India

Landinformatie India

Algemeen

India is een veelzijdig land waar voor reizigers veel te beleven is. U kunt o.a. de miljoenensteden Delhi en Calcutta bezoeken maar ook de natuurreservaten, waar tijgers leven, de stranden van Goa, de Himalayapieken in Ladakh en Sikkim, de kleurrijke deelstaat Rajasthan en de beroemde Taj Mahal. U komt tijdens een reis door India volop in aanraking met de Hindoecultuur. India heeft een oppervlakte van circa drie miljoen vierkante kilometer en een inwoneraantal van meer dan een miljard personen. De machtige Himalaya-bergketen scheidt India van Nepal en China. In het noordwesten grenst India aan Pakistan en in het noordoosten aan Bhutan, Myanmar (Birma) en Bangladesh. Voor het overige deel wordt India begrensd door water (o.a. de Arabische zee, Indische oceaan en de Golf van Bengalen). De hoofdstad van India is New Delhi.

Eten en drinken

De Indiase keuken is goed, goedkoop en gevarieerd. Over het algemeen lijken de gerechten niet op die wij hier kennen, het is smakelijker en verfijnder. India is een groot land, waardoor elke streek andere gerechten en gebruiken kent. Curry kan gezien worden als de basis van de Indiase keuken. De gerechten die bereid worden met curry, kunnen variëren van mild tot zeer pittig. De pittigste currygerechten heten vindaloo. Mocht u zo’n gerecht willen proberen, zorgt u er dan altijd voor dat u fruit of yoghurt bij de hand heeft, waarmee u kunt blussen. Curry wordt gebruikt voor zowel vlees- en visgerechten als voor vegetarische schotels. De ons niet geheel onbekende Tandoori-gerechten worden in India veel gegeten. Tandoori is een noordelijke specialiteit, dat eerst wordt gemarineerd in een mengsel van yoghurt en kruiden, en dan wordt gebakken in een klei-oven. Bij vrijwel iedere maaltijd wordt in het noorden van India brood gegeten, in het zuiden is dit bijvoorbeeld weer minder gebruikelijk. Hier wordt juist veel rijst bij de maaltijden gegeten. De meest eenvoudige broodsoort is chappati, dat gemaakt wordt van meel en water en eruit ziet als een pannenkoek. Als dessert zult u vaak een pudding of ijs geserveerd krijgen. Bekende rijstpuddingen zijn firni met amandelen, noten en rozijnen en kheer met amandelen en rozenwater. Let bij het eten op dat het vlees goed doorbakken is, eet niet van de stalletjes langs de weg en wees extra voorzichtig met fruit, ijs, ijsblokjes, rauwe groenten en rauwkost. Drink NOOIT leidingwater. Thee of chai is het beste en veiligste middel tegen dorst. Bovendien is het overal in India voor weinig geld verkrijgbaar. Koffie is in India zeer populair, maar in onze ogen niet lekker. Vaak zult u een kopje slappe, eenvoudige oploskoffie voorgezet krijgen. Alcohol is in India redelijk duur en lang niet overal verkrijgbaar. Bier wordt wel vrij veel gedronken. Het bekendste merk is Kingfisher en is net als vele andere Indiase biersoorten nogal licht.

Feestdagen

Bijna iedere dag is er ergens in India wel een feest of een festival ter ere van een God, profeet, heilige of andere religieuze persoonlijkheid. Dit verschilt vaak per plaats en regio.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 26 januari - Dag van de Republiek
 • 14 februari - Maha Shivratri
 • 2 maart - Holi Festival
 • 29 maart - Mahavir Jayanti
 • 30 maartl - Goede Vrijdag
 • 30 april - Buddha Purnima
 • 16 mei - Begin van de Ramadan
 • 16 juni - Het Suikerfeest Idu'l Fitr
 • 15 augustus - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 22 augustus - Bakrid (Islamitisch offer feest)
 • 3 september - Janmashtami
 • 19 oktober - Dussehra (Hindoe festival)
 • 21 september - Islamitisch Nieuwjaar
 • 2 oktober - Verjaardag van Mahatma Gandhi
 • 19 oktober - Dussehra
 • 7 novemeber - Diwali (Hindoe festival)
 • 21 december - Verjaardag van de Profeet Mohammed
 • 23 november - Geboortedag van Guru Nanak
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Op deze dagen en andere Indiase feestdagen zijn veel openbare voorzieningen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

de Ramadan zal in 2019 plaatsvinden van 6 mei t/m 4 juni. Tijdens de Ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Id-Al-Fitr) zal uitgebreid van 5 t/m 7 juni gevierd worden. U dient in deze week dan ook rekening te houden met extra drukte op de wegen.

Geldzaken

De munteenheid in India is de Rupee (INR). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Neemt u liever contant geld mee (euro’s/US$), dan kunt u dat wisselen op de luchthaven, bij de bank of bij de receptie van het hotel. Uiteraard kunt u ook Traveller Cheques meenemen, deze zijn verzekerd tegen diefstal.

 • Pinpas: met een Nederlandse pinpas kunt u in India goed terecht. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: bij de banken in de grote steden in India kunt u wel geld met een Visa Card of Master Card(met pincode) opnemen. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Belangrijk: bij het verlaten van India kan gecontroleerd worden of men van de besteding van het gewisselde geld bewijzen kan overleggen, het is dus raadzaam om alle bonnetjes te bewaren. De Indiase valuta mogen niet in- of uitgevoerd worden.
 • Zorg er tijdens uw rondreis voor dat u waar mogelijk grote biljetten wisselt voor kleiner geld. Wisselgeld is vaak schaars.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 INR was in september 2018 ongeveer € 1,17.

Gezondheid

Voor reizen naar India wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Voor sommige gebieden in India is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in India zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar India
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor India een paspoort vereist dat na vertrek uit Nederland nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum vereist dat u vooraf dient aan te vragen. Dat kan op twee manieren: online of via VFS Global. Wij raden u (indien mogelijk) aan gebruik te maken van de online optie (e-Tourist Visa), omdat dit eenvoudiger en voordeliger is.
Dit doet u via de link hieronder (klik links onderin op Apply Online).
De kosten voor een e-visum bedragen $80,- per persoon, exclusief creditcardtoeslagen. Deze kosten kunnen alleen per creditcard (VISA of MasterCard) voldaan worden (zie ook de veel gestelde vragen op de genoemde website).
Een e-visum kan alleen aangevraagd worden wanneer u India binnenkomt via: Luchthavens: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bangalore, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum en Varanasi. Zeepoorten: Cochin, Goa en Mangalore. Een e-visum is niet geldig bij aankomst over land. U mag India verlaten via alle Immigration Check Points (ICPs) in het land.
U kunt het e-visum aanvragen vanaf 120 dagen voor aankomst in het land tot uiterlijk 4 dagen voor aankomst. Binnen 4 dagen voor aankomst is dit niet meer mogelijk. De geldigheid van het e-visum is maximaal 60 dagen; deze gaan in na aankomst in India. Binnen deze 60 dagen mag u het land maximaal twee keer inreizen (double entry). Per kalenderjaar (jan.-dec.) mag u maximaal twee keer een e-visum aanvragen.
Bij de aanvraag van het e-visum dient u een scan van het paspoort en een pasfoto aan te leveren. Beide moeten aan een aantal voorwaarden voldoen, deze staan omschreven op de genoemde website. Het paspoort waarmee het e-visum wordt aangevraagd dient bij aankomst in het land nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Ook dient het paspoort nog minimaal twee lege pagina’s te bevatten. Wanneer u met een e-visum reist worden na aankomst biometrische gegevens (vingerafdrukken en een gezichtsscan) afgenomen. U dient tevens over reisbescheiden te beschikken waar uw uitreisdatum op is vermeld. Het e-visum moet geprint meegenomen worden.
Kunt of wilt u geen gebruik maken van het e-visum, dan kunt u voor meer informatie terecht op www.vfsglobal.com/india/netherlands. U dient dan persoonlijk (op afspraak) naar een van de kantoren van het Visa Application Centre van VFS Global in Den Haag, Amsterdam of Rotterdam te gaan. De biometrische gegevens worden in dit geval vooraf al afgenomen.
Noot: Alle informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. De informatie op de genoemde websites is leidend.

Klik hier om het e-Tourist Visa aan te vragen (klik linksonder op Apply Online)
Kleding

De beste kleding om naar India mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een warmer kledingstuk aanbevolen. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol. Overnacht u in hooggelegen gebieden neem dan warmere kleding mee (zeker in de koele periode!). Tijdens een bezoek aan de tempels dient u uw schouders en knieën te bedekken. Voor dames is het aan te raden kleding te dragen met mouwtjes en niet boven de knie.

Klimaat

India heeft veel verschillen in klimaat doordat het een groot land is. Het noorden heeft een subtropisch klimaat met grote temperatuur verschillen tussen zomer en winter. De regentijd is beperkt. De beste reistijd voor Noord-India is onze winter, de temperaturen zijn dan aangenaam. In Rajasthan en Delhi loopt de temperatuur in april en mei vaak op tot boven de 40 graden. Juni is een uitermate geschikte periode om Ladakh te bezoeken. Zuid-India heeft een tropisch klimaat en de verschillen tussen zomer en winter zijn minder groot. Door de moesson kan het hier in juni en juli wel flink regenen en zelfs in september en oktober kunnen er nog flinke buien vallen. De temperatuur is het gehele jaar rond de 30°C, hoewel het in april en mei warmer is.

Klik hier voor het actuele weer in India
Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van India met een verbinding met Europa is Delhi, wat tevens de hoofdstad van het land is. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens, zoals Mumbai, Cochin, Trivandrum, Chennai, Calcutta en Bangalore. Daarnaast zijn er ook vele plaatsen met een eigen luchthaven, vanwaar alleen lokale vluchten worden uitgevoerd.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken India
Tijdsverschil

Het is in India tijdens onze zomertijd 3½ uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd 4½ uur.

Voltage

India heeft een voltage van 230 Volt. Een enkele keer komt u een Europees stopcontact tegen, echter zijn de meeste van het oude Britse type (met 3 polen). Voor laatstgenoemde heeft u echter ook geen verloopstekker nodig. Ook kunnen de stopcontacten van plaats tot plaats verschillen. Neemt u dus altijd een wereldstekker mee en controleer van tevoren het stopcontact. Een zaklamp is ook handig om mee te nemen. De elektriciteit kan nogal eens uitvallen.

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen India

Reiservaringen
India

 • “WANNEER MOGEN WE WEER??”

  lees meer
  -
  familie van Walraven
 • “(georganiseerde) fiets vakantie”

  lees meer
  -
  Harry de Mulder
 • “wat een indrukken en wat zijn die boeddhistische pelgrimsplaatsen indrukwekkend”

  lees meer
  -
  Hans en Jolanda
 • “Onwaarschijnlijk persoonlijke service, tot in de puntjes verzorgd”

  lees meer
  -
  Sofie en Joris

Tip: Sikkim in foto's

India Sikkim 2017 - Mieke
Bekijk het Sikkim fotoalbum van Mieke.

Tip: heerlijk vegetarisch eten en genieten van het uitzicht in Madurai

Houdt u van lekker vegetarisch eten? Probeer dan eens het eenvoudige restaurant op het dakterras van het Supreme Hotel. Naast de goede keuken, kunt u ook nog genieten van een mooi uitzicht over de stad.

Tip: boottocht op het Periyar Meer

Erg leuk is om een boottocht te maken op het Periyar Meer; het hart van het park. Vanuit de boot kunt u het wild in het park goed spotten. Zo heeft u kans om o.a. olifanten, wilde honden, zwarte langoers, otters, schildpadden en vele vogelsoorten te zien. Een interessante activiteit voor de natuurliefhebber.

Tip: de geluid- en lichtshow in Madurai

Wilt u een leuke invulling van de avond in Madurai? Woon dan 's avonds een geluids- en lichtshow bij in het Tirumalai Nayak paleis (1830-1930 uur).