Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Duurzaam PANGEA - Wat kunt u betekenen

PANGEA Travel werkt waar mogelijk samen met lokale agenten die betrokken zijn bij duurzaam reizen en bekend zijn met de natuur en de lokale bevolking. Op sommige plaatsen kunt u met eigen ogen zien welke positieve bijdrage u kunt hebben. Door met PANGEA Travel te reizen heeft u de kans om bij te dragen aan een betere leefomgeving van de lokale gemeenschap op de bestemmingen. Onze reizen worden op maat gemaakt en u kunt zelf aangeven in welke mate u betrokken wilt zijn. Duurzaam reizen is niet alleen iets voor reisorganisaties, maar u als reiziger speelt ook een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.

Koop lokale producten
Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze leren dat bedelen niet werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt aan de werkgelegenheid.

Dierenwelzijn
Vermijd dieronvriendelijke attracties zoals olifantenritten, kampen waar dieren een kunstje moeten opvoeren, stierengevechten en samen op de foto gaan met een wild dier. Deze dieren worden vaak gedrogeerd zodat ze rustig blijven. In Afrika raden we het knuffelen met welpjes af. Geïnteresseerden kunnen via de website van knuffelfarms meer informatie opzoeken. Kijk ook kritisch naar uw lokale gerecht: eet geen haaienvinnensoep of walvisvlees, hier is een wrede jacht aan vooraf gegaan. Eet geen bedreigde diersoorten zoals ‘bushmeat’ gemaakt van apen of eieren van schildpadden. Er zijn een hoop alternatieven te vinden. Bezoek bijvoorbeeld een olifanten opvang waar de olifanten niet hoeven te werken, help mee met een schildpadden project of maak een foto van een echt wild dier, uiteraard op gepaste afstand.

Souvenirs
Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs is verboden en strafbaar.

Laat geen afval achter
Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.

Fotografie
Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.

Laat koraal intact
Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.

Fooien
De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.

Energie- en waterbesparing
Vergeet niet om licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

Safari
Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Als u gaat staan in de jeep/truck, wees dan voorzichtig als er zich wild in de buurt bevindt. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.