Menu

Onbekend Orissa & Sunderbans

Heeft u India al vaker bezocht, en bent u nu op zoek naar iets anders? Dan is deze 15-daagse reis door onder andere Orissa een echte aanrader! In dit gebied leven diverse stammen nog volgens traditionele gebruiken. Tijdens de wekelijkse markten komt u echt in aanraking met de lokale bevolking met hun bijzondere kledij, lichaamsversieringen en dansen. Voor de natuurliefhebber wordt deze reis afgesloten met safari's in het Sunderbans National Park. Er komen hier tijgers voor, maar deze laten zich niet gemakkelijk zien. Een verlenging aan het strand behoort tevens tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld in Puri, of op de prachtige Andaman eilanden.

Reisduur: 15 dagen

Kolkata - Bhubaneswar - Rayagada - Kotgarh - Chatikkona - Semiliguda - Onukundelli - Lamtaput - Kunduli - Konark - Sunderbans NP

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Onbekend Orissa & Sunderbans inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • bijzondere reis door onbekend Oost-India
 • combi van cultuur en natuur: lokale stammen en waterrijk Sunderbans
 • strandverlenging mogelijk in Puri of de exotische Andaman eilanden
 • auto met privé chauffeur (bij twee personen keuze uit een personenauto of een SUV tegen een meerprijs). Vanaf vier personen in een comfortabele minibus.
 • inclusief entreegelden en een lokale gids (Engelssprekend) bij de bezienswaardigheden
 • meereizende Engelssprekende gids in Orissa; echt een meerwaarde om de minderheden-culturen beter te begrijpen
 • in de Sunderbans zijn alle maaltijden inbegrepen
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Indische Tijger met tempel - India - foto: archief
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Kolkata
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Kolkata wordt u door onze lokale vertegenwoordiging verwelkomd. Aansluitend wordt u door uw privéchauffeur naar het hotel in Kolkata gebracht.

Noot: PANGEA Travel kan ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Kolkata - Bhubaneswar
In de ochtend staat een stadstour door Kolkata (voorheen Calcutta) op het programma. Kolkata is een stad van contrasten met een wirwar aan mensen en voertuigen. De voormalige hoofdstad van India heeft een grote industrie, een drukke haven en artistiek centrum voor kunst, literatuur en muziek. Samen met uw gids bezoekt u onder andere Victoria Memorial, de Kali tempel, het Marble paleis, de Howrah brug, fort William en de Nakhoda Moskee. In de namiddag wordt u naar de luchthaven gebracht voor de lokale vliegreis naar Bhubaneswar. Na aankomst wordt u naar uw hotel gebracht en is de rest van de avond ter vrije besteding.
Dag 3 Bhubaneswar - Rayagada
Na het ontbijt brengt u een bezoek aan Bhubaneswar, de hoofdstad van de deelstaat Orissa. Vandaag krijgt u veel van de architectuur van het oude India te zien. In de stad treft u namelijk vele tempels. Zo is Bhubaneswar onder andere bekend om de Parasuramesvera tempel die in de 7e eeuw is gebouwd. Dit is niet de oudste, maar wel één van de best bewaarde tempels. De oudste tempels zijn de Mohini, de Uttaresvara en de Gauri-Sankara tempels, die zijn gebouwd in de 6e eeuw als onderdeel van de Satrughnesvara tempelgroep. Ook de Lingaraja tempel is een bezoek waard. In de avond wordt u naar het treinstation gebracht voor de reis per nachttrein naar Rayagada. Aankomst is de volgende ochtend.
Dag 4 Rayagada
Vroeg in de ochtend arriveert u op het station van Rayagada. Na een ontbijt en incheck in het hotel wordt u naar Kotgarh gebracht, waar u een bezoek brengt aan de Kutia Kondh stammen en hun wekelijkse markt. Leden van deze stam herkent u aan de tekeningen op het gezicht. Ook een bezoek aan het dorp staat op het programma, waar u divers handwerk kunt bewonderen. Na dit bezoek wordt u terug gebracht naar uw hotel in Rayagada.
Dag 5 Rayagada - Chatikkona - Semiliguda
De reis gaat vandaag verder naar Semiliguda. Onderweg brengt u een bezoek aan de Dhongria Kondh stam, waar de vrouwen gouden ringen door de neus dragen. Deze stam leeft in de heuvels van Niyamgiri. Eén keer per week (woensdagen) bezoeken zij de kleurrijke markt onderaan de heuvels. U wordt naar een plek gebracht van waar u een mooi uitzicht heeft op de heuvels, en de bevolking naar beneden ziet komen met verschillende soorten fruit en vee. Na aankomst in Semiliguda is de avond ter vrije besteding.
Dag 6 Semiliguda - Onukundelli - Semiliguda
Na een vroeg ontbijt wordt u naar Onukundelli gebracht (ca. 3,5 uur rijden). Een prachtige omgeving met watervallen, bergen en bossen. Hier maakt u op de wekelijkse markt (alleen op donderdagen) kennis met één van de meest primitieve en interessante stammen van India: de Bonda stam. Na een wandeling van ca. 2 kilometer komt u aan bij een plaats waar u de Bonda stammen uit het beboste gebied ziet komen om de markt te bereiken. Bonda worden ook wel "de naakte stammen uit de heuvels" genoemd. De vrouwen dragen alleen een doek over de heupen. De rest van het lichaam wordt bedekt door kleurrijke kralenkettingen. De hoofden van alle vrouwen zijn kaalgeschoren en bedekt met een kleurrijk hoofddeksel. Rond de nek en armen worden tientallen zilveren banden gedragen. De mannen dragen allen pijl en boog. Na deze bijzondere ontmoeting wordt u naar Lamtaput gebracht waar u kennis maakt met de Gadabas stam. Zij zullen een traditionele Dhimsa dans voor u opvoeren, waarin kleuren centraal staan.

