Menu

Hong Kong

Landinformatie Hong Kong

Afdingen

Op markten en bij souvenirwinkels in Hong Kong is het gebruikelijk om af te dingen. Een handvat voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Het gaat er om dat zowel de verkoper als de koper, u, tevreden bent. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

Hong Kong is gelegen in Zuidoost-Azië en is een bijzondere bestuursregio van China. Het gebied bestaat uit 236 eilanden met een totale oppervlakte van 1103 km², en grenst aan de Zuid-Chinese Zee. Er wonen ongeveer zeven miljoen mensen. De naam Hong Kong is afgeleid van de uitspraak in het plaatselijke Yue dialect Heung Gong. De naam betekent ‘geurige haven’. Dit is tot stand gekomen doordat er een paar reizigers een heerlijke geur roken van een boom in Hong Kong. Hong Kong wordt nu gezien als een ‘jonge’ metropool van Azië en is een grote moderne stad.

Ambassade / Consulaten

Het adres van het Nederlands Consulaat in Hong Kong is:
Great Eagle Centre, Room 2402B, 24/F.
23 Harbour Road, Wanchai, Hong Kong
Tel: +852 (0)25 999 200

Bezienswaardigheden

Hong Kong beschikt over veel uiteenlopende bezienswaardigheden. Onderstaand enkele voorbeelden:
 • Aberdeen: In het zuiden van Hongkong Island ligt Aberdeen, een voormalige vissersplaatsje. In de haven liggen veel traditionele sampans waarop de vissers wonen. In Aberdeen kunt u een boottochtje maken per sampan waarbij u o.a het bekende Jumbo Floating Restaurant ziet.
 • Hong Kong Museum of History: Een bezienswaardigheid dat vaak wordt vergeten. Op regenachtige dagen is dit vooral een aanrader. Een bezoek aan dit museum geeft u een duidelijk beeld van de stad en haar rijke geschiedenis.
 • Lantau Island: Lantau Island is een bezoek zeker waard. Per metro (Tung Chung Line) is het eiland te bereiken vanaf de stad. Eindpunt van de metrolijn is Tung Chung Station vanwaar u naar de Ngong Ping 360 loopt, een 5.7 kilometer lange kabelbaan. Tijdens het ritje kunt u genieten van een fantastisch uitzicht over het eiland, de omgeving en de luchthaven van Hong kong. Boven op de berg ligt het Po Lin Klooster en een grote zittende Boeddha. Vanaf Po Lin kunt u per bus verder reizen naar Tai o Village, een traditioneel vissersdorp.
 • Ocean Park: Een park waarin diverse oceaanlandschappen worden nagebootst. Kleurrijke koralen, lagunes en tropische vissen zijn o.a.te bewonderen. Zeeleeuwen, haaien en pinguïns zijn te zien in het park maar er leven ook drie reuzenpanda’s. Een dolfinarium en verschillende attracties zoals een achtbaan en wildwaterbaan is ook aanwezig..
 • Stranden: Wilt u de drukte van de stad afwisselen met een dagje strand, dan kunt u terecht op Lantau Island of in Repulse Bay. Lantau Island beschikt over een mooi strand en is te bereiken per ferry vanaf Hong Kong Island. Repulse Bay is een van de weinige stranden op Hong Kong Island. Op mooie dagen kan het druk zijn op het strand. Het zandstrand is mooi en loopt geleidelijk af in zee waardoor het voor kinderen erg geschikt is. Bij het strand staat een soort tempel waar verschillende beelden te bewonderen zijn.
 • Symphony of Lights: Elke avond om 20:00 kunt u genieten van een lichtshow die ongeveer 15 minuten duurt. Vanaf 18 gebouwen van de skyline van Hong Kong Island schijnen verschillende gekleurde laserstralen. De show is goed te zien vanaf de Tsim Sha Tsui boulevard.
 • Victoria Peak: Het hoogste punt van Hong Kong vanwaar u een mooi uitzicht heeft over de stad. The Peak is bereikbaar met een bus maar het leukste is om gebruik te maken van de Peak Tram, een tandradtram brengt u in minder dan 10 minuten naar 396 meter hoogte. Houdt er rekening mee dat het (mooie) zicht erg afhankelijk is van het heldere weer. Bij bewolking is er vrijwel niets van de stad te zien. Houdt de weersverwachting dus in de gaten.
 • Wong Tai Sin-Tempel: Deze tempel is een mooi voorbeeld van hoe oude tradities zijn geïntegreerd in modern Hong Kong. De tempel vind je in Kowloon, ingeklemd tussen de wolkenkrabbers. Bij de tempels zijn veel waarzeggers aanwezig en veel inwoners van Hong Kong komen hier voor advies.

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

Eten en drinken

In Hong Kong zult u veel eetgelegenheden treffen. In totaal zijn er meer dan 9000 restaurants aanwezig die tezamen alle internationale keukens serveren. Vanwege Hong Kong’s lange geschiedenis als handelsstad en als Britse kolonie, kent de keuken vele invloeden van over de hele wereld. Van de voedselstallen tot aan de internationaal gerenommeerde restaurants, Hong Kong wordt door velen beschouwd als een paradijs voor de fijnproever. De belangrijkste eetgelegenheden op Kowloon vindt u op Nga Tsin Long Road, Nam Kwok Road, Lung Kong Road, Prince Edward Road, Kai Tak Road en Fuk Lo Tsun Road. Dit zijn goede locaties waar u Dim Sum kunt proberen, een populair gerecht dat doorgaans als ontbijt of lichte lunch wordt genuttigd. Ook in Hong Kong is het gebruikelijk om met stokjes te eten. De bekende internationale fastfoodketens ontbreken uiteraard ook niet. In tegenstelling tot China is het voor de inwoners van Hong Kong verboden om hondenvlees te eten. Toch wordt dit nog steeds als een lekkernij beschouwd. Bezoekjes aan Shen Zhen, de grensplaats tussen China en Hong Kong zijn dan ook populair.

Feestdagen

Door de Britse invloeden in Hong Kong heeft de stad veel feestdagen. De Chinese feestdagen worden bepaald door de maankalender waardoor deze niet vallen op vaste dagen in het jaar.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:
 • 01 januari - Nieuwjaarsdag
 • 18 januari - Verlichting van Boeddha
 • 10 januari - Chinees Nieuwjaar
 • 05 april - Ching Ming Festival
 • 29 april - Goede Vrijdag
 • 01 april - Paasmaandag
 • 01 mei  - Dag van de Arbeid
 • 15 mei - Geboortedag van Buddha
 • 10 juni - Dunawu Jie Festival (drakenboot races)
 • 01 juli - Hong Kong Special Administrative Region Establishment Day
 • 17 september - Mid-Herfstfestival
 • 01 oktober - Nationale dag
 • 11 oktober - Chung Yeung Festival
 • 25 en 26 december - Kerstmis

Winkels en bedrijven zijn op de meeste dagen geopend maar banken zijn gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal over het geven van fooien houdt. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids. Ter indicatie kunt u het volgende aanhouden: ongeveer HK$ 6 - 8 voor de gids en ca. HK$ 3 voor de chauffeur indien u een excursie geboekt heeft. In restaurants is het gebruikelijk een fooi te geven van 10 procent van de rekening. Het bedrag staat meestal al op de rekening vermeld als service charge. Toch is het gebruikelijk om restaurantpersoneel een klein bedrag extra te geven. Voor taxichauffeur is het gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden. Kruiers en kofferdragers zijn blij met kleingeld.

Geldzaken

De munteenheid in Hong Kong is de Hong Kong dollar (HK$). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta of geld pinnen. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken.

