Menu

India

Goa

Goa is een deelstaat van India en gelegen aan de westkust van het Indische schiereiland. Het is een kleine staat met ca. 1,4 miljoen inwoners. Goa is vooral bekend als oude Portugese kolonie en was vroeger de hoofdstad van het gehele Portugese imperium in het Verre Oosten. In Goa worden veel talen gesproken, de belangrijkste zijn Konkani, Engels, Portugees en Hindi. De meerderheid van de bevolking is Hindoe, maar door de invloed van de Portugezen woont er ook nog een relatief hoog percentage Christenen en Katholieken. Typerend in Goa zijn de barokke kerken uit de koloniale periode. De mooiste vindt u in de hoofdstad Panaji (Panjim) en Old Goa. Daarnaast zijn er veel kleurrijke Hindoetempels te zien, en vele specerijenplantages.

Goa is een van de populairste strandbestemming van India. Er zijn verschillende stranden die veelal sikkelvormig zijn met fijnkorrelig zand. De verschillende stranden dragen de naam van het vissersdorp dat in het achterland tussen de kokospalmen ligt. Elk strand heeft zijn eigen karakter met zijn eigen publiek. Sommige stranden zijn druk maar er zijn ook afgelegen stranden en baaien. Er gelden strenge regels in Goa wat betreft natuurbehoud. Nieuwe hotels mogen niet dichter dan 200 meter van de waterlijn en de zandduinen worden gebouwd en afval wordt netjes opgeruimd waardoor de stranden schoon zijn.

De stranden van Anjuna, Baga, Vagator en Calangute waren de plekken waar het allemaal begon, met grote instroom van hippies en later massa-toerisme. Nu is het een mix van guesthouses en grote massa-hotels. U treft er full moon parties, hippiemarktjes, maar ook veel drukte en afval. Prettigere, rustigere en kleinschaligere stranden vindt u bijvoorbeeld in Benaulim, Candolim en Cavelossim. Deze plaatsen zijn makkelijk te bereiken vanuit de luchthaven en liggen praktisch ten opzichte van de bezienswaardigheden. Hier maken wij vaak gebruik van. In het uiterste noorden en het uiterste zuiden liggen de nóg rustigere stranden, maar over het algemeen ook wat minder keuze in middenklasse en topklasse hotels. Ook is het iets verder rijden naar de luchthaven en de bezienswaardigheden van Panaji en Old Goa.

Zelf een rondreis samenstellen naar Goa? Neem vrijblijvend contact op met onze India specialist Luc en bespreek de mogelijkheden.
Bekijk alle highlights en plaatsen in India