Menu

Duurzaam Indonesië

Als één van de meest veelzijdige bestemmingen in Azië heeft Indonesië een zee aan mogelijkheden met betrekking tot duurzaamheid. Al die verschillende eilanden hebben allen een andere insteek van duurzaamheid.

Indonesie - Sumatra - trekking vulkaan Indonesie - Sulawesi - werken in de rijstvelden Indonesie - Papua Nieuw Guinnea - kano

Tussen al die mogelijkheden moeten wij bij PANGEA Travel projecten uitkiezen die ten eerste te maken hebben met onze eigen kernwaarden, maar welke ook meetbaar zijn en te bezoeken zijn. Daarom richten wij ons met betrekking tot product in Indonesië vooral op de bescherming van natuur- en bedreigde diersoorten, de gemeenschap en recycling. Er zijn talloze projecten gelinkt hier aan die gesteund en bezocht kunnen worden. Helaas zijn niet alle projecten zijn makkelijk te bereiken of toegankelijk voor toeristen.

Door de ligging van Indonesië op de evenaar heeft het land een ongekende flora en fauna met veel bedreigde plant- en diersoorten. Op cultureel gebied heeft ieder eiland weer iets geheel anders te bieden. Daarom richten wij ons ook op producten waarvan de gemeenschappen van het desbetreffende eiland optimaal kunnen profiteren van uw bezoek.

Met Bali als meest populaire eiland, waar ook de minste armoede heerst, richten wij ons bijvoorbeeld op recycling. Tot nog toe is Bali het enige “plastic vrije” eiland van Indonesië. 

Indonesie - Bali - plastic Bali - project

Voor Kalimantan, Komodo en Sumatra is de nadruk juist meer op het beschermen van wildlife. Sulawesi en Flores zijn juist meer de culturele bestemmingen en daar voegt cultuur een belangrijke insteek van duurzaamheid voor ons product.  

Een concept van duurzaamheid welke u overal door Indonesië tegen zult komen is ecotoerisme. Indonesië is rijk aan ecolodges, welke vaak in beschermde gebieden opgezet zijn. Hier kunt u speciaal uitgezette tours maken die bijdragen aan de bescherming en ecologisch verantwoorde ontwikkeling van het gebied of gemeenschap.

Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis?
De meeste rondreizen zoals wij die aanbieden hebben al een aantal duurzaamheidselementen inclusief. Zo zullen we er voor zorgen dat u op Sumatra en Kalimantan de Orang Utang rehabilitatie projecten niet zult missen. Ook dragen de inkomsten vergaard uit de entreegelden voor Komodo, Bromo en Kawah Ijen nationale parken bij aan de ontwikkeling van die gebieden. 

Indonesie - Kalimantan - Orang Utang Indonesie - Java - Kawah Ijen - fosfoor werker Indonesie - Java - kamperen in Oost-Java

Meer specifiek kunt u ervoor kiezen om het ViaVia project in Yogyakarta te bezoeken of het Mountain Mama’s Bali project bijvoorbeeld. Deze organisaties hebben projecten die makkelijk te bereiken zijn en waar u ten alle tijden welkom bent. Door te kiezen voor een bezoek aan een ecotoerisme project in de omgeving van Yogyakarta, zoals het Kalibiru Nationaal Park, draagt u bij aan de conservatie van het park op een hele simpele en eigentijdse manier: door selfies te maken.

Ook zijn onze fietstochten op bijvoorbeeld Lombok, rondom Yogyakarta of Samosir Island op Sumatra erg leuke excursies om uw carbon footprint te reduceren.

Één van de leukste excursies is wellicht op Flores, waar u een twee-daagse trekking kunt doen naar Wae Rebo Village om daar bij een lokaal gezin in een traditioneel huis te overnachten. De dorpelingen zorgen tijdens uw verblijf voor alles wat u nodig heeft. De economische impact bevorderd de gehele gemeenschap hier. 

Indonesie - Flores - familie uitje

Als één van de top duikbestemmingen in de wereld heeft Indonesië te maken met de zware taak om het koraal rondom de populaire duikbestemmingen te beschermen. Het Indo Ocean Project doet dit actief op drie van de meest populaire bestemmingen binnen Indonesië, namelijk Bira (Zuid Sulawesi), Nusa Penida (Bali) en Bunaken (Noord Sulawesi).

Indonesie - Sulawesi - Manado - mandarijnvis

Wij werken dan ook graag samen met projecten als deze om het maximale aan duurzaamheid naar boven te halen. Natuurlijk kunt u ook een kijkje nemen naar de lijst van hotels en er voor kiezen om een hotel eens om te ruilen voor een goede ecolodge. In Bukit Lawang, Kelimutu, of op Bali in het Eco Village kunt u zeer comfortabel verblijven en draagt u naast ecologisch, ook direct bij aan de werkgelegenheid in de omgeving. 

Uiteindelijk is dit een topje van de ijsberg met betrekking tot mogelijkheden tot duurzaam reizen door Indonesië. Gebaseerd op uw bestemmingen binnen Indonesië en uw wensen kunnen wij gericht een duurzame reis voor u samenstellen. 

Kunt u een project bezoeken?
In Indonesië is het niet moeilijk om projecten te bezoeken of een tour af te nemen van één van de Non Government Organisations (NGO’s) die de tours aanbieden.

PANGEA Travel heeft de contacten en helpt graag mee met het zoeken naar de juiste instanties en projecten waar u meer kunt leren over een onderwerp wat u aan het hart gaat. Alle nationale parken zijn toegankelijk voor internationale toeristen.

Door voor een verblijf in een ecolodges te kiezen kunt u ook excursies doen in de nabije omgeving van die lodges. Zo helpt u met het ondersteunen van de lokale bevolking.

De leukste projecten die wij in ons product hebben opgenomen zijn de Community Based (eco)Tourism excursies zoals Wae Rebo Village of het Candi Rejo project op Java waar u meer met de dorpelingen in contact bent en meer leert over de lokale manier van leven terwijl u bijdraagt aan de socio-economische ontwikkeling van de regio. 

Indonesie - Java - Candi Soko

Onze hotel partners in Indonesië
Door de enorme diversiteit aan soort hotels en wat zij bijdragen per gemeenschap is het heel moeilijk om een keuze samen te stellen van de meest duurzaame accommodaties. In onze hotellijst van Indonesië vindt u veel resorts en lodges terug die onder het Ecolodges Indonesia kenmerk vallen. De Kelimutu Ecolodge is daarin onze favoriet, en niet alleen om de locatie!

Hotels in Indonesië hebben op ieder eiland ook weer een ander karakter. Het leuke aan de hotels waar wij veelal mee werken is dat de hotel allemaal het karakter van hun eigen omgeving aanhouden. Zo zijn er veel lodges en resorts gebouwd in de specifieke culturele stijl van de omgeving waar zij staan.

In Sumatra bijvoorbeeld vindt u het Tabo Cottages, wat gebouwd is in de stijl van de lokale architectuur. Ook in Sulawesi staat een soortgelijk hotel in de vorm van het Heritage Hotel Toraja.

Indonesie - Sumba - Waikububak - lokale kinderenOp andere eilanden zoals in Sumba zijn hele foundations actief om de lokale bevolking te helpen met training in het toerisme. Een heel mooi voorbeeld daarvan is de Sumba Hospitality Foundation. Één van onze topfavorieten in Sumba is het Nihi Sumba. Dit hotel heeft het eiland op de kaart gezet van het toerisme met de meerdere awards die zij gewonnen hebben als beste accommodatie ter wereld. 

Op het populaire Bali vinden wij zelf Munduk Moding Plantation echt de moeite waard.

zwembad - Munduk Moding - Bali/Munduk - Indonesië