Menu

Ladakh Comfortabel

Deze korte kennismakingsreis met de regio Ladakh is ideaal voor onze zomermaanden. Het voormalig koninkrijk Ladakh, in een uithoek van de Himalaya, kenmerkt zich door fascinerende maanlandschappen, meanderende rivieren, kleine dorpjes en Boeddhistische kloosters. U verkent de Indusvallei, vol imposante kloosters, stoepa's en wapperende gebedsvlaggen. Via de hoogste met een auto begaanbare pas ter wereld bereikt u de nóg afgelegenere Nubravallei. Dit voelt werkelijk als het einde van de wereld. Hier vindt u het klooster van Diskit, maar ook zandduinen met Bactrische kamelen. Tot slot brengt u, verder zuidelijk, een bezoek aan Dharamsala/MacLeod Ganj, waar de Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap leven. Dientengevolge is er een grote Tibetaanse gemeenschap.

Speciaal voor dit programma selecteerden we de meest comfortabele en bijzondere accommodaties zoals een zeer luxe tentenkamp. En wat dacht u van logeren bij de koning van Ladakh? Hij is uw gastheer tijdens uw verblijf in Stok Palace! Daar kun je nog eens mee thuiskomen..

NB: Deze reis is uitvoerbaar van juni t/m september en naar hartenlust te verlengen met andere onderdelen, zoals een bezoek aan de Taj Mahal en Jaipur- reken daar in deze periode wel op wat regen.

Reisduur: 12 dagen

Delhi - Uleytokpo - Leh - Nubravallei - Stok - Dharamsala/McLeod Ganj - Delhi

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Ladakh Comfortabel inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • unieke reis in een adembenemend mooi Himalayagebied
 • op een comfortabele manier kennismaken met Boeddhistisch India
 • de afgelegen Nubravallei vanuit een luxe tentenkamp
 • overnachten in Stok Palace bij de koning van Ladakh
 • bezoek aan Dharamsala, waar de Dalai Lama in ballingschap woont
 • meereizende Engelssprekende gids in Ladakh
bekijk meer

