Menu

Java, Bali, Gili & Lombok

Deze combinatiereis van Java, Bali en Lombok is een goede keuze voor de actieve reiziger. U reist met name door Oost-Java, gecombineerd met een bezoek aan Yogyakarta. De beroemde Borobudur en Mount Bromo ontbreken uiteraard niet. Daarnaast hebben we het indrukwekkende kratermeer op Mount Ijen opgenomen in deze reis. Vervolgens maakt u per boot de overtocht naar Bali. Hier verblijft u in de plaatsen Lovina, Ubud en Candidasa en maakt u diverse excursies met privégids naar het binnenland van Bali. Vanuit Candidasa vertrekt u per speedboot naar Gili Trawangan en u sluit de reis af met een strandverblijf op Lombok, nog relatief rustig in vergelijking met veel badplaatsen op Bali.

Reisduur: 21 dagen

Yogyakarta - Borobudur - Malang - Bromo - Kalibaru - Bali/Lovina Beach - Ubud - Candidasa - Gili Trawangan - Sengiggi

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Java, Bali, Gili & Lombok inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • U bezoekt vier eilanden en komt veel in contact met de lokale bevolking.
 • Mount Ijen op Java wordt veel minder bezocht dan de bekende Bromo vulkaan maar is zeker zo mooi!
 • Comfortabele reis per auto met Engels- of Nederlandssprekende privéchauffeur en inclusief excursies en entreegelden.
 • We selecteren bewust kleinschalige hotels of guesthouses van goede kwaliteit.
 • Bijzonder is het verblijf in een hotel direct bij de Borobudur, zodat u de tempel bij zonsopkomst al kunt bezoeken.
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Masker in Malang (Java) - Indonesië - foto: pixabay
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Yogyakarta - Borobudur
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst wordt u verwelkomd op de luchthaven en volgt de transfer naar het kleinschalige hotel in Borobudur. U verblijft hier een nacht om de volgende dag bij zonsopgang de tempel te bezichtigen. De namiddag en avond zijn ter vrije besteding.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Borobudur - Yogyakarta
Een van de hoogtepunten is het bezoek aan de grootste boeddhistische tempel ter wereld, de Borobudur. Deze eeuwenoude tempel is de trots van Java en ligt in de vlakte van Kedu temidden van palmbomen, velden met rijst en suikerriet en majestueuze vulkanen. Wanneer u vroeg opstaat kunt u genieten van de serene rust op de tempel. De meeste toeristen komen vanaf 08.00 uur dus hoe vroeger u de tempel bezoekt, hoe meer u van de stilte en het uitzicht kunt genieten. Na het bezoek en een ontbijt in het hotel reist u in ongeveer anderhalf uur verder naar Yogyakarta, de culturele hoofdstad van Java. In Yogya, zoals de stad ook wel wordt genoemd, vindt u veel souvenirwinkeltjes en warenhuizen. Brengt u vooral ook een bezoek aan de traditionele pasars. ’s Avonds kunt u terecht in een van de vele restaurantjes waar zowel traditionele als internationale gerechten verkrijgbaar zijn. Vanwege de vele universiteiten liggen er in de stad veel cafés en uitgaansgelegenheden die u ’s avonds kunt bezoeken. Cultuurliefhebbers kunnen genieten van dans- en wayangvoorstellingen, het traditionele Javaanse schimmenpoppenspel.
Dag 3 Yogyakarta
De chauffeur brengt u vandaag naar de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. U ziet o.a. het Waterpaleis en het Kraton. Dit vroegere paleis van de Sultan is het beste voorbeeld van de 18e-eeuwse Javaanse architectuur. Ook bezoekt u de Prambanan Tempel. Dit Hindoeïstische tempelcomplex is in de 9e eeuw gebouwd ter ere van God Shiva. Het staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De tempel dient tevens als achtergrond voor het Ramayana ballet, welke u in de avond eventueel bij kunt wonen (tevens optioneel en in overleg met de chauffeur).

Noot: helaas is het niet meer mogelijk om dichtbij het Kraton en het Waterpaleis te parkeren. De lokale overheden hebben bepaald dat de chauffeur bij het postkantoor op ca. 1400 meter afstand moet parkeren. U gaat dan op eigen gelegenheid naar de bezienswaardigheden (de chauffeur moet bij de auto blijven). U kunt eventueel ook een becak (lokale fietstaxi) nemen. Dit raden we echter niet aan omdat de taxichauffeur u dan meeneemt langs commissiewinkels. Dit kost veel extra tijd en u kunt zich ‘verplicht’ voelen om aankopen te doen in de commissiewinkels. Helaas hebben we hier geen controle op.).
Dag 4 Yogyakarta - Jombang - Malang
Vandaag wordt u naar het treinstation van Yogyakarta gebracht voor de treinreis naar Jombang. Hier aangekomen volgt de transfer naar Malang, in de 18e eeuw het centrum van de Javaanse koffieproductie. Onderweg bezoekt u de Cobanrondo waterval. U kunt bijvoorbeeld in Malang een bezoek brengen aan de Pasar Besar en Pasar Bunga, twee bekende markten in Malang. Bij het alun-alun plein liggen mooie gebouwen en winkels. In het Mata Hari winkelcentrum kunt u goed terecht om souvenirs te kopen. Erg leuk is een bezoek aan het Toko Oen Restaurant, dit oude restaurantje is erg populair, vooral bij Nederlanders. De inrichting is sinds de koloniale periode nauwelijks veranderd. Ook de vogeltjesmarkt en de plaatselijke katholieke kerk kunt u bezoeken. Daarnaast is de stad ook bekend om haar traditionele dansen zoals de Tari Topeng, de Jaran Pegon en de Tari Beskalan.
Dag 5 Malang - Gunung Bromo
In de ochtend staat er een stadstour in Malang op het programma. In de middag gaat de reis verder naar Gunung Bromo. U verblijft een nacht in de Lava View Lodge zodat u morgenochtend de vulkaan kunt bezoeken tijdens de zonsopkomst. Na incheck is de rest van de avond ter vrije besteding. U rijdt vandaag in ongeveer 4 uur van Malang naar uw hotel nabij de Bromo.

