Menu

Filipijnen

Landinformatie Filipijnen

Afdingen

Op markten, bij souvenirwinkels en op straat is het gebruikelijk om af te dingen in de Filipijnen. Supermarkten en restaurants hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

De Filipijnen is een land in Azië en bestaat uit ruim 7000 tropische eilandjes. Er zijn drie (hoofd) eilandengroepen, van noord naar zuid: Luzon (hier ligt ook de hoofdstad Manila), Visayas en Mindanao. De Filipijnen heeft een oppervlakte van ca. 300.000 km2 en is daarmee ongeveer zeven keer zo groot als Nederland. De eilanden worden omgeven door verschillende zeeën. Bekendste highlights van de Filipijnen zijn de prachtige stranden en de kleurrijke onderwaterwereld. Maar daarnaast bieden de eilanden ook een groene natuur (denk aan rijstvelden, jungle, vulkanen, etc.) en een interessante cultuur.

Ambassade / Consulaten

De Nederlandse Ambassade van de Filipijnen is gelegen in Manila, het adres is:
BDO Equitable Tower (26th floor)
8751 Paseo de Roxas, Makati City 
Metro Manilla
Tel: +63 (0)2 786 6666

Het Nederlands Honorair Consulaat is gelegen in Cebu:
Centro Maximo II Building (2nd floor)
Cor. D. Jakosalem Street
Cebu City
Tel: +63 (0)32 254 6781-85

Bevolking

In de Filipijnen leven meer dan 100 miljoen mensen. Meer dan de helft van de Filipijnse bevolking woont op het eiland Luzon, met een concentratie in de hoofdstad Manila. De meeste Filippino's stammen af van Indo-Maleiers, Chinezen en Spanjaarden. Zo’n 82% van de bevolking is rooms-katholiek, zo’n 6% protestant en 5% islamitisch.

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet altijd voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel, bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

ECPAT

PANGEA Travel wil een bondgenoot zijn in de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Hoewel toerisme niet de oorzaak is van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, maken kindersextoeristen wel gebruik van de faciliteiten die de reis- en toerismeorganisaties bieden. Op veel plaatsen is het op dit moment te makkelijk voor een kindersekstoerist om een kind seksueel te misbruiken. Naast goede wetgeving en handhaving door politie ter plaatse, vinden wij dat de reissector tevens een belangrijke rol speelt in de bestrijding van kindersekstoerisme. De belangrijkste boodschap daarbij is: Kindersekstoerisme wordt niet getolereerd! Door een groter bewustzijn en alertheid van onszelf onze partners maar ook van u te vragen wordt het moeilijker voor kindersekstoeristen zich met een minderjarige te laten zien of ergens binnen te komen. Hierdoor kunnen wij samen directe bescherming bieden aan de kinderen. Ziet u tijdens uw reis iets verdachts waarvan u vermoedt dat het met kindersekstoerisme te maken kan hebben? Probeer dan een duidelijke beschrijving van de personen en/of personen te maken en wanneer mogelijk van het kind of jongere. Of in het geval van een onderneming, die dergelijke praktijken toelaat, onthoudt dan de naam. U kunt vervolgens melding maken bij:
 • Lokale autoriteiten
 • Ambassade van het land van de toerist (wanneer bekend)??
 • Via www.meldkindersekstoerisme.nl
Of stuur een mail naar ECPAT International: protect@ecpat.net Voor meer informatie over dit onderwerp of om te lezen wat u nog meer kunt doen kunt u naar de website gaan van: ECPAT.

Eten en drinken

Voor de Filipino’s is eten erg belangrijk en dit gebeurt dan ook bijna de hele dag door. In de Filipijnse keuken vindt u invloeden uit de Verenigde Staten, Mexico, China en Spanje terug. De maaltijden bestaan voornamelijk uit rijst met vis of vlees (en een beetje groente). Lokale specialiteiten zijn o.a. ‘adobo’ (vlees gestoofd in azijn en knoflook), ‘sinigáng’ (vlees of vis gekookt in zure tamarinde soep), ‘kare-kare’ (ossenstaart en groenten gekookt in pindasaus), ‘pata’ (gefrituurd varkensvlees) en ‘pansit’ (roergebakken noedels). Het bekendste nagerecht is ‘halo-halo’. Ook is er een ruime keuze aan heerlijk tropisch fruit, zoals mango’s, ananas en papaja’s. Op de toeristische plekken zijn ook internationale gerechten verkrijgbaar. Populaire Filipijnse drankjes zijn ‘buko juice’ (jonge kokosmelk met stukjes kokos) en Tanduay-rum. Het bekendste lokale biermerk is San Miguel.

