Kumbh Mela Festivalreis 2019

routekaart Kumbh Mela Festivalreis 2019

Tijdens deze rondreis staat het bijwonen van de Kumbh Mela, een Hindoeïstisch festival van epische proporties, centraal. De eerste dagen van deze unieke reis beleeft u India in haar meest bombastische verschijningsvorm in Delhi, in Varanasi aan de heilige Ganges, en met als kers op de taart het bijwonen van de Kumbh Mela in Allahabad. De Kumbh Mela heeft elke 4 jaar in afwisselend in Nashik, Ujjain, Haridwar en Allahabad plaats. Na 12 jaar is het dus in 2019 weer de beurt aan Allahabad, van 15 januari tot 4 maart. Een overweldigend spektakel, waar miljoenen pelgrims op afkomen om een bad te nemen in de rivier. Om niet helemaal horendol te worden, krijgt u hier deskundige begeleiding van een privé gids.
Na Allahabad kunt u even op adem komen met een vleugje jungle in Panna National Park, en uitblazen in de hoofdstad van de yoga, Rishikesh. Hier kunt u desgewenst vrijwilligerswerk doen op een lokaal schooltje, waar kinderen uit de sloppen een opleiding krijgen. Tot slot is het tijd voor volkomen ontspanning in de zuidelijke deelstaat Goa.
Deze reis is zonder twijfel een indrukwekkende ervaring, die u niet onberoerd zal laten!

Noot: we kunnen de reisdata zó afstemmen dat u één van de belangrijke 'bathing dates' of 'holy dips' kunt bijwonen.

Reisduur: 17 dagen
Delhi - Varanasi - Allahabad (Kumbh Mela) - Panna NP - Rishikesh - Goa - Mumbai Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Dag tot daginklappen

Dag 1 (vliegreis op eigen gelegenheid) - Delhi
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Delhi wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en naar het hotel nabij de luchthaven gebracht.
Noot: PANGEA Travel kan ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Delhi - Varanasi
Na het ontbijt wordt u teruggebracht naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Varanasi. Hier wordt u verwelkomd en naar uw hotel gebracht. U gaat vandaag met een gids op stap, die u alles zal vertellen over de betekenis van de rivier en de Hindoeïstische rituelen die hiermee gepaard gaan. U ziet verschillende ghats, de oever-platforms aan de heilige Ganges-rivier, waaronder ook de crematie-ghats. Een indrukwekkende ervaring die niemand onberoerd laat. Dit doet u deels met een bootje, zodat u het geheel vanaf de rivier kunt overzien. Als de avond is gevallen woont u ook een ceremonie aan het water bij. De lichtjes en de mystieke sfeer zijn zeer overweldigend.
Dag 3 Varanasi
In de vroege ochtend wordt u naar de oevers van de rivier de Ganges gebracht voor een boottocht. Tijdens de boottocht over deze rivier ervaart u de speciale betekenis die de rivier heeft. Mediterende en duizenden badende mensen maken de boottocht een indrukwekkende ervaring. Pelgrims offeren zoetigheid, bloemen en heilig water. Hierna gaat u te voet met uw gids op verkenning in Varanasi door de smalle steegjes. Tegen de avond worden de tempels en de ghats verlicht met olielampjes en kaarsjes: het is tijd voor de Aarti ceremonie. Heel bijzonder om mee te maken. Onderdeel hiervan is dat gebedsgroepen lichtjes laten drijven over de Ganges; een magische ervaring!
Dag 4 Varanasi - Allahabad
U verlaat Varanasi en wordt met dezelfde gids in ongeveer 3,5 uur naar Allahabad gebracht, eveneens een historische stad aan de Ganges. Met dit verschil, dat Allahabad van 15 januari tot en met 4 maart 2019 nóg meer pelgrims aantrekt dan Varanasi. Het is immers tijd voor het weergaloze religieuze evenement de Purna Kumbha Mela (het Feest der Kruiken), dat hier elke 12 jaar plaatsvindt en waarbij werkelijk miljoenen bedevaartsgangers komen om zich te baden in de rivier. Elke 3 jaar vindt er een Kumbh Mela plaats in afwisselend Allahabad, Nasik, Ujjain en Haridwar. Dit zijn namelijk de plekken waar volgens de Hindoeïstische legende, tijdens een worsteling met Asuras, heilig water (amrit) werd gemorst.
Nadat u bent gesetteld in het hotel maakt u met uw gids een oriënterende wandeling zodat u het geheel vast even kunt overzien en op u in kunt laten werken. Morgen bezoekt u deze plekken meer in de diepte.
U verblijft in een luxe tentenkamp. Dit omdat de hotels van Allahabad nogal ver verwijderd zijn van het terrein waar het spektakel plaatsvindt en er nauwelijks gemotoriseerd verkeer is toegestaan.
Dag 5 Allahabad
Deze dag staat volledig in het teken van de Kumbh Mela. Het wordt gezegd dat een bad in één van de heilige rivieren een reinigend effect heeft. En als je dat dan doet op de plek waar de drie rivieren samenkomen, wordt dat effect nog eens honderdmaal zo groot. Sterker nog, als je dat nou doet tijdens de Kumbh Mela, dan is het effect zelfs duizendmaal zo sterk. Vandaar de populariteit van het baden op juist deze plek en op dit moment; op sommige 'bathing dates' worden maarliefst twee miljoen bezoekers op één dag verwacht. Natuurlijk is het er een drukte van belang, maar uw gids zal u naar de beste plekjes brengen om het geheel in relatieve rust te overzien. En wat u te zien krijgt, is zeker een spektakel. Hoogtepunt van het geheel is de processie van heilige mannen, op weg naar hun bad, naakt op een laagje as na. Aangevuld met duizenden pelgrims, met kamelen, karretjes, draagkoetsen, ja zelfs met olifanten….wát een spektakel! U kunt deze eeuwenoude bijeenkomst stilletjes observeren, aan yoga doen of deelnemen aan de ceremonies, net wat het beste bij u past. Hoe dan ook zal het een overweldigende ervaring zijn.
Noot: geen enkel voertuig is toegestaan op de plekken waar de pelgrims samenkomen, dus houdt u er rekening mee dat u vandaag 10 tot 16 kilometer te voet dient af te leggen als u alle belangrijke plaatsen wilt zien.
Noot: in deze reis hebben we twee overnachtingen in Allahabad opgenomen. U kunt dit uiteraard ook verlengen. Onze ervaring is echter, dat de meeste mensen het na twee nachten wel welletjes vinden en liever wat meer rust opzoeken.
Dag 6 Allahabad - Khajuraho - Panna NP
Een lange reisdag, de drukte van Allahabad uit. De rit naar Khajuraho zal 7 tot 8 uur duren, tijd om te mijmeren over alles wat u tijdens de Kumbh Mela voorbij hebt zien komen. In de namiddag bezoekt u in Khajuraho de oostelijke en westelijke tempelgroepen; prachtige tempels opgetrokken uit zandsteen. De sculpturen van hindoegoden, dansers en muzikanten zijn zo natuurlijk dat ze elk moment tot leven lijken te kunnen komen. Beroemd zijn ook de erotisch getinte afbeeldingen. We bezoeken de aan Vishnu gewijde tempels Varaha en Lakshmana, stammend uit de jaren 930 tot 950. De Kandariya Mahadeva-tempel is niet alleen de grootste van de tempels, hij is ook artistiek en architectonisch de meest perfecte. Gebouwd tussen 1025 en 1050 vertegenwoordigt het de Chandella-kunst in de meest ontwikkelde fase.
Aan het einde van de rit checkt u in bij een rivierlodge nabij Panna National Park, nabij Khajuraho. Even een vleugje natuur na die drukke steden.
Dag 7 Panna NP
Geniet 's ochtendsvroeg van een jeepsafari per gedeelde jeep in het Panna National Park, op zoek naar wildlife. Het park heeft een oppervlakte van 542 vierkante kilometer en werd in 1994 uitgeroepen tot tijgerreservaat. Om tijgers te zien te krijgen, moet u wel wat geluk hebben. Waarschijnlijker is het dat u er herten, antilopen, gieren of wolven zult zien.
Na de lunch en siesta maakt u in de namiddag een tweede jeepsafari in het park.
Noot: op woensdagmiddag worden er geen jeepsafari's in het park uitgevoerd. In plaats daarvan kunnen we een boottochtje opnemen, een natuurwandeling of een nachtsafari.
Dag 8 Panna NP - Khajuraho - Delhi
Afhankelijk van de vertrektijd van de binnenlandse vlucht naar Delhi kunt u 's morgens nog wat tijd doorbrengen in Khajuraho. De vlucht zal 3 tot 4 uur duren, afhankelijk van de overstap. Aangekomen in Delhi wordt u eerst naar uw hotel gebracht om u op te frissen, en later kunt u met een gids op pad om de bezienswaardigheden van New Delhi te bekijken. Het belangrijkste verschil tussen Old en New Delhi is dat New Delhi is gesticht door de Britten. Hierdoor heeft dit deel van de stad een Brits karakter en is het planmatig aangelegd, dit in tegenstelling tot Old Delhi. U bekijkt de immense pilaar Qutub Minar, een goed voorbeeld van Islamitische architectuur in Delhi, en de tombe van de Moghulkeizer Humayun. Hij stond bekend als een uitermate welwillende en vriendelijke heerser, onder meer omdat hij nou eens niet zijn broers uitmoordde om de troon te kunnen bestijgen - hetgeen helaas wel vrij gebruikelijk was onder Moghulheersers.
Het is ook mogelijk om in plaats van New Delhi juist Old Delhi met een gids te gaan bekijken, of om in de nammidag/avond op pad te gaan voor een culinaire excursie door Old Delhi. Een lokale foodblogger neemt u dan mee om de 'lekkerste' plekjes van Old Delhi te ontdekken. Deze smulpaap weet precies waar de lokale specialiteiten op z'n best worden bereid. Een leuk en lekker uitje. Meerprijs op aanvraag.
Noot: u kunt morgen desgewenst een deel van uw bagage in het hotel achterlaten; u komt hier na uw bezoek aan Rishikesh weer terug.
Dag 9 Rishikesh
Rishikesh in de Noord-Indiase deelstaat Uttarakhand wordt ook wel de hoofdstad van de yoga genoemd. Voor eenieder die zich (verder) wil verdiepen in yoga is deze plaats aan de voet van de Himalaya the place to be. Uw dag start vandaag, en de komende dagen, daarom geheel in stijl met een uurtje yoga. Hierbij wordt u op privé basis bijgestaan door uw yoga guru.
De komende dagen in Rishikesh kunt u ook (deels) besteden door te helpen bij de Mother Miracle School, een project waar kids uit de sloppen een opleiding krijgen. Dit project is er ook op gericht dat de kinderen weer teruggeven aan de maatschappij. De geslaagde ex-leerlingen sponsoren bijvoorbeeld zelf weer een jonger kind, om zo de cyclus van armoede te doorbreken.
De school werd in 1995 gesticht door de bewonderenswaardige Iraanse Shahla Ettefagh, die in 2002 alles wat ze bezat verkocht en afscheid nam van haar dierbaren om in India haar leven te wijden aan het helpen van kansarme kinderen in India. Ze verscheurde zelfs haar fotoboeken om niet in de verleiding te komen te willen terugkeren.
Als u op het schooltje wilt helpen, kunt u het bij boeking aangeven. En hou er rekening mee dat het niet alleen gaat om een potje cricket; er moeten ook proefwerken nagekeken worden! Handjes uit de mouwen, dus!
Dag 10 Rishikesh
Na uw yoga-sessie start weer een nieuwe dag in Rishikesh. U kunt wederom vrijwilligerswerk verrichten op het lokale schooltje (wel voor vertrek opgeven). Als u liever wat meer adrenaline-rush heeft, is er ook voldoende keus: van hieruit zijn geweldige raft-excursies te ondernemen.
Dag 11 Rishikesh
Eerst ontspannen met een yogales, om daarna weer uw eigen plan te trekken. Helpen in het schooltje, meer yoga, geheel ontspannen; alles is mogelijk.
Dag 12 Rishikesh
Een laatste dag in Rishikesh, die wederom start met een uurtje yoga met uw privé-guru. Gelegen aan de Ganges-rivier heeft Rishikesh een heilige status voor Hindoes. Naast stromen yoga-toeristen weten pelgrims de stad dus ook al sinds mensenheugenis te vinden. De ashram van Maharishi Mahesh Yogi is een bekende trekpleister (o.a. bezocht door The Beatles), maar hiernaast zijn er nog tientallen ashrams en yogacentra te vinden.
Dag 13 Delhi - Goa
's Morgensvroeg (06.00 uur) gaat u op pad voor een heel bijzondere excursie, een fietstocht door het oude Delhi. Samen met een Engelssprekende gids (en een klein groepje andere deelnemers) maakt u een tocht op de fiets door hetgeen eerst Shahjahanabad heette, vernoemd naar de beroemde Moghulkeizer. Ten tijde van de bouw van deze stad, thans onderdeel van Delhi, was het de mooiste en meest welvarende stad ter wereld. U vertrekt vroeg, om ervoor te zorgen dat u de verkeersdrukte van Delhi voor bent. Op dit vroege uur zijn de meeste winkels nog dicht en kun je er dus te fiets doorheen. Alleen de zoetwarenverkopers zijn al in actie, de kruidenverkopers en het deel waar bloemen en vers brood worden verkocht. Naast de highlights van Old Delhi zoals de moskee Jama Masjid en de bazaarwijk Chandni Chowk komt op bijzondere plekjes, waar u anders niet gauw zou komen, zoals bovenop het dak van de Spice Market en in de keuken van de Sikh-tempel (waar je mag helpen met het rollen van de chapati's - vele vrijwilligers maken hier de dagelijkse gratis maaltijden en hulp is altijd welkom). De tocht eindigt met een heerlijk ontbijt in een lokaal restaurantje, waar u typisch Delhiitische specialiteiten kunt proberen.
Noot: er wordt aangeraden om, tijdens de fietstocht, comfortabele kleding met sportschoenen te dragen.
Let op: het dragen van een zeer korte broek of mouwloos shirt is niet aan te raden in verband met het bezoek aan de Jama Masjid - vrijdagsmoskee. De gids heeft echter wel bedekkende gewaden bij zich. De fietstocht is op indeling in een klein internationaal gezelschap. Tegen meerkosten is het ook op indidivuele basis mogelijk.
Nadat u bent opgefrist in het hotel wordt u naar de luchthaven gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Goa. Hier aangekomen wordt u naar het plaatsje Loutolim gebracht, een rit van ongeveer een half uurtje.
Dag 14 Goa
Goa is de kleinste deelstaat van India en ligt aan de westkust van het Indische schiereiland. De deelstaat was heel lang een belangrijke handelsplaats en was vroeger een Portugese kolonie. Invloeden uit de koloniale tijd zijn dan ook nog volop te zien. De hoofdstad van Goa is Panaji waar veel oude gebouwen en kerken te zien zijn. In de voormalige hoofdstad Oud-Goa staan diverse kerken, kathedralen en tempels. De drie belangrijkste bezienswaardigheden zijn de basiliek van Bom Jesus, de Catherina kathedraal en de kerk van Franciscus van Assisi. Wát een pracht en praal! Ook vindt u hier de Jama Masjid moskee en de Hindoeïstische Mahalaxmi tempel.
Optioneel kunnen we een excursie voor u verzorgen, bijvoorbeeld naar de kerken en kathedralen van Old Goa en Panaji (Panjim). Geeft u het aan als u hier interesse in heeft?
Noot: we hebben hier een sfeervolle kleinschalige accommodatie in het hart van Goa voor u geselecteerd. Maar als u liever aan zee verblijft, kan dat natuurlijk ook. We kunnen u hier verschillende suggesties, in verschillende prijsklasses, voor doen.
Dag 15 Goa
Vandaag heeft u een vrije dag in Goa. Natuurlijk kunnen we een gids en vervoer voor u regelen om op pad te gaan, maar u kunt natuurlijk ook ontspannen bij uw accommodatie. In Goa is op spiritueel vlak ook van alles te beleven: t'ai chi, reiki, meditatie, yoga: alles wordt er aangeboden. Daarnaast is het een waar walhallah voor liefhebbers van culinaire verwenningen. De Zuid-Indiase keuken is zeer rijk te noemen, en bovendien proeft u in Goa daarnaast de Indo-Portugese invloeden. Een klassieker is natuurlijk de fish-curry-rice, maar daarnaast is er zoveel meer te ontdekken zoals de pittige vindaloo, de kruidige xacuti-saus of de bhali-pau, een brood gedoopt in curry, hetgeen vooral 's morgens wordt gegeten. Smullen geblazen!
Dag 16 Goa
Vrije dag in Goa om te genieten van de gemoedelijke sfeer en eventueel het strand, de zee, het heerlijke verse eten en versgeperste sapjes. Genieten geblazen!
Dag 17 Goa - Mumbai - (vliegreis op eigen gelegenheid)
Een binnenlandse vlucht brengt u vandaag naar de commerciele hoofdstad van het land, Mumbai. Beroemd om haar filmsterren en booming Bollywood, en in een verder verleden om haar zeevaarders en specerijenhandel, is het nog altijd een bruisende stad. Hier wordt u naar een hotel gebracht waar u zich kunt opfrissen. De meeste vluchten vertrekken na middernacht, dus na het diner wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht. Hier eindigt uw reis.
Noot: PANGEA Travel kan ook uw terugvlucht voor u boeken.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen


Niet inbegrepen

bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 3.000 - € 3.500

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Klik hier voor onze contactgegevens en de reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatieinklappen

Red Fox Hotel
Een groot, strak en modern hotel. De 207 kamers zijn netjes maar ietwat klein. Het grootste pluspunt van dit hotel is de superpraktische ligging op het luchthaventerrein van Delhi airport, op 10 minuutjes van de internationale terminal. Dit maakt het de perfecte plek voor een eerste nacht na een late vlucht of een laatste nacht voor een vroeg vertrek. We gebruiken dit hotel ook vaak voor dagkamers, als u bijvoorbeeld met de nachttrein aankomt in Delhi en pas 's nachts per vlucht vertrekt. Dan is het een ideale plek om wat te ontspannen en u op te frissen.

Hotel Surya Kaiser Palace
Dit prachtige heritage pand uit 1818 is gebouwd in opdracht van de Nepalese koning Kaiser. In 1982 werd het een hotel, met destijds slechts acht gastenkamers. Dat is inmiddels wat uitgebreid. Er heerst nu een mix van paleiselijke atmosfeer en moderne gemakken. Gelegen op zes kilometer afstand van de drukte van de ghats biedt het een spa, een ruime tuin, een bar, een cafeetje onder een mangoboom, een restaurant en zelfs een zwembad. Het is geschikt voor eenieder die een rustigere thuisbasis zoekt in de hectiek die Varanasi heet.

Ken River Lodge - Panna - India
Ken River Lodge
Uitgevoerd in natuurlijke materialen en gelegen aan de rivier Ken is deze luxe jungle lodge met de toepasselijke naam Ken River Lodge de perfecte plek voor het verkennen van Panna Nationaal Park. Door locals wordt het restaurant ook wel The Tree House genoemd, en u begrijpt waarom: tussen de boomtoppenen met zicht over de rivier is dit een heerlijk plekje om te dineren. Al sinds 1986 is Ken River Lodge een pionier in wildlife toerisme.
Er zijn 6 'hutten' met airco en eigen badkamer, en 5 familiecottages met 2 slaapkamers elk, badkamer, kitchenette en terras. Allen liggen verspreid over het terrein voor een echte jungle-ervaring.

Hotel Broadway
Het Broadway is een comfortabel middenklasse hotel met een praktische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden van Old Delhi; u bent zó bij het Red Fort of de bazaarwijk Chandni Chowk. Een groot pluspunt is het gezellig ingerichte restaurant en bar. Hoewel alle 24 kamers prima en netjes zijn verdienen de drie kamers die zijn ontworpen door de Franse designer Cathérine Levy een eervolle vermelding; van boven tot onder gedecoreerd met kleurrijke (kitschy) spulletjes zijn ze óp en top Indiaas; een adembenemend geheel. Als u de fietsexcursie in Old Delhi gaat doen is het Broadway een goede keuze, want deze start letterlijk voor de deur. Zo kunt u toch weer een half uurtje later opstaan! En voor wat minder inspannend vertier zit er tegenover het Broadway een bioscoop. Koop het duurste kaartje en laat u meevoeren in Bollywood-sferen…

Ganga Kinare terras - Rishikesh - India
Ganga Kinare
Ganga Kinare is een prettig 4* boutique hotel aan de rivier. Voor het hotel langs loopt alleen een wandelpad en vanaf het terras heeft u een heerlijk uitzicht. Het is het enige hotel in Rishikesh met een dergelijke ligging pal aan de oevers van de heilige Ganges. Over de vier verdiepingen verspreid liggen de 38 kamers, onderverdeeld in verschillende kamertypes, maar allemaal met zicht op de rivier. Uiteraard is er een spa aanwezig waar ayurvedische behandelingen mogelijk zijn. Daarnaast is er op het yoga-terras een openlucht-jacuzzi aanwezig voor nóg meer ontspanning. 's Morgens en 's avonds kunt u deelnemen aan de Aarti-ceremonie aan de Ganges en u kunt vrijelijk gebruik maken van de fietsen van het hotel.

Figueiredo Heritage Inn - Goa-Loutolim - India
Figueiredo Heritage Inn
Fiegueiredo House, Figueiredo Mansion, Figueiredo Homestay, Figueiredo Heritage Inn: allemaal namen die in omloop zijn voor dezelfde bijzondere accommodatie. In het hartje van Goa bij het plaatsje Loutolim op een half uurtje rijden van de luchthaven ligt deze Indo-Portugese pied-à-terre met acht ruime gastenkamers en een heerlijke tuin. Het originele antieke meubilair, de rust en de gastvrijheid van de familie (al sinds de 16e eeuw eigenaar van dit pand) maken dit tot een unieke plek. Verbonden aan de Fiegueiredo Heritage Inn is ook een klein museum met onder andere porselein en meubilair uit de rijke familiegeschiedenis.
Naar de bezienswaardigheden van Panjim en Old Goa is het minder dan een uur rijden, en op ongeveer een half uur rijden treft u de stranden van Cansaulim en Arossim.

bekijk meer

Waarom?inklappen

 • unieke belevingsreis
 • India in haar meest bombastische verschijningsvorm
 • met gids bijwonen van Kumbh Mela viering
 • mogelijkheid tot vrijwilligerswerk op een schooltje
 • geheel in lokale stijl een stukje per trein
 • yoga en ontspanning in Rishikesh
 • strandverblijf in het legendarische Goa
bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reiservaringen
India

 • “WANNEER MOGEN WE WEER??”

  lees meer
  -
  familie van Walraven
 • “(georganiseerde) fiets vakantie”

  lees meer
  -
  Harry de Mulder
 • “wat een indrukken en wat zijn die boeddhistische pelgrimsplaatsen indrukwekkend”

  lees meer
  -
  Hans en Jolanda
 • “Onwaarschijnlijk persoonlijke service, tot in de puntjes verzorgd”

  lees meer
  -
  Sofie en Joris


print deze reisterug naar het overzicht