Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Ethiopië

Landinformatie Ethiopië

Algemeen

Ethiopië wordt ook wel ´het land van de duizend glimlachen´ genoemd en is gelegen in het noordoosten van het Afrikaanse continent. Het land heeft een van de rijkste historie van heel Afrika. Ethiopië is het land van Koningin Sheba, de Ark des Verbonds en de geboorteplaats van koffie. In het noorden vindt u immense obelisken in Axum, oude kerken uit de rotsgrond gehouwen in Lalibela en kastelen en paleizen in Gondar. In het zuiden vindt u prachtige nationale parken waar u meer dan 227 verschillende soorten wild en wel 850 soorten vogels kunt vinden! Maar minstens zo interessant is de bevolking van het land. Er worden meer dan 80 verschillende talen gesproken door nog meer verschillende stammen. Al deze stammen hebben zo hun eigen unieke tradities en gebruiken. U zult versteld staan van de grote verschillen.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse Ambassade in Ethiopië is:
Old Airport Zone
Kifle Ketema
Lideta Kebele 02/03
P.O. Box 1241
Addis Ababa
Tel: +251 (0)11 317 0360

Bevolking

Ethiopië heeft ongeveer 74 miljoen inwoners en kent verschillende inheemse bevolkingsgroepen. De grootste bevolkingsgroep wordt gevormd door de Oromo’s, die in totaal ongeveer 40% uitmaakt van de bevolking. De tweede grootste groep zijn de Amharen met 25%, gevolgd door de Tigrinya met minder dan 10% en daarnaast zijn er nog een aantal kleinere groepen. Als onderdeel daarvan leeft er ook een kleine Joodse gemeenschap in het land.

Communicatie

Mobiele telefonie is in Ethiopië aanwezig in de grote steden, maar op het platteland nog vrij beperkt. In steeds meer plaatsen en parken heeft u gewoon bereik met uw mobiele telefoon. Het landennummer wat gebruikt moet worden in Ethiopië is +251. Indien u gebruik wilt maken van uw mobiele telefoon, raden wij u aan om contact op te nemen met uw eigen provider over de kosten en mogelijkheden. Of u kunt kijken op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Voor het nummer dat u wilt bellen, dient u voor Nederland eerst 0031 te draaien en de 0 van het netnummer dient u weg te laten. Om België te bereiken dient u 0032 te draaien. Tevens is het mogelijk om een lokale simkaart te kopen, wat goedkoper is dan bellen met uw eigen simkaart. In de grote steden is het netwerk voor internet het snelst en de meeste accommodaties beschikken tegenwoordig over WiFi. 

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen worden het milieu en de natuur zo min mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van uw eigen reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens uw reis.

  • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt aan de werkgelegenheid.
  • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs is verboden en strafbaar.
  • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om zo de flora en fauna te behouden.
  • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
  • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen, zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
  • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet om licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

Eten en drinken

In Ethiopië kun je het eten het beste vergelijken met de Europese stijl, maar dan net wat pittiger. De Ethiopische keuken is een van de beste Afrikaanse keukens. Gerechten bestaan meestal uit pittige groenten met verschillende soorten vlees. Vanwege het geloof wordt er geen varkensvlees gegeten. Bij de gerechten wordt meestal Injera geserveerd. Een plat brood van circa 50cm breed waar u stukken afscheurt die u vervolgens gebruikt als lepel. Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië en is dus zo goed als overal verkrijgbaar. Er hangt zelfs een speciaal ritueel omheen. Verder zijn de bekende frisdranken, bier en bronwater overal verkrijgbaar. Een lokale alcoholische drank is Tej, een honingwijn.

Feestdagen

De feestdagen in Ethiopië volgen de Juliaanse kalender. Dit betekent dat de Ethiopische kalender 7 jaar achter loopt op onze kalender. De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2020 zijn:

7 januari – kerstmis (leddet)
19 januari – Timket (Epiphany)
2 maart – slag bij Adwadag (overwinning op Italië in 1896)
14 april – goede vrijdag (verschilt per jaar)
16 april – pasen (verschilt per jaar)
17 april – Id Al Adha (Arefa)
1 mei – dag van de arbeid
5 mei – dag van de overwinning
28 mei – val van de Derg (einde van de monarchie)
18 juni t/m 17 juli – Ramadan
18 juli  t/m 21 juli – suikerfeest
26 juni – Eid al-Fitr (verschilt per jaar)
27/28 september – een kleurrijke feestmaand waar veel Ethiopiërs en toeristen op afkomen
11/12 september – Ethiopische nieuwjaar
1 december - geboortedag Mohammed (verschilt per jaar)

Wilt u tijdens uw rondreis een van de nationale feestdagen of festivals in Ethiopië meemaken, bekijk dan goed de lijst hierboven. Op officiële feestdagen kunnen de winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk te reizen.

Tijdens de ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest zal uitgebreid gevierd worden, waardoor u in deze week rekening dient te houden met enige drukte op de wegen.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal houdt over het geven van fooien. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids. Ter indicatie kunt u aanhouden dat een fooi voor een kofferjongen US$ 1-2 per service is en voor uw gids/chauffeur tijdens de reis een bedrag van 5-10 US$ per persoon per dag een richtlijn is.

Fotograferen

In het algemeen mag u in Ethiopië bijna alles fotograferen wat voor uw lens verschijnt. Echter als u mensen fotografeert, vraagt u dan eerst om toestemming. Voor sommige plekken geldt dat u een fotografie vergunning nodig hebt. Deze zit altijd bij de prijs van het arrangement in.

Geldzaken

De munteenheid in Ethiopië is de Ethiopische Birr, 1 Birr bestaat uit 100 Santim (centen). De munt is alleen ter plaatse verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden en hotels. Brengt u echter een bezoek aan lokale markten en dorpen zorgt u er dan voor dat u kleine coupures meeneemt. Naast de Birr kunt u in Ethiopië ook terecht met de US dollars en euro’s, met name in hotels.

  • Pinpas: in de grote en middelgrote steden vindt u voldoende ATM’s (geldautomaten). Met uw pinpas (met Maestro- of Cirrus-logo) kunt u hier de Ethiopische Birr krijgen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Uw gids kan eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een ATM.
  • Creditcard: zoals Visa en Mastercard, worden in Ethiopië in beperkte mate geaccepteerd. U kunt hier meestal mee terecht in luxe hotels, maar vaak wordt er wel 3-5% extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
  • Belangrijk: wij raden u aan om contant geld in US dollars mee te nemen voor betalingen bij de accommodaties, voor de betaling van uw visum ter plaatse (USD 50 per persoon) en eventueel voor de fooien. Voor de overige betalingen kunt u het beste bij aankomst de Ethiopische Birr aanschaffen. Het is aan te raden geen grote bedragen om te wisselen, er bestaat namelijk geen mogelijkheid om geld terug te wisselen. Er bestaat geen beperking op de in- of uitvoer van vreemde valuta. De entreegelden van parken, hotels en vliegtickets moeten door de toeristen in US dollars betaald worden, echter zijn deze bij PANGEA Travel vaak inbegrepen in de reis.
  • Wisselkoers: de waarde van 1 ETB (Birr) was in mei 2020 ongeveer € 0,027.

Gezondheid

Voor reizen naar Ethiopië wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A en buiktyfus (alleen bij een verblijf langer dan 3 maanden). Een gele koorts vaccinatie is verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Ethiopië zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor reizen naar Ethiopië een paspoort vereist dat minstens zes maanden geldig is na elke inreis. Tevens is een visum verplicht. U kunt het visum vooraf online aanvragen via de Ethiopische immigratiedienst. Het visum kan ook voorafgaand aan de reis in Nederland worden aangevraagd. Naast consulaire kosten gelden er in dat geval ook bemiddelingskosten.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

De meeste mensen in Ethiopië dragen westerse kledij alhoewel de bevolking in Addis Ababa vaak ook conservatief gekleed gaat. Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen omdat het overdag doorgaans warm en heet is in de laaglanden. Voor de avonden is warmere kleding aan te raden en adviseren wij u een (fleece) trui bij u te dragen, zeker in de hooglanden. Als u vroeg in de ochtend gaat zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een shirt met lange mouwen komt ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel alsmede een hoed/pet, een zonnebril en een waterdichte jas (voor het regenseizoen). Neem ook een paar goede sokken mee aangezien u uw schoenen uit dient te doen wanneer u kerken en moskeeën bezoekt.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek vanaf Addis Ababa International Airport betaalt u geen vertrekbelasting. Dit bedrag is reeds opgenomen in uw vliegticket.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Ethiopië is Addis Ababa Bole International Airport. Vanaf Amsterdam zijn er dagelijks vluchten op Addis Ababa. Betrouwbare airlines die vliegen op Addis Ababa zijn; Emirates, Lufthansa + Ethiopian Airlines, Turkish Airlines en British Airways. 

Medicijnen

Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt raden wij u aan voldoende voorraad mee te nemen. Een Engelstalig recept van deze medicijnen kan handig zijn. Voor het samenstellen van uw reisapotheek verwijzen wij u naar de plaatselijke GGD of naar KLM Travelclinic.

Meenemen

kopie paspoort & overige belangrijke papieren
kleine reisapotheek
telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
telefoonnummer creditcardmaatschappij
creditcard (met pincode)
internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
zaklamp
anti-muggen stick of lotion (met DEET)

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar Reisboekwinkel de Zwerver

Religie

Ongeveer 55% van de bevolking in Ethiopië behoort tot het christendom, 43% tot de islam en 2% hangt het animisme (een filosofisch, religieus of spiritueel concept) aan. Binnen het christendom behoort een groot deel tot de Ethiopisch-orthodoxe kerk welke tot 1959 onderdeel was van de Koptische kerk. 

Taal

Ethiopië is een multi-etnisch land waar een grote variatie aan talen wordt gesproken. Er zijn 80 officiele talen en 200 officiele dialecten. Amhaars is de officiële hoofdtaal. Maar Oromiga, Tigrigna en Guragina worden ook veel gesproken.

Tijdverschil

In Ethiopië is het een uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het verschil twee uur.

Veiligheid

Ethiopië is over het algemeen een veilig land te noemen. Onze reizen komen niet in gebieden die gekenmerkt worden als onveilig. Tijdens onze rondreizen door Ethiopië reist u altijd onder begeleiding van een ervaren chauffeur. Hij kent de wegen goed en zal alleen stoppen op plaatsen waar dat veilig is. Uiteraard dient u, net zoals in ieder ander land, rekening te houden met het feit dat er criminaliteit kan voorkomen. Laat daarom waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze onopvallend in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om kostbare sieraden, dure horloges en grote cameratassen te dragen. In wildparken dient u aanwijzingen op te volgen van de chauffeur/gids of het hotelpersoneel. Stap nooit zomaar de auto uit en ga niet buiten het terrein van het hotel wandelen. 

Verlies en diefstal

Het is niet prettig als u uw paspoort, geld of geldswaardige papieren zoals reis- of traveller's cheques, verliest. Bewaar uw belangrijke documenten daarom waar mogelijk in een kluisje (safety deposit-box). Deze zijn in de meeste hotels beschikbaar en het gebruik ervan is gewoonlijk gratis. Neem uw paspoort alleen mee uit het hotel indien het daadwerkelijk noodzakelijk is en neem niet meer geld mee dan nodig is. Wanneer in een hotel iets van u gestolen wordt, waarschuw dan de hotel (duty)manager en/of de "hotel security" (veiligheidsdienst). Als u niet tevreden bent met de afhandeling, schakel dan alsnog de toeristen politie in. Opgemerkt zij dat het hotel voor waardevolle artikelen, geld en geldswaardige papieren niet aansprakelijk is. Indien er buiten het hotel iets van u wordt gestolen dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen waarin de politie uw aangifte bevestigt. Met de verklaring kunt u zich bij terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen wordt, dient u eveneens bovengenoemde handelingen te verrichten. Met de politieverklaring gaat u vervolgens naar de dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade of het dichtstbijzijnde Consulaat. Hier krijgt (lees: koopt) u een pasje voor de rest van de reis of (indien u nog enige tijd in het land van bestemming zult blijft) een nieuw paspoort.

Vervoer

Er zijn voldoende mogelijkheden om u binnen Ethiopië te laten verplaatsen. Vliegen: Ethiopian Airlines heeft een groot netwerk van binnenlandse vluchten op de grote steden in het land. De goedkoopste en snelste manier om de historische bezienswaardigheden in het noorden te bezoeken is via een lokale vlucht. U mag maximaal 20kg aan ruim- en handbagage meenemen op deze vluchten. Over land: de beste manier om zoveel mogelijk van Ethiopië te ervaren is om via de wegen het land te verkennen. Zo aanschouwt u de meeste variatie en de mooiste landschappen van het land. Echter zijn de wegen in sommige delen slecht onderhouden waardoor het dagen kan duren om uw bestemming te bereiken. De reis wordt uitgevoerd met een 4x4. Bij een korte reisduur kunt u het beste per vlucht uw Ethiopië rondreis maken. 

Voltage

Normaliter maakt men gebruik van 220 volt in Ethiopië. Verstandig is om een reisstekker mee te nemen, de stopcontacten verschillen soms van elkaar. Over het algemeen kunt u van dezelfde stekker als in Nederland gebruikmaken; type C, E en F.