Landinformatie Colombia

Algemeen

Colombia is gelegen in het noordwesten van Zuid-Amerika en heeft een rijke geschiedenis, diverse cultuur en gevarieerde geografie. Met een oppervlakte van ongeveer 1.1 miljoen km2 is Colombia ongeveer 27 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Bogotá. Colombia heeft een gevarieerd landschap dat bestaat uit de Amazone-regenwouden in het zuiden, de Andes-bergen die door het midden van het land lopen en uitgestrekte kustgebieden langs de Caribische Zee en de Stille Oceaan.

Afdingen

Op markten en op straat (en soms bij souvenirwinkels) is het mogelijk om af te dingen in Colombia. Het is belangrijk om vriendelijk en met respect af te dingen. Supermarkten en restaurants hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Ambassade

De Nederlandse Ambassade van Colombia is gelegen in Bogotá, het adres is:
Carrera 13 No. 93-40
Piso 5, Bogotá
Tel: +57 60 16 38 42 00
Belt u vanuit Nederland, bel dan met: +31 247 247 247.

Bevolking

In Colombia leven ongeveer 52 miljoen mensen. Het grootste gedeelte van de bevolking woont in de grote steden; Bogotá, Medellín, Cali, Barranquilla en Cartagena. Ongeveer 60% van de Colombiaanse bevolking wordt als ‘mesties’ beschouwd, dit zijn bewoners met een gemengde Europese en inheemse afkomst. Ongeveer 5% behoort tot de inheemse gemeenschappen, 20% tot de Afro-Colombianen en 15% tot de Europeanen. Het katholicisme is met 90% de grootste religie in Colombia, het protestantisme ligt ongeveer op 7% en de islam en andere religies vormen de overige 3% van de religies.

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. U als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
  • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze leren dat bedelen niet werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
  • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
  • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
  • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
  • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet altijd voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel, bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
  • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
  • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

ECPAT

PANGEA Travel wil een bondgenoot zijn in de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Hoewel toerisme niet de oorzaak is van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, maken kindersekstoeristen wel gebruik van de faciliteiten die de reis- en toerisme-organisaties bieden. Op veel plaatsen is het op dit moment te makkelijk voor een kindersekstoerist om een kind seksueel te misbruiken. Naast goede wetgeving en handhaving door politie ter plaatse, vinden wij dat de reissector tevens een belangrijke rol speelt in de bestrijding van kindersekstoerisme. De belangrijkste boodschap daarbij is: kindersekstoerisme wordt niet getolereerd! Door een groter bewustzijn en alertheid van onszelf onze partners maar ook van u te vragen wordt het moeilijker voor kindersekstoeristen zich met een minderjarige te laten zien of ergens binnen te komen. Hierdoor kunnen wij samen directe bescherming bieden aan de kinderen. Ziet u tijdens uw reis iets verdachts waarvan u vermoedt dat het met kindersekstoerisme te maken kan hebben? Probeer dan een duidelijke beschrijving van de personen en/of personen te maken en wanneer mogelijk van het kind of jongere. Of in het geval van een onderneming, die dergelijke praktijken toelaat, onthoudt dan de naam. U kunt vervolgens melding maken bij:
  • Lokale autoriteiten
  • Ambassade van het land van de toerist (wanneer bekend)??
  • Via www.meldkindersekstoerisme.nl
Of stuur een mail naar ECPAT International: protect@ecpat.net Voor meer informatie over dit onderwerp of om te lezen wat u nog meer kunt doen, kunt u naar de website gaan van: ECPAT.

Eten en drinken

De Colombiaanse keuken is een smaakvolle en diverse mix, beïnvloed door de geografische ligging, het klimaat en de culturele geschiedenis. In de Colombiaanse keuken vindt u o.a. invloeden terug uit de oorspronkelijk inheemse bevolking van Colombia, Spanje, Afrika en de Caribische kustregio. De maaltijden bestaan voornamelijk uit rijst, granen, vlees en peulvruchten. Lokale specialiteiten zijn o.a.: ‘arepas’ (maisbroodje), ‘empanadas’ (gevulde, gefrituurde deeghapjes), ‘bandeja paisa’ (een stevig gerecht met rijst, bonen, vlees, ei, avocado, bakbanaan en meer) en ‘sancocho’ (soep). Het is de moeite waard om lokale gerechten te proeven en de culinaire tradities van verschillende regio's te ontdekken. Op de toeristische plekken zijn uiteraard ook internationale gerechten verkrijgbaar. Populaire Colombiaanse drankjes zijn koffie, verse fruitsapjes, ‘aguardiente’ (anijslikeur) en ‘chicha’ (gefermenteerde maisdrank). Ook heeft Colombia verschillende lokale bieren en rum die populair zijn bij locals en toeristen.

Feestdagen

Colombia kent behoorlijk veel feestdagen, voornamelijk katholiek. De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd in Colombia. De data voor 2025 zijn: 
  • 01 januari - Nieuwjaarsdag 
  • 06 januari - Dia de los Reyes Magos (Driekoningen) 
  • 24 maart - Dia de San José ???
  • 14 t/m 20 april - Semana Santa (Heilige week)  
  • 17 april - Jueves Santo (Witte donderdag)
  • 18 april - Viernes Santo (Goede vrijdag)
  • 20 april - Paaszondag
  • 01 mei - Día del Trabajo (Dag van de Arbeid)
  • 02 juni - Ascensión (Hemelvaart)
  • 23 juni - Corpus Christi (Sacramentsdag)
  • 30 juni - Sagradi Corazón (Heilig Hart) en San Pedri y Sab Pablo
  • 20 juli - Día de la Independencia (Dag der Onafhankelijkheid)
  • 07 augustus - Dag van de Slag bij Boyaca (1819)
  • 18 augustus - Asunción de la Virgen (Maria Hemelvaart)
  • 13 oktober - Día de la Hispanidad (Dag van Columbus)
  • 03 november - Día de Todos los Santos (Allerheiligen)
  • 17 november - Dag der Onafhankelijkheid van Cartagena 
  • 08 december - Inmaculada Concepción 
  • 25 december - Navidad (Kerstmis)
Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Als een feestdag in het weekend valt, wordt deze vaak verplaatst naar een maandag zodat men een extra lang weekend heeft. Tijdens het plannen van uw reis proberen we zo veel mogelijk rekening te houden met de feestdagen, aangezien dit drukke dagen kunnen zijn op bepaalde bestemmingen.

Pasen wordt in Colombia uitgebreid gevierd. ‘Semana Santa’ (de week voor Pasen) is voor de Colombianen een populaire tijd om op vakantie te gaan of om elders in het land familie te bezoeken. Houd in deze periode dan ook rekening met volle vluchten / hotels, extra drukte en hogere prijzen. In dorpen en steden vinden traditionele processies plaats.

Festivals

In een land met zo veel verschillende culturen en geloven worden er ook veel festivals gevierd! Deze vinden het hele jaar door plaats. Hieronder vindt u een lijstje met de meest indrukwekkende festivals, die zeker leuk zijn om bij te wonen!

•    januari: Carnaval de Blancos y Negros (Pasto)
•    februari/maart: Carnaval (Barranquila)
•    maart/april: Semana Santa (verschillende plaatsen)
•    juni: Festival del Bambuco (Huila)
•    augustus: Feria de las Flores (Medellín)
•    december: Feria de Cali (Cali)

Flora en fauna

Colombia herbergt een ongelooflijke biodiversiteit vanwege de gevarieerde klimaten en de diverse geografie, waaronder bergen, regenwouden, savannes en kustgebieden. De biodiversiteit van Colombia maakt het tot een belangrijke ‘hotspot’ voor natuurbescherming, maar het land staat ook voor uitdagingen zoals ontbossing, illegale handel in wilde dieren en veranderingen in het milieu. Er zijn echter inspanningen gaande om de rijke flora en fauna van Colombia te behouden en te beschermen.

Fooien

Het geven van fooi in Colombia is niet verplicht, maar wordt wel zeer op prijs gesteld; de mensen verdienen weinig. In kleine restaurants is het geven van 1.000 of 2.000 COP voldoende, maar in luxere restaurants wordt over het algemeen een fooi van zo’n 10% verwacht. Steeds meer restaurants zetten deze fooi (servicio) al automatisch op de rekening, houd dit dus in de gaten. Kofferdragers en kamermeisjes in de hotels kunt u ook een klein bedrag geven, hetzelfde geldt voor taxichauffeurs. Uw Colombiaanse gids en chauffeur stellen een fooi uiteraard ook op prijs. Een richtlijn kan zijn: 10.000 - 50.000 COP per dag (2,50 tot 12,50 euro). Uiteraard is dit persoonlijk en afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. geleverde diensten.

Geldzaken

De munteenheid van Colombia is de Colombiaanse Peso (COP). Het symbool dat wordt gebruikt voor de Colombiaanse Peso is $. De afkorting COP wordt gebruikt om de Colombiaanse Peso te onderscheiden van andere valuta’s met hetzelfde symbool, zoals de Amerikaanse Dollar. 

Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Wij raden aan om in Colombia altijd contant geld bij de hand te hebben. Bij uw aankopen op straat (bijvoorbeeld voor een taxi, souvenir of entree) is het prettig om met redelijk gepast geld te betalen omdat men niet altijd wisselgeld heeft. Het is daarom verstandig om wat kleine coupures te verzamelen. Zorg ook voor genoeg contant geld als u naar afgelegen plekken / kleine dorpjes reist. Ook bij lokale winkeltjes en restaurantjes kunt u vaak niet betalen met een kaart.

•    Pinpas: in alle toeristische plaatsen en grote steden in Colombia zijn pinautomaten (ATM’s) en banken aanwezig. Dit geldt tevens voor de internationale luchthavens. Met uw pinpas kunt u hier de Colombiaanse Peso opnemen. Dit is de goedkoopste manier. Toch is het verstandig niet uitsluitend van geldautomaten afhankelijk te zijn. In de kleinere plaatsen zijn geen ATM’s aanwezig. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
•    Creditcards: in grotere hotels, restaurants en winkels kunt u ook afrekenen met de bekende internationale creditcards. Bij de banken in de grotere steden in Colombia kunt u tevens geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Houdt u er wel rekening mee dat er soms een percentage aan kosten wordt berekend (vaak 3-4%). 
•    Geld wisselen: contant geld (zoals Euro’s) kunt u eventueel wisselen op de luchthaven, bij de bank en bij de grotere hotels. 
•    Wisselkoers: de waarde van 10.000 Colombiaanse Peso was in januari 2025 ongeveer € 2,21.

Gezondheid

Colombia heeft één van de beste gezondheidszorg in Zuid-Amerika. In Colombia is de gezondheidszorg georganiseerd middels een mix van openbare en particuliere systemen. In de grote steden zijn er goede ziekenhuizen en klinieken beschikbaar. In landelijke gebieden kan de toegang tot gezondheidszorg beperkter zijn. Apotheken zijn over het algemeen goed toegankelijk en verkopen een breed scala aan medicijnen.

Er zijn geen vaccinaties verplicht om Colombia in te reizen. Er worden wel bepaalde vaccinaties aanbevolen, zoals gele koorts, DTP, hepatitis A, hepatitis B en buiktyfus. Voor sommige gebieden in Colombia is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer altijd ruim voor vertrek, minimaal zes weken voor vertrek, bij uw lokale GGD of huisarts naar de meest actuele adviezen en inreisregels. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam of KLM Health Services.

De opvattingen over hygiëne in Colombia zijn anders dan in Nederland. Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken (al is dit in Bogotá en Medellín wel mogelijk). Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Veel hotels hebben een waterdispenser waar u uw fles gratis kunt vullen. Wees voorzichtig met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades), ongewassen fruit en schelpdieren. 

Het is aan te bevelen om een kleine reisapotheek mee te nemen. Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. We raden in dat geval aan om ook een Engelstalig recept mee te nemen.

Gidsen

In Colombia maakt u excursies met lokale gidsen, die goed Engels spreken. In iedere regio werken we met een andere gids zodat u er verzekerd van bent dat de gids te regio en lokale cultuur goed kent. Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. Naast de gids is er een lokale chauffeur die de transfers per auto vervoer verzorgd, deze spreekt alleen Spaans. Het kan zijn dat sommige transfers alleen met een Spaanssprekende chauffeur zijn (bijvoorbeeld als er geen excursie bij de transfer zit). Het is mogelijk dat de dagindeling van het programma ter plaatse afwijkt van de beschrijving. Uw gids, expert in het veld, kan hierin wijzigingen aanbrengen. Uiteraard gebeurt dit in overleg met u. Eventuele wijzigingen zijn altijd ter optimalisatie van uw programma en dragen bij aan een (beter) geslaagde reis. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Colombia een paspoort vereist dat op de dag van vertrek uit Colombia nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens dient u te beschikken over een vliegticket voor een door- of terugreis. Een visum is niet nodig als u korter dan 90 dagen in Colombia verblijft. U krijgt bij aankomst een stempel in uw paspoort.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is inchecken bij uw accommodatie mogelijk vanaf ca. 14:00-15:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer doorgaans om ca. 10:00-11:00 uur te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw kamer dan dient u dit vooraf af te stemmen met ons of de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor een vroege incheck / late uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting. De genoemde tijden kunnen per accommodatie afwijken.

Kleding

Wat u in Colombia draagt, kan sterk variëren afhankelijk van de regio. Colombia heeft verschillende klimaatzones vanwege de geografische diversiteit. Het kan variëren van tropische kustgebieden tot hooggelegen steden met een koeler klimaat.

Aan de kust, zoals in Cartagena, kunt u lichte en luchtige kleding dragen vanwege het warme en vochtige klimaat. In hoger gelegen steden, zoals Bogotá, kan het koeler zijn; overdag tussen de 18 en 22 graden en ’s nachts kan het afkoelen naar 15 graden. In de koffieregio en Medellín is het over het algemeen tussen de 22 en 30 graden. 

We adviseren daarom om vooral luchtige zomerkleding mee te nemen en één set warmere kleding. Een vestje is altijd handig om ergens gauw overheen te doen. Mocht u een keer luxer uit eten gaan in de stad, houd er dan rekening mee dat gepaste kleding verwacht wordt. Ook mag u in sommige uitgaansgelegenheden niet naar binnen in shorts of op slippers. Neemt u zeker ook schoenen mee waar u goed op kunt wandelen. Voor bepaalde trekkings zijn wandelschoenen met een goed profiel een ‘must’, zeker in het regenseizoen. Tegen de muggen (of de brandende zon) kan het verstandig zijn om iets met lange mouwen / pijpen mee te nemen. In het regenseizoen kan een lichte regenjas, poncho of paraplu prettig zijn (dit kunt u eventueel ook ter plaatse kopen).

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Colombia is El Dorado International Airport in Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Vanuit Nederland kunt u rechtstreeks naar Bogotá en Cartagena vliegen. Alle belangrijke steden / regio’s in Colombia beschikken over een eigen luchthaven, met name voor binnenlandse vluchten.

Meenemen

  • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
  • kleine reisapotheek
  • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
  • creditcard (met pincode) en telefoonnummer creditcardmaatschappij
  • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
  • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl.

Taal

De officiële taal in Colombia is Spaans. Het Spaans dat in Colombia wordt gesproken, heeft regionale verschillen in woordenschat en uitspraak, maar is over het algemeen vergelijkbaar met het Spaans dat in andere Latijns-Amerikaanse landen wordt gesproken. Daarnaast komen in Colombia vele inheemse talen en dialecten voor. Over het algemeen spreken Colombianen nog niet veel Engels. Maar in de toeristische gebieden kunt u steeds vaker met de Engelse taal terecht. Het kan nuttig (en leuk) zijn om enkele basiszinnen in het Spaans te kennen als u naar minder toeristische plaatsen reist.

Tijdsverschil

Het is in Colombia tijdens onze zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 6 uur.

Veiligheid

De veiligheidssituatie in Colombia is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Grote steden zoals Bogotá, Medellín en Cartagena zijn over het algemeen veilig voor toeristen. Maar zoals in veel steden / landen; wees altijd alert op zakkenrollers en kleine criminaliteit, vooral op drukke plaatsen. Laat daarom waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar Colombia af te reizen. Ondanks de verschillende verhalen, genieten de meeste toeristen van hun verblijf in Colombia zonder problemen. Het handhaven van basale veiligheidsmaatregelen en het gebruiken van gezond verstand, is essentieel voor een positieve reiservaring.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade.

Vervoer

Tijdens een reis door Colombia heeft u de beschikking over een auto / minibus met privéchauffeur (en regelmatig een Engelssprekende gids). Voor lange afstanden tussen grote en middelgrote steden kiezen we doorgaans voor binnenlandse vluchten; dit is een snelle, veilige en vaak voordelige manier van reizen. Mocht u op een vrije dag of avond zelf op pad willen, adviseren we het gebruik van de Uber-app. Deze werkt met name goed in de grote steden, zoals Bogotá en Medellín. Voor een paar euro heeft u al een ritje. In de landelijke gebieden werkt Uber vaak niet; daar kunt u gebruik maken van taxi´s. Pas (overal) op met het aanhouden van taxi’s op straat, vooral in het donker. Reis bij voorkeur alleen met geregistreerde toeristentaxi’s. Wanneer u een taxi wilt nemen, laat het hotel of restaurant er dan een voor u bellen. Zij hebben contact met betrouwbare taxibedrijven. Taxichauffeurs hebben vaak geen wisselgeld voor een groot biljet, zorg dus altijd voor wat kleingeld.

Voltage

De netspanning in Colombia is 110 Volt. Colombiaanse stekkers hebben twee platte pinnen met aarding of twee platte pinnen zonder aarding (Amerikaans type A en type B). Een wereldstekker meenemen naar Colombia wordt dan ook aangeraden.

Waarom met Pangea Travel naar Colombia?

  • Diepgaande kennis van Colombia
  • Betrouwbare en deskundige lokale gidsen
  • Comfortabele en veilige manier van reizen
  • Nederlandstalige ondersteuning ter plaatse
  • Aandacht voor duurzame projecten
  • Van culturele rondreizen tot avontuurlijke expedities

Onze Colombia Specialisten aan het woord

"Mijn avonturen in Colombia brachten me, naast natuurlijk de bekende steden, ook naar de koffieregio (met de hoogste palmbomen ter wereld!) en de ongerepte Amazone. Hier spotte ik rivierdolfijnen en kleurrijke kikkers, maar het meest bijzonder was mijn kennismaking met de inheemse Ticuna-bevolking. Hier maakte ik een speciale rookceremonie mee, waarbij alle negatieve energieën in de ‘rook’ wegvlogen.

Puerto Nariño is ook een dorp dat u niet mag missen. Als u vroeg opstaat, hoort u alle vogels wakker worden. Het is bijzonder omdat in Puerto Nariño niemand met een auto of scooter mag rijden, waardoor het heel stil is. Ook ziet u mensen van de Peruaanse eilanden per bootjes aankomen, met hun producten voor de markt. Verder genoot ik van vallenato-muziek in Valledupar, in het noordoosten van Colombia, en nam ik deel aan een dankbaarheidsceremonie met de inheemse Arhuacos in Pueblo Bello. Deze ervaringen tonen perfect aan hoe divers Colombia is."

Valentina Martinez

Reisspecialist Latijns-Amerika

Reiservaringen in Colombia

Bekijk hier een selectie van reiservaringen in Colombia.

Een echte reis op maat

11 maart 2025
PANGEA speelt uitstekend in op persoonlijke wensen en behoeften. Met PANGEA maak je er een echte maatwerkreis van!
R.

Een echte maatwerkreis

18 februari 2025
Wij kijken terug op een prachtige en onvergetelijke rondreis door Colombia, volledig afgestemd op onze persoonlijke wensen en behoeften. Samen met PANGEA maak je er een echte maatwerkreis van!
R en T