Menu

Sumatra, Java & Bali rondreis

19-daagse complete rondreis over de drie belangrijkste eilanden van Indonesië. Ontdek de natuur van Sumatra en het mysterieuze Tobameer. Beleef de eeuwenoude cultuur op Java en bezoek de Borobudur bij zonsopkomst. Geniet van een mooie strandafsluiting aan een van de stranden van Bali. Deze individuele reis is zeer geschikt als eerste kennismaking met Indonesië.

Reisduur: 19 dagen

Medan - Bukit Lawang - Samosir - Sipirok - Bukittinggi - Jakarta - Bandung - Dieng Plateau - Borobudur - Yogyakarta - Sanur

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Sumatra, Java & Bali rondreis inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Comfortabele reis per auto met Engels- of Nederlandssprekende privéchauffeur.
 • U reist langs alle hoogtepunten in een rustig tempo, excursies en entreegelden zijn inclusief.
 • Op Java reist u na aankomst direct naar Bogor zodat u niet in de drukte van Jakarta hoeft te verblijven.
 • Vanuit Yogyakarta vliegt u naar Bali. Hiermee bespaart u enkele lange reisdagen.
 • U eindigt met een strandverblijf in Sanur, maar kunt ook kiezen voor een verblijf in het binnenland van Bali als u niet van strand houdt.
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Huisjes op Samosir (Sumatra) - Indonesië - foto: pixabay
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Medan
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Medan wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Aansluitend volgt de transfer naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding zodat u kunt bijkomen van de vlucht of alvast, op eigen gelegenheid, een eerste indruk van de stad kunt opdoen. Medan is na Jakarta en Surabaya de grootste stad van Indonesië en de hoofdstad van Noord-Sumatra. In de drukke stad liggen een aantal bezienswaardigheden welke u de volgende dag tijdens de stadtour bezoekt. Om alvast een goed beeld te krijgen van de cultuur en geschiedenis op Sumatra kunt u een bezoek brengen aan het Museum of North Sumatra (gesloten op maandag). Tip:'s Avonds is het leuk om te dineren in het Tip Top Restaurant aan Jalan Ahmad Yani. In dit restaurant zijn nog veel invloeden uit de Nederlandse kolonisatie te zien en het eten is van goede kwaliteit. Vanaf de veranda heeft u uitzicht op Kesawan Square. Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Medan - Bukit Lawang
Na het ontbijt staat er een stadstour door Medan op het programma. U ziet hierbij alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad waaronder de Majid Raya, de grootste moskee van Sumatra, ontworpen door een Nederlandse architect. Het Istana Maimoon, het voormalige paleis van de sultan van Deli en de grootste Chinese tempel van Indonesië worden ook bezocht. Let u ook op de koloniale gebouwen die in de stad liggen. Vervolgens reist u per auto met privéchauffeur naar Bukit Lawang in de regio Bohorok. De route voert langs plantages met rubber- en palmolie. Onderweg kan regelmatig gestopt worden voor het maken van foto’s, een bezoek aan een markt of lunch. Na aankomst in Bukit Lawang maakt u een wandeling door de jungle en steekt u de rivier over per traditionele kano. Verder maakt u samen met een ranger een jungle trekking (ca. 3 uur) waarbij u op zoek gaat naar Orang Oetans en andere dieren.
Dag 3 Bukit Lawang - Berastagi - Samosir
De reis gaat via Berastagi verder naar het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azie, het Tobameer. Het meer, met een oppervlakte van 1700 km2 en een diepte van soms wel 450 meter, is ongeveer 100.000 jaar geleden ontstaan na een vulkaanuitbarsting. In het midden ligt het eiland Samosir dat het centrum is van de Toba Batak. De route voert vandaag langs plantages met rubber- en palmolie. Onderweg wordt onder andere een stop gemaakt bij een traditioneel Batak dorp bij Peceren en een lokale fruitmarkt. Vanaf de haven bij Parapat vaart u per ferryboot naar dit eiland waar u de komende nachten verblijft op een idyllische plek. De rest van de dag is ter vrije besteding. Wanneer de tijd het toelaat kunt u op de route tussen Berastagi en Parapat een stop maken bij de Sipiso-Piso waterval en het vroegere paleis van Simalungen Batak in het plaatsje Pematang Purba.
Dag 4 Samosir
Met uw gids brengt u vandaag een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland Samosir. Zo ziet u onder andere de originele Toba Batak dorpen Tomok, Ambarita en Simanindo. In sommige dorpjes, waaronder Tomok, zijn nog oude graftombes te bewonderen. In het centrum Ambarita is nog een oude stenen offerplaats te zien. In Simanindo staat het voormalige traditionele huis van de Batak koning Rajah Simalungun dat tegenwoordig dienst doet als museum. Vandaag ontmoet u de lokale bevolking en maakt u kennis met het dagelijks leven en de lokale cultuur. De huisjes van deze bevolking zijn met prachtig houtsnijwerk versierd. Wie weet wordt u uitgenodigd om deel te nemen aan de traditionele dans! Noot: in plaats van deze excursie kunt u ook een wandel- of fietstocht maken over het groene eiland.
Dag 5 Samosir - Sipirok
Vroeg in de ochtend vaart u terug naar het vasteland en reist u aansluitend door naar het plaatsje Sipirok. Doordat u reist met een eigen chauffeur kunt u zelf bepalen waar en wanneer u onderweg stopt. Er wordt een stop gemaakt bij de lokale markt van Balige waar u souvenirs kunt kopen. Ook bezoekt u een ananas- en koffieplantage, het dorpje Jangga Dolok en de Sipoholon warmwaterbronnen. Vervolgens maakt u een korte wandeling langs de Sarulla rivier en de prachtige rijstterrassen. U heeft een overnachting in Sipirok.

