Menu

India

Jaipur

Jaipur is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan en werd opgericht in 1727 toen Maharadja Sawai Jai Singh II besloot dat de toenmalige hoofdstad Amber te klein werd. Prachtige forten en glorieuze paleizen vormen het bewijs van een rijk en historisch verleden. De stad wordt ook wel de 'roze stad' genoemd, vanwege de gebouwen die speciaal voor het bezoek van de prins van Wales in 1876 roze zijn geschilderd, de kleur die geassocieerd wordt met 'gastvrijheid'. Jaipur maakt deel uit van India's Gouden Driehoek en ligt op zo'n 300 km ten zuid-westen van Delhi. De belangrijkste bezienswaardigheden vindt men in de ommuurde oude stad. Het stadspaleis, waar vandaag de dag nog steeds de voormalige koninklijke familie huisvest, is een mix van Rajasthani en Moghul architectuur. Ook Hawa Mahal, ofwel 'Paleis der winden' is een bezoek meer dan waard. Dit bouwwerk bestaat voornamelijk uit een indrukwekkende gevel van roze zandsteen met 953 rijkelijk bewerkte vensters. Net buiten de stad vindt u het Amber Fort. Gelegen op een heuvel heeft u vanaf dit indrukwekkende bouwwerk een mooi uitzicht over de tuinen en een aangelegd meer. Ondanks het grote inwonertal (3 miljoen) is Jaipur een aangename stad met een ontspannen sfeer.

Zou u in Jaipur wat actiever op pad willen? In dit blog over fietsen bij Jaipur kunt u meer lezen over de mogelijkheden.

Zelf een rondreis samenstellen naar Jaipur? Neem vrijblijvend contact op met onze India specialist Luc en bespreek de mogelijkheden.
Bekijk alle highlights en plaatsen in India