Menu

Bali & de Kleine Sunda Eilanden

19 dagen door Indonesië, maar dan niet toeristisch? Dat kan met deze reis langs de Sunda-eilanden. U start met drie onstspannen dagen op Bali in een rustig dorp. Op Flores reist u overland van Maumere naar Labuan Bajo. U verblijft dicht bij de lokale bevolking, ziet de Keli Mutu vulkaan en bezoekt het bergdorp Ruteng. Per boot reist u naar Komodo om de enorme varanen te zien. Via Sumbawa reist u terug naar Lombok om te genieten van een strandafsluiting.

Reisduur: 19 dagen

Denpasar - Belayu - Maumere - Moni - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo-archipel - Bima - Sumbawa Besar - Senggigi

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Bali & de Kleine Sunda Eilanden inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Reizen ver van de gebaande paden
 • Zeer veel natuur en cultuur en de mogelijkheid om lokaal ceremonies bij te wonen
 • De reis is geheel privé
 • Starten in een zeer rustige maar schilderachtige omgeving van Belayu
 • Sfeervolle (eenvoudige) kleinschalige hotels gedurende de reis
 • Het zien van de Komodo varanen, en eventueel zeeschildpadden en zeeroggen
 • Cruise van Komodo naar Sape (Sumbawa)
 • Afsluiting in een mooi hotel op Lombok
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Kelimutu Vulkaan (Flores) - Indonesië - foto: flickr
Dag 1 (vliegreis op eigen gelegenheid) - Belayu
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Denpasar wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Hij brengt u vervolgens naar de accommodatie in Belayu waar u de komende nachten zult verblijven. Taman Di Blayu is een uniek, zeer kleinschalig hotel in Belayu bij Tabanan. Hier ervaart u echt het lokale leven op Bali want het hotel ligt in een dorpje en vanuit een van de villa’s heeft u een geweldig uitzicht over rijstvelden. Het personeel is oprecht gastvrij en u zult zich hier snel thuis voelen. De kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over een grote badkamer met douche en ligbad. Een perfecte plek om te wandelen en te fietsen in de omgeving en ideaal voor rustzoekers.

