Dubai

Landinformatie Dubai

Algemeen

Dubai, de snelst groeiende stad van de Verenigde Arabische Emiraten of misschien wel van de wereld. Gelegen aan de Arabische baai is dit voormalige vissersdorp, sinds de vondst van olie in de jaren ’60, explosief gegroeid. Dubai is een stad vol met contrasten, een plek waar oud en nieuw, traditioneel en modern, oost en west, naadloos op elkaar aansluiten. Maar Dubai is vooral de stad van de superlatieven, het grootste winkelcentrum, het grootste waterpark, de grootste overdekte skipiste, de grootste door mensen gemaakte eilanden, het meest luxueuze hotel en het hoogste gebouw ter wereld. Voor de vakantieganger heeft de stad enorm veel te bieden, u zult een vakantie naar Dubai dan ook niet snel vergeten.

Accommodaties

Accommodaties zijn er in Dubai volop te vinden. In de stad maar ook aan het strand vindt u de meest luxueuze hotels met bijpassende service maar ook accommodaties voor diegene met een beperkter budget. De faciliteiten in de zeer luxe hotels lopen uiteen van restaurants met Michelin-sterren tot een kamer van 780 vierkante meter met butler en privéchauffeur. Omdat de meeste hotels de vier- en vijfsterren classificatie hebben, is daarin de keuze het grootst. Ook zijn er accommodaties in een lagere categorie of eventueel appartementen (geschikt voor studentengrepen). Voor alle hotels in Dubai geldt dat de faciliteiten en service van een goede standaard zijn. De meeste hotels liggen op minder dan 30 minuten rijden van het vliegveld. Bij verblijf in een driepersoonskamer wordt er een extra bed bijgeplaatst op een tweepersoonskamer. De ruimte wordt hierdoor beperkt en het derde bed kan van mindere kwaliteit zijn (vaak een opklapbed).

Eten en drinken

In Dubai is voor elk wat wils te vinden in een van de vele restaurants. Elke internationale keuken is bijna vertegenwoordigd van Thais, Indiaas tot Italiaans en alles daar tussenin. Uiteraard zijn er ook restaurants te vinden die de nationale keuken (Arabisch) serveren. De meeste restaurants openen rond 19:00 maar worden pas druk rond 21:00. Wat betreft bars en clubs; daar vindt u er verscheidene van in de stad. Wel belangrijk om te weten is dat zowel restaurants, bars als clubs een licentie nodig hebben om alcohol te morgen schenken. Alleen restaurants en bars die onderdeel zijn van hotels of grotere organisaties hebben deze licentie. Onafhankelijke restaurants hebben deze licentie vaak niet maar dit heeft uiteraard geen invloed op de kwaliteit van het eten.

Feestdagen

De traditionele feestdagen in Dubai volgen de Koran. De islamitische feestdagen gaan volgens de maankalender. Hierdoor kan het voorkomen dat feestdagen slechts 24 uur van tevoren worden aangekondigd.

De volgende belangrijkste feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 16 mei - Begin van de Ramadan
 • 16 juni - Eid Al Fitr (Suikerfeest)
 • 22 augustus - Eid al-Adha (Offerfeest)
 • 11 september - Al-Hijra (Islamitisch nieuw jaar)
 • 20 november- Mouloud (Geboorte van de Profeet)
 • 2 december - Nationale dag

 • Op deze dagen, maar ook op de andere feestdagen, zijn de meeste winkels en banken gesloten.
  de Ramadan zal in 2019 plaatsvinden van 6 mei t/m 4 juni. Tijdens de Ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Eten en drinken op straat is verboden. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Id-Al-Fitr) zal uitgebreid van 5 t/m 7 juni gevierd worden. U dient in deze week dan ook rekening te houden met extra drukte op de wegen.

  Geldzaken

  De munteenheid in Verenigde Arabische Emiraten is de Dirham (DHS). Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Neemt u liever contant geld mee (in euro's en/of US$), dan kunt u dat wisselen bij aankomst op de luchthaven, de bank of bij de receptie van het hotel.

  • Creditcards: bij de banken in Dubai kunt u geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Ook in de meeste winkels, hotels en restaurants kunt u met uw creditcard terecht. Zie voor meer details de websites: eurocard & visa.
  • Belangrijk: bij uw aankopen op straat, wanneer u bijvoorbeeld gebruik maakt van een taxi gebruik of bij een bezienswaardigheid, is het noodzakelijk om met gepast geld te betalen. Dit omdat men zeer vaak geen geld terug heeft. Verzamel dus veel kleine coupures.
  • Wisselkoers: de waarde van 100 Dirham was in september 2018 ongeveer € 23,20.

  Gezondheid

  Dubai stelt geen verplichting ten aanzien van vaccinaties. Het is echter altijd verstandig om van te voren contact op te nemen met uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Dubai zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel (ca. 1 Dirham). Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

  Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Dubai
  Grensdocumenten

  Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Dubai een paspoort vereist dat na vertrek uit Nederland nog zes maanden geldig moet zijn (voor zakenreizen zes maanden). Tevens is een visum vereist. Deze ontvangt u zonder betaling bij aankomst op de luchthaven. Het visum is maximaal 30 dagen geldig en kan niet verlengd worden.

  Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

  Klik hier voor informatie over het visum
  Kleding

  Ondanks dat Dubai liberaal is in haar kledingvoorschriften blijft het een islamitisch land. Houd hier rekening mee als u in openbare ruimtes bent, te veel bloot wordt niet gewaardeerd. Zomerse kleding is geschikt voor het gehele jaar. Echter voor koelere avonden in de winterperiode of sterke airconditioning wordt aangeraden iets warmere kleding mee te nemen. Overdag is het van belang dat u zich goed beschermt tegen de sterke zon door middel van zonnebrandcrème, zonnebril of pet.

  Klimaat

  Dubai heeft een droog en zonnig klimaat gedurende het gehele jaar. Er valt niet veel regen en als er regen valt, is dit in de winterperiode. Af en toe kan een sterke wind ervoor zorgen dat zand de lucht in wordt geblazen, wat resulteert in stoffige dagen. De temperaturen in de zomer zijn soms extreem hoog. Het beste kunt u deze dagen bij het zwembad of in een winkelcentrum met airconditioning doorbrengen. De beste reisperiode voor Dubai is van oktober tot april. De temperaturen variëren van een minimum van 15 graden tot een maximum van 42 graden Celsius.

  Klik hier voor het actuele weer in Dubai
  Luchthavens

  De belangrijkste luchthaven van de Verenigde Arabische Emiraten is Dubai, tevens de grootste stad van het land. Abu Dhabi is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

  Reisboeken

  Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

  Klik hier voor reisboeken Dubai
  Tijdsverschil

  Tijdens de zomermaanden is het in Dubai twee uur later dan in Nederland. In onze wintertijd is het drie uur later.

  Voltage

  De voltage in Dubai is 220/240. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, daar de stopcontacten niet uniform zijn.

  ANWB: Universele reisstekker
  Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Dubai

  Reiservaringen
  Dubai

  • “Je stond zelfs op Schiphol voor ons, bedankt daarvoor!”

   lees meer
   -
   Groepsreis PV Swentibold
  • “accommodaties waarin we verbleven waren allemaal even schitterend”

   lees meer
   -
   familie Duizer
  • “Hoogtepunten waren Dambulla, Minneriya NP, Bundala NP en the Rainforest Ecolodge”

   lees meer
   -
   Kees en Marie-José
  • “Ga vooral zo door!”

   lees meer
   -
   Corina & Jeroen Hermsen

  supersnelle highlightstour door coureur Ken Block