Menu

Avontuurlijk Sumatra

Deze 14-daagse individuele rondreis langs de hoogtepunten van Sumatra is speciaal samengesteld voor avontuur-, natuur- en cultuurliefhebbers. Samen met een deskundige gids maakt u diverse jungle trekkingen, een fietstocht en kunt u olifanten gaan wassen! Tijdens een verblijf aan het Toba meer geniet u van de bijzondere natuur in de omgeving. Op Samosir en in Bukittinggi komt u in aanraking met de tradities van de lokale Batak en Minangkabau cultuur. De accommodaties tijdens deze reis zijn eenvoudig. Indien gewenst kan deze reis verlengd worden met een strandverblijf, bijvoorbeeld op Cubadak Island of op Bali.

Reisduur: 14 dagen

Medan - Tangkahan - Bukit Lawang - Berastagi - Sibayak vulkaan - Berastagi - Samosir - Sipirok - Bukittinggi - Padang

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Avontuurlijk Sumatra inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Afwisselend programma, inclusief Engelssprekende gids en privévervoer.
 • Alle genoemde excursies en entreegelden zijn inbegrepen.
 • U maakt een jungle trekking met ervaren ranger bij Bukit Lawang en gaat helpen met olifanten wassen bij Tangkahan.
 • Het verblijf bij Mega Inn in Tangkahan is bijzonder vanwege de kleinschaligheid en vriendelijkheid van het personeel.
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Toba Meer (Sumatra) - Indonesië - foto: pixabay
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Medan
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Medan wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Aansluitend volgt de transfer naar het hotel. Medan is na Jakarta en Surabaya de grootste stad van Indonesië en de hoofdstad van Noord-Sumatra. In de namiddag staat er een stadstour op het programma. U ziet hierbij alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad waaronder de Majid Raya, de grootste moskee van Sumatra, ontworpen door een Nederlandse architect. Het Istana Maimoon, het voormalige paleis van de sultan van Deli en de grootste Chinese tempel van Indonesië worden ook bezocht. Let u ook op de koloniale gebouwen die in de stad liggen. ‘s Avonds is het leuk om te dineren in het Tip Top Restaurant aan Jalan Ahmad Yani. In dit restaurant zijn nog veel invloeden uit de Nederlandse kolonisatie te zien en het eten is van goede kwaliteit. Vanaf de veranda heeft u uitzicht op Kesawan Square.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Medan - Tangkahan
Vandaag volgt een transfer per auto met privéchauffeur op weg naar Tangkahan. Onderweg worden enkele dorpen bezocht waardoor u een goede indruk krijgt van het lokale leven. U verblijft twee nachten in een eenvoudig en kleinschalig guesthouse in het Leuser National Park. Tangkahan wordt nog maar weinig bezocht door toeristen. De voorzieningen zijn hierdoor beperkt, de locatie is echter uniek. Optioneel kan er in de omgeving een heetwaterbron bezocht worden of kunt u per autoband de rivier over, het zogenaamde tubing.
Dag 3 Tangkahan - Leuser National Park
Vandaag staat in het teken van een bezoek aan het Leuser National Park. Dit park is een van de grootste nationale parken van Indonesië met een oppervlakte van circa 950.000 hectare. Door de grootte van het park zijn hier vele soorten landschappen te vinden waaronder mangrovebossen, moerassen, dicht regenwoud en hoge gebergtes. Deze variatie in landschappen brengt een grote variatie van flora en fauna met zich mee. U bezoekt vandaag een project waarbij de lokale bevolking voor een kleine groep olifanten zorgt. Na het wassen maakt u met uw ranger een avontuurlijke tocht door het dichte regenwoud. Een onvergetelijke ervaring! Noot: we kennen dit project uit eigen ervaring en zijn van mening dat de olifanten hier goed verzorgd en behandeld worden. Wel willen we een rit per olifant afraden en kiezen er daarom voor om alleen het wassen van deze dieren in deze reis op te nemen.
Dag 4 Tangkahan - Bukit Lawang
Na het ontbijt reist u in circa vier uur per jeep naar Bukit Lawang. De conditie van de weg is hier erg slecht. Onderweg worden stops gemaakt bij rubber- en palmbomen plantages. Na aankomst is de middag ter vrije besteding. U kunt bijkomen van de reis en genieten van de bijzondere omgeving. Een wandeling langs de rivier is aan te raden.

Noot: het hotel waar u de komende 2 nachten verblijft beschikt over meer faciliteiten dan het Guesthouse in Tangkahan, hier is echter ook geen warm water aanwezig.
Dag 5 Bukit Lawang
Vandaag maakt u een wandeling door de jungle van het Gunung Leuser National Park, direct achter uw accommodatie gelegen. Met een ervaren ranger gaat u vervolgens dieper het oerwoud in op zoek naar (wilde) orang-oetans en andere diersoorten. U maakt een trekking van ongeveer drie uur (zes uur is ook mogelijk). Tip: vlakbij Bukit Lawang Cottage vindt u het kindertehuis van Bukit Lawang. Saskia en Sugianto (een Nederlands/Indonesisch echtpaar) hebben hier een prachtig tehuis opgezet voor kinderen die hun ouders hebben verloren tijdens een grote overstroming van een aantal jaren geleden. Er is een restaurant aanwezig waar u vanmiddag eventueel kunt gaan lunchen. Saskia maakt samen met de kinderen graag een heerlijke maaltijd voor u klaar! U bent ook altijd welkom om even in en rond het tehuis te kijken zonder hier iets te eten.
Dag 6 Bukit Lawang - Berastagi
Na het ontbijt reist u verder naar Berastagi voor een overnachting. Onderweg komt u langs de plaatsjes Sibolangit en Sembahe en brengt u een bezoek aan Peceren (een traditioneel Batak dorp) en een lokale fruitmarkt. U vindt hier vooral veel mandarijnen en passievruchten. Berastagi is op zo'n 1400 meter hoogte gelegen en daardoor is hier kouder. Het is daarom aan te raden om vandaag een trui of jas mee te nemen.
Dag 7 Beklimming Sibayak vulkaan
In de vroege ochtend vertrekt u naar de voet van de Sibayak vulkaan waar uw trekking begint. Een ervaren gids gaat uiteraard met u mee. Tegen de middag bereikt u de top van de vulkaan. Bij helder weer zijn de uitzichten over Berastagi en de omgeving fantastisch. Onderweg passeert u de Debuk-Debuk hotsprings waar u eventueel kunt zwemmen. In de namiddag terug naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Noot: mocht u liever geen trekking maken dan kunnen we voor vandaag een alternatief programma samenstellen waarbij u bijvoorbeeld in deze prachtige omgeving gaat wandelen.
Dag 8 Berastagi - Parapat - Samosir
De reis gaat verder naar het grootste zoetwatermeer van Zuidoost Azië, het Tobameer. Het meer, met een oppervlakte van 1700 km2 en een diepte van soms wel 450 meter, is ongeveer 100.000 jaar geleden ontstaan na een vulkaanuitbarsting. In het midden ligt het eiland Samosir dat het centrum is van de Toba Batak. Wanneer de tijd het toelaat kunt maakt u op de route tussen Berastagi en Parapat een stop bij de Sipiso-Piso waterval en het vroegere paleis van Simalungen Batak in het plaatsje Pematang Purba. Vanaf de haven bij Parapat vaart u per ferryboot naar dit eiland waar u de komende nachten verblijft op een idyllische plek. In Tuk-tuk zijn de meeste hotels gevestigd en vindt u diverse voorzieningen als winkeltjes en restaurants. Ondanks dat hier relatief veel toeristen komen is de sfeer er gemoedelijk. De rest van de dag ter vrije besteding.
Dag 9 Samosir
Met uw gids brengt u vandaag per auto of motorfiets een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland Samosir. Zo ziet u onder andere de originele Toba Batak dorpen Tomok, Ambarita en Simanindo. In sommige dorpjes, waaronder Tomok, zijn nog oude graftombes te bewonderen. In het centrum Ambarita is nog een oude stenen offerplaats te zien. In Simanindo staat het voormalige traditionele huis van de Batak koning Rajah Simalungun dat tegenwoordig dienst doet als museum. Vandaag ontmoet u de lokale bevolking en maakt u kennis met het dagelijks leven en de lokale cultuur. De huisjes van deze bevolking zijn met prachtig houtsnijwerk versierd. Ook kan een lokaal schooltje bezocht worden. Noot: in plaats van bovengenoemd programma kunt u vandaag ook samen met uw gids een trekking door de jungle van Samosir maken. Tip: indien u echt Indonesisch wilt eten dan gaat u naar Tempo Doeloe. Ook onder de lokale bevolking een favoriet! Ook erg leuk is restaurant Rumba. De kaart is minder Indonesisch, maar de sfeer geweldig. Het is hier tot laat in de avond gezellig met leuke live muziek.
Dag 10 Samosir - Sipirok
Vroeg in de ochtend vaart u terug naar het vasteland en reist u aansluitend door naar het plaatsje Sipirok. Doordat u reist met een eigen chauffeur kunt u zelf bepalen waar en wanneer u onderweg stopt. Er wordt sowieso een stop gemaakt bij de lokale markt van Balige waar u souvenirs te kopen, een ananas- en koffieplantage, het dorpje Jangga Dolok en de Sipoholon warmwaterbronnen. Ook maakt u een korte wandeling langs de Sarulla rivier en de prachtige rijstterrassen. U heeft één overnachting in Sipirok.

Noot: de reisduur bedraagt vandaag zo'n 8 - 9 uur. Het hotel is niet bijzonder en het onderhoud is achterstallig (hoewel de kamers zelf redelijk zijn). Het is echter de enige mogelijkheid in deze regio.
Dag 11 Sipirok - Bukittinggi
Vandaag staat er een lange reisdag op het programma. De reis voert verder langs sawa’s en het ongerepte regenwoud van Rimbo Panti. Onderweg komt u langs diverse plantages (vanille, kaneel, etc.) en passeert u de evenaar bij Bonjol. Vervolgens dwars door het berglandschap naar Bukittinggi waar u overnacht. Bukittinggi betekent 'Hoge Berg' en is het leefgebied van de Minangkabau bevolking. De plaats, gelegen op de hoogte van 930 meter, wordt omgeven door vulkanen, meren, canyons en verschillende lokale dorpjes. Bukittinggi is een levendige stad die prima op eigen gelegenheid te verkennen is. 's Avonds kunt u dineren in een van de vele restaurantjes. Probeert u ook eens de lokale gerechten van de Minangkabau.
Dag 12 Bukittinggi
Na het ontbijt wordt u naar het dorpje Kamang gebracht. Vanuit hier maakt u samen met uw gids een fietstocht. U rijdt langs rijstvelden waar u de boeren aan het werk ziet. U kunt eventueel mee helpen. Ook stopt u bij kleine dorpjes waar u het dagelijks leven kunt aanschouwen. De rest van de middag en avond is ter vrije besteding. Tip: bezoek ’s avonds een traditionele dansvoorstelling van de Minangkabau. Tijdens deze voorstelling met veel dans en leuke muziek leert u meer over de gebruiken van de Minangkabau. De voorstelling wordt iedere dag om 21:00 uur gegeven (indien er minimaal 10 personen aanwezig zijn).
Dag 13 Bukittinggi
Vandaag staat er een leuke tour in Bukittinggi op het programma. Samen met uw privé-gids bezoekt u allereerst Sianok Canyon (Karbouwengat), Fort de Kock, de klokkentoren Jam Gadang en de enorme lokale markt. Vanavond staat een tradionele Minangkabau dansvoorstelling op het programma. Eventueel kunnen we in de middag een kookles verzorgen (optioneel). U gaat dan samen met uw gastvrouw inkopen doen op de lokale markt en bij haar thuis wordt een typisch Indonesische maaltijd bereid. Tijdens deze kookles leert u dus meer over de traditionele Indonesische keuken.
Dag 14 Bukittingi - Padang - (vliegreis op eigen gelegenheid)
Afhankelijk van uw vlucht hebt u mogelijk nog vrije tijd in Bukittingi. Daarna volgt de transfer naar de luchthaven van Padang, hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Tip: Indien gewenst kan deze reis verlengd worden met een strandverblijf, bijvoorbeeld op Cubadak Island of op Bali.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • trekking naar Orang Utans in Bukit Lawang van 3 uur inclusief permit
 • jeep tocht van Tangkahan naar Bukit Lawang
 • vulkaanbeklimming Sibayak
 • Samosir excursie
 • fietstocht Bukittingi
 • begeleiding door een deskundige Engelssprekende gids
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage SGR: € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • eventuele luchthavenbelasting
 • maaltijden niet genoemd in het programma
 • optionele excursies en entreegelden
 • vervoer op de dagen en dagdelen ter vrije besteding (zonder excursies)
 • camera toestemmingsbewijs in Bukit Lawang
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 1.500 - € 1.750

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Emerald Garden Hotel - Sumatra
Met een ligging in het centrum van Medan, is deze accommodatie een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad. Op slechts enkele minuten loopafstand vindt u de Kantor Balai Kota, de Kesawan straat en de Merdeka Walk met tientallen eettentjes. De accommodatie beschikt zelf over twee goede restaurants en biedt daarnaast ook de mogelijkheid een duik te nemen in het zwembad of gebruik te maken van de fitnessruimte. Alle 158 recent gerenoveerde kamers bieden een comfortabel verblijf, zodat het u aan niets zal ontbreken.

Mega Inn Guesthouse - Sumatra
Dit kleinschalige guesthouse heeft een geweldige ligging, middenin de natuur bij Gunung Leuser National Park. In totaal zijn er 9 eenvoudige kamers met een bed, toilet en een kraan met teil eronder waar u zich kunt wassen. Hier gaat u dus echt back to basic! Vanaf uw kamer heeft u een prachtig uitzicht over de jungle en Tangkahan rivier. Ondanks de zeer beperkte faciliteiten kunnen we de accommodatie toch van harte aanbevelen vanwege de bijzondere locatie en de prettige informele sfeer. Eigenaar Mega maakt met alle gasten een babbeltje en zijn vrouw kookt de heerlijkste Indonesische maaltijden. Na een verblijf hier krijgt u ongetwijfeld snel heimwee naar deze serene plek.

Ecolodge Bukit Lawang Cottage - Sumatra
Bukit Lawang Ecolodge is een eenvoudige accommodatie. De ligging is prachtig aan de Bohorok rivier. De lodge is alleen te bereiken via een hangbrug. De 34 huisjes zijn geschakeld in een tuin gelegen. U heeft hier na aankomst direct het jungle gevoel te pakken. Met de vele trapjes in de lodge is deze lodge niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Het aangeboden menu is eenvoudig maar smaakvol, en het personeel is erg vriendelijk. De kamers zijn voorzien van een buitendouche en een zitje. Bukit Lawang Ecolodge beschikt echter niet over warm water. Vanuit deze accommodatie kunt u eenvoudig een bezoek aan de orang-oetans plannen.

Tabo Cottages - Sumatra
Omgeven door rijstvelden en plantages en met panoramisch uitzicht over het Tobameer ligt Tabo Cottages, een kleinschalig hotel met slechts 46 kamers. Er zijn diverse kamertypen, gebouwd in de typische Batak stijl. Bij de bouw is rekening gehouden met gebruik van zoveel mogelijk lokale en natuurlijke materialen. In het restaurant zijn zowel westerse als typisch Indonesische gerechten verkrijgbaar. U kunt gebruik maken van gratis draadloos internet. De Duitse eigenaresse Annette heet haar gasten van harte welkom en zorgt voor een aangenaam verblijf.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »