China

Landinformatie China

Algemeen

China is het op twee na grootste land ter wereld met een oppervlakte van bijna 10 miljoen km². Dit voormalige keizerrijk kent een rijke historie en dit is volop te vinden in het land. Voor de toerist zijn er veel interessante bezienswaardigheden zoals de Chinese Muur die zich uitstrekt over een lengte van 6200 km. Ook het beroemde terracottaleger in Xi’an, de Verboden Stad en de Tempel van de Hemel in Beijing zijn het bezoeken waard. Naast de vele bezienswaardigheden heeft China een spectaculair variërend landschap en een prachtige natuur. Ook op het gebied van cultuur heeft China veel te bieden doordat er meer dan vijftig verschillende volkeren leven met elk een andere achtergrond. Kortom een veelzijdig land waar u een unieke vakantie zult hebben.

Eten en drinken

De Chinese keuken is enorm gevarieerd en kent vele, soms buitenissige, lekkernijen. Dat zult u nog niet tijdens het ontbijt merken, dat in principe westers is. In enkele grote hotels in het oosten serveert men veelal een uitgebreid buffetontbijt. In de kleinere steden krijgt u gewoonlijk toast met jam en eieren aan tafel geserveerd. De maaltijden in de hotels en restaurants zijn over het algemeen redelijk tot goed te noemen. Een Chinese maaltijd: Men serveert in Chinese restaurants geen afzonderlijke, afgemeten porties. Elke schotel staat ter beschikking van alle tafelgenoten die zich er met hun eigen of aparte eetstokjes van bedienen. Dit maakt een grotere verscheidenheid aan gangen mogelijk. In de betere eetgelegenheden worden de gerechten gewoonlijk op een rond te draaien plateau (lazy daisy) geplaatst, zodat iedereen makkelijk bij de gerechten kan komen. Eetstokjes: Wat de kleinste eethuisjes en de beroemdste restaurants die Chinese gerechten serveren gemeen hebben, is de wijze waarop men het voedsel eet. Dit wordt steeds zodanig bereid aan tafel gebracht, dat men geen mes meer nodig heeft. Aan tafel neemt de Chinees het voedsel via eetstokjes tot zich. Het leren eten met stokjes is een aparte uitdaging. Tafelmanieren: In bepaalde opzichten zijn de Chinese tafelmanieren in westerse ogen hoogst informeel. Slurpen, smakken, luidruchtig kauwen, spreken met de mond vol, met je elleboog op tafel leunen, het zijn allemaal acceptabele gedragingen. Graten en botjes spuwt men op de grond (in goedkope restaurants) of legt men op het tafelkleed. Immers, een oud Chinees gezegde luidt dat het tafelkleed er na een goede maaltijd als een slagveld moet uitzien. Westers voedsel: Indien u voor de lunch of het diner westers wilt eten, dan kunt u in de grote steden terecht in de speciale eetzalen of coffeeshops van de wat betere hotels en soms in speciale restaurants in de stad. Houd er wel rekening mee dat (met uitzondering van de luxe hotel-restaurants met een Europese chef) het westerse eten in China vaak weinig verfijnd en smakeloos is. Prijsniveau: In lokale restaurants kost een maaltijd ongeveer €5,-

Feestdagen

De traditionele Chinese feestdagen volgen de maankalender. Twaalf maanmaanden tellen slechts 354 dagen. Al meer dan 2000 jaar geleden werden er daarom correcties uitgevoerd om het maanjaar aan te doen sluiten op het zonnejaar. Dat gebeurde onder andere door in iedere cyclus van 19 zonnejaren 7 jaren van 13 maanmaanden in te voeren. Daardoor bleef elke maanmaand ongeveer op dezelfde datum in het zonnejaar. Omdat de kalender vooral bedoeld was voor de landbouw, was er bovendien een verdeling van het exacte zonnejaar in 24 perioden van iets meer dan twee weken, die benoemd werden naar weersveranderingen of landbouwactiviteiten. In feite volgde men dus het zonnejaar, ver voordat dit in Europa gebeurde. De jaren zijn verdeeld in cycli van 12, waarbij ieder jaar de naam van een dier heeft.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 16 februari - Chinees Nieuwjaar
 • 8 maart - Internationale Vrouwendag
 • 5 april - Tomb Sweeping Day
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 18 juni - Dragon Boat Festival
 • 1 oktober - Dag van de Volksrepubliek (National Day; gevolgd door een vakantieweek)
 • 17 oktober - Chung Yeung festival
 • 31 december - Oudejaarsdag