Noot: De kwaliteit van de hotels in dit gebied laat helaas te wensen over.
Dag 6 Gunung Bromo - Kalibaru
In de vroege ochtend kunt u (optioneel) een bezoek brengen aan de Bromo vulkaan (04.00 - 08.00). U rijdt dan, per jeep, naar het uitzichtpunt op de berg Pananjakan (2770m). Dit is het hoogste punt van de kraterwand van het Tengger gebergte. Het wachten is tot de zon opkomt. Bij helder weer heeft u een fantastisch uitzicht over Gunung Bromo (2392m), maar ook over de vulkanen Batok (2440m) en Kursi (2581m). Deze drie vulkanen liggen naast elkaar. Verder naar achter ziet u Gunung Semeru (3676m); de hoogste vulkaan van Java. Een onvergetelijke ervaring! Als de zon op is, daalt u af naar de Zandzee. Deze vlakte van grijs lavazand steekt u per paard of te voet over (2km). Vanaf de voet van Gunung Bromo brengt een stenen trap met 249 treden u naar de kraterrand. U kunt hier de krater, met witte rook en zwaveldampen, inkijken. Vervolgens rijdt terug naar de Lava View Lodge voor het ontbijt en wordt u naar uw accommodatie in Kalibaru gebracht. Een rit van ongeveer zes tot zeven uur. Hier is de rest van de dag ter vrije besteding. Optioneel kunt u deelnemen aan een van de excursies die worden georganiseerd vanuit het hotel.
Dag 7 Kalibaru - Mount Ijen
Kalibaru staat bekend om de vele plantages, zoals koffie, thee, cacao, kruidnagelen, foelie, nootmuskaat en rubberplantages. Na het ontbijt maakt u (optioneel) een korte rondrit over de plantages. U ziet hoe de verschillende specerijen worden verbouwd. Vervolgens brengt de chauffeur u naar uw volgende accommodatie. Een rit van ongeveer 3 uur. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. Geniet van de mooie omgeving of ontspan bij het zwembad van het hotel.
Dag 8 Mount Ijen - Bali/Lovina
Ochtend ter vrije besteding. U kunt vandaag even heerlijk relaxen bij uw hotel. Actieve reizigers kunnen de berg Ijen bekimmen (optioneel). Tijdens deze pittige wandeling/trekking passeert u diverse plantages en enkele van de laatst overgebleven regenwouden op Java met gigantische varens en eeuwenoude bomen. Binnen 1,5 tot 2 uur heeft u de rand van de krater bereikt. Geniet van het adembenemende uitzicht op het blauwe kratermeer. U verlaat het eiland Java en wordt naar de haven gebracht vanwaar u per ferryboot naar Bali vaart. De overtocht van ca. 45 minuten naar Bali is zeer de moeite waard. Bij helder weer kunt u de Merapi vulkaan op het eiland Java zien liggen! Na aankomst op het godeneiland Bali heeft u een transfer naar het hotel waar de rest van de dag ter vrije besteding is. Noot: Op Bali is het een uur later dan op Java.
Dag 9 Lovina
Vanochtend gaat u deelnemen aan een dolfijnexcursie. De kans dat u deze dieren vóór zonsopkomst ziet is zo'n 80%! De rest van de dag is ter vrije besteding. Vanuit Lovina kunt u goed duiken, snorkelen en vissen. Wilt u de omgeving verkennen dat kunt u in Kalikbukbuk een brommer of fiets huren. Zo kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de heetwaterbronnen van Air Banjar of de Brahma Vihara Ashrama, het enige boeddhistische klooster op Bali. Voor het diner kunt u ’s avonds terecht in een van de vele restaurantjes.
Dag 10 Lovina - Ubud
De reis gaat verder naar Ubud, het artistieke en culturele hart van Bali. Op de route liggen een aantal bezienswaardigheden die u bezoekt. Een eerste stop wordt gemaakt bij de Git Git waterval, met een hoogte van 60 meter de grootste van Bali. Per auto rijdt u naar de waterval maar het laatste gedeelte moet u te voet afleggen. Naast het laatste gedeelte van het pad groeien koffie- en kruidnagelbomen. In het hoog gelegen Bedugul, met z’n aangename klimaat, bezoekt u het lokale groente en fruitmarktje en de Pura Ulun Danu tempel die in het Berantan kratermeer ligt. Voordat u in Ubud aankomt bezoekt u het heilige apenwoud Alas Kedaton en de Tanah Lot tempel. Na aankomst in Ubud is de rest van de dag ter vrije besteding. Er zijn uitstekende wandel- en fietsmogelijkheden op het platteland in de omgeving.
Dag 11 Ubud
De dag is ter vrije besteding in Ubud. Elke dag van de week is er wel ergens in de omgeving een festival, viering of tentoonstelling. Ook kunt u een bezoek brengen aan Puri Saren (het grootste paleis van Ubud), een wandeling maken in het Monkey Forest en een dansvoorstelling bijwonen. Deze voorstellingen vinden in de avond plaats. Avontuurlijke reizigers kunnen onder begeleiding van goed getrainde gidsen van Bali Sobek Rafting gaan raften op de Tegala Waja rivier. Cultuurliefhebbers kunnen genieten van de traditionele schilderkunst in galerijen, het Neka museum en het Puri Lukisan museum. In Ubud liggen verder veel winkeltjes waar u uitstekend terecht kunt om souvenirs te kopen. ‘s Avonds kunt u in een van de vele restaurantjes dineren waar zowel de lokale als internationale keuken goed vertegenwoordigd zijn.

Tip: ga lunchen of een drankje drinken bij Sari Organik restaurant (gelegen in de rijstvelden van Subak Sok-Wayahhet, ca. 20 minuten wandelen vanuit het centrum). Dit sfeervolle restaurant heeft biologische lichte maaltijden en zelfgemaakte smoothies op de kaart staan. Met zijn prachtige uitzichten is dit een ideale stop tijdens een wandeling door de rijstvelden.
Dag 12 Ubud
Dag ter vrije besteding in Ubud. Er hangt een leuke, gemoedelijke sfeer en u kunt zich hier prima vermaken, struinend langs de vele kraampjes en marktjes. 

Tip: ga lunchen of een drankje drinken bij het Pomegranate Restaurant (gelegen in de rijstvelden van Subak Sok-Wayahhet, ca. 20 minuten wandelen vanuit het centrum). Dit sfeervolle restaurant heeft biologische lichte maaltijden en de lekkerste zelfgemaakte smoothies op de kaart staan. Met zijn prachtige uitzichten is dit een ideale stop tijdens een wandeling door de rijstvelden.
Dag 13 Ubud - Candidasa
Vandaag wordt u per auto met chauffeur naar de oostkust van het eiland gebracht. Eindbestemming is Candidasa maar onderweg worden diverse stops gemaakt. U bezoekt de heilige bron van Tirta Empul, het oude gerechtshof van Klungkung en Kintamani. Vanaf hier kunt u genieten van het fantastische uitzicht over de Batur vulkaan en het Batur meer. Vervolgens naar het Bali Aga dorp Tenganan. Dit is een interessant, nog traditioneel, dorp waarvan de inwoners nog volgens oude religies leven voordat het Hindoeïsme de grootste religie op het eiland werd. Tenganan staat ook bekend om z’n dubbele Ikat weven. ‘s Middags bezoekt u op de hellingen van de vulkaan Gunung Agung; de moeder tempel Besakih. Op 900 meter hoogte is deze tempel de grootste en belangrijkste tempel van Bali. Er zijn rond de 35 tempels binnenin het open tempelcomplex. Hierna wordt u naar het sfeervolle hotel gebracht waar u overnacht.
Dag 14 Candidasa - Padangbai - Gili Trawangan
Na het ontbijt wordt u naar de haven bij Padangbai gebracht. Vanuit hier vertrekt u per speedboot naar Gili Trawangan, het grootste eiland van de drie Gili-eilanden. De andere eilanden heten Gili Air en Gili Meno. De eilanden vormen tezamen een 3000 ha. groot Marine Park met witte zandstranden, kleurrijke koralen en tropische vissen. Er zijn dan ook uitstekende mogelijkheden om te snorkelen of te duiken. Heeft u nog geen brevet dan kunt u deze eventueel behalen bij een van PADI duikscholen. Na aankomst reist u per Cidomo naar uw accommodatie (paard en wagen, niet inbegrepen). Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding.
Dag 15 Gili Trawangan
Dag ter vrije besteding. U overnacht in Villa Ombak, gebouwd in de traditionele stijl van Lombok zodat het perfect past bij de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Faciliteiten zijn onder andere een spa, zwembad met drie levels, een eigen duikschool en het Ombak restaurant vanwaar u uitzicht heeft op Mount Rinjani. De kamers zijn comfortabel en van alle gemakken voorzien. Vandaag kunt u genieten van de faciliteiten van het resort, deelnemen aan excursies of de omgeving te voet of per paard verkennen. Gemotoriseerd verkeer is namelijk niet aanwezig op het eiland. Op het zuidelijkste puntje van het eiland kunt u aan het einde van de dag vaak genieten van een mooie zonsondergang (ca. 15 minuten lopen vanaf Villa Ombak).
Dag 16 Gili Trawangan
Een vrije dag aan het strand. Geniet van de ongerepte stranden en prachtige baaien die omringd worden door palmbomen. Op het eiland liggen verder leuke barretjes en goede restaurantjes waar u vooral de verse visgerechten moet proberen.
Dag 17 Gili Trawangan - Senggigi Beach
Vandaag vaart u in circa 15 minuten terug naar Lombok en wordt u naar uw hotel in Senggigi gebracht. Deze badplaats is toeristisch het meest ontwikkeld en u vindt hier dan ook veel bars, cafés, restaurantjes en souvenirwinkeltjes. Het aanbod is echter niet te vergelijken met dat op Bali. Noot: Als u liever aan een rustiger en ongerept deel van Lombok verblijft om te relaxen of te gaan duiken / snorkelen dan kunnen we het Cocotinos in Sekotong van harte aanbevelen.
Dag 18 Senggigi Beach
Dag ter vrije besteding. Senggigi Beach is een van de mooiste stranden van Lombok en gelegen aan de westkust van het eiland. U vindt hier prachtige baaien die omringd worden door palmbomen. Het witte strand, de diep blauwe zee met kleurrijke koraalriffen en de indrukwekkende zonsondergangen beloven u hier een exotische vakantie. Vanaf het strand heeft u een prachtig uitzicht op buureiland Bali en de Gunung Agung vulkaan. In de ochtend is het leuk om een kijkje te nemen bij de lokale vissers die met hun kleurrijke bootjes arriveren op het strand.
Dag 19 Senggigi Beach
Dag ter vrije besteding.
Dag 20 Senggigi Beach - Kuta Beach
Samen met een privéchauffeur en gids rijdt u naar het zuiden van Lombok. Hier bezoekt u vandaag het dorpje Banyumulek, een pottenbakkersdorpje waar men op traditionele wijze aardewerk maakt. Tevens bezoekt u het dorpje Sukarara, wereldberoemd om de traditionele handgeweven ‘Ikat’. Vervolgens rijdt u door naar Rambitan waar u kennis maakt met de Sasak, de oorspronkelijke bevolking van Lombok. U kunt een kijkje nemen in hun traditionele huizen en meemaken hoe zij leven. Aan het einde van de dag wordt u naar Kuta gebracht. De badplaats is toeristisch niet zo ontwikkeld als het Balinese Kuta en is vooral bekend vanwege de uitstekende surfmogelijkheden en het mooie witte zandstrand dat grenst aan ruige heuvels. De bijnaam van de plaats is ook wel ‘Kute Beach’. Na aankomst in het resort is de rest van de dag ter vrije besteding.
Dag 21 Kuta Beach - Praya - (vliegreis op eigen gelegenheid)
Afhankelijk van uw vlucht hebt u mogelijk nog vrije tijd in Kuta. Daarna volgt de transfer naar de luchthaven van Praya, hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur
 • boottransfer Java - Bali
 • lokale speedboot transfer Bali - Gili Trawangan - Lombok
 • treinreis Yogyakarta - Jombang
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • een lokale gids die u bij diverse bezienswaardigheden op Java uitleg geeft (Engelssprekend)
 • begeleiding door deskundige Engelssprekende gids tijdens genoemde excursies op Bali en Lombok
 • bijdrage SGR: € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • vervoer per Jeep naar Bromo, Ijen & Kalibaru plantage tour (optioneel)
 • fooien
 • optionele excursies en entreegelden
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 2.000 - € 2.250

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Sarasvati Borobudur - Java
Het kleinschalige Saraswati ligt op loopafstand van de wereldberoemde Borobudur. De 18 kamers zijn allemaal bijzonder sfeervol ingericht en de badkamer heeft een luxe uitstraling. Het Javaanse hotel beschikt over een zwembad waar u kunt ontspannen na een vermoeiende rit. U kunt de volgende dag vanuit het hotel eenvoudig naar de Borobudur lopen voor de zonsopkomst. De sfeer in dit boutique hotel is geweldig en we bevelen het daarom van harte aan.

Puri Artha Hotel - Java
Het Puri Artha is een sfeervol middenklasse hotel in typisch Javaanse en Balinese stijl en heeft een goede prijs/kwaliteitverhouding. Het ligt op zo’n 10 minuten rijden van het levendige centrum van Yogyakarta. Het hotel beschikt over een restaurant, bar en zwembad. Wij kunnen dit hotel aan vele soorten reizigers van harte aanbevelen.

Ananda Cottages - Bali - Ubud en omgeving
Ananda Cottages is gelegen in de rustige heuvels van Ubud. Zo heeft u de rust die u wenst, maar verblijft u op slechts 25 minuten loopafstand van het gezellige centrum van Ubud. De sfeervolle accommodatie biedt daarmee ook schitterende uitzichten over de weelderige, groene rijstterrassen. Dit is de ideale plek om kennis te maken met de natuurpracht van Bali. De 80 kamers zijn ingericht met natuurlijke materialen en ter ontspanning zijn er bij de accommodaties drie verschillende zwembaden te vinden. Ontspan, geniet van de idyllische uitzichten en neem een verfrissende duik!

Hotel Vila Ombak - Lombok - Gili eilanden
Middelgroot hotel in zuiden van Gili Trawangan. Vila Ombak ligt in drukke gedeelte met veel bars en restaurants in de omgeving. Het hotel heeft 115 kamers in verschillende categorieën. De deluxe lumbung hut heeft twee verdiepingen en een buitenbadkamer. Vila Ombak heeft twee zwembaden, een spa, eigen duikcentrum en drie restaurants waaronder seafood. Ook vindt u een buitenbios op het strand. Het hotel verhuurt fietsen en ook kunt u er diverse watersporten beoefenen. Na aankomst op het eiland reist u op eigen gelegenheid per Cidomo (paard en wagen) naar het hotel. Houd u er rekening mee, dat het kraanwater in Vila Ombak enigszins zout is.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »