Menu

Sri Lanka & Zuid-India rondreis

Men neme het mooiste van Zuid-India en het indrukwekkendste van Sri Lanka, en men mixt dat rustig tot een tweeweekse reis: voilà, dan kom je exact tot deze cocktail, die alle elementen in zich heeft voor een geslaagde vakantie.
Na verkenning van het historische doch levendige Cochin en de glooiende heuvels vol theeplantages bij Munnar, verblijft u op een eiland in het waterrijke natuurgebied de Backwaters. Ook verkent u dit gebied al varend op uw eigen houseboat. Een korte vlucht brengt u in Sri Lanka waar u een aantal hoogtepunten uit de Culturele Driehoek verkent, zoals de indrukwekkende Lion Rock en Polonnaruwa. Dan is het tijd voor weer een vleugje natuur: In Wilpattu NP maakt u een jeepsafari, alvorens op het rustige schiereiland Kalpitiya heerlijk te ontspannen met de voetjes in het zand en de blik over de golven.
Voor deze reis selecteerden we prettige, kleinschalige, middenklasse accommodaties. Een upgrade naar luxere onderkomens is ook mogelijk. U reist per auto met privéchauffeur.

Reisduur: 15 dagen

Cochin - Munnar - Alleppey/Backwaters - Colombo/Negombo - Habarana/Sigiriya/Polonnaruwa - Wilpattu - Kalipitya

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Sri Lanka & Zuid-India rondreis inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • best of both worlds
 • veel maaltijden inclusief; weinig bijkomende kosten
 • verblijf op een houseboat in de Backwaters
 • ontspannen reistempo, niet teveel kilometers
 • strandverblijf in het (nog) rustige Kalpitiya
 • tijd en ruimte voor eigen invulling
bekijk meer

Dag tot daginklappen

strand in Kalpitiya - Kalpitiya - Sri Lanka - foto: Mieke Arendsen
Dag 1 (vliegreis op eigen gelegenheid) - Cochin
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Aansluitend volgt de transfer naar het hotel in de stad. De rest van de dag is ter vrije besteding. Cochin is een levendige handelsstad waar nog steeds veel pakhuizen voor specerijen staan. De stad is verspreid over vele eilanden en schiereilanden. U verblijft in het historische hart van de stad, Fort Kochi.

Noot: PANGEA Travel kan ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Cochin
In de ochtend maakt u samen met een gids een stadstour door Cochin. Deze stad heeft een rijk koloniaal verleden. Zo ziet u veel overblijfselen uit de Portugese, Britse en de Hollandse periode. Vanuit deze strategisch gelegen havenstad werd handel gedreven in onder andere kruiden. Ook de Chinese vissersnetten zijn een bekend beeld in de stad. Tijdens de tour bezoekt u het Mattancherry Palace, ook wel Dutch Palace genoemd, ziet u muurschilderingen met verwijzingen naar gebeurtenissen uit de belangrijke Hindoeïstische epi Mahabharata en Ramayana. Het paleis is eigenlijk gebouwd door de Portugezen maar is in een 17e eeuw door de Nederlanders opgeknapt. Ook bezoekt u de Synagoge, de oudste van India (gesloten voor bezoekers op vrijdag en zaterdag). In de stad ziet u nog veel pakhuizen voor specerijen. De worden nog altijd gebruikt voor een levendige handel.
's Avonds woont u een traditionele Kathakali dansvoorstelling bij. Hoewel de verhaallijn en gecompliceerde symboliek uw pet misschien te boven gaat, maken de kostuums, maskers en kleurrijke schmink van de acteurs het alleen al de moeite waard.

Tip: voor echt lekker eten moet u bij Dal Roti zijn. Het is er super voordelig, maar navenant populair: kom dus vroeg of u moet buiten op een plekje wachten.
Dag 3 Cochin - Munnar
In de ochtend vertrekt u naar Munnar (ca. drie uur rijden). Dit gebied ligt iets hoger en daarom is het klimaat er aangenaam; net wat koeler dan in Cochin. Daarom was het in koloniale dagen al populair als weekendtripje, en dat is het nog steeds. Munnar is vooral bekend vanwege de vele plantages op de glooiende heuvels. Natuur treft u er veel thee, maar ook bijvoorbeeld kardamom.
Dag 4 Munnar
Vandaag maakt u een excursie in de omgeving van Munnar. Op de theeplantages ziet u vrouwen werken die theeblaadjes plukken. Op de rug dragen zij traditionele bamboe manden die met een touw om het voorhoofd zijn gebonden. U bezoekt de Lockhart Gap vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de Annamalai-heuvels en de theeplantages. Met een beetje geluk spot u de Nilgiri Tahr; een zeldzame berggeit. Een bezoek aan een theemuseum mag vandaag uiteraard ook niet ontbreken (gesloten op maandag want op zondag wordt er niet geplukt).
Dag 5 Munnar - Alleppey (Backwaters)
Na het ontbijt wordt u naar de volgende locatie gebracht: Emerald Isle (ca. drie uur rijden). Dit eiland ligt middenin het natuurgebied de Backwaters. Geniet van de gastvrijheid van deze accommodatie, een kleinschalig en historisch pand met een vriendelijke gastfamilie.
's Middags kunt u, optioneel, aan diverse activiteiten deelnemen, waaronder boottochtjes. Ook kunt u genieten van een traditionele Ayurvedische behandeling… pure verwennerij! Of maak gewoon een wandelingetje langs de waterkant. U ziet van allerlei activiteit aan het water; kinderen lopen naar school, vrouwen doen de vaat aan de oever, mannen oefenen voor de jaarlijkse bootraces. In de tuin zijn een paar heerlijke zitjes; ideaal om het eens rustig aan te doen en een boek te lezen.
Dag 6 Alleppey - Houseboat (Backwaters)
U wordt naar de aanlegplaats gebracht vanwaar u aan boord gaat van een zogenaamde 'houseboat'. Al varend verkent u vandaag en morgen het natuurgebied de Backwaters, een van de hoogtepunten van een bezoek aan de deelstaat Kerala. Een unieke ervaring! U vaart over lagunes, meertjes, rivieren en kanalen en passeert lokale dorpjes en ziet vissers de vangst van de dag binnenhalen. De backwaters vormen een uniek ecosysteem omdat het zoete water van de rivieren op verschillende plaatsen de Arabische zee bereikt. Dit is het leefgebied van verschillende diersoorten zoals aalscholvers, ijsvogels, otters, reigers en schildpadden. De oevers zijn begroeid met palmbomen en struiken die voor een frisse aanblik zorgen.
Voor de avond meert de boot aan op een rustig plekje en tovert de kok een diner op tafel, aan boord van de boot. De zonsondergang, met daarbij het kabbelende geluid van het water tegen de boot, is hier vaak verbluffend mooi. U overnacht aan boord van de boot, waar u een slaapkamer en badkamer heeft.
Dag 7 Houseboat (Backwaters) - Cochin - Colombo - Negombo
's Ochtends kunt u nog even genieten van de rust in de Backwaters. Na het ontbijt vaart u terug naar het vasteland (Alleppey) waarna u per auto met privéchauffeur naar de luchthaven van Cochin wordt gebracht. Hiervan brengt een regionale vlucht u naar Colombo. Uw Sri Lankaanse gids/chauffeur staat hier al op u te wachten en zal u naar een hotel in de nabijheid van de luchthaven brengen, in het plaatsje Negombo.
Dag 8 Negombo - Dambulla - Sigiriya
Vandaag vertrekt u naar Sigiriya. Onderweg maakt u een stop in Dambulla voor een bezoek aan de indrukwekkende Dambulla Cave Temple. Hier zijn circa 150 afbeeldingen van Boeddha’s te zien. De tempels, die halverwege de rots liggen, zijn alleen te bereiken via een steile betonnen trap.
Na aankomst in Sigiriya checkt u in bij de accommodatie en is de rest van de avond ter vrije besteding.
Dag 9 Sigiriya (Lion Rock)
Vroeg opstaan voor een bezoek aan de rots van Sigiriya, ook wel ‘Lion Rock’ genoemd. Deze ca. 200 meter hoge rots rijst uit het niets op uit de omliggende jungle. Om bij de rots te komen wandelt u door de ‘watertuinen’. Via wenteltrappen bereikt u halverwege de rots een nis waar fresco’s te zien zijn. Op de top van de rots ziet u de funderingen van het paleis dat hier ooit heeft gestaan. Tevens wordt u beloond met een prachtig uitzicht. Ook voor degenen waarvoor de hele klim te zwaar is, is een bezoek toch zeker de moeite waard. Halverwege is namelijk een goed bereikbaar uitzichtpunt.
De rest van de middag is ter vrije besteding.

Noot: als u tegen het vallen van de avond nog energie over heeft, is het een aanrader om de rots Pidurangala te beklimmen. Bovenop treft u geen archeologische wonderen, maar puur kale rots. Het is hier om het uitzicht te doen. En dat liegt er niet om! De zonsondergang met zicht op Lion Rock en de omliggende vlaktes is adembenemend mooi! (entree ongeveer € 5 pp)
Dag 10 Sigiriya - Polonnaruwa - Sigiriya
Vandaag bezoekt u Polonnaruwa. De stad is gesticht in tiende eeuw door de Indiase Chola dynastie, en is na Anuradhapura de tweede koningsstad van het eiland. Deze oude hoofdstad werd in de vorige eeuw ‘herontdekt’ in de jungle. Na de herontdekking van de stad en opgravingen van archeologen, vormen de ruïnes van de paleizen, kloosters, tempels en waterreservoirs een hoogtepunt van een rondreis door Sri Lanka. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de ruïnes van het Koninklijke paleis, de audiëntie zaal, de Vatadage dagoba met vier zittende boeddha’s en de twaalf ruïnes gelegen in het vierkant. Uiteraard mag een bezoek aan de Gal Vihira niet ontbreken. De vier Boeddha beelden die hier te zien zijn, zijn gehouwen uit één blok steen. Er is een staande, twee zittende en een 14 meter lange liggende Boeddha te zien. De rest van de middag is ter vrije besteding.

Noot: Optioneel verzorgen we een safari in het Minneriya of Kaudulla National Park voor u. In de winterperiode ziet u hier echter niet de tientallen olifanten samen, waar dit park bekend om staat. Mogelijkheden en prijzen zijn op aanvraag.

Noot: de bezienswaardigheden in Polonnaruwa kunt u eventueel ook per fiets bekijken. De meerprijs voor fietshuur is €5,- per persoon.
Dag 11 Sigiriya - Wilpattu
Na het ontbijt vertrekt u naar het Wilpattu National Park. Wilpattu is een van de oudste nationale parken in Sri Lanka en ligt in de Noordwest-kust van Sri Lanka. Het unieke aan dit park is het bestaan van "Willus" (natuurlijke meren). Aangezien het park in een droge zone ligt, is de regenval sterk seizoensgebonden. Kenmerkend voor het park is dat de meerderheid van het park is bedekt met dichte bossen. Olifanten, luipaarden, lippenberen, waterbuffels en gevlekte herten behoren tot de grote zoogdieren. Door de kuststrook en willus is er een rijk vogelleven, o.a. ooievaars, de witte ibis, aalscholvers en ijsvogels. In de namiddag maakt u een jeep safari in het Wilpattu National Park.
Dag 12 Wilpattu - Kalpitiya
Een rit van nog geen twee uurtjes brengt u vandaag vanuit de jungle naar het schiereiland Kalpitiya, aan de oostkust van Sri Lanka. Kalpitiya is een nog onbekende badplaats met aan westzijde de zee en aan oostzijde de Putallam Lagune. Het heeft geen echt centrum met bars en restaurant, boulevards of verkopers, dus hier heerst nog echt rust. Het strand is schoon en rustig. We selecteren een kleinschalige accommodatie die direct aan zee ligt.
Dag 13 Kalpitiya
Dag ter vrije besteding aan het strand van Kalpitiya. Natuurlijk kunt u lekker luieren, maar voor wie iets actievers wil zijn er ook voldoende mogelijkheden. De belangrijkste attracties van Kalpitiya zijn het kitesurfen en de walvissen- en dolfijnenexcursies. Ons winterseizoen is het beste voor watersporten omdat de zee dan iets rustiger is. Kitesurfen kan zowel op de zee als op de kalmere lagune voor minder ervaren kitesurfers. De beste tijd voor het zien van walvissen is maart/april en in mindere mate november/december. Voor diegene die geïnteresseerd is in het Hollandse culturele erfgoed dat uit de VOC tijd in Sri Lanka is achtergebleven, loont het de moeite om een kijkje te nemen bij het Hollandse fort en de Hollandse gereformeerde kerk van Kalpitiya. Het Hollandse fort, met haar bijna 4 meter hoge muren, is ongeveer vierkant in vorm. Hier en daar ziet u duidelijk de structuur van het koraal waarmee de muren deels zijn vervaardigd. Het heeft slechts één ingang, en deze heeft wel iets weg van een kerk. Dat is geen toeval, want naar verluidt was het zo dat de koning van Kandy de Hollanders toestemming had gegeven om een kerk te bouwen, geen fort. De kerkachtige boog zou de koning moeten doen geloven dat het hier slechts een ietwat stevig uitgevallen kerk betrof in plaats van een fort.
Tip: in het winterseizoen worden hier voor de kust walvissen gespot. Vanuit uw accommodatie kunt u op walvissenexcursie. Informeert u ter plekke hoe de kansen de volgende dag liggen, en of de zee niet te ruw is. De excursie vertrekt doorgaans 's morgensvroeg, rond 06.00 uur.

Noot: kitesurfen, walvissen- en dolfijnenexcursies zijn niet inbegrepen in de reissom.
Dag 14 Kalpitiya
Een volle dag om heerlijk te ontspannen aan het strand van Kalpitiya en eens na te mijmeren over alle ervaringen die u tijdens deze reis hebt opgedaan. En 's avonds wordt u weer verwend door de chef, wat een traktatie!
Dag 15 Kalpitiya - Colombo - (vliegreis op eigen gelegenheid)
Ruim op tijd voor uw terugvlucht wordt u naar de luchthaven van Colombo gebracht. Deze rit duurt ongeveer 4 uur. Vaak vertrekken de vluchten 's avonds. Als uw vlucht pas heel laat vertrekt, kunnen we ook een dagkamer voor u organiseren in Colombo, zodat u nog even kunt uitrusten en opfrissen voor u vertrekt. Informeer naar de mogelijkheden.

Noot: PANGEA Travel kan ook uw vliegreis organiseren.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur
 • vliegreis Cochin - Colombo
 • diensten Engelssprekende gids tijdens excursies in India
 • diensten Engelssprekende gids/chauffeur in Sri Lanka
 • alle vervoer o.b.v. privé vervoer en chauffeur
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • Kathakali dansvoorstelling Cochin
 • jeepsafari Wilpattu NP
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (ook via PANGEA Travel te boeken)
 • visumkosten India: e-visum à USD 25 p.p. (voor vertrek aanvragen)
 • visumkosten Sri Lanka, USD 35 pp (voor vertrek online aanvragen, tot mei 2020 gratis)
 • evt. vroege incheck / late uitcheck
 • persoonlijke uitgaven zoals drankjes en fooien
 • optionele excursies en bijbehorende entreegelden
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 1.500 - € 1.750

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Klik hier voor onze contactgegevens en de reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Fort House - Cochin
incl. ontbijt
Fort House is een goede middenklasse accommodatie met een zeer gunstige prijs/kwaliteit verhouding in de wijk Fort Cochin. Bij binnenkomst ervaart u direct een goede sfeer met olielampjes in de bomen en een vriendelijk ontvangst. Er zijn ca. 16 ruime en verzorgde kamers, verdeeld over twee verdiepingen. De ontbijttafels staan direct aan het water, zodat u kunt genieten van het prachtige uitzicht om de dag goed te beginnen. Bij Fort House is geen zwembad aanwezig.

Blackberry Hills Retreat & Spa - Munnar
incl. ontbijt
De kamers van Blackberry Hills liggen -de naam zegt het al- tegen een heuvel op. Het restaurant, de lobby en de spa zijn bovenaan de weg. Vanaf sommige kamers is het dus best even een klim naar boven, maar wat een fijn uitzicht heeft u er over het dal en de heuvels! Het loont de moeite om vroeg op te staan om de zon te zien opkomen over de heuvels, vaak gepaard met mistflarden in het dal. Alle 16 kamers hebben een balkom gericht op het dal met theeplantages en allemaal hebben ze een warme, natuurlijke ambiance.
Tip: in de spa worden vele behandelingen aangeboden. Zoek iets uit waarbij de immense badkuip betrokken is; deze is alleen al vanwege het zicht over het dal zeer de moeite waard!

Emerald Isle - Backwaters
incl. ontbijt
U arriveert hier in een eco-vriendelijke omgeving. Bij aankomst hoort u de vogels al fluiten en onttrekt de accommodatie zich aan de waterrijke natuur van de backwaters van Kerala. Wanneer er een koele bries door de palmbomen waait dan weet u genoeg, tijd om te ontspannen! Deze accommodatie is gelegen op een eiland en is per boot te bereiken, de privacy en rust zijn hier in vergelijking met het soms hectische India dan ook optimaal. Er zijn 5 kamers in het historische pand met ieder een airconditioning, een open inloop-douche, gratis wifi en allerlei moderne voorzieningen om uw verblijf helemaal perfect te maken. Vanuit deze plek zijn er verschillende activiteiten in de omgeving te ondernemen. Wat dacht u van een boottocht, vissen in de rivier, vogels spotten in de natuur of lekker ontspannen door middel van een ayurvedische behandeling. 's Avonds is het eten wat de pot schaft in de Emerald Isle homestay, maar dat is zeker geen straf; de gastheren en -vrouwen toveren de heerlijke Zuid-Indiase gerechten op tafel. Kortom u zit hier helemaal goed voor een ontspannen verblijf in de mooie natuurlijke omgeving van de backwaters.

Houseboat (Spice Routes) - Backwaters
incl. alle maaltijden
Een overnachting op een houseboat is een absolute must tijdens een rondreis door Zuid-India. De luxe houseboats van Spice Routes zijn verschillend in stijl maar hebben wel hetzelfde uiterlijk. De grootte verschilt en hangt af van het aantal personen van uw gezelschap. Alle houseboats zijn voorzien van een zonnedek, woon en eetkamer en een keuken voorzien van alle gemakken. Enkele details die voor alle houseboats gelden: u reist altijd privé (dus niet op indeling) met een eigen schipper, kapitein en kok. De boten hebben 1, 2, 3 of 5 slaapkamers met airconditioning en een eigen badkamer. Het eten en drinken is altijd inbegrepen en wordt bereid door uw privékok. Onderweg kunt u prachtige foto’s maken van het leven langs de waterkant en de ondergaande zon. Een leuk weetje; Willem-Alexander en Maxima hebben ook overnacht op één van de houseboats van Spice Routes!

Hotel J - Negombo & omgeving
incl. ontbijt
De ideale ligging ten opzichte van het vliegveld (ca. 12 kilometer), maakt Hotel J een goede eerste of laatste stop in Sri Lanka voor een voordelige prijs. De kamers zijn redelijk klein en eenvoudig, maar schoon en modern ingericht. Hotel J ligt direct aan het strand en beschikt over een eigen zwembad en restaurant met aangrenzende bar. Voor 1 á 2 nachten is Hotel J een prima keuze. Verblijft u liever wat langer in Negombo? Dan stellen wij u in overleg met plezier een alternatief voor.

Kassapa Lions Rock Hotel - Culturele driehoek & omgeving
incl. ontbijt en diner
Het driesterren Kassapa Lions Rock Hotel ligt vlakbij de imposante rots van Sigirya. Vanuit het hotel kunt u de rots in de verte zien liggen. Het plaatsje Dambulla ligt op ongeveer 20 minuten rijden. Hier kunt u o.a. de indrukwekkende Cave Tempel bezoeken. Er zijn 51 ruime chalets die modern zijn ingericht en beschikken over airconditioning en een openluchtdouche. Vanwege de afgelegen ligging bent u aangewezen op het restaurant van het hotel. Het eten is echter van goede kwaliteit en bestaat uit gerechten uit zowel de oosterse als westerse keuken. Na de intensieve beklimming van de Sigiriya Rock is het prima vertoeven bij het zwembad.

Big Game Camp Wilpattu - Wilpattu National Park
incl. ontbijt en diner
Op slechts zeven kilometer van de ingang van het Wilpattu Nationaal Park ligt Big Game Camp Wilpattu. Hier verblijft u midden in de natuur, omringd door de geluiden van het woud. U slaapt in een ruime tent met aangrenzend een aparte badkamer. De tenten kunnen afgesloten worden tegen insecten en elke tent heeft een verhoogd bed met matras. Beddengoed, kussens en handdoeken zijn aanwezig bij het Big Game Camp Wilpattu. De maaltijden worden geserveerd op een open plek in het woud, met in het midden een kampvuur.

Dolphin Beach Resort - Kalpitiya
incl. ontbijt en diner
Dolphin Beach is een prettige kleinschalige accommodatie direct aan het strand van Kalpitiya, met een ontspannen maritiem sfeertje. Er is een zwembad aanwezig, en ligbedden en loungeplekken te over. Verspreid door de betoverend verlichte tuin liggen de tenten waarin u verblijft. Nou klinkt een tent wat eenvoudig, maar het zal u hier aan niets ontbreken: het zijn eigenlijk hotelkamers met stoffen wanden. Heel ruim, en zelfs met airco! Elke tent heeft een privé veranda met een ruime luie loungebank onder een rieten dakje, waar het goed toeven is. De badkamers hebben zowel een binnen- als een buitendouche en zijn heel sfeervol vormgegeven.Niet voor niets is het restaurant ook populair onder niet-gasten: de keuken is voortreffelijk. Een aanrader is de huisgemaakte black pasta. Deze wordt gekleurd met de inkt van lokaal gevangen inktvissen.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »