steden krijgt u gewoonlijk toast met jam en eieren aan tafel geserveerd. De maaltijden in de hotels en restaurants zijn over het algemeen redelijk tot goed te noemen. Een Chinese maaltijd: Men serveert in Chinese restaurants geen afzonderlijke, afgemeten porties. Elke schotel staat ter beschikking van alle tafelgenoten die zich er met hun eigen of aparte eetstokjes van bedienen. Dit maakt een grotere verscheidenheid aan gangen mogelijk. In de betere eetgelegenheden worden de gerechten gewoonlijk op een rond te draaien plateau (lazy daisy) geplaatst, zodat iedereen makkelijk bij de gerechten kan komen. Eetstokjes: Wat de kleinste eethuisjes en de beroemdste restaurants die Chinese gerechten serveren gemeen hebben, is de wijze waarop men het voedsel eet. Dit wordt steeds zodanig bereid aan tafel gebracht, dat men geen mes meer nodig heeft. Aan tafel neemt de Chinees het voedsel via eetstokjes tot zich. Het leren eten met stokjes is een aparte uitdaging. Tafelmanieren: In bepaalde opzichten zijn de Chinese tafelmanieren in westerse ogen hoogst informeel. Slurpen, smakken, luidruchtig kauwen, spreken met de mond vol, met je elleboog op tafel leunen, het zijn allemaal acceptabele gedragingen. Graten en botjes spuwt men op de grond (in goedkope restaurants) of legt men op het tafelkleed. Immers, een oud Chinees gezegde luidt dat het tafelkleed er na een goede maaltijd als een slagveld moet uitzien. Westers voedsel: Indien u voor de lunch of het diner westers wilt eten, dan kunt u in de grote steden terecht in de speciale eetzalen of coffeeshops van de wat betere hotels en soms in speciale restaurants in de stad. Houd er wel rekening mee dat (met uitzondering van de luxe hotel-restaurants met een Europese chef) het westerse eten in China vaak weinig verfijnd en smakeloos is. Prijsniveau: In lokale restaurants kost een maaltijd ongeveer €5,-

Feestdagen

De traditionele Chinese feestdagen volgen de maankalender. Twaalf maanmaanden tellen slechts 354 dagen. Al meer dan 2000 jaar geleden werden er daarom correcties uitgevoerd om het maanjaar aan te doen sluiten op het zonnejaar. Dat gebeurde onder andere door in iedere cyclus van 19 zonnejaren 7 jaren van 13 maanmaanden in te voeren. Daardoor bleef elke maanmaand ongeveer op dezelfde datum in het zonnejaar. Omdat de kalender vooral bedoeld was voor de landbouw, was er bovendien een verdeling van het exacte zonnejaar in 24 perioden van iets meer dan twee weken, die benoemd werden naar weersveranderingen of landbouwactiviteiten. In feite volgde men dus het zonnejaar, ver voordat dit in Europa gebeurde. De jaren zijn verdeeld in cycli van 12, waarbij ieder jaar de naam van een dier heeft.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:
 • 01 januari - Nieuwjaarsdag
 • 02 januari - vrije dag ivm Nieuwjaar
 • 22 januari - Chinees Nieuwjaar
 • 05 februari - Lantaarnfestival (Deng Jie)
 • 09 t/m 15 februari - Spring Festival
 • 08 maart - Internationale Vrouwendag
 • 04 april - Ching Ming Festival
 • 10 april - Id al-Fitr (Suikerfeest)
 • 29 april t/m 03 mei - Labour Day Holiday
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 26 mei - Geboorte van Boeddha
 • 08 t/m 10 juni - Dragon Boat Festival (Duanwa Festival)
 • 28 t/m 30 juni - Corban Festival (Xinjiang only)
 • 22 augustus - Chinese Valentijnsdag
 • 15 t/m 17 september september - Midherfstfestival (Moon Cake Festival)
 • 30 september t/m 08 oktober - Dag van de Volksrepubliek (National Day; gevolgd door een vakantieweek)
 • 11 oktober - Geboortedag Confucius
 • 23 oktober - Chung Yeung feest (Chinees volksfeest)
 • 29 december - verjaardag Boeddha Amitabha
 • 31 december - Oudejaarsdag

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien is steeds meer gebruikelijk in China. Vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden is dit een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal over het geven van fooien houdt. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids. Bellboys die in de hotels uw koffer naar uw kamer dragen, stellen een fooi (ca. RMB 5 a 10 per stuk bagage) zeer op prijs. Het bedienend personeel in restaurants geeft u echter nog steeds geen fooi, net zo min als taxi chauffeurs. Wel kan het voorkomen dat de chauffeur een bijdrage van RMB 3 rekent voor de benzine boven op de ritprijs. Voor de gids is een bedrag van RMB 150-200 per dag een goede indicatie. Reist u met meer dan twee personen dan kunt u meer geven. Voor de chauffeur is ca. RMB 100 per dag een goede richtlijn. Het is in China gebruikelijk de fooi in een envelop te overhandigen (meenemen vanuit Nederland of van uw hotelkamer). Deze bedragen lijken in verhouding relatief hoog, dit is echter de gebruikelijke richtlijn voor fooien in de toerismebranche in China. Uiteraard zijn deze bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten.

