In het spoor van de Boeddha

routekaart In het spoor van de Boeddha

19-daagse spirituele reis voor iedereen die geïnteresseerd is in het Boeddhisme. U bezoekt de belangrijkste bedevaartsplaatsen van India en Nepal, vaak verbonden met gebeurtenissen uit het leven van Siddharta Gautama, de historische Boeddha. Zo bezoekt u Lumbini in Nepal, waar hij geboren werd, de beroemde bodhiboom in Bodhgaya, waaronder hij verlichting bereikte, Sarnath bij Varanasi aan de heilige Ganges, waar hij de leer voor het eerst verkondigde, en Kushinagar, waar hij overleed. Ook Sanchi en Sravasti mogen niet ontbreken in dit programma. Tot slot bezoekt u de Gouden Driehoek van India : Delhi, Jaipur en Agra. Deskundigde gidsen verlenen u een inkijk in de kleurrijke wereld van het boeddhisme en de vele gebruiken en legenden van de boeddhistische cultuur.

Reisduur: 19 dagen
Delhi - Varanasi - Bodhgaya - Kushinagar - Lumbini - Sravasti - Bhopal - Sanchi - Agra (Taj Mahal) - Jaipur Vraag deze reis aan »

Dag tot daginklappen

Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Delhi

Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Delhi wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en naar uw hotel gebracht. Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 2 Delhi

Samen met een Engelssprekende gids maakt u een stadstour door New Delhi en Old Delhi. Het belangrijkste verschil tussen beide stadsdelen is dat New Delhi is gesticht door de Britten, terwijl Old Delhi van oudere oorsprong is. Hierdoor is New Delhi planmatig aangelegd en oogt daardoor wat formeler en moderner, dit in tegenstelling tot Old Delhi, dat chaotischer overkomt. Tijdens de stadstour ziet u onder andere de pilaar Qutab Minar, het Rode Fort, de India Gate, Raj Ghat (gedenkplaats van Mahatma Gandhi), de tombe van de Mogolkeizer Humayun en de bazaarwijk Chandni Chowk.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 3 Delhi - Varanasi

De ochtend en de middag zijn ter vrije besteding. Aan het einde van de middag wordt u naar het treinstation gebracht voor de nachttrein naar Varanasi. U overnacht aan boord van deze trein. Indiase nachttreinen zijn weliswaar zeker niet de meest comfortablee nachtrreinen ter wereld, maar het reizen per trein is wel een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking. De meeste Indiërs in de trein zullen behoorlijk verstaanbaar Engels spreken. Al pratende komt u zo een hoop te weten over het leven in India. Vertrek Delhi ca. 19:30 - aankomst Varanasi ca 7:30. Tip: Neem wat extra eten mee in de trein, om uit te delen in uw coupé. Dat doen uw treingenoten namelijk vaak ook !
verzorging: nachttrein

Dag 4 Varanasi

Na aankomst wordt u naar uw hotel in Varanasi gebracht, waar u zich kunt opfrissen. De rest van de ochtend is ter vrije besteding. In de middag gaat u samen met uw privéchauffeur en gids naar Sarnath, de plek van het vroegere hertenpark waar de Boeddha voor het eerst zijn leer aan anderen onderwees. (ca. 10 km).
verzorging: logies en ontbijt

Dag 5 Varanasi - Bodhgaya (ca. 245 km)

In de ochtend wordt u naar de oevers van de Ganges rivier gebracht voor een boottocht over deze rivier. Tijdens de boottocht ervaart u de speciale betekenis die de rivier heeft. U ziet pelgrims die baden en mediteren in de Ganges rivier, een indrukwekkende ervaring. Aansluitend maakt u een stadstour. In de middag vervolgt u de reis naar Bodhgaya (ca. vijf uur rijden).
verzorging: logies en ontbijt

Dag 6 Bodhgaya

Bodhgaya, ook wel gespeld als Buddh Gaya of Bodh Gaya, wordt beschouwd als de belangrijkste van de vier voornaamste boeddhistische bedevaartsplaatsen. Het wordt ookwel 'de navel van de wereld' genoemd. Aangenomen wordt dat, bij het verdwijnen van de wereld, Bodhgaya de laatste plaats zal zijn die verdwijnt. Hier brengt u een bezoek aan de Mahabodhi tempel, waar u de heilige Bodhi boom ziet, de ficus religiosa met het typische hartvormige blad. Het was hier dat de Boeddha op eigen kracht verlichting bereikte, op de plek waar nu de 'diamanten troon' staat. Hij was niet de eerste die verlichting bereikte, maar wel de meest bekende. De huidige bodhiboom is een afstammeling in de zesde generatie van de oorspronkelijke boom, en ook op vele andere plekken in de wereld zijn (verre) nazaten van de oorspronkelijke boom te vinden. Minstens zo indrukwekkend als de boom zelf, zijn de drommen devote pelgrims die hier uit alle uithoeken van de wereld naartoe komen. Dit zijn overigens niet alleen Boeddhisten, want ook in de Hindoeistische religie is de Boeddha een heilige figuur. De rest van de dag is ter vrije besteding.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 7 Bodhgaya - Patna (ca. 200 km)

Na het ontbijt transfer naar Patna (ca. vijf uur rijden). Onderweg stopt u in de plaatsen Rajgir en Nalanda. Rajgir is de hoofdstad van het oude Magadha koninkrijk, waar zowel de Boeddha als Mahavira een deel van hun leven doorbrachten. Mahavira was de grondlegger van het Jaïnisme, en leefde vrijwel tegelijkertijd met de Boeddha. Voor aanhangers van het Jaïnisme is Rajgir een belangrijke plaats, want er staan verschillende tempels en monumenten. Voor Boeddhistische pelgrims is met name de Gierenpiek interessant. De Boeddha trok zich hier terug voor meditatie en onderricht aan kleine gezelschappen. Het is een serene plek, met een groots groen uitzicht. Spreek met uw gids af hoeveel tijd u hier wilt doorbrengen; dit kan in overleg. In Nalanda brengt u een bezoek aan de ruïnes. U ziet hier vele overblijfselen uit een rijk verleden. Tevens brengt u een bezoek aan een beroemde Boeddhistische kloosteruniversiteit; hier werden voor het eerst klassikale colleges gegeven, in plaats van één-op-één onderwijs.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 8 Patna - Kushinagar (ca. 230 km)

U vervolgt de reis naar Kushinagar, een rit van ongeveer zes uur. Onderweg brengt u een bezoek aan Vaishali. Dit was een van de favoriete plekken van de Boeddha, hij kwam hier vele malen tijdens zijn reizen door India. Kushinagar was de eerste republiek ter wereld, met gekozen vertegenwoordigers. Deze plaats heeft een speciale betekenis voor Boeddhisten omdat de Boeddha hier op 80-jarige leeftijd stierf en dus, als verlichte, werd verlost van de cyclus van geboorte-dood-wedergeboorte, ookwel parinirvana. Hier werd één van de acht stupa's gebouwd, de stupa der stupa's, waarin zijn as is bijgezet. In de hierop volgende eeuwen volgde een levendige handel en smokkel in zijn relieken. Hieronder bevinden zich wonderlijk veel en merkwaardig grote tanden, die op verschillende plekken in Azië worden geëerd.
verzorging: halfpension (ontbijt en diner)

Dag 9 Kushinagar - Lumbini (ca. 275 km)

Na het ontbijt maakt u een stadstour door Kushinagar. U bezoekt de Rambhar stupa en de Mahaparinirwana tempel, met een standbeeld van de Boeddha. Vervolgens rijdt u door naar Lumbini, gelegen aan de voet van de Himalaya, in zuid-centraal Nepal (ca. vier uur rijden). Dit is de geboorteplaats van Gautam Boeddha, de grondlegger van het Boeddhisme. Onderdeel van het complex is een natuurgebied, waar onder andere de nijlgau voorkomt. Letterlijk betekent dit 'blauw rund', maar het heeft meer weg van een hert. Ook kunt u er saruskraanvogels aantreffen; met een spanwijdte van 2,5 meter is dit de grootste vliegende vogel ter wereld.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 10 Lumbini

U maakt vandaag een stadstour door Lumbini. U wandelt door de heilige tuin en bezoekt de Mayadevi tempel en Puskarni, de heilige vijver waarin Mayadevi, de moeder van de Boeddha, een bad nam voordat hij geboren werd. De geboorte was wonderlijk te noemen; er daalden bloemen neer en de kleine Siddharta Gautama liep direct zeven passen. Zijn moeder Mayadevi overleed een week na de bevalling. Op het terrein staan meerderde pagodes uit verschillende landen. Het is interessant om te zien dat ze allemaal een andere bouwstijl hebben. Tussen de geboorteplaats en de World Peace Pagoda bevindt zich de Vredesvlam. Deze werd in 1986 ontstoken, door de VN uitgeroepen tot Vredesjaar.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 11 Lumbini - Sravasti (ca. 210 km)

Vandaag reist u verder naar Sravasti. Onderweg brengt u een bezoek aan Kapilavastu, de hoofdstad van de Savka clan. De plaats is zeer belangrijk voor Boeddhistische pelgrims en er staan verscheidene stupa’s. Vervolgens wordt u naar uw accommodatie in Sravasti gebracht. De Boeddha bracht het grootste deel van zijn laatste twintig jaren in Sravasti door, en er zijn nog overblijfselen van zijn hut. Daarnaast zijn er verschillende tempels en stupa's.
verzorging: halfpension (ontbijt en diner)

Dag 12 Sravasti - Lucknow - Bhopal

In de middag transfer naar het treinstation in Lucknow. Lucknow staat bekend om haar zijde stoffen, parfums en sieraden. Per trein reist u verder naar Bhopal. U overnacht aan boord van de trein. Vertrek Lucknow ca. 19:45 - aankomst Bhopal ca. 6:00.
verzorging: nachttrein

Dag 13 Bhopal

In de vroege ochtend komt u aan in Bhopal. Vervolgens wordt u naar uw hotel gebracht. Vandaag maakt u een stadstour door Bhopal. Bhopal heeft prachtige meren, welke middenin het centrum zijn gelegen. Twee rivieren stromen er samen en de stad wordt geroemd om de mooie parken. U kunt hier genieten van de omgeving en heerlijk ontspannen.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 14 Bhopal - Sanchi - Bhopal

U maakt een dagexcursie naar Sanchi, gelegen in de centrale staat Madhya Pradesh. In Sanchi staat de Grote stupa, de fraaiste overgebleven stupa uit het oude India. Om de solide tempel is een stenen omheining gebouwd met aan alle zijden torana's (poorten). Gelovigen lopen om de koepel heen, die de wereldberg voorstelt. Verder ziet u deze dag ook kloosters, tempels en verscheidene pilaren.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 15 Bhopal - Agra (ca. 440 km)

Na een vrije ochtend, vertrekt u rond het middaguur naar het treinstation van Bhopal. Vanuit hier reist u per trein naar Agra. Na aankomst in Agra wordt u naar uw hotel gebracht. Noot : in plaats van een bezoek aan de 'Gouden Driehoek' van Delhi, Agra en Jaipur, zouden we hier ook een ander einde aan de reis kunnen maken. Bijvoorbeeld een korte rondreis in een gebied waar het Boeddhisme nog springlevend is, zoals de Himalaya-deelstaat Sikkim of het Boeddhistische bergstaatje Bhutan. Informeer naar de mogelijkheden.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 16 Agra

In de vroege ochtend bezoekt u een monument met een geheel andere achtergrond dan de bouwwerken die u reeds zag tijdens deze reis, namelijk de alom geprezen Taj Mahal (gesloten op vrijdag). De Taj Mahal is gebouwd in opdracht van de grootmogol Shah Jahan voor zijn overleden echtgenote Mumtaz Mahal. Het is het bekendste gebouw op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Na een uitgebreid bezoek staat het fort van Agra op het programma. Het fort heeft een 2,5 km lange vestingsmuur en werd in de 16e eeuw gebouwd ter bescherming van de stad. Vanwege de rode zandsteen-kleur, wordt het ook wel het Rode fort genoemd. Ook bezoekt u Itmad-ud-Daulah. Dit mausoleum van Noor Jahan, de vrouw van de Mogolkeizer Jahangir, wordt ookwel de 'Baby Taj' genoemd.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 17 Agra - Jaipur (ca. 235 km)

Vandaag rijdt u in ongeveer vijf uur naar Jaipur. Onderweg brengt u een bezoek aan de stad Fatehpur Sikri, de 'verlaten stad' van keizer Akbar. Door watergebrek is deze voormalige hoofdstad van het Mughal-rijk verlaten. U kunt eventueel alvast op eigen gelegenheid Jaipur verkennen.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 18 Jaipur

In de ochtend brengt u een bezoek aan Fort Amber. Per jeep wordt u omhoog gebracht naar de ingang van het fort. U heeft ruim de tijd om hier rond te kijken en te struinen door de vele zalen van het paleisfort. Ook de verdedigingsmuren, die zover het oog reikt over de heuvels kronkelen, zijn imposant. ’s Middags maakt u een stadstour in Jaipur. U ziet onder andere het stadspaleis, de Hawa Mahal (Paleis der winden) en het Observatorium.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 19 Jaipur - Delhi - (vliegreis op eigen gelegenheid)

U wordt in ongeveer zes uur naar de luchthaven van Delhi gebracht voor uw terugvlucht. Noot: afhankelijk van uw vluchttijd kunnen we een hotelovernachting of dagkamer in Delhi voor u reserveren (nog niet inbegrepen)

bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met airconidtioning en privé-chauffeur
 • genoemde treinreizen
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • deskundige Engelssprekende lokale gidsen bij de bezienswaardigheden
 • meereizende Engelssprekende gids van Bodhgaya tot Lucknow
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • Boottocht over de Ganges rivier
 • Jeeptocht Fort Amber in Jaipur
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • visum India, ca. € 65 pp (+bemiddelingskosten)
 • ook mogelijk: e-visum India à 50 USD pp (voor vertrek aanvragen)
 • visum Nepal, ca. € 47,50 pp (+bemiddelingskosten) via consulaat
 • ook mogelijk: visa-on-arrival Nepal à 25 USD pp (voor vertrek aanvragen)
 • overige entreegelden
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 2.000 - € 2.500

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties
We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Klik hier voor onze contactgegevens en de reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatieinklappen

Meraden Grand - Varanasi

Het Meraden Grand is een klein hotel, gelegen aan de rand van het centrum. Hierdoor ligt het tamelijk rustig en toch op korte afstand van de winkels, bezienswaardigheden en de ghats. Meraden Grand heeft ruime, verzorgde kamers met de gebruikelijke faciliteiten. Tevens beschikt het over een leuk restaurant met open keuken. Het is aan te bevelen om bij aankomst alvast een tafel te reserveren omdat het restaurant ook populair is bij de lokale mensen. Daarna kunt u een drankje nemen in de mooie bar van het Meraden Grand hotel.


Amar Hotel - Agra

Hotel Amar ligt aan de hoofdstraat, op ongeveer 1,5 kilometer van de Taj Mahal. Het Rode Fort ligt op ongeveer twee kilometer. Het hotel heeft 66 prima kamers die voorzien zijn van airconditioning, internet en natuurlijk een badkamer met douche en toilet. Hotel Amar beschikt verder over roomservice, fitness, een restaurant, bar en een zwembad. In de nabije omgeving is een Pizza Hut, Costa Coffee en een McDonalds, maar ook voor wat lokalere kost kunt u in de buurt terecht. Voor een bezoek aan de Taj Mahal is Hotel Amar een prima keuze; het hotel heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding.


Individuele India reizen
Hotel Glitz - Jaipur

Hotel Glitz is een prima middenklasse hotel (3 sterren), vlakbij het Amber Fort. Het is een redelijk kleinschalig hotel met 35 schone, moderne kamers. In het hoogseizoen worden elke avond dansvoorstellingen gegeven. Hotel Glitz is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar goede prijs/kwaliteit verhouding.


bekijk meer

Waarom?inklappen

 • Een bijzondere reis buiten de gebaande paden, naar de bron van het boeddhisme, waarin u veel over de kleurrijke wereld van de boeddhistische religie en cultuur te weten zult komen.
 • met lokale Engelssprekende gidsen bij de bezienswaardigheden
 • meereizende Engelssprekende gids Bodhgaya tot Lucknow, die de tijd neemt voor onderdelen die voor u extra interessant zijn.
 • vervoer met een auto met privé chauffeur (bij twee personen keuze uit een personenauto of een SUV tegen een meerprijs). Vanaf vier personen in een comfortabele minibus.
 • Entreegelden en een lokale gids (Engelssprekend) bij de bezienswaardigheden zijn inbegrepen in de reissom.
bekijk meer
Vraag deze reis aan »

Reiservaringen

 • Onwaarschijnlijk persoonlijke service, tot in de puntjes verzorgd

  lees meer
  -
  Sofie en Joris
 • Zuid-India: ga er op uit en ontdek het zelf. Je zult geen spijt krijgen.

  lees meer
  -
  Peter en Marieke Verkuil
 • Een fascinerend chaotisch land met bijzondere mensen

  lees meer
  -
  Peter en Wiecher van Lingen
 • Je vraagt je af met wie we de volgende keer op reis gaan?

  lees meer
  -
  Marijke Berkenbosch

Tip: Zin in actie bij Jaipur?

Mieke op de fiets bij Jaipur

Stap dan 's morgensvroeg op een mountainbike! Lees meer...print deze reisterug naar het overzicht