Noot: verblijf in een (bad)plaats zoals Sanur of Lovina is ook mogelijk.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Belayu
Dag ter vrije besteding. Geniet van de faciliteiten van het hotel, zoals het zwembad, of maak een interessante wandel- of fietstocht in de omgeving.
Dag 3 Belayu
Dag ter vrije besteding. Vanuit deze accommodatie kunt u eenvoudig uitstapjes maken in het binnenland van Bali. Reis bijvoorbeeld naar het Boeddhistische klooster Brahma Vihara Ashrama, de Git Git waterval, de lokale markt van Bedugul, de Ulun Danu tempel en de mooie rijstvelden van Jatiluwih. De Tanah Lot tempel is ook zeker een bezoek waard. Dit is de meest gefotografeerde tempel van Bali, gelegen op een rots voor de kust. Avontuurlijke reizigers kunnen onder begeleiding van goed getrainde gidsen gaan raften op de Tegala Waja rivier.
Dag 4 Belayu - Denpasar - Maumere
Transfer naar de luchthaven van Denpasar waar u incheckt voor de vlucht naar Maumere op het eiland Flores. Flores is een van de eilanden van de Kleine Sunda en onderdeel van de Indonesische provincie Oost-Nusa Teggara. Ondanks het unieke landschap van vulkanen, kratermeren, bossen en savannevlaktes bezoeken maar weinig reizigers het eiland. Na aankomst wordt u verwelkomd en naar het hotel in Maumere gebracht waar de rest van de dag ter vrije besteding is.
Dag 5 Maumere - Moni
Na het ontbijt brengt u een bezoek aan het vissersdorp Wuring. Vervolgens gaat u per auto met privéchauffeur op pad naar Moni voor een overnachting. Onderweg maakt u verschillende stops, zoals bijvoorbeeld in Sikka en in het traditionele dorp Jopu. In Paga is het mogelijk om, in overleg met de chauffeur, een zwemstop in te lassen. In de avond kunt u eventueel (op eigen gelegenheid) een wandeling door het dorpje maken en hier gaan dineren.
Dag 6 Moni - Riung
Vroeg opstaan voor een bezoek aan het Keli Mutu National Park waar u de Keli Mutu vulkaan bezoekt om te genieten van een indrukwekkend panorama. Het bijzondere van deze ‘Berg der Geesten’ zijn de drie van kleur verschillende kratermeren; zwart, lichtgroen en lichtblauw. In het verleden hebben de meren ook andere kleuren gehad. De buitenaards aandoende Keli Mutu wordt beschouwd als een van de mooiste plekken van heel Indonesië. U maakt hier een korte wandeling. Na dit bezoek wordt u terug gebracht naar het hotel voor een welverdiend ontbijt. Vervolgens reist u via een prachtige route naar Riung aan de noordkust van het eiland. Onderweg wordt een fotostop gemaakt bij Pengajawa Beach. Houdt er rekening mee dat een gedeelte van deze weg soms (nog) in slechte staat is. U kunt op eigen gelegenheid eventueel een wandeling naar de haven maken en genieten van de zonsondergang.
Dag 7 Riung
In de ochtend staat er een boottocht naar de 17 eilanden voor de kust van Riung op het programma. De verscheidenheid aan vissen en koraal is hier prachtig. Nadat u de vliegende honden in de mangrove bossen heeft bekeken, is er alle gelegenheid om te snorkelen. Na de lunch (inbegrepen) reist u terug naar uw eenvoudige hotel in Riung waarna de rest van de dag ter vrije besteding is.
Dag 8 Riung - Bajawa
U reist verder naar de binnenlanden van Flores met als einddoel het dorp Bajawa. Onderweg bezoekt u de hotsprings van Soa; in het water is het heerlijk baden! Na incheck in het hotel bezoekt u het traditionele Wogo dorp en de lokale markt in Bajawa. In dit traditionele dorp wordt de verering van de voorouders nog sterk in ere gehouden.
Dag 9 Bajawa - Ruteng via Luba en Bena
Na het ontbijt bezoekt u de adathuizen van Luba en Bena; twee traditionele dorpen. Aansluitend reist u verder naar Ruteng. Het landschap is in het begin opener met spectaculaire uitzichten op zee, vulkanen en lavastromen. Later voert de route door het dichtbegroeide bergland van West-Flores. Eventueel kunt u een fotostop maken bij het Rasa Mesa meer/gebergte. Overnachting is in het bergplaatsje Ruteng; een klein marktplaatsje en tevens centrum van de Manggarai-stam.
Dag 10 Ruteng - Labuan Bajo
U reist verder naar Labuan Bajo met onderweg een stop bij de Liang Bua grot waar de Homo Floresiensis (hobbit) is gevonden, en bij de unieke spinnenweb rijstvelden van Cancar. In de middag komt u aan in Labuan Bajo, een vissersdorp aan de westkust van het eiland. Indien gewenst kunt u ’s avonds een voorstelling van de Whip Dance bijwonen (optioneel).
Dag 11 Labuan Bajo - Rinca - Komodo
Vandaag begint uw schitterende boottocht langs de Komodo-archipel, die velen als het hoogtepunt van een Indonesië reis zullen ervaren! Doel van de tocht is uiteraard om de Komodovaraan te zien. Deze grootste hagedis ter wereld komt uitsluitend voor op Komodo, Rinca en Padar. Het dier kan ruim drie meter lang worden met een gewicht van 90kg. Het eerste eiland dat u aandoet is Rinca. Op Rinca komen, in tegenstelling tot Komodo, minder toeristen en is de kans groter dat u varanen ziet. Onder leiding van een ranger maakt u hier een wandeling van ongeveer twee uur. Deze tocht voert u door een savanneachtig landschap met prachtige weidse uitzichten over de zee en het eiland. Vervolgens vaart u verder naar Pink Beach waar u snorkelend de kleurrijke onderwaterwereld kan bewonderen. Overnachting en maaltijden zijn aan boord van de boot.
Dag 12 Komodo - Sape - Bima
’s Ochtends vroeg maakt u onder begeleiding van een ervaren ranger een wandeling maken op het eiland Komodo. Het landschap is heuvelachtig met uitgestrekte savannes begroeid met lontarpalmen. Natuurlijk gaat u op zoek naar de varanen maar u kunt ook herten, wilde varkens, waterbuffels en tropische vogels tegenkomen. Na de wandeltocht en lunch aan boord vaart u verder naar Sape op het eiland Sumbawa. Per auto reist u via een mooie route naar uw accommodatie in Bima, de hoofdstad van het oostelijk deel van het eiland. Indien de tijd het toelaat kunt u een bezoek brengen aan de levendige haven dat aan een baai ligt.
Dag 13 Bima - Sumbawa Besar
In de ochtend maakt u een korte stadstour in Bima en brengt u een bezoek aan het oude paleis en het graf van de sultan. Vervolgens reist u door een prachtig landschap van heuvels, savannes, bossen naar Sumbawa Besar op het westelijke deel van het eiland. Onderweg passeert u diverse lokale dorpjes waar u eventueel een stop kunt maken. Het laatste gedeelte van de rit gaat door een kaal gebied. Aangekomen in de hoofdstad bezoekt u het Sultanspaleis.
Dag 14 Sumbawa Besar
Dag ter vrije besteding. Optioneel kunt u vandaag een bezoek brengen aan het eiland Moyo en hier bijvoorbeeld een snorkeltocht maken, duiken of fietsen huren. Indien gewenst kan ook vandaag de auto tot uw beschikking staan. Buiten de stad ligt het traditionele dorpje Pamulung dat een bezoek waard is.
Dag 15 Sumbawa Besar - Senggigi
Vandaag verlaat u Sumbawa. U wordt naar de haven gebracht voor de bootovertocht naar Lombok. Na aankomst reist u per auto naar de westkust voor vier overnachtingen in het plaatsje Senggigi. Onderweg kunnen eventueel stops worden gemaakt bij traditionele Sasak dorpjes. De Sasak is de grootste etnische groep van Lombok (circa 80% van de bevolking). Senggigi is het meest toeristische strand van Lombok, maar zeker een bezoek waard. U vindt hier diverse leuke restaurantjes. Vanaf het strand heeft u een prachtig uitzicht op buureiland Bali en de Gunung Agung vulkaan. In de ochtend is het leuk om een kijkje te nemen bij de kleurrijke bootjes die terug komen van het vissen.
Dag 16 Senggigi
De komende drie dagen zijn ter vrije besteding op Lombok. Vanuit het hotel zijn diverse uitstapjes te maken, zoals een snorkeltocht rondom het eiland Gili Air of een excursie in de binnenlanden.
Dag 17 Senggigi
Dag ter vrije besteding. Senggigi Beach is een van de mooiste stranden van Lombok en gelegen aan de westkust van het eiland. U vindt hier prachtige baaien die omringd worden door palmbomen. Het witte strand, de diep blauwe zee met kleurrijke koraalriffen en de indrukwekkende zonsondergangen beloven u hier een exotische vakantie. Vanaf het strand heeft u een prachtig uitzicht op buureiland Bali en de Gunung Agung vulkaan. In de ochtend is het leuk om een kijkje te nemen bij de lokale vissers die met hun kleurrijke bootjes arriveren op het strand.
Dag 18 Senggigi Beach
Vandaag heeft u een laatste dag vrij te besteden in Senggigi. U kunt samen met een privé-chauffeurnaar het zuiden van Lombok rijden. Hier bezoekt u dan het dorpje Banyumulek, een pottenbakkersdorpje waar men op traditionele wijze aardewerk maakt. Tevens bezoekt u het dorpje Sukarara, wereldberoemd om de traditionele handgeweven ‘Ikat’. Vervolgens rijdt u door naar Rambitan waar u kennis maakt met de Sasak, de oorspronkelijke bevolking van Lombok. U kunt een kijkje nemen in hun traditionele huizen en meemaken hoe zij leven. Indien de tijd het toelaat kunt u nog een bezoek brengen aan het prachtige Kuta Beach. Na de tour wordt u teruggebracht naar het hotel in Senggigi.

Uiteraard kunt u ook kiezen om lekker bij het hotel te blijven en gebruik te maken van de faciliteiten of het nabij liggende strand. 
Dag 19 Senggigi - Praya luchthaven - (vliegreis op eigen gelegenheid)
Vandaag heeft u na het ontbijt nog vrije tijd totdat u van het hotel wordt opgehaald voor de transfer naar de Praya luchthaven. U neemt afscheid van de lokale vertegenwoordiging en vliegt terug (via Denpasar of Jakarta) naar Amsterdam. 

Hier eindigt uw reis met PANGEA Travel. 
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

  • lokale vliegreis Denpasar - Maumere
  • luchthavenbelasting, vertrekbelasting en heffingen
  • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur
  • begeleiding door een deskundige Engelssprekende gids van Maumere tot Senggigi
  • boottransfer Sumbawa - Lombok
  • bootcruise Komodo-archipel
  • conservation fee Komodo
  • alle overnachtingen conform programma
  • maaltijden conform programma
  • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
  • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
  • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
  • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
  • bijdrage SGR: € 5 per persoon
  • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
  • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

  • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
  • vervoer op de dagen ter vrije besteding
  • fooien
  • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 2.750 - € 3.000

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Klik hier voor onze contactgegevens en de reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Taman di Blayu - Bali - Ubud en omgeving
Taman Di Blayu is een uniek, zeer kleinschalig hotel in Belayu bij Tabanan. Hier ervaart u echt het lokale leven op Bali want het hotel ligt in een dorpje en vanuit een van de zes villa’s heeft u een geweldig uitzicht over rijstvelden. Het personeel is oprecht gastvrij en u zult zich hier snel thuis voelen. De kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over een grote badkamer met douche en ligbad. Een perfecte plek om te wandelen en te fietsen in de omgeving en ideaal voor rustzoekers. Houd u er rekening mee, dat u ’s avonds vanuit Taman Di Blayu niet naar een restaurant kunt lopen.

Sea World Club Hotel - Flores
Het simpele maar erg leuke Sea World Club Hotel in Maumere ligt pal aan het strand. Het is een heerlijk hotel om de reis over Flores te beginnen en een dagje aan het strand bij te komen voordat u aan uw reis begint. De bungalows zijn met rieten daken traditioneel opgezet en erg ruim van binnen. De tuin is mooi bijgehouden en geeft een echt tropisch gevoel. Het interieur van de bungalows is simpel maar toereikend. Er is AC aanwezig, warm en koud water en een restaurant waar u kunt ontbijten, lunchen of avondeten. Ook kunt u verschillende watersport activiteiten beoefenen via het hotel. Een tip is om een mooi plekje op het strand te zoeken rond 17:30 uur voor het diner en te genieten van de zonsondergang.

Kelimutu Eco Lodge - Flores
De relatief nieuwe en kleinschalige Kelimutu Eco Lodge is gelegen op 1 kilometer afstand van het dorp Moni en op circa 1 uur rijden van het startpunt voor de trekking op de Kelimutu. De kamers en villa's van de eco lodge zijn basic, maar sfeervol ingericht. Vanaf uw balkon kunt u genieten van het uitzicht op de indrukwekkende Kelimutu. Na een actieve dag is het heerlijk bijkomen onder de warme buitendouche. In het restaurant en in de kleine bar van de Kelimutu Eco Lodge kunt u terecht voor een goed gerecht of een lekkere versnapering. Bent u van de natuurverschijnselen of spiritualiteit? Bezoek dan vooral de meren in de vulkanische kraters van Kelimutu, welke van het ene op het andere moment van kleur kunnen veranderen. Het gebied is heilig voor het Lio volk, dat gelooft dat de geesten van stervelingen ronddwalen tussen de twee enorme rotsen aan de rand van de weg naar het Nationaal Park. Kelimutu Eco Lodge; een sfeervolle accommodatie in een bijzondere omgeving.

Manulalu Bed & Breakfast - Flores
Het Manulalu guesthouse in Bajawa is een simpele accommodatie die qua locatie ver boven alles uitsteekt. Mooi gelegen op de berg heeft u een schitterend uitzicht over de vallei. Het guesthouse is minimalistisch ingericht maar wel met stijl. De publieke ruimtes doen denken aan een lodge ergens in de Alpen, ook qua inrichting. Het personeel is vriendelijk en de kamers zijn verder voorzien van goede bedden en een privé badkamer met warm en koud water. De tuin is een groot pluspunt. Door de hele tuin vindt u mooie plekjes waar u kunt loungen en van het uitzicht kunt genieten.

Puri Sari Beach Hotel - Flores
Het Puri Sari Beach Hotel is een van onze favoriete hotels in Labuan Bajo. Het hotel beschikt tegenwoordig over 21 kamers. De kamers hebben een zitje buiten en zijn groot en modern ingericht. Vanuit de kamer heeft u uitzicht op een tuin waar u het zwembad vindt. Persoonlijke service en aandacht staan centraal in dit hotel. Vanaf het hotel heeft u helaas geen toegang tot een mooi strand.

Living Asia Resort & Spa - Lombok
Op slechts 15 minuten rijden van het toeristische centrum van Senggigi is het nieuwe Living Asia Resort & Spa te vinden. De weg er naar toe is een zeer pittoreske kustweg! De accommodatie is gelegen aan de beste stranden van Lombok, waar u – als beginner of als gevorderde – een duik kunt nemen onder begeleiding van het duikcentrum van het resort. Het restaurant serveert een traditionele en internationale keuken, waarbij de verste lokale ingrediënten worden gebruikt. In de bar, gelegen op het strand, kunt u genieten van een drankje terwijl u de zon ziet ondergaan achter de vulkaan Mount Agung op Bali. Bent u hierna nog niet voldoende tot rust gekomen, onderga dan één van de relaxende behandelingen in het Spa centrum.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »