Menu

India

Landinformatie India

Afdingen

Op markten en bij souvenirwinkels in India is het gebruikelijk om af te dingen. Verkopers vragen vaak twee of zelfs drie keer het bedrag als dat ze er voor willen krijgen. U kunt soms dus wel tot 50% van de gevraagde prijs afkrijgen. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

India is een veelzijdig land waar voor reizigers veel te beleven is. U kunt o.a. de miljoenensteden Delhi en Calcutta bezoeken maar ook de natuurreservaten, waar tijgers leven, de stranden van Goa, de kleurrijke provincie Rajasthan en de beroemde Taj Mahal. U komt tijdens een reis door India volop in aanraking met de Hindoe-cultuur. India heeft een oppervlakte van circa drie miljoen vierkante kilometer en een inwoneraantal van meer dan een miljard. Het noorden grenst aan de Himalaya. Deze machtige bergketen scheidt India van Nepal en China. In het noordwesten grenst India aan Pakistan en in het noordoosten aan Bhutan, Myanmar (Birma) en Bangladesh. Voor het overige deel wordt India begrensd door water (o.a. de Arabische zee, Indische oceaan en de Golf van Bengalen). De hoofdstad van India is New Delhi.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse Ambassade in India is:
6/50 F, Shanti Path
Chanakyapuri, New Delhi 110021
Tel: +91 (0)11 2419 7600

Nederlands Consulaat in Mumbai
Forbes Building, 1st Floor, Charanjit Rai Marg
Mumbai 400 001
Tel: +91 (0)22 2219 4200

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.

Cultuur

U wordt in India veelvuldig geconfronteerd met religie aangezien de Indiërs een veelzijdig religieus leven leiden. Forten, paleizen, musea, tempels en kloosters zijn ontstaan uit de verschillende godsdiensten en vormen de voornaamste bezienswaardigheden. De vier grootste godsdiensten in de wereld zijn in India terug te vinden: het Hindoeïsme, het Boeddhisme, het Christendom en de Islam.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
  • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
  • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
  • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
  • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
  • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
  • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
  • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
  • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

ECPAT

PANGEA Travel wil een bondgenoot zijn in de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Hoewel toerisme niet de oorzaak is van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, maken toeristen met deze bedoelingen wel gebruik van de faciliteiten die de reis- en toerismeorganisaties bieden. Op veel plaatsen is het op dit moment te makkelijk voor een kindersekstoerist om een kind seksueel te misbruiken. Naast goede wetgeving en handhaving door politie ter plaatse, vinden wij dat de reissector tevens een belangrijke rol speelt in de bestrijding van kindersekstoerisme. De belangrijkste boodschap daarbij is: Kindersekstoerisme wordt niet getolereerd! Door een groter bewustzijn en alertheid van onszelf onze partners maar ook van u te vragen wordt het moeilijker voor kindersekstoeristen zich met een minderjarige te laten zien of ergens binnen te komen. Hierdoor kunnen wij samen directe bescherming bieden aan de kinderen. Ziet u tijdens uw reis iets verdachts waarvan u vermoedt dat het met kindersekstoerisme te maken kan hebben? Probeer dan een duidelijke beschrijving van de personen en/of personen te maken en wanneer mogelijk van het kind of jongere. Of in het geval van een onderneming, die dergelijke praktijken toelaat, onthoudt dan de naam. U kunt vervolgens melding maken bij:
  • Lokale autoriteiten
  • Ambassade van het land van de toerist (wanneer bekend)
  • Via www.meldkindersekstoerisme.nl
Of stuur een mail naar ECPAT International: protect@ecpat.net Voor meer informatie over dit onderwerp of om te lezen wat u nog meer kunt doen kunt u naar de website gaan van: ECPAT.

Eten en drinken

De Indiase keuken is goed, goedkoop en gevarieerd. Over het algemeen lijken de gerechten niet op die wij hier kennen, het is smakelijker en verfijnder. India is een groot land, waardoor elke streek andere gerechten en gebruiken kent. Curry kan gezien worden als de basis van de Indiase keuken. De gerechten die bereid worden met curry, kunnen variëren van mild tot zeer pittig. De pittigste currygerechten heten vindaloo. Mocht u zo’n gerecht willen proberen, zorgt u er dan altijd voor dat u fruit of yoghurt bij de hand heeft, waarmee u kunt blussen. Curry wordt gebruikt voor zowel vlees- en visgerechten als voor vegetarische schotels. De ons niet geheel onbekende Tandoori-gerechten worden in India veel gegeten. Tandoori is een noordelijke specialiteit, dat eerst wordt gemarineerd in een mengsel van yoghurt en kruiden, en dan wordt gebakken in een klei-oven. Bij vrijwel iedere maaltijd wordt in het noorden van India brood gegeten, in het zuiden is dit bijvoorbeeld weer minder gebruikelijk. Hier wordt juist veel rijst bij de maaltijden gegeten. De meest eenvoudige broodsoort is chappati, dat gemaakt wordt van meel en water en eruit ziet als een pannenkoek. Als dessert zult u vaak een pudding of ijs geserveerd krijgen. Bekende rijstpuddingen zijn firni met amandelen, noten en rozijnen en kheer met amandelen en rozenwater. Let bij het eten op dat het vlees goed doorbakken is, eet niet van de stalletjes langs de weg en wees extra voorzichtig met fruit, ijs, ijsblokjes, rauwe groenten en rauwkost. Drink NOOIT leidingwater. Thee of chai is het beste en veiligste middel tegen dorst. Bovendien is het overal in India voor weinig geld verkrijgbaar. Koffie is in India zeer populair, maar in onze ogen niet lekker. Vaak zult u een kopje slappe, eenvoudige oploskoffie voorgezet krijgen. Alcohol is in India redelijk duur en lang niet overal verkrijgbaar. Bier wordt wel vrij veel gedronken. Het bekendste merk is Kingfisher en is net als vele andere Indiase biersoorten nogal licht.

Feestdagen

Bijna iedere dag is er ergens in India wel een feest of een festival ter ere van een God, profeet, heilige of andere religieuze persoonlijkheid. Dit verschilt vaak per plaats en regio.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:
  • 26 januari - Dag van de Republiek
  • 09 maart Maha Shivaratri (grote nacht van Shiva)
  • 17 maart - Ram Navami (geboortedag van Rama)
  • 25 maart - Holi Festival
  • 29 maart - Goede Vrijdag
  • 15 mei - Buddha Purnima
  • 06 juli - Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
  • 15 augustus - Dag van de Onafhankelijkheid
  • 26 augustus - Janmashtami (geboortedag van Shrii Krishna)
  • 02 oktober - Verjaardag van Mahatma Gandhi
  • 24 oktober - Dussehra (Hindoe festival)
  • 12 november - Diwali (Hindoe festival)
  • 27 november - Guru Nanak Jayanti
  • 25 & 26 december - Kerstmis
  • 31 december - Oudjaarsdag

Op deze dagen en andere Indiase feestdagen zijn veel openbare voorzieningen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

De ramadan begint in 2024 omstreeks 10 maart en duurt tot 09 april. Tijdens de ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Eten en drinken op straat is verboden. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal over het geven van fooien houdt. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids. Als richtlijn kunt u voor uw gids INR 800-1000 per dag aanhouden. Voor de chauffeur is dat INR 700-1000 per dag. In restaurants wordt een fooi van 10% van de rekening verwacht (tenzij er al een service charge is inbegrepen). Kofferdragers verwachten een fooi van ongeveer INR 700-1000 per koffer. Voor kamermeisjes is het geven van fooien echt optioneel, maar als u wat wilt geven kunt u INR 10-50 aanhouden. Taxichauffeurs geeft u doorgaans geen fooi omdat u vooraf een prijs afspreekt. Uiteraard zijn deze bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten.

Geldzaken

De munteenheid in India is de Rupee (INR). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Neemt u liever contant geld mee (euro’s/US$), dan kunt u dat wisselen op de luchthaven, bij de bank of bij de receptie van het hotel. Uiteraard kunt u ook Traveller Cheques meenemen, deze zijn verzekerd tegen diefstal.

  • Pinpas: met een Nederlandse pinpas kunt u in India goed terecht. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
  • Creditcards: bij de banken in de grote steden in India kunt u wel geld met een Visa Card of Master Card(met pincode) opnemen. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
  • Belangrijk: bij het verlaten van India kan gecontroleerd worden of men van de besteding van het gewisselde geld bewijzen kan overleggen, het is dus raadzaam om alle bonnetjes te bewaren. De Indiase valuta mogen niet in- of uitgevoerd worden.
  • Zorg er tijdens uw rondreis voor dat u waar mogelijk grote biljetten wisselt voor kleiner geld. Wisselgeld is vaak schaars.
  • Wisselkoers: de waarde van 100 INR was in juni 2024 ongeveer € 1,11.

Geschiedenis

De geschiedenis van India is diverse millennia oud. Het land heeft de opkomst en ondergang gekend van oorlogvoerende staten en keizerrijken, van invasies en veroveringen. Het is geplunderd, vernietigd en herbouwd door buitenlandse overheersers, terwijl verschillende inheemse en geïmporteerde godsdiensten elkaar bestreden of met elkaar samengingen. Vandaag de dag zijn er dan ook vele godsdiensten vertegenwoordigd in India.

Gezondheid

Voor reizen naar India wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Voor sommige gebieden in India is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer altijd ruim voor vertrek, minimaal zes weken voor vertrek, bij uw lokale GGD of huisarts naar de meest actuele adviezen en inreisregels. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam of KLM Health Services.
De opvattingen over hygiëne in India zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Gidsen

Tijdens uw rondreis door India wordt u bijgestaan door lokale gidsen. In elke plaats ontmoet u een andere gids, die u alles kan vertellen over zijn of haar stad en de bezienswaardigheden. Bij enkele bezienswaardigheden kan het voorkomen dat u alleen rondgeleid mag worden door een gids behorende bij deze bezienswaardigheid.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor India een paspoort vereist dat na vertrek uit Nederland nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum vereist dat u vooraf dient aan te vragen. Dat kan op twee manieren: online of via VFS Global. Wij raden u (indien mogelijk) aan gebruik te maken van de online optie (e-Tourist Visa), omdat dit eenvoudiger en voordeliger is. U vraagt het e-visum aan via: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/
De kosten voor een e-visum bedragen USD 25 per persoon in het hoogseizoen (USD 10 per persoon in de laagseizoensmaanden), exclusief creditcardtoeslagen. Deze kosten kunnen alleen per creditcard (VISA of MasterCard) voldaan worden. 

Een e-visum kan alleen aangevraagd worden wanneer u India binnenkomt via: Luchthavens: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bangalore, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum en Varanasi. Zeepoorten: Cochin, Goa en Mangalore. Een e-visum is niet geldig bij aankomst over land. U mag India verlaten via alle Immigration Check Points (ICPs) in het land. 

U kunt het e-visum aanvragen vanaf 30 dagen voor aankomst in het land tot uiterlijk 4 dagen voor aankomst. De geldigheid van het e-visum is maximaal 30 dagen; deze gaan in na aankomst in India. Binnen deze 30 dagen mag u het land maximaal twee keer inreizen (double entry). Per kalenderjaar mag u maximaal twee keer een e-visum aanvragen. 
Bij de aanvraag van het e-visum dient u een scan van het paspoort en een pasfoto aan te leveren. Beide moeten aan een aantal voorwaarden voldoen, deze staan omschreven op de genoemde website. Het paspoort waarmee het e-visum wordt aangevraagd dient bij aankomst in het land nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Ook dient het paspoort nog minimaal twee lege pagina’s te bevatten. Wanneer u met een e-visum reist worden na aankomst biometrische gegevens (vingerafdrukken en een gezichtsscan) afgenomen. Het e-visum moet geprint meegenomen worden. 

Kunt of wilt u geen gebruik maken van het e-visum, dan kunt u voor meer informatie terecht bij VFS Global via www.vfsglobal.com/india/netherlands/. U dient dan persoonlijk (op afspraak) naar een van de kantoren van het Visa Application Centre van VFS Global in Den Haag, Amsterdam of Rotterdam te gaan. De biometrische gegevens worden in dit geval vooraf al afgenomen. 

Noot: Alle informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. De informatie op de genoemde websites is leidend.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14.00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10.00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

De beste kleding om naar India mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een warmer kledingstuk aanbevolen. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol. Overnacht u in hooggelegen gebieden neem dan warmere kleding mee (zeker in de koele periode!). Tijdens een bezoek aan de tempels dient u uw schouders en knieën te bedekken.

Landschap

De totale oppervlakte van India bedraagt ongeveer 3.300.000 km2 en is daarmee het op zes na grootste land ter wereld. Om een idee te geven; dat is 80 keer zo groot als Nederland. India is een land met een afwisselend landschap van rivieren, velden, bossen, bergen, woestijnen en heeft de vorm van een grote diamant. In het noorden wordt het van de rest van Azië afgesneden door het Himalaya gebergte. In het zuiden ligt een kustlijn van 3218 kilometer. De eilandgroepen de Lakkadiven, de Andamanen en de Nicobaren behoren ook tot het Indiase grondgebied. Het vasteland van India is onder te verdelen in drie delen, namelijk het Himalaya gebied in het noorden, de Noord-Indiase laagvlakte in het centrum en het schiereiland in het zuiden.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek vanaf een Indiase luchthaven betaalt u geen vertrekbelasting. Dit bedrag is reeds opgenomen in de prijs van uw vliegticket, zowel voor binnenlandse als internationale vluchten.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van India met een verbinding met Europa is Delhi, wat tevens de hoofdstad van het land is. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens, zoals Mumbai, Cochin, Trivandrum, Chennai, Calcutta en Bangalore. Daarnaast zijn er ook vele plaatsen met een eigen luchthaven, vanwaar alleen lokale vluchten worden uitgevoerd.

Media

Er komen in India ieder jaar meer dan 40.000 kranten in 100 talen en dialecten uit. Een groot aantal ervan is Engelstalig, waaronder de Times of India, The Hindu en de Hindustan Express. Buitenlandse kranten worden meestal in hotelwinkels verkocht. In de meeste hotels bieden satelliettelevisie met name CNN en de BBC aan.

Meenemen

  • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
  • kleine reisapotheek en oordopjes
  • belangrijke telefoonnummers, zoals van uw verzekeringsmaatschappij
  • creditcard (met pincode)
  • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
  • wc-papier voor in de toiletten onderweg en in restaurants
  • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)
  • grote reistas voor souvenirs en overige aankopen (denk wel aan de douanebepalingen)
  • eten/drinken voor in de nachttrein; aan boord spreekt men geen Engels en kan beperkt iets besteld worden
  • zaklamp
  • zonnebrandcrème, zonnebril en pet

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Souvenirs

Net zoals in andere Aziatische landen is het algemeen gebruik af te dingen op de prijs, vooral in gebieden waar veel toeristen komen. In veel winkels zult u het aanbod krijgen om het aangekochte naar uw huisadres te laten sturen. Dit is vriendelijk bedoeld maar neemt u het risico liever niet. Zeker 10% van de aankopen komt namelijk niet aan en wanneer het wel aankomt betaalt u invoerrechten en BTW in Nederland. In Rajasthan worden de mooiste sieraden en aardewerk producten gemaakt. Deze laatste zijn wit-geglazuurd en versierd met handbeschilderde bloemen. De sieraden uit Rajasthan worden in het gehele land verkocht. In Rajasthan zelf heeft u echter de meeste keus. Producten van leer en textiel zijn in allerlei vormen in het hele land te verkrijgen. Met name in Delhi kunt u prachtige leren jassen, tassen en schoenen kopen. Voorwerpen van koper zijn in India ook heel populair. Kandelaars, asbakken en schalen kunt u in de meest uiteenlopende ontwerpen kopen.

Taal

De belangrijkste taal is het Hindi dat evenals het oude Sanskriet geschreven wordt in het Devanagari-schrift. Het Hindi is de primaire officiële taal, maar u kunt met Engels ook goed terecht.

Tijdsverschil

Het is in India tijdens onze zomertijd 3½ uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd 4½ uur.

Veiligheid

Het criminaliteitscijfer is in India niet uitgesproken hoog. Wel dient u, net zoals in vele andere landen, altijd bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. Laat daarom waardevolle zaken achter in een hotelkluis of draag deze in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar India af te reizen.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

Het enorme Indiase spoorwegennet is het op één na grootste van de wereld. Per dag worden er ruim 12 miljoen mensen vervoerd. Wanneer u per trein wilt reizen, kunt u kiezen uit zeven klassen. De eerste klassen zijn uiteraard het meest comfortabel en voor Nederlandse begrippen niet duur. Wel is het belangrijk dat u van tevoren een stoel reserveert. Bussen rijden vrijwel overal in India en verzorgen het transport tussen dorpjes en steden. Ze zijn bijzonder goedkoop en daarom vaak overvol. Bovendien zijn veel wegen in slechte staat en de kwaliteit van de bussen is vaak niet veel beter. In de luxe, long-distance bussen reist u het comfortabelst. Het is noodzakelijk om voor deze bussen vooraf een stoel te reserveren. In de grotere steden rijden veel taxi’s. Het is van belang dat de prijs vooraf duidelijk wordt afgesproken. De meeste taxi’s beschikken namelijk niet over een meter en diegenen die hem wel hebben, weigeren soms om de meter aan te zetten. Voor alle binnenlandse vluchten in India geldt een maximum van 15kg per persoon aan ruimbagage. Wanneer u meer dan 15 kg bagage per persoon meeneemt, geldt een overbagage tarief per extra kilo. Wanneer u met bijvoorbeeld Emirates of Etihad naar India vliegt is dit een groot verschil met de toegestane hoeveelheid op de intercontinentale vluchten (30 kg per persoon). Houdt u hier rekening mee.

Voltage

India heeft een voltage van 230 Volt. Een enkele keer komt u een Europees stopcontact tegen, echter zijn de meeste van het oude Britse type (met 3 polen). Voor laatstgenoemde heeft u echter ook geen verloopstekker nodig. Ook kunnen de stopcontacten van plaats tot plaats verschillen. Neemt u dus altijd een wereldstekker mee en controleer van tevoren het stopcontact. Een zaklamp is ook handig om mee te nemen. De elektriciteit kan nogal eens uitvallen.