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De officiële valuta van China is de Renminbi, vaak afgekort tot RMB (RMB = volksgeld). Vaak wordt ook de internationale afkorting CNY gebruikt, wat staat voor Chinese Yuan. Bij aankomst op de luchthaven kunt u geld opnemen bij een pinautomaat of wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. Indien u voor vertrek alvast wat Chinese yuan contant bij u wil hebben, kunt u deze online bestellen op de website van GWK Travelex of bij een van hun vestigingen. Als buffer in een alternatieve valuta raden we contante euro’s (of Amerikaanse dollars) aan. U kunt tot max RMB 20.000 lokale valuta invoeren. Buitenlandse valuta mogen tot max USD 5.000 worden ingevoerd. Dezelfde bedragen gelden voor het uitvoeren van lokale of buitenlandse valuta. Meegebrachte euro’s of Amerikaanse dollars kunt u ter plaatste wisselen. In vrijwel alle grote hotels is een wisselkantoor gevestigd. De meeste valuta worden hier geaccepteerd. De wisselkoersen zijn in heel China en bij alle wisselkantoren hetzelfde. Vraag bij het wisselen van vreemde valuta altijd een kasbewijs. Officieel heeft u die bij het verlaten van China nodig om overtollig Chinees geld weer te kunnen inwisselen bij een bank (men vraagt hier overigens zelden naar). U kunt voor het contante geld een aanvullende reisverzekering afsluiten. Let op dat wanneer u gebruik wil maken van een taxi of riksja, aankopen doet op straat of een tempel bezoekt, het vaak noodzakelijk is om gepast met de Renminbi te betalen, omdat men zeer vaak geen geld terug heeft (of zegt te hebben).

 • Pinpas: in de meeste plaatsen zijn ATM (geldautomaten) aanwezig. Dit geldt tevens voor de internationale luchthavens. Met uw pinpas (met Cirrus-logo) kunt u hier de Chinese Renminbi krijgen. Uw gids kan u eventueel van hulp zijn met het zoeken naar een ATM. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: creditcards, zoals Visa en Mastercard, worden in veel bezochte steden in China geaccepteerd. Ook de duurdere restaurants en winkels die vooral op de buitenlandse toeristenmarkt zijn gericht accepteren de laatste jaren plastic geld. U dient zich dan echter te kunnen legitimeren met uw paspoort. U kunt hier meestal mee terecht in luxe hotels, grote winkels en betere restaurants. Vaak wordt er 3-5% extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: De waarde van 100 Yuan was in september 2018 ongeveer € 12,45.

Klik hier voor de actuele wisselkoers
Gezondheid

Voor reizen naar China wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Voor sommige gebieden in China is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Voor een verblijf in Beijing heeft u geen vaccinaties nodig. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in China zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar China
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor China een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum vereist dat u vooraf dient aan te vragen. Het visum kunt u ongeveer 4–6 weken voor vertrek aan vragen. Dit kan via de website van www.visuminternational.nl of op www.visumchinaonline.nl (zelfde organisatie). U ontvangt van ons de benodigde documenten. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie. Een toeristenvisum is 3 maanden geldig en de geldigheid gaat in op de dag dat het visum wordt verstrekt. De kosten bedragen € 126,95 (excl. bemiddelingskosten).

Het is tegenwoordig ook mogelijk om onder bepaalde voorwaarden een e-visum aan te vragen. Het voordeel hiervan is dat u uw paspoort niet hoeft op te sturen. Het is hierbij van belang dat uw vertrekdatum niet binnen 10 dagen ligt en u uw verblijf in China maximaal 21 dagen zal zijn. Verder dient u met minimaal twee personen gelijktijdig te reizen om gebruik te kunnen maken van dit visum. Het betreft een single entry visum, waarmee u eenmalig China kunt inreizen. De kosten bedragen € 126,55 (inclusief bemiddeling en verzending). Ongeveer 12 dagen voor vertrek ontvangt u het visum per post. Voor meer informatie kunt u terecht op www.visumchinaonline.nl/e-visum.

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit die alleen een korte tussenstop (maximaal 144 uur) maken op één van de 12 internationale luchthavens (Beijing, Dalian, Shenyang, Shanghai, Hangzhou, Guangzhou, Guilin, Chongqing, Chengdu, Kunming, Xi’an en Xiamen) hebben geen visum nodig. Voorwaarde is dat u dient aan te kunnen tonen dat u binnen 144 uur doorvliegt vanaf de luchthaven van aankomst in China rechtstreeks naar een andere internationale bestemming (Hong Kong geldt ook als internationale bestemming). Een reiziger met bijvoorbeeld een ticket Amsterdam-Beijing-Sydney voldoet aan deze eis. Vliegt u retour vanuit Amsterdam, waarbij u maar kort verblijft in China dan dient u alsnog een visum aan te vragen.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website van www.visuminternational.nl of op www.visumchinaonline.nl. Voor een bezoek aan Tibet moeten we apart toestemming aanvragen. Dit verzorgen wij minimaal 1 maand voor vertrek voor u.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

