De Filipijnen is een schitterend land, met vooral een schatkist aan natuurschoon. De meeste toeristen bezoeken het land vanwege de witte zandstranden, de helderblauwe zeeën en de kleurrijke onderwaterwereld.
Langzaam is duidelijk geworden dat toeristen een enorme voetafdruk hebben achterlaten en dat als we NU niet in actie komen, de prachtige natuur zal verdwijnen. Vrijwel elke service-verlener in de Filipijnen is wel met duurzaamheid bezig en op veel (populaire) locaties heeft zelfs de regering maatregelen getroffen. Zo geldt er bijvoorbeeld een maximum aantal bezoekers per dag voor het Puerto Princesa Subterranean River National Park en de boottours vanuit El Nido.
Ook een goed voorbeeld is Boracay. In 2018 is dit eiland voor zes maanden gesloten geweest voor toeristen zodat de natuur kon herstellen. Ook is er geen plastic toegestaan op de stranden van Boracay.
Duurzame projecten in de Filipijnen focussen zich dus vooral op het gebied van milieu, natuur en ecologie. Echter… toerisme is één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de lokale bevolking, dus ook op sociaaleconomisch vlak is het goed om naar duurzame projecten te kijken. Koop bij een lokaal winkeltje dat gerund wordt door een familie, eet bij een familierestaurantje of steun met een bezoek één van de hieronder genoemde projecten.
Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis?
Een groot deel van de Filipijnse beroepsbevolking is werkzaam in het toerisme. Voor velen geldt: zonder toeristen, geen inkomen. Een reis naar de Filipijnen draagt dus in principe al bij aan de economische ontwikkelingen van het land. De manier waarop u reist maakt juist het verschil. Kies bijvoorbeeld voor onze reis Viva Visayas! (island hopping) waarbij u per boot naar de verschillende eilanden reist, een stuk milieuvriendelijker dan per vliegtuig!
De metropool Manila is het economische hart van het land, maar zorgt ook voor veel vervuiling. Alle kleine beetjes helpen om de stad milievriendelijker te maken. Het Bambike project is een zeer leuk project met ecovriendelijke fietsen. U ziet Manila vanaf de fiets en support een project dat veel goeds doet in de omgeving.
Ook een bezoek aan Intramuros kan veel culturele waarde toevoegen. Dit is een wijk in het oude stadscentrum van Manila dat omgeven wordt door een stadsmuur. Het is zeker de moeite waard om dit gebied per voet te verkennen. Ook erg interessant zijn de Slum Tours van Manila. Hoewel dit vraagtekens oproept is de insteek wel zeker duurzaam. U leert erg veel over de armoede in deze wijken en draagt bij aan projecten zoals het PRRC (Pasig River Responsibility Centre). Zij zorgen ervoor dat de Pasig rivier verschoond wordt om zo de levensomstandigheden te verbeteren.
Buiten Manila is er ook een zee aan mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld aan bebossingsprojecten meedoen in Zambales of Mt. Balagbag, welke door het jaar heen georgansieerd worden. Ook zijn er interessante conservatieprojecten in Bataan (zeeschildpadden), Bulacan (ecologische boederij), de Masungi Georeserve, en de Eagle Foundation in Davao. Mocht u in de buurt zijn van deze plekken, dan is een tripje naar een van deze projecten zo geregeld. Niet alleen leert u enorm veel over de conservatie van bedreigde diersoorten maar maakt u ook mooie uitstapjes om getuige te zijn van echt iets spectaculairs.
Kunt u een project bezoeken?
Er zijn in de Filipijnen veel projecten voor natuurbehoud, maar dit zijn vaak activiteiten voor een langere periode, bijvoorbeeld een aantal weken. Wilt u tijdens uw reis (kort) een project steunen, dan zijn er enkele initiatieven die wij van harte aanbevelen.
Zo kunt u lokale boeren helpen met het oogsten van koffie bij Coffee Heritage House (Sagada, Luzon) of deelnemen aan een project van Gawad Kalinga; deze stichting heeft als doel de armoede voor meer dan 5 miljoen Filippino's te beëindigen en helpt mensen hun leven te verbeteren.
Ook het eiland Siargao is actief met duurzaamheid bezig. Help bijvoorbeeld met het schoonmaken van stranden of lesgeven op een schooltje.
Een ander groot Filipijns ‘project’ is Lio Beach / Lio Eco-Tourism Estate. Dit is een nieuw opgezette ecologische en financieel duurzame bestemming in het noorden van Palawan. Het biedt plaats aan toeristische bedrijven, zoals hotels en restaurants, maar altijd met de lokale gemeenschap en de natuurlijke omgeving in het achterhoofd. Doel is: het land ontwikkelen met de minste impact op het milieu. U kunt verblijven in één van de accommodaties, zoals bijvoorbeeld Seda Lio of Casa Kalaw, of (duurzame) souvenirs kopen bij Kalye Artisano; hiermee helpt u lokale kunstenaars iets bij te verdienen.
Onze hotel partners in de Filipijnen
Het is fantastisch om te merken dat bijna alle hotels in de Filipijnen met (ecologische) duurzaamheid bezig zijn, een groot verschil met andere landen. Zo zijn er op veel plekken glazen flessen water en zogenaamde ‘refill-stations’ i.p.v. plastic flesjes, krijgt u geen rietje meer bij een glas drinken, wordt het water hergebruikt, etc.
Bijna onze hele hotellijst voor de Filipijnen verdient wat ons betreft een duurzaamheidslogo, maar welke hotels springen er nu echt uit qua duurzaamheid Hieronder vindt u 3 van deze duurzame hotels die net een stapje verder gaan in de Filipijnen:
El Nido resorts
El Nido Resorts is een groep van vier duurzame eilandresorts in het noorden van Palawan (Bacuit Bay, El Nido): Apulit, Miniloc, Lagen en Pangulasian. Bij alles wat ze doen, houden ze het milieu en de lokale bevolking in gedachten. Zo werken ze samen met de lokale gemeenschap (en zorgen ook voor werk / inkomsten), gebruiken ze milieuvriendelijke boten (bijv. een kano i.p.v. jetski), maken ze zich hard voor natuurbehoud en -bescherming, recyclen ze materialen, beschikken ze over hun eigen rioolwaterzuiveringsinstallatie, zorgen ze ervoor dat de stranden schoon blijven, hebben ze een G.R.E.E.N. trainingsprogramma voor hun personeel, en ga zo maar door.
Atmosphere Resorts & Spa
Het Atmosphere Resorts & Spa op het eiland Negros mag zich zeker een ‘eco-friendly resort’ noemen. Ze doen er alles aan om de negatieve milieueffecten die kunnen voortvloeien uit het runnen van een resort te verminderen. Zo worden er gerecyclede, lokale en hervulbare producten gebruikt en maken ze gebruik van zonnepanelen om energie op te wekken. Ook vragen ze hun gasten actief om het huisrif / koraal en het strand schoon te maken.
Amorita Resort
Voor het Amorita Resort op het eiland Bohol geldt in grote lijnen hetzelfde als voor het Atmosphere Resorts & Spa en vele andere hotels in de Filipijnen: het douchewater wordt hergebruikt, er wordt zo min mogelijk plastic gebruikt, etc. Maar Amorita heeft ook haar eigen duurzame project: ECHO, wat staat voor “Environment, Community & Heritage by One-Of Collection”. Dit omvat o.a. het beschermen en behouden van de natuurlijke omgeving, het aanwerven en ontwikkelen van lokaal personeel, het geven van onderwijs in lokale gemeenschappen en het gebruiken van producten en diensten van lokale leveranciers.