Geldzaken

De officiële valuta van China is de Renminbi, vaak afgekort tot RMB (RMB = volksgeld). Vaak wordt ook de internationale afkorting CNY gebruikt, wat staat voor Chinese Yuan. 

Bij aankomst op de luchthaven kunt u met uw pinpas (met Maestro-logo) geld opnemen bij een pinautomaat. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op ‘werelddekking’ te zetten. 

Chinese burgers maken echter steeds vaker gebruik van digitale betaalmethoden, zoals mobiele betalingsapps (bijvoorbeeld Alipay en WeChat). Daardoor kunt u niet overal meer met contant geld betalen, bijvoorbeeld in sommige taxi’s, kraampjes op straat of koffietentjes langs de weg. Vraag dus altijd na of contante betalingen worden aangenomen zodra u iets wilt kopen/bestellen!

Mocht u niet het risico willen lopen om niet met contant geld te kunnen betalen, maak dan gebruik van de digitale betalingsapp Alipay of WeChat. Hiervoor download u de betreffende app, maakt een account aan en koppelt uw creditcard hieraan. U krijgt dan een persoonlijke QR-code, die u kunt scannen bij de kassa en bijvoorbeeld bij metropoortjes (u hoeft dan dus geen metrokaartjes meer te kopen). Let u er wel op dat u voor het gebruik van deze apps altijd internet nodig heeft, dus ook tijdens uw reis. Meer informatie over internet tijdens uw reis leest u onder het kopje ‘Communicatie’ in de landeninformatie. 

Geneesmiddelen

Een kleine reisapotheek is tijdens dit soort reizen een "must". Aan te raden is even contact op te nemen met uw huisarts; deze kan behulpzaam zijn en de juiste keuze aangeven. Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Aan te raden is de Latijnse namen op de verpakking te noteren en een aparte lijst te maken, die u bij zich kunt dragen. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels gestelde doktersverklaring bij u te hebben. Dit in verband met een eventuele douanecontrole. Draagt u een bril of contactlenzen, neemt u dan een reservebril of een extra paar lenzen mee.

Gezondheid

Voor reizen naar China wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Voor sommige gebieden in China is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Voor een verblijf in Beijing heeft u geen vaccinaties nodig.

Informeer altijd ruim voor vertrek, minimaal zes weken voor vertrek, bij uw lokale GGD of huisarts naar de meest actuele adviezen en inreisregels. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam of KLM Health Services.
De opvattingen over hygiëne in China zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Gidsen

Tijdens uw rondreis door China wordt u bijgestaan door gidsen. Zij zijn het aanspreekpunt tijdens uw reis. Elk gebied heeft zijn eigen gidsen waardoor u na een vlucht (of treinreis) een nieuwe gids ontmoet. Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor China een paspoort nodig, dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum vereist: deze dient u voorafgaand aan de reis aan te vragen. Het visum kunt u ongeveer 4–6 weken voor vertrek aan vragen, let erop dat u dit niet eerder doet: een toeristenvisum is namelijk maar drie maanden geldig en de geldigheid gaat in op de dag dat het visum wordt verstrekt. Wij zullen op tijd contact met u opnemen en alle benodigde informatie toesturen. Vooral bij rootsreizen is het goed om het visum niet te vroeg aan te raden, omdat het bezoek aan het kindertehuis vaak pas kort voor vertrek bevestigd kan worden. 

Het is tegenwoordig ook mogelijk om onder bepaalde voorwaarden een e-visum aan te vragen. Het voordeel hiervan is dat deze goedkoper is, dat het aanvragen van zo'n e-visum slechts enkele minuten duurt en dat u uw paspoort niet hoeft op te sturen. Het is hierbij van belang dat uw vertrekdatum niet binnen 10 dagen ligt en dat uw verblijf in China maximaal 30 dagen zal zijn. Verder dient u met minimaal twee personen gelijktijdig te heen en terug te reizen en betreft het een single entry visum, waarmee u eenmalig China kunt inreizen. De kosten bedragen rond de € 200,- per persoon. Ongeveer 12 dagen voor vertrek ontvangt u het visum per post. LET OP: Bent u in China geboren? Dan dient u het laatste visum mee te sturen of, in geval van adoptie, een kopie van het rode boekje. Bent u van plan om ook Hong Kong in te reizen, dan moet u ook een A-4’tje uploaden met handtekening welke dag dat u van Hong Kong naar het vast land gaat/ of andersom en met welk vervoer u dat gaat doen.

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit die alleen een korte tussenstop (maximaal 144 uur) maken op één van de 12 internationale luchthavens (Beijing, Dalian, Shenyang, Shanghai, Hangzhou, Guangzhou, Guilin, Chongqing, Chengdu, Kunming, Xi’an en Xiamen) hebben geen visum nodig. Voorwaarde is dat u dient aan te kunnen tonen dat u binnen 144 uur doorvliegt vanaf de luchthaven van aankomst in China rechtstreeks naar een andere internationale bestemming (Hong Kong geldt ook als internationale bestemming). Een reiziger met bijvoorbeeld een ticket Amsterdam-Beijing-Sydney voldoet aan deze eis. Vliegt u retour vanuit Amsterdam, waarbij u maar kort verblijft in China dan dient u alsnog een visum aan te vragen.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website van www.visuminternational.nl of op www.visumchinaonline.nl. Voor een bezoek aan Tibet moeten we apart toestemming aanvragen. Dit verzorgen wij minimaal 1 maand voor vertrek voor u.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14.00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10.00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Voor de reizen in het vroege voorjaar (begin april) en het late najaar (vanaf half oktober) adviseren wij niet te lichte kleding, en voor de noordelijke plaatsen als Beijing en Xi'an een warme jas. In de korte lenteperiode (half april tot eind mei) kunt u volstaan met echte voorjaarskleding, met een wollen vest of een trui en een jack of een lichte regenjas. In de zomermaanden volstaat luchtige zomerkleding, aangevuld met een lichte regenjas. Het hele jaar door komt ook een wollen kledingstuk van pas in hoger gelegen gebieden. Op alle reizen zijn stevige wandelschoenen (liefst met profielzolen), een zonnebril, een hoofdbedekking tegen de zon en een opvouwbare paraplu onmisbaar. Korte broeken (voor de maanden juni-september) zijn zowel voor dames als heren acceptabel. Bij het betreden van een aantal religieuze gebouwen dient men bedekte schouders te hebben. Een meegebracht vest kan dan uitkomst brengen.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek uit China hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van China is Beijing wat tevens de hoofdstad van het land is. Er is nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Deze zijn altijd bereikbaar via Beijing. Denk hierbij aan Sjanghai, Hong Kong, Guangzhou, Chengdu, Chongqin, Xi’an, Guilin en Kunming. Enkele hiervan zijn tevens vanaf Europa bereikbaar zoals Sjanghai, Hong Kong en Chengdu.

Media

In China is de "China Daily" vaak aan hotelbalies gratis te krijgen. In de boekwinkels van de grote hotels in het oosten van het land zijn ook buitenlandse kranten te koop. Gewoonlijk is de selectie beperkt tot de South China Morning Post, International Herald Tribune en Asia Wall Street Journal.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • wc-papier voor in de toiletten onderweg en in restaurants
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)
 • zonnebrand (crème, geen spray: in China is het niet toegestaan om rond te reizen met spuitbussen met een inhoud van meer dan 100ml)
 • oploskoffie (heet water is overal verkrijgbaar, maar koffie meestal niet)
 • wat eten/drinken voor reis in de nachttrein. Aan boord spreekt men geen Engels en kan beperkt iets besteld worden
 • bestek, omdat er vaak alleen stokjes beschikbaar zijn (m.n. in de kleinere plaatsen) een Chinese menukaart zodat je altijd wat kunt bestellen
 • enveloppen om fooi in te doen (wordt nooit 'los' gegeven)
 • foto's van familie en van Nederland om te laten zien (familieleven is belangrijk in China)
 • wereldstekker
 • grote reistas omdat sommige spullen zeer voordelig zijn in China (denk wel aan de douane-bepalingen)

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Taal

Mandarijn is de officiële taal in China en wordt door het overgrote deel van de bevolking gesproken. Daarnaast zijn er nog 12 andere Chinese talen (waaronder Cantonees). De meeste Chinezen spreken geen andere taal. Studenten in de grote steden spreken vaak wel Engels en vinden het leuk om een praatje met u te maken. Lokale gidsen en receptionisten van hotels in de grote steden spreken meestal goed Engels. Soms is dit een vorm van Chinglish; Engels met Chinese vertaling (Bijv. ‘as soon as quickly’). In de gebieden waar minder toeristen komen, spreken de gidsen vaak beperkt Engels. Dit geldt ook voor afgelegen gebieden. Een taalgids met Chinese tekens en Engelse vertaling kan hier uitkomst bieden. Een taxichauffeur spreekt vrijwel nooit Engels.

Tijdsverschil

Het is in China 6 uur later dan in Nederland. In de winter is dit 7 later.