Feestdagen

Veel Filipijnse feestdagen komen overeen met de Nederlandse feestdagen. De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:

- 01 januari - Nieuwjaarsdag 
- 10 februari - Chinees Nieuwjaar 
- 25 februari - ‘People Power Revolution Day’
- 28 maart - Witte Donderdag
- 29 maart - Goede Vrijdag 
- 30 maart - Heilige Zaterdag 
- 31 maart - Paaszondag
- 09 april - Bataan-dag
- 10 april - Eid-al-Fitr (Suikerfeest)
- 01 mei - Dag van de Arbeid 
- 12 juni - Onafhankelijkheidsdag 
- 16 juni - Offerfeest (Eid al-Adha)
- 21 augustus - Dag van Ninoy Aquino
- 26 augustus - Dag van de Helden
- 01 november - Allerheiligen
- 02 november - Allerzielen
- 30 november - Dag van Bonifacio
- 08 december - Hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria
- 24 december - Kerstavond
- 25 december - Eerste Kerstdag 
- 30 december - Dag van Rizal
- 31 december - Oudjaarsavond

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten.

De Christelijke feestdagen worden uitgebreid gevierd in de Filipijnen. De meest belangrijke vakantieperiode is “Holy Week”; de week rondom Pasen (van Palmzondag tot Eerste Paasdag). Naast de vele processies, is dit voor de Filipino’s ook een populaire tijd om op vakantie te gaan of om elders in het land familie te bezoeken. Houd in deze periode dan ook rekening met extra drukte en hogere prijzen.

Festivals

In een land met zo veel verschillende culturen en geloven worden er ook veel festivals gevierd! Deze vinden het hele jaar door plaats. Hieronder vindt u een lijstje met de meest indrukwekkende festivals, die zeker leuk zijn om bij te wonen!
- januari: o.a. Sinolug (Cebu), Ati-Atihan (Kalibo) en de ‘Black Nazare Procession’ (Manila)
- februari: o.a. Panagbenga (Baguio)
- maart/april: o.a. Moriones (Marinduque) en andere festiviteiten rondom Pasen (door het hele land)
- mei: Pahiyas (Lucban)
- juni: Pintados (Tacloban)
- juli: Sandugo (Tagbilaran)
- augustus: Kadayawan sa Dabaw (Davao)
- oktober: MassKara (Bacolod)

Fooien

In de Filipijnen worden fooien zeer op prijs gesteld want de mensen verdienen weinig per maand. In sommige restaurants is de fooi al bij de rekening inbegrepen, maar in de meeste gevallen niet. U kunt dan 5-10% van de rekening als fooi achterlaten. Kofferdragers en kamermeisjes in de hotels kunt u bijvoorbeeld PHP 50 geven, hetzelfde geldt voor taxichauffeurs. Uw Filipijnse gids en chauffeur stellen een fooi uiteraard ook op prijs. U kunt hier per dag ongeveer PHP 160-180 per gids en PHP 50-60 per chauffeur voor aanhouden (per reiziger). Uiteraard is dit persoonlijk en afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. geleverde diensten.

Geldzaken

De munteenheid van de Filipijnen is de Filipijnse Peso (PHP). Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Bij uw aankopen op straat (bijvoorbeeld voor een taxi, souvenir of entree) is het prettig om met redelijk gepast geld te betalen omdat men niet altijd wisselgeld heeft. Het is daarom verstandig om wat kleine coupures te verzamelen. Zorg ook voor genoeg contant geld als u naar afgelegen plekken / kleine dorpjes reist.

 • Pinpas: in alle toeristische plaatsen in de Filipijnen zijn pinautomaten (ATM’s) en banken aanwezig. Dit geldt tevens voor de internationale luchthavens. Met uw pinpas (met Maestro-logo) kunt u hier Filipijnse Peso opnemen. Dit is de goedkoopste manier. Toch is het verstandig niet uitsluitend van geldautomaten afhankelijk te zijn. In de kleinere plaatsen zijn geen ATM’s aanwezig. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: in de grotere hotels, restaurants en winkels kunt u ook afrekenen met de bekende internationale creditcards. Bij de banken in de grote steden in de Filipijnen kunt u tevens geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Houdt u er wel rekening mee dat er soms een percentage aan kosten wordt berekend.
 • Geld wisselen: contant geld (zoals Euro’s) kunt u eventueel wisselen op de luchthaven, bij de bank en bij de grotere hotels.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 Filipijnse Peso was in juni 2024 ongeveer € 1,58.

Gezondheid

Voor reizen naar de Filipijnen wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP, hepatitis A en BMR. Voor sommige gebieden in de Filipijnen is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij de lokale GGD of uw huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096).

De opvattingen over hygiëne in de Filipijnen zijn anders dan in Nederland. Het wordt sterk afgeraden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Wees voorzichtig met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades), ongewassen fruit, schelpdieren en ijsblokjes.

Mocht u onverhoopt toch ziek worden dan kunt u een arts raadplegen. De artsen in de Filipijnen zijn goed opgeleid en spreken goed Engels. Ook de voorzieningen in de ziekenhuizen zijn prima.

