Menu

Dubai

Landinformatie Dubai

Afdingen

Onderhandelen over de prijs is een traditioneel onderdeel van de handel in de Emiraten. Vooral in de souks (marktjes) en bazaars wordt dit op grote schaal toegepast en zelfs verwacht. Zolang u vriendelijk en met geduld onderhandelt, kan het zelfs een leuk spel worden om de beste prijs voor iets te betalen. Verwacht echter geen enorme prijsdalingen. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

Dubai, de snelst groeiende stad van de Verenigde Arabische Emiraten of misschien wel van de wereld. Gelegen aan de Arabische baai is dit voormalige vissersdorp, sinds de vondst van olie in de jaren ’60, explosief gegroeid. Dubai is een stad vol met contrasten, een plek waar oud en nieuw, traditioneel en modern, oost en west, naadloos op elkaar aansluiten. Maar Dubai is vooral de stad van de superlatieven, het grootste winkelcentrum, het grootste waterpark, de grootste overdekte skipiste, de grootste door mensen gemaakte eilanden, het meest luxueuze hotel en het hoogste gebouw ter wereld. Voor de vakantieganger heeft de stad enorm veel te bieden, u zult een vakantie naar Dubai dan ook niet snel vergeten.

Ambassade / Consulaten

Er is in Dubai geen Nederlandse Ambassade gevestigd. U moet hiervoor naar Abu Dhabi. Het adres is:
Al Masaood Tower
Hamdan Street, etage 6, suite 602
Abu Dhabi
Tel: +971 (0)2 695 8000

Consulaat-Generaal Dubai
Al Habtoor Business Tower, 30th floor
Dubai Marina, Dubai, U.A.E.
Tel: +971 (0)4 4407 600

Bezienswaardigheden

Dubai beschikt over uiteenlopende bezienswaardigheden. Hieronder vindt u enkele voorbeelden: - The Creek: in het hart van Dubai ligt de beroemde Dubai Creek, welke het stadscentrum in tweeën deelt. In The Creek liggen veel traditionele dhows, waarmee u een dinercruise kunt maken. U kunt genieten van de skyline onder het genot van een heerlijk buffet. Langs The Creek ligt een groot park met botanische tuinen en een amfitheater. Sinds kort is het mogelijk om hier een dolfijnen show bij te wonen. - Dubai museum: in het 18e eeuwse Al Fahidi Fort is het Dubai museum gevestigd. In dit museum krijgt u een realistische uitleg over de historische gebeurtenissen van de stad. - Jumeirah Moskee: de mooiste en indrukwekkendste moskee van Dubai. Ook niet-moslims mogen een bezoek brengen aan deze moskee. - Ski Dubai: het is mogelijk om te skiën in Dubai op een indoor skibaan van maar liefst 22.500 vierkante meter met echte sneeuw. Er zijn vijf verschillende pistes die variëren in moeilijkheidsgraad. - Jumeirah Beach: wilt u de drukte van de stad afwisselen met een dagje strand? Dan kunt u naar Jumeirah Beach, een prachtig zandstrand waar u kunt genieten van zon, zee & strand. Aan dit strand staat ook het beroemde Burj al Arab Hotel, het meest luxe hotel ter wereld. Tevens ligt hier voor de kust een van de drie ‘Palm’ eilanden. - Shopping Malls & Souks: Dubai is een van de beste shopping steden ter wereld. U kunt hier dan ook naar hartenlust winkelen in een van de vele shopping malls. U vindt er zelfs de grootste shopping mall ter wereld. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de traditionele Spice & Gold Souk. Hier zal de bijnaam van Dubai, 'City of Gold', u duidelijk worden. - Wald Wadi Water Park: in het Jumeirah waterpark kunt u heerlijk ontspannen tijdens een hete Arabische dag. Het waterpark is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen, u zult gegarandeerd een heerlijke dag hebben. - Woestijnsafari: een unieke safari om in een aantal uren kennis te maken met de Arabische woestijn. Het is een geweldige ervaring om met een 4x4 de hoge goudgele zandduinen op en af te rijden. - Vlucht per watervliegtuig: een indrukwekkende ervaring en dé gelegenheid voor het maken van prachtige foto’s van de belangrijkste highlights van de stad. Een watervliegtuig biedt plaats aan zeven personen en een vlucht duurt circa 30 minuten.