Voor de reizen in het vroege voorjaar (begin april) en het late najaar (vanaf half oktober) adviseren wij niet te lichte kleding, en voor de noordelijke plaatsen als Beijing en Xi'an een warme jas. In de korte lenteperiode (half april tot eind mei) kunt u volstaan met echte voorjaarskleding, met een wollen vest of een trui en een jack of een lichte regenjas. In de zomermaanden volstaat luchtige zomerkleding, aangevuld met een lichte regenjas. Het hele jaar door komt ook een wollen kledingstuk van pas in hoger gelegen gebieden. Op alle reizen zijn stevige wandelschoenen (liefst met profielzolen), een zonnebril, een hoofdbedekking tegen de zon en een opvouwbare paraplu onmisbaar. Korte broeken (voor de maanden juni-september) zijn zowel voor dames als heren acceptabel. Bij het betreden van een aantal religieuze gebouwen dient men bedekte schouders te hebben. Een meegebracht vest kan dan uitkomst brengen.

Klimaat

China heeft zeer uiteenlopende klimaatzones. Doordat China één van de grootste landen ter wereld is moet u ook rekening houden met wisselende weersomstandigheden. De zomers zijn in een groot deel van China warm, met een temperatuur rond de 30°C, behalve in de provincie Yunnan (Dali en Lijiang) en Tibet. ’s Avonds zakt hier de temperatuur rond de 10°C. In de periode november - maart kan het in steden als Beijing en Xi’an koud zijn. Het gehele jaar door kan er regen vallen, meestal zijn deze buien kort en hevig. Het beste reisseizoen is van maart tot oktober. In de wintermaanden kan het flink koud worden in het noorden van China.

Klik hier voor het actuele weer in China
Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van China is Beijing wat tevens de hoofdstad van het land is. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Deze zijn altijd bereikbaar via Beijing. Denk hierbij aan Shanghai, Hong Kong, Guangzhou, Chengdu, Chongqin, Xi’an, Guilin en Kunming. Enkele hiervan zijn tevens vanaf Europa bereikbaar zoals Shanghai, Hong Kong en Chengdu.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Tijdsverschil

Het is in China 6 uur later dan in Nederland. In de winter is dit 7 later.

Voltage

Het voltage in China is 220. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, daar de stopcontacten niet uniform zijn (in de badkamer zijn gewoonlijk overigens Europese wandcontactdozen voor uw elektrisch scheerapparaat en/of haardroger).

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen China

Reiservaringen
China

 • “Een bijzondere ervaring in een bijzonder land”

  lees meer
  -
  Familie de Haas
 • “Fijn dat we onze "eigen" hotels en vlucht konden toevoegen”

  lees meer
  -
  Familie Dobber
 • “Bezoek aan de kindertehuizen is prima verlopen. Alle 3 anders, alle 3 waardevol.”

  lees meer
  -
  Marjet
 • “Het was een emotioneel moment en Jim was blij dat hij dit toch gedaan heeft.”

  lees meer
  -
  Willem, Berna, Jim en Maylin Hendriks

Reisblog en fotoalbum Rianne

China 2017 - RianneRianne bezocht in China o.a. Xi´an, Zhangjiajie, Yangshuo & Shanghai. Ze vertelt erover in haar blog
Bekijk ook haar China fotoalbum.

Tip: Fietsen in Beijing

Beijing Tip: U kunt rustig fietsen rondom de meren Qianhai en Huohai. Hier rijdt geen gemotoriseerd verkeer. Rondom de meren zijn vele restaurantjes en barretjes te vinden. U kunt er gezellig zitten op de (dak)terrasjes en uitkijken over de meren en de drukte in de smalle straatjes. Wilt u de traditionele Hot Pot proberen, raden wij u 'Nan Men Hot Pot' aan, gelegen ten westen van het Qianhai meer.

Tip: bekijk Shanghai vanuit de hoogte

Vanaf de Jin Mao Tower in Pudong heeft u een fantastisch zicht op Shanghai en op het indrukwekkende atrium in het gebouw. Een feest voor kinderen! Daarnaast is de toegang hier vele malen goedkoper dan tot de Oriental Pearl Tower.

Tip: rondleiding Verboden Stad met Nederlandse gids

Wanneer u met kinderen de Verboden stad bezoekt, kunnen we een rondleiding met Nederlandse gids aanbieden. Terwijl de kinderen een quiz over de Verboden Stad maken, heeft u de tijd om de deze bijzondere Stad te ontdekken.