Dag tot daginklappen

oude dame in Ladakh - Ladakh - India - foto: Ashfaq Rah
Dag 1 (vliegreis op eigen gelegenheid) - Delhi
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Delhi wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en naar het hotel in de stad gebracht. Vaak is de aankomst 's nachts.
Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Delhi
Als u wat bent uitgerust van de heenvlucht gaat u met uw gids op pad. Als eerste bezoekt u de Lotus Tempel, één van de symbolen van het moderne deel van Delhi. Het enorme bouwwerk in de vorm van een lotus is opgetrokken uit wit marmer en staat symbool voor zowel Hindoeisme, Boeddhisme, Jainisme en Islam. Ook bekijkt u de immense pilaar Qutub Minar, een goed voorbeeld van Islamitische architectuur in Delhi. Na de lunch in het hart van de stad rijdt u door Lutyen's Delhi. Dit stadsdeel wordt gekenmerkt door brede straten en grote percelen, ontworpen in 1911 door Sir Edwin Lutyens en Sir Herbert Baker. Daarna duikt u dieper de historie in bij het Red Fort, gebouwd in 1639 in opdracht van de Moghulkeizer Shah Jahan. Niet ver ervandaan ligt de grootste moskee van de stad, de Jami Masjid. Groepen duiven vliegen langs de indrukwekkende koepels en minaretten. Tot slot van deze kennismaking met het veelzijdige Delhi laat een riksjaritje u het bruisende Chandni Chowk zien, de bazaarwijk vol smalle straatjes en duizenden kleine winkeltjes. U komt er ogen en oren te kort!
Dag 3 Delhi - Leh - Uleytokpo
Vroeg uit de veren voor de binnenlandse vlucht naar Leh, ooit de hoofdstad van het koninkijk Ladakh. Sinds 1947 valt Leh echter onder de Indiase deelstaat Jammu & Kashmir. Al gauw ziet u het landschap onder u bergachtiger worden. U landt vlakbij de Indusvallei en het Spituk klooster in een uitgestrekt en voornamelijk kaal berglandschap. U wordt hier verwelkomd en rijdt Leh uit richting Uleytokpo. De plek waar de Indus en de Zanskar rivier samenvloeien en als 1 rivier verdergaan, is een stop waardig. U volgt de rivier verder, terwijl deze door het rotsige landschap meandert, tot u aankomt bij een machtig mooie overnachtingsplek aan de rivier. De avond is ter vrije besteding. Waarschijnlijk merkt u dat u snel buiten adem bent; uw lichaam moet nog wennen aan de hoogte. Het advies is om het kalm aan te doen en veel water te drinken.
Dag 4 Uleytokpo
Na het ontbijt wordt u naar het dorp Alchi gebracht, een oase in de bergwoestijn. Hier bezoekt u de Alchi Gompa. Dit imposante bouwwerk is ruim duizend jaar oud en is een goed voorbeeld van Boeddhistische architectuur met een Kashmiri twist. Een van de muren is gedecoreerd met duizenden miniatuurbeschilderingen met afbeeldingen van de Boeddha. Interessant om te zien zijn de drie grote exemplaren gemaakt van klei, welke in vrolijke kleuren zijn beschilderd. Ondanks het feit dat de Alchi Gompa vandaag de dag geen religieus centrum meer is, wordt de gompa goed verzorgd door de monniken. U keert terug naar uw overnachtingsplaats voor een heerlijke lunch en siesta. Weer aangesterkt bezoekt u het kasteel Tingmosgang, gebouwd door de voorvaderen van het Namgyal-koningshuis, waarvan de nazaat nog altijd het Stok paleis bewoont.
Dag 5 Uleytokpo - Leh
Vandaag keert u terug naar Leh, via Likir. Hier brengt u een bezoek aan het klooster. De huidige gompa van Likir dateert uit de 18e eeuw. Geschoolde ambachtslieden die woonachtig zijn in dit dorp maken hier met de hand prachtige thangka's, oosterse potten en inklapbare houten krukjes. Ook bijzonder aan Likir is het binnenplaatsje, waar zich een zeldzame, reusachtige jeneverbesboom bevindt. Uiteraard kunt u in Likir genieten van het mooie uitzicht over de vallei, maar er is ook tijd voor een praatje en een kopje thee met de monniken. Na het bezoek aan Likir wordt u naar uw accommodatie in Leh gebracht. De stad Leh ligt op een hoogte van 3500 meter en was vroeger een belangrijk handelscentrum voor zijde en specerijen. In de namiddag kunt u wellicht nog een wandelingetje maken naar de Shanti Stupa, een vredespagode op een berghelling ten westen van Leh. De stupa werd gebouwd door een Japanse boeddhistische organisatie als teken van vrede. Vanaf de vredespagode heeft u een schitterend uitzicht over de vallei.
Dag 6 Leh