Het is aan te bevelen om een kleine reisapotheek mee te nemen. Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. We raden in dat geval aan om ook een Engelstalig recept mee te nemen.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door de Filipijnen wordt u bijgestaan door gidsen. Zij zijn het aanspreekpunt tijdens uw reis. Elke regio heeft zijn eigen gidsen waardoor u na een vlucht (of soms een bootreis) een nieuwe gids ontmoet. Bij een aantal bezienswaardigheden of activiteiten is er naast uw eigen gids nog een lokale gids aanwezig die u informatie geeft. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlening (zie ‘fooien’). Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. In drukke tijden worden er soms extra gidsen ingehuurd. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening minder kan zijn dan u van ons mag verwachten. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen. Verzorgt u uw eigen vervoer dan is er uiteraard geen gids aanwezig. Uw aanspreekpunt is dan onze lokale vertegenwoordiging.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor de Filipijnen een paspoort vereist dat op dag van vertrek uit de Filipijnen nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens dient u te beschikken over een vliegticket voor een door- of terugreis. Een visum is niet nodig als u korter dan 30 dagen in de Filipijnen verblijft.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer doorgaans om 10:00 uur te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor een vroege incheck / late uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

De Filipijnen kent een tropisch klimaat waardoor lichte, ruime en gemakkelijk zittende (katoenen) kleding het meest comfortabel is. Tegen de muggen (of de brandende zon) kan het verstandig zijn om iets met lange mouwen / pijpen mee te nemen. Qua temperatuur is een t-shirt met korte broek voor de meeste regio’s voldoende. In de hoger geleden gebieden is het koeler waardoor het aan te raden is om warme kleding mee te nemen. In het regenseizoen kan een regenjas, poncho of paraplu prettig zijn (dit kunt u eventueel ook ter plaatse kopen). Voor bepaalde trekkings zijn wandelschoenen met een goed profiel een ‘must’, zeker in het regenseizoen. Bezoekt u een kerk of een moslim-gebied, zorg dan voor gepaste (bedekte) kleding.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek uit de Filipijnen dient u op de meeste vliegvelden een vertrekbelasting te betalen van PHP 750 per persoon. Ook wordt er op sommige zeehavens een vertrekbelasting gevraagd.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van de Filipijnen is Ninoy Aquino International Airport in Manila. Er is nog een tweede grote internationale luchthaven in Cebu: Mactan-Cebu International Airport. Voor regionale vluchten in Azië worden ook de luchthavens Clark International Airport, Davao International Airport en Kalibo International Airport gebruikt. Daarnaast zijn er nog tientallen (kleine) luchthavens voor binnenlandse vluchten. Vanuit Nederland kunt u alleen rechtstreeks naar Manila vliegen (wel met een ‘technische stop’ in Taipei). Ook naar Cebu zijn er goede verbindingen, maar dan met een overstap in bijvoorbeeld Dubai, Singapore of Hong Kong.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • creditcard (met pincode) en telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl.

Taal

De officiële taal in de Filipijnen is ‘Filipino’. Engels wordt als officiële tweede taal gebruikt en is in de toeristische plaatsen dan ook de meest gesproken taal. Daarnaast komen er in de Filipijnen nog vele inheemse talen en dialecten voor.

Tijdsverschil

Het is in de Filipijnen tijdens onze zomertijd 6 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 7 uur.

Veiligheid

De Filipijnen is over het algemeen een veilig land te noemen. Wel dient u, net zoals in vele andere landen, altijd bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven, vooral in Manila (en Cebu). Uw waardevolle spullen kunt u het beste opbergen in het kluisje van het hotel waar u verblijft. Stop uw waardevolle spullen ook altijd in uw handbagage en niet in uw koffers. Verder is het raadzaam om kostbare sieraden en dure horloges thuis te laten. Wij adviseren niet af te reizen naar de Sulu-eilandengroep en het zuidwesten van het eiland Mindanao i.v.m. gewelddadigheden en terrorisme. Reist u tijdens het tyfoon-seizoen, houd dan altijd de weervoorspellingen in de gaten.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

Tijdens een reis door de Filipijnen heeft u de beschikking over een eigen auto / minibus met privéchauffeur en een gids. Dit is de meest efficiënte manier van reizen en tevens krijgt u de mogelijkheid om te stoppen waar u maar wilt. Langere afstanden worden per vliegtuig afgelegd en ook zult u regelmatig per boot reizen. Voor binnenlandse vluchten is het raadzaam om uw programma niet te strak te plannen en rekening te houden met vertraging. In het tyfoon-seizoen kunnen vluchten en boten uitvallen. Een ander populair en goedkoop vervoersmiddel is de ‘jeepney’; een soort openbare bus, maar u kunt overal in- en uitstappen. ‘Jeepneys’ rijden op vrijwel alle plekken in de Filipijnen en worden ook veel door de ‘locals’ gebruikt. In Manila en andere grote steden rijden ook taxi’s. Zorg ervoor dat de chauffeur altijd de meter aanzet. In veel plaatsen is het mogelijk om een fiets of motor te huren. Dit is een leuke manier om de omgeving te verkennen (vooral de kleinere eilandjes).

Voltage

De netspanning in de Filipijnen is 220 Volt (soms 110 Volt). Filipijnse stekkers hebben twee platte pinnen (Amerikaans). Een wereldstekker meenemen naar de Filipijnen wordt dan ook aangeraden.