Treinreizen

Het vervoer tussen de verschillende bestemmingen in China zal vooral per trein zijn. Het land beschikt over zeer goede treinverbindingen, met op meerdere trajecten zelfs een hogesnelheidstrein. Al uw treintickets worden ingeboekt met uw paspoortgegevens, houd uw paspoort dan ook bij de hand: deze zal meerdere keren worden gescand en gecontroleerd voordat u aan boord van de trein mag. De treinen zijn comfortabel, met fijne stoelen en voldoende ruimte om uw bagage te stallen. Er zijn stopcontacten aanwezig en de toiletten zijn veelal schoon. 

Indien mogelijk, geven wij in uw reisplan al mogelijke treintijden op. Zo heeft u een idee van de reisduur en hoe laat u zult vertrekken en aankomen. Treintickets kunnen echter pas kort voor vertrek geboekt worden, daarbij zijn wij afhankelijk van de beschikbaarheid. De genoemde treintijden zijn dan ook onder voorbehoud. Uiteraard doen wij onze uiterste best om de meest gunstige treintijden voor u te boeken. Kort voor vertrek ontvangt u van ons de definitieve treintijden. 

Bovendien proberen wij altijd stoelen naast elkaar te boeken. Wanneer u met meer dan twee personen in een drukke periode reist, kan dat lastig zijn. In dat geval doen we ons uiterste best om in ieder geval per twee personen naast elkaar te zitten. 

De transfers naar het treinstation worden altijd met ruime marge aangehouden. Dat betekent dat u ruim op tijd vertrekt, helemaal als u in bergachtig gebied bent. Er is altijd een realistische kans dat er onderweg wat gebeurt, in de vorm van wegafsluiting, maar natuurlijk is het niet de bedoeling dat u uw trein mist. Houdt u er dus rekening mee dat u vaak ruim op tijd op het treinstation aanwezig bent en dus even moet wachten. 

Veiligheid

China is over het algemeen een veilig land. In grote steden dient u altijd rekening te houden met zakkenrollers. Deze zijn vooral actief op plaatsen waar veel buitenlandse toeristen komen. Reist u per trein door China houdt uw bagage dan in de gaten. Gebieden in China die als dusdanig onveilig worden omschreven zijn de grensgebieden met Pakistan en de regio Pamir die grenst aan Pakistan, Afghanistan en Tadzjikistan.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

China is een groot land waardoor grote afstanden doorgaans per vliegtuig worden afgelegd. China beschikt ook over een spoorwegnet van meer dan 65.000 kilometer. De trein is daarom een veelgebruikt vervoersmiddel en is ook vrijwel altijd volgeboekt. Het aantal plaatsen (m.n. in de softseat-/sleeperklasse) is beperkt. U dient van te voren kaarten voor de trein te reserveren want treinen zijn vaak volgeboekt. Er zijn vier verschillende klassen: Hard Seat Class en Soft Seat Class (voor de korte afstanden) en een Hard en Soft Sleaper (lange afstanden). Neemt u bij lange treinreizen toiletpapier mee want dit is niet in de trein aanwezig. Meer het binnenland in wordt vaak per boot gereisd. Op bijna alle grote rivieren zijn veerdiensten. In de steden kunt u het beste met een taxi reizen. U kunt een taxi aanhouden door u hand op te steken. In de grote steden staat het kilometertarief op de zijkant van de taxi aangegeven. Fooien worden niet verwacht. De meeste taxichauffeurs hebben haast nooit geld terug. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine briefjes bij u heeft. In Beijing, Hongkong en Shanghai is vervoer per metro een snelle manier van openbaar vervoer. Zo lang u de metro niet verlaat geldt dezelfde prijs. Per fiets kan de omgeving en de stad ook verkend worden. Maar er is ook een fietsentaxi die u naar alle delen van de stad brengt (van tevoren een prijs afspreken en de ‘chauffeur’ verwacht een fooi). Busvervoer is vooral in de ochtenden erg druk. In de bus kunt u een kaartje kopen. Minibussen zijn iets duurder maar u kunt beter zitten. Busreizen over een lange afstand zijn vaak langzaam en maken veel tussenstops. Op reisdagen wordt het vervoer verzorgd door de lokale privéchauffeur. In China is het gebruikelijk dat de chauffeur soms stops maakt bij lokale winkels of fabriekjes. Vaak ontvangt de chauffeur commissie voor eventuele aankopen die u doet. De lonen liggen laag waardoor men op deze manier iets extra probeert te verdienen. PANGEA Travel heeft afgesproken met de agent dat er zo min mogelijk bezoeken per stad mogen worden ingepland en alleen in overleg winkels bezocht mogen worden.

Voltage

Het voltage in China is 220. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, daar de stopcontacten niet uniform zijn (in de badkamer zijn gewoonlijk overigens Europese wandcontactdozen voor uw elektrisch scheerapparaat en/of haardroger).