Op verkenning in de Indusvallei. U bezoekt hier de mooiste kloosters en leert zo meer over Boeddhisme en over het leven als monnik. U ziet hen bezig aan het mediteren, studeren, koken, eten en sporten. Niets menselijks is ze vreemd, en u kunt er wellicht wel eentje betrappen als hij met de familie aan het appen is op de smartphone. Ook hier staat de tijd namelijk niet volledig stil, hoewel je op het eerste gezicht wel die indruk krijgt. Elk van de kloosters die u vandaag bezoekt is weer anders van bouw, levensstijl van de monniken en omliggend landschap. U bezoekt eerst het Shey klooster. Ook de twee belangrijkste kloosters van de Indus Vallei, de Thikse en Hemis, staan op het programma. Thikse ligt 25 km ten zuiden van Leh op een berghelling met een uitzicht op de vlakte. Het klooster uit de 15e eeuw is één van de meest indrukwekkende gompa's van Ladakh. De gebouwen, die oker en wit gekleurd zijn, torenen hoog boven de omgeving uit. Het klooster bestaat uit tien tempels en er leven circa honderd monniken. In en om het Hemis klooster leven ongeveer 500 monniken. Dwaal wat rond door de gangen en ruimtes van de kloosters. De monniken zijn erg gastvrij, en vaak zijn er zeer oude geschriften en andere bijzondere objecten te zien. U overnacht wederom in uw comfortabele hotel in Leh.
Dag 7 Leh - Nubravallei
Weer een spectaculaire dag! In de ochtend reist u verder naar de afgelegen Nubravallei. U rijdt over de Khardung La pas. Met een hoogte van maar liefst 5600m is dit de hoogst berijdbare pas ter wereld, en alleen in de zomermaanden bereikbaar. De pas is opgenomen in het Guinness Book of Records. Een zeer bijzondere rit! Op de top geniet u van de mooie natuur en het uitzicht op de met sneeuw bedekte bergen, maar u zult merken dat de lucht er erg ijl is, dus na een kopje thee is het verstandig om aan de andere zijde van de pas af te dalen. Nadat u de bodem van de vallei heeft bereikt, volgt u de Shyok rivier tot Hunder. In dit adembenemende landschap, de 'koude woestijn', wordt in de zomer een luxe tentenkamp opgebouwd, wat de komende nachten uw uitvalsbasis wordt voor uw verkenning van de Nubravallei
Dag 8 Nubravallei
's Morgens bezoekt u met uw gids het klooster van Diskit. Deze is ongeveer 350 jaar oud en telt 120 monniken, en is daarmee de oudste en grootste gompa van de Nubravallei. Deze orde behoort tot het Gelugpa Boeddhisme, te herkennen aan de gele hoofdkappen (waartoe ook de Dalai Lama behoort). Er worden verschillende opmerkelijke heilige objecten bewaard, waar u een kijkje bij mag nemen. En het uitzicht van de monniken liegt er niet om! Vanwege de hoge ligging van het klooster is het zicht over de vallei zeer weids. U ziet de rivier zich een weg banen door de vallei, en de zandduinen van Hunder, waar u Bactrische kamelen kunt aantreffen. Als u wilt, kunt u zelfs een kort ritje op een kameel maken. Na de lunch in uw luxe tentenkamp brengt u een bezoek aan het dorp Bogdang. U merkt gelijk dat dit weer een heel ander gebied is; de bewoners hebben een lichte huid en er wordt gezegd dat zij van Arische komaf zijn, met Centraal-Aziatische en Tibetaanse invloeden. In tegenstelling tot de rest van Ladakh, dat voornamlijk Boeddhistisch is, zijn de bewoners van dit gebied Islamitisch. Vanwege de afgelegen ligging van deze dorpen, zijn de mensen hier vrijwel volledig zelfvoorzienend. In de zomer wordt hier druk landbouw bedreven, maar in de koude winter leeft men vooral van wat men heeft opgeslagen en ingemaakt. Geliefd zijn de lokale abrikozen in al hun verschijningsvormen: vers, gedroogd, of als stroopachtige gefermenteerde versie.
U keert weer terug naar het kamp voor de overnachting.
Dag 9 Nubravallei - Stok
Na een bezoek aan de warmwaterbronnen van Panamik, keert u weer per auto over de Khardung La pas terug naar Leh. Hier wacht u nog een heel bijzondere overnachting. U verblijft namelijk ongeveer 15 kilometer buiten Leh in Stok Palace. De koning van Ladakh, Z.H. Raja Jigmed Wangchuck, bewoont zijn paleis uit 1820 nog steeds en treedt op als hotelier voor zijn paleis. Het is een indrukwekkend bouwwerk in Ladakhi stijl en immens dikke muren. De buitenkant oogt wat grauw, maar van binnen is het in typisch lokale manier zeer kleurrijk gedecoreerd. Verwacht geen overdreven luxe, maar ambiance en karakter in elke porie van dit unieke pand. Logeren in een levend museum.
Dag 10 Stok - Leh - Dharamsala/McLeod Ganj
U wordt terug gebracht naar de luchthaven van Leh voor de vlucht naar Delhi. Hier stapt u over op een vliegtuig naar Dharamsala, gelegen in de bergachtige deelstaat Himachal Pradesh. Een kort ritje brengt u naar het iets hoger gelegen deel van het stadje dat wordt aangeduid met de naam Mcleod Ganj. Dit was een onopvallend stadje tot dit in 1959 drastisch veranderde; de 14e Dalai Lama vestigde zich hier, nadat hij uit Tibet vluchtte. Hij vestigde hier zijn residentie en stichtte een tempel en klooster, dat u vandaag zult bezoeken. Ook een bezoek aan het Tibet Museum is zeer de moeite waard. De grote Tibetaanse gemeenschap drukt een duidelijk merkbare stempel op de cultuur van het stadje. U verblijft in een prettige en huiselijke accommodatie in een rustig deel van het stadje, maar op loopafstand van de gezellige straatjes vol café's en restaurantjes met de heerlijkste taartjes.

NB: het is uiteraard ook mogelijk om een andere bestemming aan uw reis te 'knopen'. We adviseren u graag over de mogelijkheden.
Dag 11 Dharamsala/McLeod Ganj
Mcleod Ganj en Dharamsala worden omgeven door vlaktes en bergen vol met pijnbomen en bossen vol Himalayaceder. Dharamsala werd in het jaar 1852 gesticht door de Britten. Hoewel de koloniale Britse sfeer vandaag de dag nog aanwezig is, wordt het stadje gedomineerd door het Tibetaanse ballingengemeenschap. De Tibetaanse cultuur is dan ook goed merkbaar in het levendige straatbeeld en de diverse bezienswaardigheden. Vandaag gaat u hier enkele van verkennen. In het Norbulingka Instituut ziet u ambachtslieden aan het werk terwijl zij thangka's maken, beelden of houtsnijwerk. In het Losel Doll Museum ziet u maarliefst 150 poppen in traditionele kledij van alle uithoeken van Tibet. Het Dolma Ling nonnenklooster is ook de moeite waard. Hierleven en studeren 240 Tibetaanse nonnen. Het Namgyal klooster en de Kalachakra klooster brengt u ook een bezoek. Dan koerst u richting de bazaar van McLeod Ganj, een goede gelegenheid om souvenirs en snuisterijtjes in te slaan bij de vele ambachts-werkplaatsen en kleine winkeltjes. U kunt er ook een kijkje nemen bij een tapijtweverij.
Dag 12 Dharamsala/McLeod Ganj - Delhi - (vliegreis op eigen gelegenheid)
's Morgens vertrekt uw vlucht van Dharamsala naar Delhi. Daar aangekomen wachten een chauffeur en gids u op. Als u wilt, kunt u met hen nog een kijkje nemen bij de tombe van de Moghulkeizer Humayun, een bouwwerk dat ookwel wordt gezien als een voorloper van de Taj Mahal. Daarna wordt u naar een hotel nabij de luchthaven gebracht waar u zich kunt opfrissen voor u naar de luchthaven wordt gebracht. De meeste vluchten vertrekken namelijk rond of na middernacht. Hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Noot: PANGEA Travel kan ook uw internationale vlucht verzorgen.
Noot: als u interesse heeft in een verlenging van de reis, of u wilt het verblijf in Dharamsala vervangen door een andere bestemming, dan kan dat uiteraard ook. We informeren u graag over de mogelijkheden.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen conform programma
 • lokale vliegreizen Delhi - Leh en v.v.
 • lokale vliegreizen Delhi - Dharamsala en v.v.
 • luchthavenbelasting en heffingen
 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • deskundige Engelssprekende lokale gids (meereizend in Ladakh)
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage SGR:  € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • visumkosten India: e-visum à USD 25 p.p. (voor vertrek aanvragen)
 • vervoer op de dagen en dagdelen ter vrije besteding (zonder excursies)
 • optionele excursies en bijbehorende entreegelden
 • fooien
 • evt. vroege incheck / late uitcheck
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 4.500 - € 5.000

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

The Lodhi - Delhi
Het strak en modern vormgegeven vijfsterren hotel The Lodhi is een begrip in Delhi. Hier weten ze hoe je mensen in de watten moet leggen; aan elk detail is gedacht. The Lodhi ligt aan het randje van Lutyens', New Delhi, op tien autominuten van het centrale Connaught Place en vlakbij de Lodhi Gardens.
De 40 kamers zijn verspreid over twee vleugels en komen in verschillende soorten en maten (en prijskaartjes). Verschillende hiervan beschikken over een privé plunge pool. Allen zijn ze modern en strak vormgegeven, zonder het huiselijke gevoel kwijt te raken.
Het eigen restaurant, Indian Accent, staat buitengewoon goed aangeschreven en behoort tot de beste restaurants van deze wereldstad.

Ule Ethnic Resort - Ladakh
In de Shamvallei bij Uleytokpo ligt Ule Ethnic Resort, op een prachtig plekje aan de Indus rivier. Deze kleinschalige accommodatie ligt op 3300 meter hoogte, tussen de appel- en abrikozenboomgaarden.Meer dan 40 jaar lang ontvangt de familie hier hun gasten met hun typisch Ladakhi gastvrijheid. Zij richten zich op duurzaam toerisme onder andere door zelf groente te verbouwen en door duurzame manieren van energie en warmwatervoorziening. Naast deze vriendelijke gastfamilie draait het hier uiteraard om het magistrale uitzicht. Er zijn 31 canvas hutten aanwezig en 15 vrijstaande chalets. Ule Ethnic Resort, met haar kleine spa, is het meest luxe onderkomen in deze regio.

The Grand Dragon Ladakh - Ladakh
Het 5* hotel Grand Dragon in Leh is, als één van de eerste luxe hotels in deze regio, een begrip in Ladakh. Het wordt gerund door een lokale familie. Zeker in de koudere maanden is het een goede keuze, want het beschikt over centrale verwarming en dubbel glas. En ook aan de duurzaamheid is gedacht: er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van zonne-energie, en water wordt hergebruikt voor bewatering van de tuin. De eigen bakkerij voorziet de ontbijttafel van allerlei heerlijks, en 's avonds kunt u kiezen uit gerechten uit de Ladakhi, Tibetaanse en Chinese keuken. De kamers zijn zeer comfortabel en dan is er natuurlijk het uitzicht over de 'Cold Desert' en de bergkammen. In één woord: wauw!

Chamba Camp - Ladakh
Camba Camp is een unieke accommodatie bij Diskit in de Nubravallei. Via de hoogste met auto begaanbare pas, de Khardung La (5359m) bereikt u de afgelegen Nubra Vallei. Het voelt als het einde van de wereld. Bij het plaatsje Diskit wordt in de zomermaanden dit luxe en sfeervolle tentenkamp opgebouwd, in de stijl van de Raj-heersers. Van alle gemakken voorzien en met een onbetaalbaar uitzicht over de kale bergkammen en de brede vallei. De zandduinen van Hunder en het klooster van Diskit zijn niet ver. Maar je komt hier vooral om te genieten van de rust en het uitgestrekte verlaten landschap.

Stok Palace - Ladakh
Met dit logeeradresje heeft u werkelijk iets om het thuisfront jaloers mee te maken. Want wie heeft er nou wel eens bij een koning gelogeerd? De koning van Ladakh, Z.H. Raja Jigmed Wangchuck, bewoont zijn paleis nog steeds en treedt op als hotelier en gastheer voor de gastenkamers van het paleis. Stok Palace is een indrukwekkend groots pand uit 1820 in Ladakhi stijl met immens dikke muren. Het is gelegen in de Indusvallei op 15 kilometer afstand van Leh, in een verbluffend landschap.Verwacht geen koninklijke luxe, maar ambiance en karakter in elke porie van dit unieke pand. Logeren in een levend museum!

Chonor House - Dharamsala
Rustig gelegen, maar toch op een steenworp afstand van de Thekchen Chöling tempel en de residentie van de Dalai Lama: een perfecte locatie.U loopt zó naar de gezellige straatjes vol winkeltjes en restaurantjes met de heerlijkste taarten, maar kunt 'thuis' vanaf het terras uitkijken over de heuvels en genieten van de rust. Over de architectuur van Chonor House is goed nagedacht, zodat het perfect bij de omgeving past met haar grove steen en kleurrijk warm-Tibetaans interieur. De kamers hebben allemaal airco en verwarming, en hebben allemaal danwel een balkon danwel een terras. Deze kleinschalige accommodatie tussen de naaldbomen is zonder twijfel één van de meest comfortabele van MacLeod Ganj.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »