Bali & de Kleine Sunda Eilanden

19 dagen door Indonesië, maar dan niet toeristisch? Dat kan met deze reis langs de Sunda-eilanden. U start met drie onstspannen dagen op Bali in een rustig dorp. Op Flores reist u overland van Maumere naar Labuan Bajo. U verblijft dicht bij de lokale bevolking, ziet de Keli Mutu vulkaan en bezoekt het bergdorp Ruteng. Per boot reist u naar Komodo om de enorme varanen te zien. Via Sumbawa reist u terug naar Lombok om te genieten van een strandafsluiting.

Reisduur: 19 dagen
Denpasar - Belayu - Maumere - Moni - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo-archipel - Bima - Sumbawa Besar - Senggigi Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Dag tot daginklappen

Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Denpasar - Belayu

Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Denpasar wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Hij brengt u vervolgens naar de accommodatie in Belayu waar u de komende nachten zult verblijven. Taman Di Blayu is een uniek, zeer kleinschalig hotel in Belayu bij Tabanan. Hier ervaart u echt het lokale leven op Bali want het hotel ligt in een dorpje en vanuit een van de villa’s heeft u een geweldig uitzicht over rijstvelden. Het personeel is oprecht gastvrij en u zult zich hier snel thuis voelen. De kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over een grote badkamer met douche en ligbad. Een perfecte plek om te wandelen en te fietsen in de omgeving en ideaal voor rustzoekers. Noot: verblijf in een (bad)plaats zoals Sanur of Lovina is ook mogelijk. Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 2 Belayu

Dag ter vrije besteding. Geniet van de faciliteiten van het hotel, zoals het zwembad, of maak een interessante wandel- of fietstocht in de omgeving.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 3 Belayu

Dag ter vrije besteding. Vanuit deze accommodatie kunt u eenvoudig uitstapjes maken in het binnenland van Bali. Reis bijvoorbeeld naar het Boeddhistische klooster Brahma Vihara Ashrama, de Git Git waterval, de lokale markt van Bedugul, de Ulun Danu tempel en de mooie rijstvelden van Jatiluwih. De Tanah Lot tempel is ook zeker een bezoek waard. Dit is de meest gefotografeerde tempel van Bali, gelegen op een rots voor de kust. Avontuurlijke reizigers kunnen onder begeleiding van goed getrainde gidsen gaan raften op de Tegala Waja rivier.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 4 Belayu - Denpasar - Maumere

Transfer naar de luchthaven van Denpasar waar u incheckt voor de vlucht naar Maumere op het eiland Flores. Flores is een van de eilanden van de Kleine Sunda en onderdeel van de Indonesische provincie Oost-Nusa Teggara. Ondanks het unieke landschap van vulkanen, kratermeren, bossen en savannevlaktes bezoeken maar weinig reizigers het eiland. Na aankomst wordt u verwelkomd en naar het hotel in Maumere gebracht waar de rest van de dag ter vrije besteding is.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 5 Maumere - Moni

Na het ontbijt brengt u een bezoek aan het vissersdorp Wuring. Vervolgens gaat u per auto met privéchauffeur op pad naar Moni voor een overnachting. Onderweg maakt u verschillende stops, zoals bijvoorbeeld in Sikka en in het traditionele dorp Jopu. In Paga is het mogelijk om, in overleg met de chauffeur, een zwemstop in te lassen. In de avond kunt u eventueel (op eigen gelegenheid) een wandeling door het dorpje maken en hier gaan dineren.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 6 Moni - Riung

Vroeg opstaan voor een bezoek aan het Keli Mutu National Park waar u de Keli Mutu vulkaan bezoekt om te genieten van een indrukwekkend panorama. Het bijzondere van deze ‘Berg der Geesten’ zijn de drie van kleur verschillende kratermeren; zwart, lichtgroen en lichtblauw. In het verleden hebben de meren ook andere kleuren gehad. De buitenaards aandoende Keli Mutu wordt beschouwd als een van de mooiste plekken van heel Indonesië. U maakt hier een korte wandeling. Na dit bezoek wordt u terug gebracht naar het hotel voor een welverdiend ontbijt. Vervolgens reist u via een prachtige route naar Riung aan de noordkust van het eiland. Onderweg wordt een fotostop gemaakt bij Pengajawa Beach. Houdt er rekening mee dat een gedeelte van deze weg soms (nog) in slechte staat is. U kunt op eigen gelegenheid eventueel een wandeling naar de haven maken en genieten van de zonsondergang.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 7 Riung

In de ochtend staat er een boottocht naar de 17 eilanden voor de kust van Riung op het programma. De verscheidenheid aan vissen en koraal is hier prachtig. Nadat u de vliegende honden in de mangrove bossen heeft bekeken, is er alle gelegenheid om te snorkelen. Na de lunch (inbegrepen) reist u terug naar uw eenvoudige hotel in Riung waarna de rest van de dag ter vrije besteding is.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 8 Riung - Bajawa

U reist verder naar de binnenlanden van Flores met als einddoel het dorp Bajawa. Onderweg bezoekt u de hotsprings van Soa; in het water is het heerlijk baden! Na incheck in het hotel bezoekt u het traditionele Wogo dorp en de lokale markt in Bajawa. In dit traditionele dorp wordt de verering van de voorouders nog sterk in ere gehouden.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 9 Bajawa - Ruteng

Na het ontbijt bezoekt u de adathuizen van Luba en Bena; twee traditionele dorpen. Aansluitend reist u verder naar Ruteng. Het landschap is in het begin opener met spectaculaire uitzichten op zee, vulkanen en lavastromen. Later voert de route door het dichtbegroeide bergland van West-Flores. Eventueel kunt u een fotostop maken bij het Rasa Mesa meer/gebergte. Overnachting is in het bergplaatsje Ruteng; een klein marktplaatsje en tevens centrum van de Manggarai-stam.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 10 Ruteng - Labuan Bajo

U reist verder naar Labuan Bajo met onderweg een stop bij de Liang Bua grot waar de Homo Floresiensis (hobbit) is gevonden, en bij de unieke spinnenweb rijstvelden van Cacar. In de middag komt u aan in Labuan Bajo, een vissersdorp aan de westkust van het eiland. Indien gewenst kunt u ’s avonds een voorstelling van de Whip Dance bijwonen (optioneel).
verzorging: logies en ontbijt

Dag 11 Labuan Bajo - Rinca - Komodo

Vandaag begint uw schitterende boottocht langs de Komodo-archipel, die velen als het hoogtepunt van een Indonesië reis zullen ervaren! Doel van de tocht is uiteraard om de Komodovaraan te zien. Deze grootste hagedis ter wereld komt uitsluitend voor op Komodo, Rinca en Padar. Het dier kan ruim drie meter lang worden met een gewicht van 90kg. Het eerste eiland dat u aandoet is Rinca. Op Rinca komen in, tegenstelling tot Komodo, minder toeristen en is de kans groter dat u varanen ziet. Onder leiding van een ranger maakt u hier een wandeling van ongeveer twee uur. Deze tocht voert u door een savanneachtig landschap met prachtige weidse uitzichten over de zee en het eiland. Vervolgens vaart u verder naar Pink Beach waar u snorkelend de kleurrijke onderwaterwereld kan bewonderen. Overnachting en maaltijden zijn aan boord van de boot.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 12 Komodo - Sape - Bima

’s Ochtends vroeg maakt u onder begeleiding van een ervaren ranger een wandeling maken op het eiland Komodo. Het landschap is heuvelachtig met uitgestrekte savannes begroeid met lontarpalmen. Natuurlijk gaat u op zoek naar de varanen maar u kunt ook herten, wilde varkens, waterbuffels en tropische vogels tegenkomen. Na de wandeltocht en lunch aan boord vaart u verder naar Sape op het eiland Sumbawa. Per auto reist u via een mooie route naar uw accommodatie in Bima, de hoofdstad van het oostelijk deel van het eiland. Indien de tijd het toelaat kunt u een bezoek brengen aan de levendige haven dat aan een baai ligt.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 13 Bima - Sumbawa Besar

In de ochtend maakt u een korte stadstour in Bima en brengt u een bezoek aan het oude paleis en het graf van de sultan. Vervolgens reist u door een prachtig landschap van heuvels, savannes, bossen naar Sumbawa Besar op het westelijke deel van het eiland. Onderweg passeert u diverse lokale dorpjes waar u eventueel een stop kunt maken. Het laatste gedeelte van de rit gaat door een kaal gebied. Aangekomen in de hoofdstad bezoekt u het Sultanspaleis.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 14 Sumbawa Besar

Dag ter vrije besteding. Optioneel kunt u vandaag een bezoek brengen aan het eiland Moyo en hier bijvoorbeeld een snorkeltocht maken, duiken of fietsen huren. Indien gewenst kan ook vandaag de auto tot uw beschikking staan. Buiten de stad ligt het traditionele dorpje Pamulung dat een bezoek waard is.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 15 Sumbawa Besar - Senggigi

Vandaag verlaat u Sumbawa. U wordt naar de haven gebracht voor de bootovertocht naar Lombok. Na aankomst reist u per auto naar de westkust voor vier overnachtingen in het plaatsje Senggigi. Onderweg kunnen eventueel stops worden gemaakt bij traditionele Sasak dorpjes. De Sasak is de grootste etnische groep van Lombok (circa 80% van de bevolking). Senggigi is het meest toeristische strand van Lombok, maar zeker een bezoek waard. U vindt hier diverse leuke restaurantjes. Vanaf het strand heeft u een prachtig uitzicht op buureiland Bali en de Gunung Agung vulkaan. In de ochtend is het leuk om een kijkje te nemen bij de kleurrijke bootjes die terug komen van het vissen.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 16 Senggigi

De komende drie dagen zijn ter vrije besteding op Lombok. Vanuit het hotel zijn diverse uitstapjes te maken, zoals een snorkeltocht rondom het eiland Gili Air of een excursie in de binnenlanden.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 17 Senggigi

Dag ter vrije besteding.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 18 Senggigi

Dag ter vrije besteding.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 19 Senggigi - Praya - (vliegreis op eigen gelegenheid)

Afhankelijk van uw vlucht heeft u mogelijk nog vrije tijd in Senggigi. Daarna volgt de transfer naar de luchthaven van Praya, hier eindigt uw reis met PANGEA Travel. Noot: de hotelkamer staat niet de gehele dag tot uw beschikking. Indien gewenst, kunnen we een dagkamer / late uitcheck verzorgen; de meerprijs is op aanvraag. Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.

bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • lokale vliegreis Denpasar - Maumere
 • luchthavenbelasting, vertrekbelasting en heffingen
 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur
 • begeleiding door een deskundige Engelssprekende gids van Maumere tot Senggigi
 • boottransfer Sumbawa - Lombok
 • bootcruise Komodo-archipel
 • conservation fee Komodo
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • vervoer op de dagen ter vrije besteding
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 2.500 - € 3.000

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties
We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Klik hier voor onze contactgegevens en de reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatieinklappen

Taman di Blayu - Bali/Tabanan

Taman Di Blayu is een uniek, zeer kleinschalig hotel in Belayu bij Tabanan. Hier ervaart u echt het lokale leven op Bali want het hotel ligt in een dorpje en vanuit een van de zes villa’s heeft u een geweldig uitzicht over rijstvelden. Het personeel is oprecht gastvrij en u zult zich hier snel thuis voelen. De kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over een grote badkamer met douche en ligbad. Een perfecte plek om te wandelen en te fietsen in de omgeving en ideaal voor rustzoekers. Houdt u er rekening mee dat u ’s avonds vanuit Taman Di Blayu niet naar een restaurant kunt lopen.


Puri Sari Beach Hotel - Labuan Bajo

Het Puri Sari Beach Hotel is een van onze favoriete hotels in Labuan Bajo. Het hotel beschikt tegenwoordig over 21 kamers. De kamers hebben een zitje buiten en zijn groot en modern ingericht. Vanuit de kamer heeft u uitzicht op een tuin waar u het zwembad vindt. Persoonlijke service en aandacht staan centraal in dit hotel. Vanaf het hotel heeft u helaas geen toegang tot een mooi strand.


Hotel
Kelimutu Eco Lodge - Moni

De relatief nieuwe en kleinschalige Kelimutu Eco Lodge is gelegen op 1 kilometer afstand van het dorp Moni en op circa 1 uur rijden van het startpunt voor de trekking op de Kelimutu. De kamers en villa's van de eco lodge zijn basic, maar sfeervol ingericht. Vanaf uw balkon kunt u genieten van het uitzicht op de indrukwekkende Kelimutu. Na een actieve dag is het heerlijk bijkomen onder de warme buitendouche. In het restaurant en in de kleine bar van de Kelimutu Eco Lodge kunt u terecht voor een goed gerecht of een lekkere versnapering. Bent u van de natuurverschijnselen of spiritualiteit? Bezoek dan vooral de meren in de vulkanische kraters van Kelimutu, welke van het ene op het andere moment van kleur kunnen veranderen. Het gebied is heilig voor het Lio volk, dat gelooft dat de geesten van stervelingen ronddwalen tussen de twee enorme rotsen aan de rand van de weg naar het Nationaal Park. Kelimutu Eco Lodge; een sfeervolle accommodatie in een bijzondere omgeving.


Living Asia Resort - zonneterras
Living Asia Resort & Spa - Lombok/Senggigi

Op slechts 15 minuten rijden van het toeristische centrum van Senggigi is het nieuwe Living Asia Resort & Spa te vinden. De weg er naar toe is een zeer pittoreske kustweg! De accommodatie is gelegen aan de beste stranden van Lombok, waar u – als beginner of als gevorderde – een duik kunt nemen onder begeleiding van het duikcentrum van het resort. Het restaurant serveert een traditionele en internationale keuken, waarbij de verste lokale ingrediënten worden gebruikt. In de bar, gelegen op het strand, kunt u genieten van een drankje terwijl u de zon ziet ondergaan achter de vulkaan Mount Agung op Bali. Bent u hierna nog niet voldoende tot rust gekomen, onderga dan één van de relaxende behandelingen in het Spa centrum.


bekijk meer

Waarom?inklappen

 • Deze reis is inclusief privévervoer, Engelssprekende gids, alle genoemde excursies en entreegelden; een bezoek aan Komodo National Park met de unieke Komodo vararen is ook inclusief.
 • Verblijf is afwisselend in middenklasse en eenvoudige hotels.
 • Bijzonder is het verblijf op Bali, na aankomst. Taman Di Blayu is een uniek, zeer kleinschalig, hotel in Belayu bij Tabanan. Hier ervaart u echt het lokale leven op Bali, ver weg van het massatoerisme.
 • In Ruteng overnacht u bij de zusters in een klooster!
 • Deze reis raden we aan buiten de hoogseizoen maanden te maken, vanwege gebrek aan accommodatie keuze in diverse plaatsen, met name op Flores.
bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reiservaringen
Indonesië

 • “Wie weet komt er nog eens een gelegenheid om Gili Meno te bezoeken”

  lees meer
  -
  familie Postema
 • “De fietstocht in Yogyakarta was voor ons een van de hoogtepunten op deze reis”

  lees meer
  -
  Gerd, Marc, Chris en Lode
 • “mountainbike tocht en raften via Sobek, kookklas allemaal aanraders!”

  lees meer
  -
  Mevrouw Senger
 • “Sulawesi, een mooi en absoluut niet toeristisch eiland (behalve het stukje Toraja)”

  lees meer
  -
  Judith, Jeroen, Mirjam en Martin


print deze reisterug naar het overzicht