Noot: De kwaliteit van het enige hotel hier laat helaas te wensen over.
Dag 6 Sipirok - Bukittinggi
De reis voert verder langs sawa’s en het ongerepte regenwoud van Rimbo Panti. Onderweg komt u langs diverse plantages (vanille, kaneel, etc.) en passeert u de evenaar bij Bonjol. Vervolgens dwars door het berglandschap naar Bukittinggi waar u overnacht. Bukittinggi betekent 'Hoge Berg' en is het leefgebied van de Minangkabau bevolking. De plaats, gelegen op de hoogte van 930 meter, wordt omgeven door vulkanen, meren, canyons en verschillende lokale dorpjes. 's Avonds kunt u dineren in een van de vele restaurantjes. Probeert u ook eens de lokale gerechten van de Minangkabau.
Dag 7 Bukittinggi
Vandaag staat er een stadstour in Bukittinggi op het programma. U bezoekt onder andere Fort de Cock, het museum, Jam Gadang en de levendige lokale markt. Vervolgens bezoekt u de Sianok Canyon. De middag is ter vrije besteding.

Tip: Eventueel kunnen we een kookles of een fietstocht inplannen.
Dag 8 Bukittinggi - Padang - Jakarta - Bogor
U verlaat Bukkittingi en reist door de Anai Vallei naar Minangkabau Airport, de luchthaven van Padang. Hier neemt u afscheid van de chauffeur en gids en checkt u in voor de binnenlandse vliegreis naar Jakarta. Na aankomst in Jakarta volgt een korte stadstour. Daarna wordt u naar Bogor gebracht, een rit van ongeveer vier uur.
Dag 9 Bogor - Bandung
Na het ontbijt vertrekt u per auto met privéchauffeur naar de botanische tuinen van Bogor. In de grote tuin liggen lotusvijvers en er zijn ongeveer 15.000 planten van over de gehele wereld te zien. Er leven meer dan 50 vogelsoorten en een groep vleermuizen die hoog in de boomtoppen hangen. In de speciale kassen zijn kleurrijke orchideeën te zien. Naast de tuinen staat het Istana Bogor (paleis van Bogor). Dit was de officiële residentie van de Gouverneur Generaal van het voormalige Nederlands-Indië van 1870 tot 1942. Het paleis is helaas voor bezoekers gesloten. Vervolgens gaat de reis via een prachtige route langs theeplantages en over de Puncak Pass naar Bandung waar u overnacht. Bandung is de vierde stad van Indonesië en er zijn nog veel koloniale en gebouwen in art deco stijl te zien. Hierdoor werd de stad ook wel het Parijs van Java genoemd, al heeft de stad deze reputatie op het moment niet meer. U rijdt in ongeveer vier uur van Bogor naar Bandung.
Dag 10 Bandung
In de ochtend brengt u een bezoek aan de theeplantages van Malabar. De theeplantages van Malabar zijn bekend van het boek "Heeren van de Thee" van Hella Haase. U maakt hier een leuke wandeling. Tevens brengt u een bezoek aan de witte krater (White Crater), een vulkanische krater ten zuiden van Bandung. Vervolgens reist u verder naar uw accommodatie in Bandung, waar na aankomst de rest van de dag ter vrije besteding is. Optioneel kunt u aan het einde van de middag een bezoek brengen aan Saung Angklung Udjo (prijs op aanvraag). Op deze school worden angklung en andere bamboe-instrumenten gemaakt. De instrumenten worden bespeeld door jonge kinderen tijdens een zang- en dansvoorstelling.

Noot: Op zondag werken er geen theepluksters op de plantages waardoor de theefabrieken op maandag niet operationeel zijn.
Dag 11 Bandung - Wonosobo
Na een vroeg ontbijt wordt u naar het treinstation van Bandung gebracht. Vanhier reist u in ongeveer zes uur per trein in de executive class naar Kutoarjo. De trein vertrekt doorgaans om 07.00 uur en komt rond 13.00 aan. Onderweg kunt u ontspannen en genieten van een prachtig groen landschap met rijstvelden en mooie panorama’s. Na aankomst op het treinstation van Kroya volgt de transfer naar uw accommodatie in Wonosobo, een rustig bergplaatsje op 900 meter hoogte. Het klimaat is vanwege de hogere ligging aangenaam koel. In de omgeving liggen veel tabaks- en theeplantages.
Dag 12 Wonosobo - Dieng Plateau - Borobudur
Na het ontbijt maakt u een fraaie bergrit naar het Dieng Plateau (op ruim 2000 meter). Dit plateau is bekend om haar aan Shiva gewijde, hindoeïstische tempels uit de 7e en 8e eeuw. Vooral de gerestaureerde Candi Bhima is erg indrukwekkend. Vervolgens reist u verder in zuidelijke richting. U verblijft in het eenvoudige Manohara Hotel, gelegen aan de voet van de Borobudur. U heeft hier een overnachting om de volgende dag bij zonsopgang de tempel te bezichtigen. De namiddag en avond zijn ter vrije besteding. Geniet van een mooie zonsondergang.

Noot: optioneel kunt u het Color Lake bezoeken. Dit meer staat bekend om het veranderen van kleur door het hoge zwavelgehalte in het water. Prijs is op aanvraag.
Dag 13 Borobudur - Yogyakarta
Een van de hoogtepunten is het bezoek aan de grootste boeddhistische tempel ter wereld, de Borobudur. Deze eeuwenoude tempel is de trots van Java en ligt in de vlakte van Kedu temidden van palmbomen, velden met rijst en suikerriet en majestueuze vulkanen. Wanneer u vroeg opstaat kunt u genieten van de serene rust op de tempel. De meeste toeristen komen vanaf 08.00 uur dus hoe vroeger u de tempel bezoekt, hoe meer u van de stilte en het uitzicht kunt genieten. Na het bezoek en een ontbijt in het hotel reist u in ongeveer anderhalf uur verder naar Yogyakarta, de culturele hoofdstad van Java. In Yogya, zoals de stad ook wel wordt genoemd, vindt u veel souvenirwinkeltjes en warenhuizen. Brengt u vooral ook een bezoek aan de traditionele pasars. ’s Avonds kunt u terecht in een van de vele restaurantjes waar zowel traditionele als internationale gerechten verkrijgbaar zijn. Vanwege de vele universiteiten liggen er in de stad veel cafés en uitgaansgelegenheden die u ’s avonds kunt bezoeken. Cultuurliefhebbers kunnen genieten van dans- en wayangvoorstellingen, het traditionele Javaanse schimmenpoppenspel.
Dag 14 Yogyakarta
De chauffeur brengt u vandaag naar de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. U ziet o.a. het Waterpaleis, een batik en zilverfabriek en het Kraton. Dit vroegere paleis van de Sultan is het beste voorbeeld van de 18e-eeuwse Javaanse architectuur. Ook bezoekt u de Prambanan Tempel. Dit Hindoeïstische tempelcomplex is in de 9e eeuw gebouwd ter ere van God Shiva. Het staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De tempel dient tevens als achtergrond voor het Ramayana ballet, welke u in de avond eventueel bij kunt wonen (tevens optioneel en in overleg met de chauffeur).
Dag 15 Yogyakarta - Denpasar - Sanur
Transfer naar de luchthaven voor de vliegreis naar Denpasar. Na aankomst op het godeneiland Bali heeft u een transfer naar het strandhotel in Sanur. De rest van de dag is ter vrije besteding. U kunt heerlijk ontspannen en genieten van zon, zee en strand.

Noot: Op Bali is het een uur later dan op Java.
Dag 16 Sanur
Dag is ter vrije besteding. Sanur ligt aan de oostkust van Zuid-Bali en is iets rustiger dan Kuta Beach maar nog steeds een levendige plaats met volop mogelijkheden voor een heerlijk verblijf aan het strand. De hoofdstad Denpasar ligt vlakbij. Door een koraalrif voor de kust van Sanur is de zee rustiger waardoor de badplaats zeer geschikt is voor families met kinderen. Het strand wordt middels een voetpad gescheiden van de accommodaties. Aan het voetpad liggen diverse cafés, restaurantjes en souvenirwinkeltjes.
Dag 17 Sanur
Dag ter vrije besteding. U kunt genieten van de omgeving en de faciliteiten van het hotel. Mercure Resort Sanur is gebouwd in Balinese stijl en biedt direct toegang tot het witte zandstrand van Sanur. Het resort wordt omgeven door prachtige tuin waarin meer dan 100 soorten bomen en planten te zien zijn. Faciliteiten zijn o.a het Pandawa Restaurant, verschillende bars, fitnessruimte, tennisbaan, spa en een mooi zwembad. Op het strand staan veel ligbedden waar u overdag goed kunt ontspannen. Er gaat een shuttleservice vanaf het hotel naar het centrum van Sanur (1 x in per uur). Leuke restaurantjes in de omgeving zijn Kesuma, bekend om de verse visgerechten en Mama Putu. Voor voordelige gerechten kunt u terecht bij Donald's.
Dag 18 Sanur
Een laatste vrije dag in Sanur. Geniet van het strand, de zee of een ontspannende massage. Vooral voor watersportliefhebbers is Sanur een paradijs. U kunt bijvoorbeeld gaan kanoën, parasailen of windsurfen. Op het strand liggen typische Balinese vissersboten (jukungs) met een driehoekig zeil. Ter plaatse kunt u eenvoudig excursies regelen door het zuidelijk en oostelijk gedeelte van Bali. Een excursie naar Ubud, het artistieke en culturele hart van Bali, behoort o.a. tot de mogelijkheden. Hier zijn uitstekende wandel- en fietsmogelijkheden op het platteland in de omgeving. Een boottochtje door de mangroven is ook erg leuk. Dit is het leefgebied van verschillende soorten krabben, vogels en vissen. Op circa drie uur rijden vanaf Sanur ligt een scheepswrak dat vlak onder de zeespiegel ligt. Rondom het wrak leven verschillende soorten kleurrijke vissen. Hier kunt u prachtig snorkelen.
Dag 19 Sanur - Denpasar - (vliegreis op eigen gelegenheid)
Transfer naar de luchthaven van Denpasar voor uw vliegreis naar Amsterdam waar u de volgende dag aankomt.

Noot: De vlucht naar Amsterdam vertrekt pas 's avonds laat. Indien gewenst kunnen we een dagkamer voor u reserveren in het resort. De check-out tijd is doorgaans om 12.00 uur. De meerprijs voor een dagkamer is op aanvraag.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • lokale vluchten Padang - Jakarta en Yogyakarta - Denpasar
 • luchthavenbelasting, vertrekbelasting en heffingen
 • genoemde transfers per auto met Engelssprekende privéchauffeur op zowel Sumatra, Java als Bali
 • begeleiding door een deskundige Engels/Nederlands sprekende gids op Sumatra
 • een lokale gids die u bij diverse bezienswaardigheden op Java uitleg geeft (Engelssprekend)
 • genoemde boottransfers
 • treinreis Bandung - Kutoarjo
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • trekking Bukit Lawang
 • Borobudur Sunrise
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • parkeergelden en tol
 • bijdrage SGR: € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • optionele excursies & entreegelden
 • vervoer op de dagen en dagdelen ter vrije besteding (zonder excursies)
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 2.000 - € 2.500

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Emerald Garden Hotel - Sumatra
Met een ligging in het centrum van Medan, is deze accommodatie een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad. Op slechts enkele minuten loopafstand vindt u de Kantor Balai Kota, de Kesawan straat en de Merdeka Walk met tientallen eettentjes. De accommodatie beschikt zelf over twee goede restaurants en biedt daarnaast ook de mogelijkheid een duik te nemen in het zwembad of gebruik te maken van de fitnessruimte. Alle 158 recent gerenoveerde kamers bieden een comfortabel verblijf, zodat het u aan niets zal ontbreken.

Ecolodge Bukit Lawang Cottage - Sumatra
Bukit Lawang Ecolodge is een eenvoudige accommodatie. De ligging is prachtig aan de Bohorok rivier. De lodge is alleen te bereiken via een hangbrug. De 34 huisjes zijn geschakeld in een tuin gelegen. U heeft hier na aankomst direct het jungle gevoel te pakken. Met de vele trapjes in de lodge is deze lodge niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Het aangeboden menu is eenvoudig maar smaakvol, en het personeel is erg vriendelijk. De kamers zijn voorzien van een buitendouche en een zitje. Bukit Lawang Ecolodge beschikt echter niet over warm water. Vanuit deze accommodatie kunt u eenvoudig een bezoek aan de orang-oetans plannen.

Tabo Cottages - Sumatra
Omgeven door rijstvelden en plantages en met panoramisch uitzicht over het Tobameer ligt Tabo Cottages, een kleinschalig hotel met slechts 46 kamers. Er zijn diverse kamertypen, gebouwd in de typische Batak stijl. Bij de bouw is rekening gehouden met gebruik van zoveel mogelijk lokale en natuurlijke materialen. In het restaurant zijn zowel westerse als typisch Indonesische gerechten verkrijgbaar. U kunt gebruik maken van gratis draadloos internet. De Duitse eigenaresse Annette heet haar gasten van harte welkom en zorgt voor een aangenaam verblijf.

Puri Artha Hotel - Java
Het Puri Artha is een sfeervol middenklasse hotel in typisch Javaanse en Balinese stijl en heeft een goede prijs/kwaliteitverhouding. Het ligt op zo’n 10 minuten rijden van het levendige centrum van Yogyakarta. Het hotel beschikt over een restaurant, bar en zwembad. Wij kunnen dit hotel aan vele soorten reizigers van harte aanbevelen.

Mercure Resort Sanur - Bali - Zuid
Het Mercure Resort is gelegen aan de hoofdstraat van Sanur, met veel winkels en restaurants op loopafstand. Het resort biedt tevens directe toegang tot het strand. Ondanks de 189 kamers oogt het kleinschalig en hangt er een fijne sfeer. De kamers (verschillende types) zijn verdeeld over circa 40 cottages in Bali / Lombok stijl en liggen in een grote tuin. Alle kamers in het resort zijn modern en netjes. We raden de deluxe rooms aan als u hier wat langer verblijft. Voor het personeel van het Mercure Resort Sanur is persoonlijke aandacht en service erg belangrijk. Het resort is geschikt voor vrijwel elke reiziger. Ook voor kinderen zijn er diverse faciliteiten.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »