Menu

Duurzaam India

India is een uniek land en zo groot en divers dat het meer lijkt op een continent dan op een land. Zo groot als de verschillen in cultuur, landschap, religie en klimaat… zo groot zijn ook de verschillen tussen arm en rijk. Hoewel India een opkomende economie is profiteert niet iedereen van deze vooruitgang. De economische groei is ongelijk verdeeld in het land en ca. 40 procent van de bevolking leeft nog altijd onder de armoedegrens.

Indische Tijger aan het chillen - India schapenherder op platteland bij Bera Jawai (3) - Bera - India Monniken in Ladakh - Ladakh - India

Op het gebied van socio-economische duurzaamheid liggen er dus voldoende kansen. Bij PANGEA Travel vinden we het belangrijk dat de lokale bevolking profijt heeft van het toerisme in hun regio. In onze reizen maken we daarom waar mogelijk gebruik van kleinschalige accommodaties welke gerund worden door locals, om zodoende de lokale economie te steunen.

Op het gebied van natuur en wildlife komt er steeds meer realisatie dat men economisch baat heeft bij de bescherming hiervan. In de afgelopen decennia is als gevolg van ontbossing en stroperij het aantal tijgers in India schrikbarend afgenomen. Maar na een historisch lage populatie in 2010, maakt de tijger een comeback en is het aantal inmiddels meer dan verdubbeld. De toename is vooral te danken aan toerisme met respect voor de natuur.

TOFTigers - India

Onder meer de organisatie TOFTigers maakt zich hard voor de bescherming van de tijger en zijn leefgebied. Gesteund door leden uit de reisbranche (waaronder onze lokale partner), richten zij zich op een duurzame aanpak van toerisme waarbij de lokale bevolking betrokken wordt. Werk en inkomsten uit toerisme biedt immers een alternatief voor stroperij. Zo draagt u met een bezoek aan één van de natuurparken eraan bij dat India ook in de toekomst de beste plek ter wereld zal blijven om tijgers te zien.

Helaas is er nog lang niet altijd respect voor het welzijn van dieren. Olifantenritjes worden op verschillende plekken aangeboden, iets waar PANGEA Travel niet achter staat en dus nooit zal opnemen in een reis.

Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis?
Er zijn een aantal staten die zich actief inzetten op het gebied van duurzaam en verantwoord toerisme. De deelstaat Kerala is een goed voorbeeld hiervan. Deze groene staat in het zuiden des lands is tropisch, relatief rustig en welvarend. De ontwikkeling is hier sneller gegaan dan in de meeste andere deelstaten. Kerala focust zich op toerisme dat bijdraagt aan de ontwikkeling van lokale gemeenschappen, het minimaliseren van armoede en een beter levensonderhoud. Hun motto: "Making better places for people to visit and better places for people to live in".

Door het tropische klimaat en het bergachtige binnenland treft u hier een indrukwekkende biodiversiteit en vele bedreigde plant- en diersoorten. Er zijn verschillende initiatieven om die ecologische diversiteit te behouden. Veel van de hotels in Kerala bieden werkgelegenheid aan de lokale gemeenschap (inclusief vrouwen) en zetten zich tevens in voor natuurbehoud. Door te kiezen voor accommodaties die van ons duurzaamheidslogo zijn voorzien draagt u hier aan bij.

koe in tuin van Coconut Lagoon CGH Earth - Kumarakom - India houseboat Backwaters - Allepey - Kerala - India bloemenverkopers tijdens fietstour in Delhi - Delhi - India

In samenwerking met kleine, lokale bureaus kan PANGEA Travel verschillende fietstours organiseren, waarbij u ook van de gebaande paden treedt. Zo kunt u in Agra een leuke tocht maken op het platteland. Heel verrassend is het, dat u na een paar minuten fietsen in een volkomen andere omgeving staat: compleet landelijk met ronddolende geiten, buffels, eenvoudige kleurrijke huisjes en vrolijke kindertjes. Soortgelijke tours zijn ook mogelijk in Jaipur en Udaipur en zelfs het oude Delhi is per fiets te verkennen. U vertrekt vroeg, wanneer een groot deel van de stad nog slaapt.

Ook zijn we bezig met het ontwikkelen van een unieke culinaire reis, welke bijdraagt aan verantwoord reizen. Een goede gelegenheid om oprecht contact te leggen met de locals, die het maar al te leuk vinden om u de fijne kneepjes van de Indiase keuken te leren. De boodschappen worden gekocht op de markt.

Kunt u een project bezoeken?
Samen met onze lokale partners proberen we iedere reis zo neer te zetten dat deze op positieve wijze bijdraagt aan het milieu en de sociale structuur. Uiteraard is er altijd meer mogelijk en kunt u zelf bepalen hoe ver u wilt gaan met het bijdragen aan die duurzaamheid. Een leuke en leerzame manier om dit te doen is om in contact te komen met de lokale bevolking. Een verblijf in een homestay of simpelweg een kopje thee drinken bij een lokaal gezin voegt veel waarde toe, ook voor uw gastgezin. Uw uitgaven komen voor 100% bij de familie en de lokale gemeenschap terecht. Dit is op veel plekken in India mogelijk en binnen ons reisaanbod zijn hier dan ook genoeg mogelijkheden voor.

