Hong Kong

Landinformatie Hong Kong

Algemeen

Hong Kong is gelegen in Zuidoost-Azië en is een bijzondere bestuursregio van China. Het gebied bestaat uit 236 eilanden met een totale oppervlakte van 1103 km², en grenst aan de Zuid-Chinese Zee. Er wonen ongeveer zeven miljoen mensen. De naam Hong Kong is afgeleid van de uitspraak in het plaatselijke Yue dialect Heung Gong. De naam betekent ‘geurige haven’. Dit is tot stand gekomen doordat er een paar reizigers een heerlijke geur roken van een boom in Hong Kong. Hong Kong wordt nu gezien als een ‘jonge’ metropool van Azië en is een grote moderne stad.

Eten en drinken

In Hong Kong zult u veel eetgelegenheden treffen. In totaal zijn er meer dan 9000 restaurants aanwezig die tezamen alle internationale keukens serveren. Vanwege Hong Kong’s lange geschiedenis als handelsstad en als Britse kolonie, kent de keuken vele invloeden van over de hele wereld. Van de voedselstallen tot aan de internationaal gerenommeerde restaurants, Hong Kong wordt door velen beschouwd als een paradijs voor de fijnproever. De belangrijkste eetgelegenheden op Kowloon vindt u op Nga Tsin Long Road, Nam Kwok Road, Lung Kong Road, Prince Edward Road, Kai Tak Road en Fuk Lo Tsun Road. Dit zijn goede locaties waar u Dim Sum kunt proberen, een populair gerecht dat doorgaans als ontbijt of lichte lunch wordt genuttigd. Ook in Hong Kong is het gebruikelijk om met stokjes te eten. De bekende internationale fastfoodketens ontbreken uiteraard ook niet. In tegenstelling tot China is het voor de inwoners van Hong Kong verboden om hondenvlees te eten. Toch wordt dit nog steeds als een lekkernij beschouwd. Bezoekjes aan Shen Zhen, de grensplaats tussen China en Hong Kong zijn dan ook populair.

Feestdagen

Door de Britse invloeden in Hong Kong heeft de stad veel feestdagen. De Chinese feestdagen worden bepaald door de maankalender waardoor deze niet vallen op vaste dagen in het jaar.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 16 februari - Lunar Nieuwjaarsdag
 • 30 maart - Goede Vrijdag
 • 2 april - Pasen
 • 5 april - Ching Ming Festival
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 22 mei - Boeddha’s Geboortedag
 • 18 juni - Tuen Ng Festival (drakenboot races)
 • 2 juli - Hong Kong Special Administrative Region Establishment Day
 • 25 septemeber - Mid-najaarsfestival
 • 1 oktober - Nationale dag
 • 17 oktober - Chung Yeung Festival
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Winkels en bedrijven zijn op de meeste dagen geopend maar banken zijn gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De munteenheid in Hong Kong is de Hong Kong dollar (HK$). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta of geld pinnen. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken.

 • Pinpas: met een Nederlandse pinpas kunt u in Hong Kong terecht. Vrijwel overal in de stad treft u pinautomaten waar u geld kunt opnemen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Zie voor meer details de websites: eurocard & visa.
 • Belangrijk: u moet niet raar opkijken wanneer u telkens een ander biljet heeft. Er bestaat geen nationale bank die de biljetten drukt. Dit wordt gedaan door vier verschillende commerciële banken die allemaal een eigen opdruk en grootte per biljet hebben. De waarde is uiteraard altijd hetzelfde.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 HK$ was in september 2018 ongeveer € 10,90.

Klik hier voor de actuele wisselkoers
Gezondheid

Hong Kong stelt geen verplichting ten aanzien van vaccinaties. Echter, het is altijd verstandig om van te voren contact op te nemen met uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Hong Kong zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Hong Kong
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Hong Kong een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog twee maanden geldig moet zijn. Er is geen visumplicht voor Hong Kong.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

Wij adviseren u licht katoenen kleding mee te nemen. Een warme trui voor in het voor- en najaar kan zeker van pas komen. In restaurants of in hotels kan de airconditioning koud zijn.

Klimaat

Hong Kong heeft een subtropisch klimaat waarbij de luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt per periode. De droge periode loopt van november t/m maart en is daarmee de beste periode voor een bezoek aan Hong Kong. In de overige maanden is de kans op neerslag groter. Per jaar kan de aanvang en lengte van de droge en natte periode enigszins verschillen. In Hong Kong blijft het in de winter, december tot februari, overdag zo'n 20ºC - 25ºC en dus aangenaam. In de zomer, van eind mei tot midden september worden overdag temperaturen van 30ºC - 35ºC gemeten. Het voor- en najaar brengen temperaturen van ca. 25ºC - 30ºC.

Klik hier voor het actuele weer in Hong Kong
Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Hong Kong
Tijdsverschil

Hong Kong kent geen zomer- of wintertijd. In de zomer is het zes uur later dan in Nederland en in de winter zeven uur.

Voltage

Het voltage in Hong Kong is 220. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, aangezien de stopcontacten niet uniform zijn.

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Hong Kong

Reiservaringen
Hong Kong

 • “wat een fijn gevoel”

  lees meer
  -
  Willy & Rob Verbon
 • “Alles tot in de puntjes geregeld”

  lees meer
  -
  Sara & Joris
 • “Hong Kong vonden we het een erg interessante stad”

  lees meer
  -
  Fam. Van Dijk
 • “Er zijn veeeeel positieve reacties over de organisatie van de reis”

  lees meer
  -
  Pezy Product Innovation

Tip: Loes in verrassend Hong Kong

Loes in Hong Kong

Loes blogt over de leukste highlights van Hong Kong!

Tip: Ontdek groen Hong Kong

Hong Kong kent ook een mooie groene kant. Ontdek dit tijdens een bezoek aan bijvoorbeeld Lantau Island. Op een half uur varen van het drukke stadscentrum zijn talloze wandelroutes, duidelijk gemarkeerd. Zie ook: www.discoverhongkong.com.

Tip: de 'Symphony of Lights'

’s Avonds is het leuk om de ‘Symphony of Lights’ bij te wonen; een indrukwekkende licht-, laser- en geluidshow.