Noot: op dit moment is het niet mogelijk de markt van Onukudelli te bezoeken i.v.m. veiligheidsmaatregelen. De verwachting is echter dat deze maatregel in de nabije toekomst opgeheven zal worden omdat de situatie sterk aan het verbeteren is. Wanneer de markt in uw reis nog niet bezocht kan worden kunnen we een bezoek aan Kotpad (een dorp bekend om het weven en potten bakken) toevoegen.
Dag 7 Semiliguda
Na het ontbijt bezoekt u de markt van Kunduli (alleen op vrijdagen), vanwaar u een korte trekking maakt naar de Parajas stammen. Deze stam vereert verschillende totems waaronder de tijger, geit, hond en duif. Het is dan ook ten strengste verboden deze dieren pijn te doen of te eten. Na dit bezoek wordt u teruggebracht naar uw hotel in Semiliguda.
Dag 8 Semiliguda
Vandaag staat een bezoek aan het dorp van de Dhurva stam op het programma. Vervolgens bezoekt u Gupteswar grot. Deze aan Shiva gewijde grot wordt jaarlijks bezocht door vele pelgrims.
Dag 9 Semiliguda - Koraput - Bhubaneswar
U wordt vandaag naar het station van Koraput gebracht. In de avond vertrekt de nachttrein richting Bhubaneswar, waar u de volgende dag aankomt.
Dag 10 Bhubaneswar - Konark - Puri - Bhubaneswar
Na aankomst in Bhubaneswar wordt u eerst naar het hotel gebracht. Vervolgens bezoekt u de zonnetempel in Konark. Deze tempel vormt één van de hoogstandjes van Hindoestaans-Indiase architectuur en staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De tempel heeft de vorm van een wagen met 24 stenen wielen, en diende ter verering van de zonnegod Surya. Waar de tempel nu twee kilometer van zee afligt, kwam de zee oorspronkelijk tot aan de voet van de tempel en werd daardoor als navigatiepunt gebruikt door zeelieden. De tempel wordt ook wel de 'Zwarte Pagode' genoemd. In de omgeving liggen onder enkele ruines, heiligdommen en standbeelden van olifanten. Vervolgens wordt u naar Puri gebracht, waar u naar de Jagannath Mindar tempel wordt gebracht (niet-Hindoes mogen echter niet naar binnen). Twee stenen leeuwen markeren de ingang van het complex. De beelden van Jannagath, broer Balbhadra en zus Subhadra in de centrale hal worden gedurende de dag continu door priesters gekleed voor verschillende ceremonies. De tempel geeft werk aan ongeveer 6000 man om ingewikkelde rituelen uit te voeren ten behoeve van de goden. Pura staat ook wel bekend als de stad van de tand, omdat een tand van de Boeddha hier zou zijn bewaard voor deze naar Sri Lanka over werd gebracht. Na de bezichtigingen wordt u terug naar uw hotel in Bhubaneswar gebracht.