 • Pinpas: met een Nederlandse pinpas kunt u in Hong Kong terecht. Vrijwel overal in de stad treft u pinautomaten waar u geld kunt opnemen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Zie voor meer details de websites: eurocard & visa.
 • Belangrijk: u moet niet raar opkijken wanneer u telkens een ander biljet heeft. Er bestaat geen nationale bank die de biljetten drukt. Dit wordt gedaan door vier verschillende commerciële banken die allemaal een eigen opdruk en grootte per biljet hebben. De waarde is uiteraard altijd hetzelfde.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 HK$ was in juni 2024 ongeveer € 11,72.

Geschiedenis

Het gebied van Hong Kong wordt al zo’n 5000 jaar bevolkt. Bij opgravingen zijn voorwerpen uit het Neolithicum gevonden, wat wijst op invloed van de Noord Chinese steentijd cultuur. De Britse Oost-Indische Compagnie (British East India Company) legde in 1699 voor het eerst contact in China, waarna handel tussen beide landen op gang kwam. In 1821 werd Hong Kong de haven waar de Britten uit Bengalen de opium invoerden. In 1842 werd China gedwongen Hong Kong af te staan. Hong Kong was vervolgens lange tijd een Britse Kroonkolonie. De New Territories werden later bij gepacht in 1898, voor een periode van 99 jaar. De Volksrepubliek China gaf als rechtsopvolger aan daarna de pacht niet te willen verlengen. In 1997 zouden de New Territories dus terugvallen aan China, waarmee het resterende deel haar economische levenskracht zou verliezen.

Gezondheid

Hong Kong stelt geen verplichting ten aanzien van vaccinaties. Echter, het is altijd verstandig om van te voren contact op te nemen met uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Hong Kong zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Hong Kong een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog twee maanden geldig moet zijn. Er is geen visumplicht voor Hong Kong.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14.00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10.00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Wij adviseren u licht katoenen kleding mee te nemen. Een warme trui voor in het voor- en najaar kan zeker van pas komen. In restaurants of in hotels kan de airconditioning koud zijn.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek uit Hong Kong hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)
 • Reisboeken

  Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

  Taal

  In Hong Kong wordt Engels en Kantonees gesproken. Dit zijn ook de twee officiële talen. Op straat wordt doorgaans Kantonees gesproken maar in hotels en banken spreken medewerkers ook Engels.

  Tijdsverschil

  Hong Kong kent geen zomer- of wintertijd. In de zomer is het zes uur later dan in Nederland en in de winter zeven uur.

  Uitgaan

  In Hong Kong hoeft u zich ’s avonds niet te vervelen. Hoewel de zaterdagavond de belangrijkste uitgaansavond is, kunt u op de andere avonden ook terecht in een van de vele bars en clubs. Wan Chai is een van de bekendste uitgaanswijken. Cultuurliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het theater, de opera of een dansvoorstelling.

  Veiligheid

  Opvallend in Hong Kong is dat er weinig politie op straat te zien is. De stad ademt veiligheid en harmonie uit. Wel dient u altijd rekening te houden met zakkenrollers. Uw waardevolle spullen kunt u het beste opbergen in het kluisje van het hotel waar u verblijft.

  Verlies en diefstal

  Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

  Vervoer

  Het openbaar vervoer in Hong Kong is efficiënt en goed geregeld. Het belangrijkste vervoersmiddel is de metro (MTR). Er zijn verschillende metrolijnen die Kowloon, Hong Kong Island en Lantau Island met elkaar verbinden. Per dag maken meer dan 2 miljoen mensen gebruik van de metro waardoor het een van de drukste netwerken ter wereld is. Tickets voor de metro kunt u op elk metrostation aanschaffen. U kunt betalen voor een bepaald traject maar het is beter om een dagkaart aan te schaffen (HK$ 50), zodat u gebruik kan maken van het hele netwerk. Verblijft u meerdere dagen in Hong Kong dan kunt u overwegen om een Octopus Card te kopen. Met deze kaart kunt u onbeperkt reizen met bus, trein, tram, metro, ferry en de Peak Tram. De kaart kan worden aangeschaft bij Customer Service Centres op metrostations of op de luchthaven. Bij aanschaf betaald u een borg van HK$ 50 per kaart Volwassenen dienen HK$ 100 op de kaart te storten, kinderen en senioren HK$ 20. Verlaat u Hong Kong dan krijgt u het resterende krediet en de borg van HK$ 50 terug als de kaart wordt ingeleverd bij de Service Centres. De Octopus Card is ook te gebruiken als betaalmiddel in diverse winkels en fastfood restaurants. Op Hong Kong rijden ook veel dubbeldeks bussen en minibussen. Heeft u geen Octopus Card, houdt er dan rekening mee dat u contant moet betalen en het geld in een bak moet stoppen bij de chauffeur. Wisselgeld wordt niet teruggegeven. De ritprijs voor de dubbeldeks bussen op Kowloon bedraagt ongeveer HK$ 4.20. Het is erg eenvoudig om per metro naar de luchthaven van Hong Kong te reizen. Er zijn enkele metrostations die rechtstreeks naar de luchthaven rijden. Dit zijn de metrostations Airport Railway Olimpic Stadion en Kowloon Stadion in Kowloon en Airport Railway H.K. Central Station op Hong Kong Island. Wanneer u met KLM vliegt, kunt u bij deze stations direct inchecken. Het voordeel hiervan is dat u direct de koffers kwijt bent. Tevens vermijdt u hiermee de lange wachttijd bij de incheck balie op de luchthaven. Taxi’s rijden er in Hong Kong ook genoeg. In het centrum van Kowloon en Hong Kong Island hebben de taxi’s een rode kleur, op Lantau Island blauw en in New Territories is de kleur groen. Vermijd taxi’s tijdens de spits. Ferry’s verbinden Kowloon, Hong Kong Island en de diverse eilanden waaronder Lantau Island en Lamma Island. Vanaf Kowloon vertrekken ferry’s vanaf Tsim Sha Tsui en Hung Hom. Op Hong Kong Island vanaf Central en Wan Chai. De bekendste ferry is de Star Ferry die Kowloon met Hongkong Island verbindt. De overtocht kost HK$ 2.20 als u gebruik maakt van het bovenste dek. Vanaf hier heeft u een mooi uitzicht op de skyline en de haven. Let op: als u een 'seat in coach' transfer heeft geboekt, deze is dagelijks beschikbaar tussen 07.00 en 24.00.

  Voltage

  Het voltage in Hong Kong is 220. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, aangezien de stopcontacten niet uniform zijn.

  Winkelen

  Winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Hong Kong. Er zijn veel mogelijkheden variërend van lokale Chinese straatmarkten tot exclusieve winkels met internationale designerlabels. Er zijn veel belastingvrije artikelen te koop en vooral elektronica, camera’s en fotoapparatuur zijn tegen een aantrekkelijke prijs verkrijgbaar. De belangrijkste winkelgebieden zijn Nathan Road op Kowloon en op Hong Kong Island zijn dat het Central District, Causeway Bay en Admiralty. Admiralty is vooral bekend vanwege de vele exclusieve merkwinkels. Een leuke straatmarkt om te bezoeken is de Stanley Market op Hong Kong Island. Hier kunt u de gehele dag terecht om leuke souvenirs te kopen voor de thuisblijvers. Op Kowloon kunt u ’s avonds de Temple Street Night market bezoeken. U vindt deze markt op het kruispunt van Jordan Road en Temple Street. Een wandeling over de Flower Market (Flower Market Road, Mong Kok) en de Bird Markets (Yuen Po Street, Mong Kok) is ook aan te raden. Voor alledaagse boodschappen kunt u terecht in de 7-eleven winkels.