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
  • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
  • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
  • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
  • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
  • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
  • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
  • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

Eten en drinken

In Dubai is voor elk wat wils te vinden in een van de vele restaurants. Elke internationale keuken is bijna vertegenwoordigd van Thais, Indiaas tot Italiaans en alles daar tussenin. Uiteraard zijn er ook restaurants te vinden die de nationale keuken (Arabisch) serveren. De meeste restaurants openen rond 19:00 maar worden pas druk rond 21:00. Wat betreft bars en clubs; daar vindt u er verscheidene van in de stad. Wel belangrijk om te weten is dat zowel restaurants, bars als clubs een licentie nodig hebben om alcohol te morgen schenken. Alleen restaurants en bars die onderdeel zijn van hotels of grotere organisaties hebben deze licentie. Onafhankelijke restaurants hebben deze licentie vaak niet maar dit heeft uiteraard geen invloed op de kwaliteit van het eten.

Feestdagen

De traditionele feestdagen in Dubai volgen de Koran. De islamitische feestdagen gaan volgens de maankalender. Hierdoor kan het voorkomen dat feestdagen slechts 24 uur van tevoren worden aangekondigd.

De volgende belangrijkste feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:
  • 01 januari - Nieuwjaarsdag
  • 10 maart t/m 09 april - Ramadan
  • 10 april - Eid Al Fitr (Suikerfeest)
  • 15 juni - Arafat dag
  • 16 juni t/m 20 juni - Eid al-Adha (Offerfeest)
  • 06 juli - Al-Hijra (Islamitisch nieuw jaar)
  • 16 september - Verjaardag van de profeet Mohammed
  • 01 december - Herdenkingsdag
  • 2 & 3 december - Nationale dag
Op deze dagen, maar ook op de andere feestdagen, zijn de meeste winkels en banken gesloten.
De ramadan begint in 2024 omstreeks 10 maart. Tijdens de ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Eten en drinken op straat is verboden. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Als richtlijn kunt u een fooi van 25 AED per dag voor uw gids aanhouden (per twee personen). Voor de chauffeur is dit ongeveer de helft. Uiteraard zijn deze bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten. In (dure) restaurants wordt een fooi van 10% van de rekening verwacht, tenzij er in de prijs al een service charge is berekend. Kofferdragers en kamermeisjes kunt u een klein bedrag (ca. 2 - 5 AED) geven.

Geldzaken

De munteenheid in Verenigde Arabische Emiraten is de Dirham (DHS of AED). Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Neemt u liever contant geld mee (in euro's en/of US$), dan kunt u dat wisselen bij aankomst op de luchthaven, de bank of bij de receptie van het hotel.

  • Creditcards: bij de banken in Dubai kunt u geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Ook in de meeste winkels, hotels en restaurants kunt u met uw creditcard terecht. Zie voor meer details de websites: eurocard & visa.
  • Belangrijk: bij uw aankopen op straat, wanneer u bijvoorbeeld gebruik maakt van een taxi gebruik of bij een bezienswaardigheid, is het noodzakelijk om met gepast geld te betalen. Dit omdat men zeer vaak geen geld terug heeft. Verzamel dus veel kleine coupures.
  • Wisselkoers: de waarde van 100 Dirham was in juni 2024 ongeveer € 25,11.

Geneesmiddelen

Een kleine reisapotheek is aan te bevelen. Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Aan te raden is de Latijnse namen op de verpakking te noteren en een aparte lijst te maken, die u bij zich kunt dragen. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels opgestelde doktersverklaring bij u te hebben. Dit in verband met een eventuele douanecontrole. Draagt u een bril of contactlenzen, neemt u dan een reservebril of een extra paar lenzen mee.

Gezondheid

Dubai stelt geen verplichting ten aanzien van vaccinaties. Echter, informeer altijd ruim voor vertrek, minimaal zes weken voor vertrek, bij uw lokale GGD of huisarts naar de meest actuele adviezen en inreisregels. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam of KLM Health Services.
De opvattingen over hygiëne in Dubai zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel (ca. 1 Dirham). Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Dubai een paspoort vereist dat nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in de Verenigde Arabische Emiraten.

Tevens is een visum vereist. Deze ontvangt u zonder betaling bij aankomst op de luchthaven. Het visum is maximaal 30 dagen geldig en kan niet verlengd worden.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14.00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10.00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Ondanks dat Dubai liberaal is in haar kledingvoorschriften blijft het een islamitisch land. Houd hier rekening mee als u in openbare ruimtes bent, te veel bloot wordt niet gewaardeerd. Zomerse kleding is geschikt voor het gehele jaar. Echter voor koelere avonden in de winterperiode of sterke airconditioning wordt aangeraden iets warmere kleding mee te nemen. Overdag is het van belang dat u zich goed beschermt tegen de sterke zon door middel van zonnebrandcrème, zonnebril of pet.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek uit Dubai hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van de Verenigde Arabische Emiraten is Dubai, tevens de grootste stad van het land. Abu Dhabi is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

Meenemen

  • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
  • kleine reisapotheek
  • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
  • telefoonnummer creditcardmaatschappij
  • creditcard (met pincode)
  • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
  • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)
  • grote reistas voor souvenirs en overige aankopen (denk wel aan de douanebepalingen)
  • zonnebrandcrème, zonnebril en pet

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Taal

Arabisch is de officiële taal in Dubai en wordt door een groot deel van de bevolking gesproken. Er wordt echter ook veel Engels, Urdu en Hindi gesproken. Alle straat- en winkelnamen, menu’s in restaurants en toeristische informatie staan in zowel Arabisch als Engels beschreven.

Tijdsverschil

Tijdens de zomermaanden is het in Dubai twee uur later dan in Nederland. In onze wintertijd is het drie uur later.

Toeristenbelasting

Accommodaties in de Verenigde Arabische Emiraten zijn verplicht om toeristenbelasting te heffen. De hoogte van de heffing is afhankelijk van classificatie van uw. De belasting varieert tussen de € 3,- en € 5,- per kamer per nacht. Het bedrag dient u ter plaatse te voldoen.

Veiligheid

Dubai is over het algemeen een zeer veilige stad. Echter omdat het hier om een grote stad gaat, dient u altijd rekening te houden met zakkenrollers. Deze zijn vooral actief op plaatsen waar veel buitenlandse toeristen komen. Huurt u een auto, wees dan voorzichtig in het verkeer. De enorme snelheden waarmee wordt gereden zorgen regelmatig voor ongevallen.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

De metro is de gemakkelijkste en snelst manier om Dubai te verkennen. Het drukke verkeer in en om de stad zorgt vaak voor files, met name in de spits. Verkijk u niet op de afstanden, want Dubai is erg groot en uitgestrekt. Als u de rode lijn bijvoorbeeld helemaal af wil reizen dan kost dat van begin tot einde zeker een uur. Voor taxi’s geldt dat het starttarief waarna u per kilometer betaalt. Er zijn ook taxi’s zonder meter. Deze zijn vaak goedkoper maar u moet over de prijs onderhandelen. Verder rijden er in de stad tourbussen van de "The Big Bus Company" en City Sighseeing Dubai. Deze hop-on hop-off hebben verschillende routes en stoppen op verschillende toeristische plekken in de stad. Een makkelijke en leuke manier om de stad te verkennen! 

Voltage

De voltage in Dubai is 220/240. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, daar de stopcontacten niet uniform zijn.