Emerald Isle Homestay in de Backwaters tafeltje - India

In de deelstaat Sikkim kunt u een bezoek brengen aan de Limboo stam. Onze lokale partner bezocht dit dorp in 2013 voor het eerst en zag er potentie in. Zij hebben de dorpsbewoners geleerd hoe ze inkomsten kunnen verwerven uit toerisme. Voor uw bezoek wordt een kleine bijdrage gevraagd waardoor men het dorp goed kan onderhouden. Voor een heerlijke lunch of diner kunt u eens denken aan een initiatief dat kwetsbare groepen een kans op de arbeidsmarkt biedt. Voorbeelden hiervan zijn Sheroes Hangout in Agra, Mirchi & Mime in Mumbai of Café Toto in Kolkata.

Limboo tribe - craft - Sikkim - India Limboo tribe - portret - Sikkim - India Limboo tribe - handwerk - Sikkim - India

Onze hotel partners in India
In onze lijst aan hotels voor India, ziet u bij een aantal hotels het PANGEA Travel duurzaamheidslogo staan. Deze hotels gaan net iets verder dan de standaard hotels in hun duurzaamheidsaanpak. Sommige hotels leveren daarin een grote socio-economische bijdrage, waarbij anderen juist meer op het ecologische of op conservatie ingesteld zijn. Voor PANGEA Travel zijn de onderstaande hotels in India een aanbeveling op het gebied van duurzaamheid.

Dune Eco Village & Spa
Dune Eco Village - eco bungalow - Pondicherry - IndiaBungalows gebouwd van natuurlijke materialen, douchen op zonne-energie en de biologische Indiase keuken binnen handbereik… you get the picture? Het designers hotel Dune wordt beschreven als “niet zomaar een hotel maar een manier van leven”.  De belangrijkste speerpunten waar men zich op richt zijn natuur en milieu, welzijn en biologisch leven. Kiest u voor één van de eco bungalows, dan beschikt u niet over airconditioning maar wordt uw kamer gekoeld door de natuurlijke zeebries. Het hotel koopt producten in bij een melk- en pluimveebedrijf in de buurt en lokale vissers. Groenten worden uit eigen tuin geteeld. U treft hier een oase van rust buiten de drukte van de stad Pondicherry.

The Coral Tree
Vandna en Gopal Singh - van Coral Tree - Agra - IndiaDe vriendelijke Vandna en Gopal ontvangen u graag in hun knusse homestay, met groene tuin vol vogeltjes. Een verblijf in deze homestay is meer dan alleen een overnachtingslocatie, het biedt u de kans om op een duurzame manier een kijkje te nemen in het authentieke Indiase leven. Een bijzondere ervaring, waarbij uw uitgaven direct terecht komen bij de gastfamilie. Hoewel de Taj Mahal op slechts 6 minuten lopen van The Coral Tree ligt, waant u zich hier ver weg van andere toeristen. U kunt hier heerlijk eten en de familie schuift graag even aan om u wat te vertellen over de Indiase cultuur en familiekiekjes te laten zien.

Ranjit Svaasa
tuin - Ranjit's Svaasa - Amritsar - IndiaEens een koloniaal herenhuis, tegenwoordig een historisch erfgoed hotel met artistieke kamers en suites rond een intieme binnenplaats. Ranjit Svaasa in Amritsar hecht veel belang aan het in stand houden van tradities, toch gaan ze ook mee in de tijd waarin duurzaam ondernemen steeds belangrijker wordt. Men vermijdt single use plastic en promoot het gebruik van gezuiverd water. Ze steunen een blinde school in Amritsar, welke onderdak en voedsel biedt aan een aantal visueel gehandicapten uit Punjab en aangrenzende staten. Tijdens een verblijf in het hotel kunt u een bezoek brengen aan deze school of een donatie doen.

Tot slot zijn de CGH Earth – Experience hotels een fenomeen in Zuid-India. CGH pretendeert reiservaringen te creëren waarbij natuur, gemeenschap en cultuur centraal staan. En dat merk je! De hotels hebben het ´no plastic´ beleid, een aantal maken hun eigen papier en filteren regenwater. De producten die ze in hun restaurants gebruiken komen uit de eigen biologische tuin of rechtstreeks van boeren uit de omgeving. Bij het Eighth Bastion hotel in Cochin helpt er zelfs iedere zaterdag iemand van de staff met het opruimen van het strand. Hoewel CGH Earth een keten is, is toch ieder hotel weer heel anders, maar allen sfeervol en met een zeer persoonlijke service.