Noot: we kunnen eventueel ook enkele overnachtingen aan het strand van Puri aan het programma toevoegen.
Dag 11 Bhubaneswar - Kolkata
Een groot deel van de dag is nog ter vrije besteding in Bhubaneswar. In de avond wordt u naar de luchthaven gebracht voor de lokale vliegreis naar Kolkata. Na aankomst, laat in de avond, wordt u naar het hotel gebracht.
Dag 12 Kolkata - Sunderbans NP
In de ochtend wordt u naar de haven van Gothkali gebracht, vanwaar u per boot naar het Sunderbans Nationaal Park wordt gebracht. Sunderbans is 's werelds grootste delta, waar de Ganges, Brahmaputa en de Meghana samen komen en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Nationale Park beslaat een gebied van 2582 m2. In de namiddag maakt u een eerste safari per boot. Sunderbans staat voornamelijk bekend vanwege de grote populatie aan Bengaalse tijgers. Natuurlijk moet u evengoed wat geluk hebben om ze te zien te krijgen. Naast tijgers leven onder andere herten, apen en wilde varkens in dit gebied, evenals krokodillen, schildpadden en Gangesdolfijnen. Ook vogelliefhebbers zullen genoeg te zien hebben, zo is Sunderbans het leefgebied van onder andere adelaars en ijsvogels. In het Sajnekhali Bird Sanctuary zijn daarnaast diverse watervogels te zien. Na de safari wordt u teruggebracht naar uw hotel.
Dag 13 Sunderbans NP
Zowel in de ochtend als in de namiddag staan safaris per boot op het programma. Sunderbans NP ligt voor een deel in Bangladesh en een deel in India. De tijgers die hier leven hebben geen eigen territorium, en staan erom bekend dat ze, in tegenstelling tot andere tijgers, de dorpen wel eens aanvallen. Vandaar dat u vele hekken om de dorpen in dit gebied zult zien.
Dag 14 Sunderbans NP - Kolkata
Iin de ochtend staat een laatste safari in Sunderbans op het programma. Vervolgens wordt u per boot teruggebracht naar Gothkhali en volgt een transfer naar uw hotel in Kolkata, waar u de laatste nacht verblijft.
Dag 15 Kolkata - (Vliegreis op eigen gelegenheid)
U wordt op tijd naar de luchthaven van Kolkata gebracht voor uw terugvlucht.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vluchten verzorgen.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • lokale vliegreizen Kolkata - Bhubaneswar en v.v.
 • lokale treinreizen Bhubaneswar - Rayagada & Koraput - Bhubaneswar in slaapcoupé met airco
 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur
 • begeleiding door deskundige Engelssprekende gidsen in Kolkata en Sunderbans NP
 • begeleiding door een meereizende, deskundige Engelssprekende gids in Orissa van dag 3 t/m dag 10
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma (volpension in de Sunderbans)
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage SGR: € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • visumkosten India: e-visum à USD 25 p.p. (voor vertrek aanvragen)
 • vervoer op de dagen en dagdelen ter vrije besteding (zonder excursies)
 • optionele excursies en bijbehorende entreegelden
 • evt. vroege incheck / late uitcheck
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 2.500 - € 2.750

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Fairlawn Hotel - Kolkata
Fairlawn is een familiehotel sinds 1936 en is onder het beheer van de huidige familie sinds die tijd. Het heeft een centrale ligging, dichtbij de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden. Er hangt een vriendelijke en rustgevende sfeer. Het hotel heeft een tuin, dat een oase is in de drukke omgeving. Verder is er o.a. een ontbijtruimte, Wi-Fi en een lounge. Alle kamers beschikken over een privé badkamer, airconditioning, thee-faciliteiten en een koelkast.

The Crown - Bhubaneswar
The Crown hotel is een driesterren hotel. Het beschikt over 68 luxe design hotelkamers. Verdeeld over Executive, Premier en Suite kamer. Alle kamers beschikken over satelliet tv, koffie/theezetfaciliteiten, airconditioning, wifi, kluisje en dagelijkse krant naar keuze. Verder beschikt het hotel over o.a. een koffiebar, twee restaurants (Indiaas en Chinees), bar, heath club en een zwembad.

Sunderban Tiger Camp - Sunderbans National Park
Tegenover het Tiger Reserve Forest vindt u het Sunderban Tiger Camp. Dit hotel is de ideale uitvalbasis voor een bezoek aan het natuurgebied. Sunderban Tiger Camp ligt in een groene omgeving en wordt omringd door prachtige bloemen. Na een indrukwekkende dag in het Tiger Reserve Forest komt u in dit hotel volledig tot rust. Het Sunderban Tiger Camp beschikt over verschillende type kamers, waaronder deluxe cottages, executive kamers en canvas tenten. ’s Avonds kunt u terecht in het restaurant, waar de lokale chef-kok heerlijke maaltijden voor u bereidt. Ook voor visgerechten kunt u hier terecht. Daarnaast beschikt het Sunderban Tiger Camp onder andere over een bar, bibliotheek en pooltafel.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »