Menu

India

Holi

Holi is één van de bekendste, kleurrijkste en het meest tot de verbeelding sprekende Hindoeïstische festiviteiten van India. Het wordt gehouden in maart op de dag na volle maan en markeert het einde van de winter en de start van de lente en het oogstseizoen. Het symboliseert de overwinning van het goede over het kwade, in de gedaante van de duivelin Holika.
Nog altijd wordt dit gevierd door grootse vuren op de vooravond van Holi (Holika Dahan). Hier wordt een puja, een religieus ritueel, uitgevoerd dat gepaard gaat met zang en dans en door driemaal rond het vuur te lopen.

Op de dag van Holi zelf zijn er geen religieuze rituelen; het gaat puur om het plezier hebben. Mensen gooien de felste kleurpoeders op elkaar en spuiten gekleurd water met waterpistolen. Dit gebruik heeft zijn oorsprong bij Lord Krishna, die wel van een lolletje hield. Holi wordt daarom extra groots gevierd in Mathura, de geboorteplaats van Lord Krishna, en in Vrindavan, waar hij opgroeide. Opmerkelijk is dat dit een week vóór de eigenlijke Holiviering plaatsheeft.

Hola Mohalla
Door heel India zijn er zo paatselijke varianten op de viering; bijvoorbeeld door met stokken te slaan, met bloemen te gooien of de Sikh-versie in de Punjab (Hola Mohalla), dat niet gepaard gaat met kleurpoeder maar onder andere met demonstraties van vechtsporten zoals worstelen. Dit festijn heeft een heel andere oorsprong dan Holi, maar wordt er vaak mee geassocieerd.
Praktisch
'Playing Holi' gaat vooral voor mannen soms gepaard met de consumptie van bhang (cannabis). Als u zelf Holi wilt gaan vieren (of 'Holi spelen', zoals het ter plekke wordt genoemd) is het daarom slim om al 's morgens op pad te gaan, voordat de bhang teveel effect krijgt, en om een gids mee te nemen. Verpak belangrijke spullen en camera in een waterdichte zak en neem een wegwerp-zonnebril mee om te voorkomen dat het poeder in uw ogen komt. Ter plekke kunt u overigens voor een paar euro een kurta pajama kopen, een eenvoudig traditioneel kostuum bestaande uit een lange bloes en dunne lange broek, en gooi het daarna gewoon weg. Kies een witte, dan is het effect van de kleuren nog groter!

Zelf Holi meevieren? Neem dan eens een kijkje bij onze Holi festivalreis!

Zelf een rondreis samenstellen naar Holi? Neem vrijblijvend contact op met onze India specialist Luc en bespreek de mogelijkheden.
Bekijk alle highlights en plaatsen in India