Menu

Java & Bali overland

19-daagse rondreis over Java en Bali. Uw privéchauffeur brengt u in een rustig tempo naar de hoogtepunten van Java. Bogor, Bandung, Yogya en de Bromo-vulkaan; u ziet het allemaal. De Borobudur bezoekt u in alle vroegte wanneer er nog weinig toeristen zijn. Op Bali maakt u een rondreis langs de noordkust en via Ubud naar het strand van Sanur. Kortom, een afwisselende reis die voor iedereen geschikt is.

Reisduur: 18 dagen

Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Yogyakarta - Malang - Gunung Bromo - Ijen - Lovina Beach - Ubud - Sanur

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Java & Bali overland inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • U reist langs alle hoogtepunten, maar wel bewust in een rustig tempo.
 • We selecteren goede middenklasse hotels, zoveel mogelijk kleinschalig.
 • U reist comfortabel per auto met Engels- of Nederlandssprekende privéchauffeur, het traject Bandung - Yogyakarta reist u per luxe trein.
 • Excursies en entreegelden zijn bij ons al inclusief.
 • Bijzonder is de overnachting aan de voet van de Borobudur zodat u de indrukwekkende tempel bij zonsopkomst, voor de drukte, kunt bezoeken.
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Taman Sari Waterpaleis in Yogyakarta (Java) - Indonesië - foto: flickr
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Jakarta - Bogor
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en reist u per auto met privéchauffeur naar Bogor (ca. vier uur rijden) waar de rest van de dag ter vrije besteding is. U overnacht in een sfeervol guesthouse, prachtig gelegen tussen de rijstvelden, buiten de drukte van de stad Bogor. De eenvoudige accommodatie ligt in een prachtige tropische tuin en beschikt over een klein zwembad en een restaurant. Noot: als u in de ochtend aankomt is het mogelijk om eerst een stadstour in Jakarta te doen. Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Bogor - Bandung
Na het ontbijt brengt u een bezoek aan de botanische tuinen van Bogor (Kebun Raya). In de grote tuin liggen lotusvijvers en er zijn ongeveer 15.000 planten van over de gehele wereld te zien. Er leven meer dan 50 vogelsoorten en een groep vleermuizen die hoog in de boomtoppen hangen. In de speciale kassen zijn kleurrijke orchideeën te zien. Naast de tuinen staat het Istana Bogor (paleis van Bogor). Dit was de officiële residentie van de Gouverneur Generaal van het voormalige Nederlands-Indië van 1870 tot 1942. Het paleis is helaas voor bezoekers gesloten. Vervolgens gaat de reis via een prachtige route langs theeplantages en over de Puncak Pass naar Bandung waar u overnacht. Bandung is de vierde stad van Indonesië en er zijn nog veel koloniale gebouwen in art deco stijl te zien. Hierdoor werd de stad ook wel het Parijs van Java genoemd, al heeft de stad deze reputatie op het moment niet meer. Vanuit Bogor rijdt u in zo'n vier uur naar Bandung.
Dag 3 Bandung
In de ochtend brengt u een bezoek aan de theeplantages van Malabar. De theeplantages van Malabar zijn bekend van het boek "Heeren van de Thee" van Hella Haase. U maakt hier een leuke wandeling. Tevens brengt u een bezoek aan de witte krater (White Crater), een vulkanische krater ten zuiden van Bandung. Vervolgens reist u verder naar uw accommodatie in Bandung, waar na aankomst de rest van de dag ter vrije besteding is. Optioneel kunt u aan het einde van de middag een bezoek brengen aan Saung Angklung Udjo (prijs op aanvraag). Op deze school worden angklung en andere bamboe-instrumenten gemaakt. De instrumenten worden bespeeld door jonge kinderen tijdens een zang- en dansvoorstelling. Noot: op zondag werken er geen theepluksters op de plantages waardoor de theefabrieken op maandag niet operationeel zijn.
Dag 4 Bandung - Yogyakarta - Borobudur
Na een vroeg ontbijt wordt u naar het treinstation van Bandung gebracht. Vanhier reist u per trein (executive klasse) naar Yogyakarta, de culturele hoofdstad van Java. Onderweg kunt u ontspannen en genieten van een prachtig groen landschap met rijstvelden en mooie panorama’s. Na aankomst in Yogya (rond 15.00 uur) wordt u naar het hotel gebracht, gelegen aan de voet van de Borobudur. U verblijft hier een nacht om de volgende dag bij zonsopgang de tempel te bezichtigen. De namiddag en avond zijn ter vrije besteding.
Dag 5 Borobudur - Yogyakarta
Een van de hoogtepunten is het bezoek aan de grootste boeddhistische tempel ter wereld, de Borobudur. Deze eeuwenoude tempel is de trots van Java en ligt in de vlakte van Kedu temidden van palmbomen, velden met rijst en suikerriet en majestueuze vulkanen. Wanneer u vroeg opstaat kunt u genieten van de serene rust op de tempel. De meeste toeristen komen vanaf 08.00 uur dus hoe vroeger u de tempel bezoekt, hoe meer u van de stilte en het uitzicht kunt genieten. Na het bezoek reist u terug naar Yogyakarta (ca. 1,5 uur rijden), de culturele hoofdstad van Java. In Yogya, zoals de stad ook wel wordt genoemd, vindt u veel souvenirwinkeltjes en warenhuizen. Brengt u vooral ook een bezoek aan de traditionele pasars. ’s Avonds kunt u terecht in één van de vele restaurantjes waar zowel traditionele als internationale gerechten verkrijgbaar zijn. Vanwege de vele universiteiten liggen er in de stad veel cafés en uitgaansgelegenheden die u ’s avonds kunt bezoeken. Cultuurliefhebbers kunnen genieten van dans- en wayangvoorstellingen, het traditionele Javaanse schimmenpoppenspel.
Dag 6 Yogyakarta
De chauffeur brengt u vandaag naar de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. U ziet o.a. het Waterpaleis, een batik- en zilverfabriek en het Kraton. Dit vroegere paleis van de Sultan is het beste voorbeeld van de 18e-eeuwse Javaanse architectuur. Ook bezoekt u de Prambanan Tempel. Dit Hindoeïstische tempelcomplex is in de 9e eeuw gebouwd ter ere van God Shiva. Het staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De tempel dient tevens als achtergrond voor het Ramayana ballet, welke u in de avond eventueel bij kunt wonen (tevens optioneel en in overleg met de gids).
Dag 7 Yogyakarta - Malang
In de ochtend reist u per trein van Yogyakarta naar Jombang (06.45 - 10.35 uur, tijden onder voorbehoud). Onderweg kunt u ontspannen en genieten van mooie panorama’s. Na aankomst op het treinstation van Jombang wordt u verwelkomd en reist u, met een privéchauffeur, verder naar Malang (circa 3-4 uur rijden). Onderweg bezoekt u de Cobanrondo waterval. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. Malang was in de 18e eeuw het centrum van de Javaanse koffieproductie. U kunt bijvoorbeeld in Malang een bezoek brengen aan de Pasar Besar en Pasar Bunga, twee bekende markten in Malang. Bij het alun-alun plein liggen mooie gebouwen en winkels. In het Mata Hari winkelcentrum kunt u goed terecht om souvenirs te kopen. Erg leuk is een bezoek aan het Toko Oen Restaurant, dit oude restaurantje is erg populair, vooral bij Nederlanders. De inrichting is sinds de koloniale periode nauwelijks veranderd. Ook de vogeltjesmarkt en de plaatselijke katholieke kerk kunt u bezoeken. Daarnaast is de stad ook bekend om haar traditionele dansen zoals de Tari Topeng, de Jaran Pegon en de Tari Beskalan.
Dag 8 Malang - Gunung Bromo
In de ochtend staat er een stadstour in Malang op het programma. In de middag gaat de reis verder naar Gunung Bromo, ongeveer vier uur rijden. U verblijft een nacht in de Lava View Lodge zodat u morgenochtend de vulkaan kunt bezoeken tijdens de zonsopkomst. Na incheck is de rest van de dag ter vrije besteding.

Noot: de kwaliteit van de hotels in dit gebied laat helaas te wensen over.
Dag 9 Gunung Bromo - Kalibaru
In de vroege ochtend brengt u een bezoek aan de Bromo vulkaan (03.30 - 08.00). Deels per jeep en deels te voet komt u aan bij de top van de vulkaan voor een fantastisch uitzicht. Optioneel kunt u ook op een paard naar boven (exclusief). Na deze beklimming (en een welverdiend ontbijt) wordt de reis vervolgt over de zuidelijke Raung-route naar Kalibaru. Opnieuw een magnifiek bergtraject. Overnachting is in één van de gastenverblijven van de plantage. Koffie, rubber, nootmuskaat; het komt allemaal uit dit gebied. De accommodatie is eenvoudig, maar de locatie is authentiek. U rijdt in ongeveer vier uur van Bromo naar Kalibaru.
Dag 10 Kalibaru - Banyuwangi
Kalibaru staat bekend om de vele plantages, zoals koffie, thee, cacao, kruidnagel, foelie, nootmuskaat en rubberplantages. Na het ontbijt maakt u een korte rondrit over de plantages. U ziet hoe de verschillende specerijen worden verbouwd. Vervolgens brengt de chauffeur u naar Banyuwangi voor een overnachting. Een rit van ongeveer drie uur. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. Geniet van de mooie omgeving en prachtige uitzichten over de rijstvelden.
Dag 11 Banyuwangi - Lovina Beach
Optioneel (niet inbegrepen) kunt u na het ontbijt per jeep een bezoek brengen aan de krater van Mount Ijen. Onderweg naar de helling van de Mount Ijen passeert u diverse plantages en enkele van de laatst overgebleven regenwouden op Java met gigantische varens en eeuwenoude bomen. Binnen 1,5 tot 2 uur heeft u de rand van de krater bereikt waarbij u op een beschaduwd pad loopt met adembenemend uitzicht. Vervolgens transfer naar de haven van Banyuwangi. U verlaat het eiland Java en gaat per ferryboot naar Bali (ca. 45 minuten). De volgende bestemming is Lovina, de bekendste badplaats van Noord-Bali. We regelen een transfer naar het hotel waar de rest van de dag ter vrije besteding is.

Noot: op Bali is het een uur later dan op Java.
Dag 12 Lovina
Dag ter vrije besteding. Vanaf het zwarte lavastrand kunt u ’s ochtends in alle vroegte met geluk dolfijnen zien zwemmen. Wilt u de kans vergroten dat u dolfijnen ziet, dan kunt u deelnemen aan een dolfijnexcursie. De kans dat u deze dieren vóór zonsopkomst ziet is zo'n 80%! Vanuit Lovina kunt u goed duiken, snorkelen en vissen. Wilt u de omgeving verkennen dat kunt u in Kalikbukbuk een brommer of fiets huren. Zo kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de heetwaterbronnen van Air Banjar of de Brahma Vihara Ashrama, het enige boeddhistische klooster op Bali. Voor het diner kunt u ’s avonds terecht in een van de vele restaurantjes.
Dag 13 Lovina - Ubud
De reis gaat verder naar Ubud, het artistieke en culturele hart van Bali. Op de route liggen een aantal bezienswaardigheden die u bezoekt. Een eerste stop wordt gemaakt bij de Git Git waterval, met een hoogte van 60 meter de grootste van Bali. Per auto rijdt u naar de waterval maar het laatste gedeelte moet u te voet afleggen. Naast het laatste gedeelte van het pad groeien koffie- en kruidnagelbomen. In het hoog gelegen Bedugul, met z’n aangename klimaat, bezoekt u het lokale groente en fruitmarktje en de Pura Ulun Danu tempel die in het Berantan kratermeer ligt. Vervolgens bezoekt u Jatiluwih, hier bevinden zich de mooiste rijstvelden van Bali waar u de gelegenheid heeft om prachtige foto’s te maken van rijstterrassen zoals u die van de plaatjes kent. Voordat u in Ubud aankomt bezoekt u het heilige apenwoud Alas Kedaton. Na aankomst in Ubud is de rest van de dag ter vrije besteding. Er zijn uitstekende wandel- en fietsmogelijkheden op het platteland in de omgeving.
Dag 14 Ubud
De dag is ter vrije besteding in Ubud. Elke dag van de week is er wel ergens in de omgeving een festival, viering of tentoonstelling. Ook kunt u een bezoek brengen aan Puri Saren (het grootste paleis van Ubud), een wandeling maken in het Monkey Forest en een dansvoorstelling bijwonen. Deze voorstellingen vinden in de avond plaats. Avontuurlijke reizigers kunnen onder begeleiding van goed getrainde gidsen van Bali Sobek Rafting gaan raften op de Tegala Waja rivier. Cultuurliefhebbers kunnen genieten van de traditionele schilderkunst in galerijen, het Neka mseum en het Puri Lukisan museum. In Ubud liggen verder veel winkeltjes waar u uitstekend terecht kunt om souvenirs te kopen. ‘s Avonds kunt u in een van de vele restaurantjes dineren waar zowel de lokale als internationale keuken goed vertegenwoordigd zijn. Tip: ga lunchen of een drankje drinken bij het Pomegranate Restaurant (gelegen in de rijstvelden van Subak Sok-Wayahhet, ca. 20 minuten wandelen vanuit het centrum). Dit sfeervolle restaurant heeft biologische lichte maaltijden en zelfgemaakte smoothies op de kaart staan. Met zijn prachtige uitzichten is dit een ideale stop tijdens een wandeling door de rijstvelden.
Dag 15 Ubud - Sanur
Na het ontbijt reist u samen met uw privechauffeur en gids naar het oosten van het eiland. Deze dagtocht heeft een mix van natuur en cultuur. De vulkaan Gunung Agung met z’n 2567m hoogte steekt hoog boven Oost Bali uit. Het eerste bezoek is aan de Kerta Gosa, het oude gerechtshof van Klungkung en aanliggende museum. Vervolgens naar het “Bali Age” dorp Tenganan. Dit is een interessant nog traditioneel dorp van voor de grote Hindoe influx in Bali. Tenganan staat ook bekend om z’n dubbele Ikat weven. “Goa Lawah” betekent “vleermuizengrot”. De duizenden vleermuizen kunt u zien hangen bij het bezoek aan de tempel die voor de grot staat. ‘s-Middags bezoekt u op de hellingen van de vulkaan Gunung Agung; de moeder tempel Besakih. Op 900 meter hoogte is deze tempel de grootste en belangrijkste tempel van Bali. Er zijn rond de 35 tempels binnenin het open tempelcomplex. Vertrek vanaf hotel om 8.00 uur. Aan het einde van de dag wordt u naar Sanur gebracht waar u de laatste dagen van de reis kunt genieten van de omgeving en de faciliteiten van het hotel. Mercure Resort Sanur is gebouwd in Balinese stijl en biedt direct toegang tot het witte zandstrand van Sanur. Het resort wordt omgeven door prachtige tuin waarin meer dan 100 soorten bomen en planten te zien zijn. Faciliteiten zijn o.a het Pandawa Restaurant, verschillende bars, fitnessruimte, tennisbaan, spa en een mooi zwembad. Op het strand staan veel ligbedden waar u overdag goed kunt ontspannen. Er gaat een shuttleservice vanaf het hotel naar het centrum van Sanur (1 x in per uur). Leuke restaurantjes in de omgeving zijn Kesuma, bekend om de verse visgerechten en Mama Putu. Voor voordelige gerechten kunt u terecht bij Donald's.
Dag 16 Sanur
Dag is ter vrije besteding. Sanur ligt aan de oostkust van Zuid-Bali en is iets rustiger dan Kuta Beach maar nog steeds een levendige plaats met volop mogelijkheden voor een heerlijk verblijf aan het strand. De hoofdstad Denpasar ligt vlakbij. Door een koraalrif voor de kust van Sanur is de zee rustiger waardoor de badplaats zeer geschikt is voor families met kinderen. Het strand wordt middels een voetpad gescheiden van de accommodaties. Aan het voetpad liggen diverse cafés, restaurantjes en souvenirwinkeltjes.
Dag 17 Sanur
Een vrije dag in Sanur. Geniet van het strand, de zee of een ontspannende massage. Vooral voor watersportliefhebbers is Sanur een paradijs. U kunt bijvoorbeeld gaan kanoën, parasailen of windsurfen. Op het strand liggen typische Balinese vissersboten (jukungs) met een driehoekig zeil. Ter plaatste kunt u eenvoudig excursies regelen door het zuidelijk en oostelijk gedeelte van Bali. Een excursie naar Ubud, het artistieke en culturele hart van Bali, behoort o.a. tot de mogelijkheden. Hier zijn uitstekende wandel- en fietsmogelijkheden op het platteland in de omgeving. Een boottochtje door de mangroven is ook erg leuk. Dit is het leefgebied van verschillende soorten krabben, vogels en vissen. Op circa drie uur rijden vanaf Sanur ligt een scheepswrak dat vlak onder de zeespiegel ligt. Rondom het wrak leven verschillende soorten kleurrijke vissen. Hier kunt u prachtig snorkelen.
Dag 18 Sanur - Denpasar - (vliegreis op eigen gelegenheid)
Afhankelijk van uw vlucht heeft u mogelijk nog vrije tijd in Sanur. Daarna volgt de transfer naar de luchthaven van Denpasar, hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Noot: de hotelkamer staat niet de gehele dag tot uw beschikking. Indien gewenst, kunnen we een dagkamer / late uitcheck verzorgen; de meerprijs is op aanvraag.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • treinreis Bandung - Yogyakarta, Yogyakarta - Jombang
 • boottransfer Java - Bali
 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met Engels of Nederlandssprekende chauffeur
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • een lokale gids die u bij diverse bezienswaardigheden op Java uitleg geeft (Engelssprekend)
 • jeep bij Bromo vulkaan en plantagetour Kalibaru
 • excursies Bali op dag 14 en 16
 • tol en parkeergelden
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage SGR: € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • optionele excursies en entreegelden
 • jeep Mount Ijen (dag 12)
 • vervoer op de dagen en dagdelen ter vrije besteding (zonder excursies)
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 1.750 - € 2.000

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Sarasvati Borobudur - Java
Het kleinschalige Saraswati ligt op loopafstand van de wereldberoemde Borobudur. De 18 kamers zijn allemaal bijzonder sfeervol ingericht en de badkamer heeft een luxe uitstraling. Het Javaanse hotel beschikt over een zwembad waar u kunt ontspannen na een vermoeiende rit. U kunt de volgende dag vanuit het hotel eenvoudig naar de Borobudur lopen voor de zonsopkomst. De sfeer in dit boutique hotel is geweldig en we bevelen het daarom van harte aan.

Puri Artha Hotel - Java
Het Puri Artha is een sfeervol middenklasse hotel in typisch Javaanse en Balinese stijl en heeft een goede prijs/kwaliteitverhouding. Het ligt op zo’n 10 minuten rijden van het levendige centrum van Yogyakarta. Het hotel beschikt over een restaurant, bar en zwembad. Wij kunnen dit hotel aan vele soorten reizigers van harte aanbevelen.

Ananda Cottages - Bali - Ubud en omgeving
Ananda Cottages is gelegen in de rustige heuvels van Ubud. Zo heeft u de rust die u wenst, maar verblijft u op slechts 25 minuten loopafstand van het gezellige centrum van Ubud. De sfeervolle accommodatie biedt daarmee ook schitterende uitzichten over de weelderige, groene rijstterrassen. Dit is de ideale plek om kennis te maken met de natuurpracht van Bali. De 80 kamers zijn ingericht met natuurlijke materialen en ter ontspanning zijn er bij de accommodaties drie verschillende zwembaden te vinden. Ontspan, geniet van de idyllische uitzichten en neem een verfrissende duik!

Mercure Resort Sanur - Bali - Zuid
Het Mercure Resort is gelegen aan de hoofdstraat van Sanur, met veel winkels en restaurants op loopafstand. Het resort biedt tevens directe toegang tot het strand. Ondanks de 189 kamers oogt het kleinschalig en hangt er een fijne sfeer. De kamers (verschillende types) zijn verdeeld over circa 40 cottages in Bali / Lombok stijl en liggen in een grote tuin. Alle kamers in het resort zijn modern en netjes. We raden de deluxe rooms aan als u hier wat langer verblijft. Voor het personeel van het Mercure Resort Sanur is persoonlijke aandacht en service erg belangrijk. Het resort is geschikt voor vrijwel elke reiziger. Ook voor kinderen zijn er diverse faciliteiten.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »