Menu

Ongerept Flores

Flores leent zich uitstekend voor een avontuur met een ongerept landschap van vulkanen, kratermeren, bossen en savannevlaktes. Het eiland is niet toeristisch waardoor het contact met de bevolking een authentieke ervaring is. U bezoekt traditionele dorpen zoals Belaraghi, Jupa en Wogo en overnacht in kleinschalige accommodaties en bij mensen thuis om de lokale sfeer te ervaren. Zulke momenten zijn daarnaast een mooie gelegenheid om de lokale bevolking te ondersteunen. Vanuit Labuan Bajo bezoekt u de eilanden Komdo en rinca per boot en komt u oog in oog te staan met de Komodo-varaan. Ook ziet u veel van de fraaie natuur in onder andere Keli Mutu National Park en de eilanden van Riung. Bekijk met eigen ogen wat dit eiland zo bijzonder maakt.

Reisduur: 14 dagen

Denpasar - Seminyak - Maumere - Moni - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Komodo-archipel

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Ongerept Flores inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • De accommodaties op Flores zijn veelal eenvoudig, we boeken echter altijd de best mogelijke kamertypes in zoveel mogelijk kleinschalige hotels met respect voor de omgeving en waar lokale bewoners profiteren van uw verblijf.
 • Komodo Cruise met overnachting zodat u meerdere eilanden kunt bezoeken en meer kans heeft op het zien van de varanen.
 • Uniek is een verblijf in het dorpje Belaraghi waar u bij mensen thuis overnacht.
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Vulkaan nabij Bajawa (Flores) - Indonesië - foto: flickr
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Denpasar - Seminyak
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Denpasar wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Deze brengt u vervolgens naar de accommodatie in Seminyak waar u de komende nacht zult verblijven. U kunt even acclimatiseren na de lange vliegreis. Bali is één van de kleinere eilanden van de Indonesische archipel, maar toeristisch gezien een van de belangrijkste eilanden. Villa Lumbung ligt in Seminyak op circa 15 minuten loopafstand van het strand. Winkels en restaurants liggen in de buurt. Het hotel is opgetrokken in Balinese stijl. Alle kamers van Villa Lumbung zijn goed verzorgd. De superior kamers zijn verdeeld over drie gebouwen aan de rand van het terrein. Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Seminyak - Denpasar - Maumere
Transfer naar de luchthaven van Denpasar waar u incheckt voor de vlucht naar Maumere op het eiland Flores. Flores is een van de eilanden van de Kleine Sunda en onderdeel van de Indonesische provincie Oost-Nusa Teggara. Ondanks het unieke landschap van vulkanen, kratermeren, bossen en savannevlaktes bezoeken maar weinig reizigers het eiland. Na aankomst wordt u verwelkomd en naar het hotel in Maumere gebracht waar de rest van de dag ter vrije besteding is.

Tip: vanuit uw accommodatie kunt u een snorkeltocht maken of gaan duiken.
Dag 3 Maumere
Na het ontbijt brengt u een bezoek aan het dorpje Watublapi. Hier kunt u een traditionele dansvoorstelling bijwonen (optioneel, vooraf reserveren vereist). Ook zijn hier diverse kindertehuizen, opgezet door de Belgische Marie-Jeanne Colson, welke u kunt bezoeken. Vanaf Watublapi heeft u een mooi uitzicht over de baai van Maumere. De rest van de dag kunt u vrij besteden.
Dag 4 Maumere - Moni
Na het ontbijt brengt u een bezoek aan het Ledalero Museum. Hier vindt u een uitgebreide verzameling van Ikat doeken en stenen. Vervolgens gaat u per auto met privéchauffeur op pad naar Moni voor een overnachting. Onderweg maakt u verschillende stops, zoals bijvoorbeeld in Sikka en in het traditionele dorp Jopu. In Paga is het mogelijk om, in overleg met de chauffeur, een zwemstop in te lassen. In de avond kunt u eventueel (op eigen gelegenheid) een wandeling door het dorpje (slechts enkele huizen en eenvoudige warungs) maken en hier gaan dineren. U verblijft vandaag in de mooie en kleinschalige Kelimutu Ecolodge.
Dag 5 Moni - Riung
Vroeg opstaan voor een bezoek aan het Keli Mutu National Park waar u de Keli Mutu vulkaan bezoekt om te genieten van een indrukwekkend panorama. Het bijzondere van deze ‘Berg der Geesten’ zijn de drie van kleur verschillende kratermeren; zwart, lichtgroen en lichtblauw. In het verleden hebben de meren ook andere kleuren gehad. De buitenaards aandoende Keli Mutu wordt beschouwd als een van de mooiste plekken van heel Indonesië. U maakt hier een korte wandeling. Na dit bezoek wordt u terug gebracht naar het hotel voor een welverdiend ontbijt. Vervolgens reist u via een prachtige route naar Riung aan de noordkust van het eiland. U rijdt over een prachtige kustweg via Ende. Geniet hier van het uitzicht en maak bijvoorbeeld een fotostop bij Pengajawa Beach. Op deze plek spoelen blauwgekleurde stenen op het strand aan. Houdt er rekening mee dat een gedeelte van deze weg soms (nog) in slechte staat is. U komt aan het einde van de middag in het plaatsje Riung aan. Jaren geleden erg populair onder backpackers, inmiddels is de rust er wedergekeerd. U kunt op eigen gelegenheid eventueel een wandeling naar de haven maken en genieten van de zonsondergang. Noot: We raden aan om bij een lokaal restaurant te dineren. Pondok SVD beschikt over eenvoudige kamers waar u alleen 's avonds na 18.00 uur en 's nachts over electriciteit (airco) beschikt.
Dag 6 Riung - Bajawa
In de ochtend staat er een boottocht naar de 17 eilanden voor de kust van Riung op het programma. De verscheidenheid aan vissen en koraal is hier prachtig. Nadat u de vliegende honden in de mangrove bossen heeft bekeken, is er alle gelegenheid om te snorkelen. Na de lunch (inbegrepen) op een van de eilanden reist u verder naar de binnenlanden van Flores met als einddoel het dorp Bajawa. Onderweg bezoekt u de hotsprings van Soa; in het water is het heerlijk baden! Doordat Bajawa veel hoger gelegen is is de temperatuur hier lager. Het klimaat is prettig en om die reden raden we aan hier meer tijd door te brengen.
Dag 7 Bajawa
Samen met uw gids bezoekt u de adathuizen in de dorpen Bena en Wogo. In deze traditionele dorpen wordt de verering van de voorouderen nog sterk in ere gehouden. In diverse periodes in het jaar kunt u getuige zijn van een van de traditionele (oogst)feesten die in de dorpen gehouden worden. Terug in Bajawa is een bezoek aan de lokale markt een aanrader. Een goede optie om bijvoorbeeld wat fruit te kopen. Zo ondersteunt u de lokale bevolking rechtstreeks.

Noot: Het is ook mogelijk om vandaag een trekking naar de Wawo Muda vulkaan te maken.
Dag 8 Bajawa - Belaraghi
Na het ontbijt staat een interessante trekking naar een lokaal dorpje gepland. Na zo'n 1,5 uur wandelen arriveert u bij het dorp Belaraghi waar de vriendelijke inwoners u hartelijk zullen ontvangen. Dit dorp wordt nog weinig bezocht door toeristen waardoor de sfeer er authentiek is. U maakt kennis met de inwoners en leert meer over hun dagelijkse werkzaamheden en rituelen. U overnacht vandaag bij mensen thuis. Houdt u er rekening mee dat dit zeer eenvoudig verblijf is en dat (sanitaire) faciliteiten beperkt zijn.
Dag 9 Belaraghi - Ruteng
Na het ontbijt wandelt u terug naar de hoofdweg (ca. 1,5 uur) reist u vervolgens verder naar Ruteng. Het landschap is in het begin opener met spectaculaire uitzichten op zee, vulkanen en lavastromen. Later voert de route door het dichtbegroeide bergland van West-Flores. Eventueel kunt u een fotostop maken bij het Rasa Mesa meer/gebergte. Ook maakt u een stop bij de Liang Bua grot waar de Homo Floresiensis (hobbit) is gevonden. Overnachting is in het bergplaatsje Ruteng; een klein marktplaatsje en tevens centrum van de Manggarai-stam.

Tip: een goed restaurant in het centrum van Ruteng is het restaurant Agape. Ruime keuze qua gerechten en heel vriendelijk personeel.
Dag 10 Ruteng - Labuan Bajo
U reist verder naar Labuan Bajo met onderweg een stop bij de unieke spinnenweb rijstvelden van Cancar. In de middag komt u aan in Labuan Bajo, een visserdorp aan de westkust van het eiland. Indien gewenst kunt u ’s avonds een voorstelling van de Whip Dance bijwonen (optioneel). Labuan Bajo is in korte tijd erg populair geworden als plek om te verblijven voor of na een bezoek aan het Komodo National Park. Vanwege het toenemende aantal toeristen worden er momenteel in snel tempo hotels gebouwd en restaurants geopend. Het authentieke karakter van het plaatsje zal hierdoor naar verwachting snel veranderen.

Tip: als u de reis wilt uitbreiden en avontuurlijker wilt maken dan kunnen we een 3-daagse trekking naar Wae Rebo toevoegen aan het programma. Hier treft u een afgesloten en nog traditionele dorpsgemeenschap, welke slechts te voet te bereiken is. Een unieke ervaring om hier te verblijven!
Dag 11 Labuan Bajo - Rinca - Pink Beach
Vandaag begint uw schitterende boottocht langs de Komodo-archipel, die velen als het hoogtepunt van een Indonesië reis zullen ervaren! Doel van de tocht is uiteraard om de Komodo-varaan te zien. Deze grootste hagedis ter wereld komt uitsluitend voor op Komodo, Rinca en Padar. Het dier kan ruim drie meter lang worden met een gewicht van 90kg. Het eerste eiland dat u aandoet is Rinca. Op Rinca komen in, tegenstelling tot Komodo, minder toeristen en is de kans groter dat u varanen ziet. Onder leiding van een ranger maakt u hier een wandeling van ongeveer twee uur. Deze tocht voert je door een savanneachtig landschap met prachtige weidse uitzichten over de zee en het eiland. Vervolgens keert u terug naar de boot. Overnachting en maaltijden zijn aan boord van de boot.
Dag 12 Pink Beach - Komodo - Labuan Bajo
Vandaag vaart u in circa drie uur verder naar Pink Beach waar u snorkelend de kleurrijke onderwaterwereld kan bewonderen (snorkeluitrusting is inbegrepen). Vervolgens vaart u verder naar Komodo Island waar u een wandeling van circa een uur over het eiland maakt, onder begeleiding van een lokale ranger op zoek naar de Komodo-varaan. Uiteraard is de kans dat u andere dieren, zoals buffels, herten en diverse vogels ziet ook erg groot! In de middag vaart u in circa vier uur terug naar de haven van Labuan Bajo. Na aankomst wordt u naar uw hotel gebracht.

Noot: Indien gewenst kunnen we extra nachten verblijf toevoegen in Labuan Bajo.
Dag 13 Labuan Bajo - Denpasar - Seminyak
Transfer naar de luchthaven van Labuan Bajo voor de vliegreis naar Denpasar. Na aankomst op Bali wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Aansluitend volgt een korte transfer naar uw hotel in Seminyak. Hier verblijft u de laatste nacht. De rest van de dag is vrij te besteden aan het strand of bij het zwembad van het hotel.
Dag 14 Seminyak - (vliegreis op eigen gelegenheid)
Afhankelijk van uw vlucht hebt u mogelijk nog vrije tijd in Seminyak. Daarna volgt de transfer naar de luchthaven van Denpasar, hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Noot: de hotelkamer staat niet de gehele dag tot uw beschikking. Indien gewenst, kunnen we een dagkamer / late uitcheck verzorgen; de meerprijs is op aanvraag.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • lokale vliegreis Denpasar - Maumere & Labuan Bajo - Denpasar
 • luchthavenbelasting, vertrekbelasting en heffingen
 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur
 • begeleiding door een deskundige Engelssprekende gids van Maumere tot Senggigi
 • boottocht Riung
 • bootcruise Komodo-archipel
 • boottransfer Sumbawa - Lombok
 • conservation fee Komodo
 • alle overnachtingen conform programma
 • bootcruise Komodo-archipel
 • conservation fee Komodo
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • alle overnachtingen conform programma
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage SGR: € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • vervoer op de dagen ter vrije besteding
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
 • camera fees
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 2.000 - € 2.250

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Villa Lumbung - Bali - Zuid
Villa Lumbung ligt in Seminyak op circa 15 minuten loopafstand van het strand, waar vanuit het hotel twee keer per dag een shuttlebus heen gaat. Winkels en restaurants liggen in de buurt. Het hotel is opgetrokken in Balinese stijl. Er zijn twee mooie zwembaden met zelfs een kleine waterval. Alle kamers van Vila Lumbung zijn goed verzorgd. De superior kamers zijn verdeeld over drie gebouwen aan de rand van het terrein. De overige kamers zijn verdeeld over bungalows met 1, 2 of 3 kamers. Het ontbijt in het hotel is prima. Tevens is er een eenvoudige maar goede spa aanwezig.

Kelimutu Eco Lodge - Flores
De relatief nieuwe en kleinschalige Kelimutu Eco Lodge is gelegen op 1 kilometer afstand van het dorp Moni en op circa 1 uur rijden van het startpunt voor de trekking op de Kelimutu. De kamers en villa's van de eco lodge zijn basic, maar sfeervol ingericht. Vanaf uw balkon kunt u genieten van het uitzicht op de indrukwekkende Kelimutu. Na een actieve dag is het heerlijk bijkomen onder de warme buitendouche. In het restaurant en in de kleine bar van de Kelimutu Eco Lodge kunt u terecht voor een goed gerecht of een lekkere versnapering. Bent u van de natuurverschijnselen of spiritualiteit? Bezoek dan vooral de meren in de vulkanische kraters van Kelimutu, welke van het ene op het andere moment van kleur kunnen veranderen. Het gebied is heilig voor het Lio volk, dat gelooft dat de geesten van stervelingen ronddwalen tussen de twee enorme rotsen aan de rand van de weg naar het Nationaal Park. Kelimutu Eco Lodge; een sfeervolle accommodatie in een bijzondere omgeving.

Pondok SVD
 

Manulalu Bed & Breakfast - Flores
Het Manulalu guesthouse in Bajawa is een simpele accommodatie die qua locatie ver boven alles uitsteekt. Mooi gelegen op de berg heeft u een schitterend uitzicht over de vallei. Het guesthouse is minimalistisch ingericht maar wel met stijl. De publieke ruimtes doen denken aan een lodge ergens in de Alpen, ook qua inrichting. Het personeel is vriendelijk en de kamers zijn verder voorzien van goede bedden en een privé badkamer met warm en koud water. De tuin is een groot pluspunt. Door de hele tuin vindt u mooie plekjes waar u kunt loungen en van het uitzicht kunt genieten.

Spring Hill Bungalow - Flores

Het simpele maar sfeervolle Spring Hill Bungalow is één van de nieuwste hotels in Ruteng. Het is er schoon en het personeel is uiterst vriendelijk. De kamers zijn ruim en beschikken over een eigen balkon or terras. De meeste kamers kijken uit over de mooie tuin die voor het hotel ligt. De kamers zijn uitgerust met een eigen badkamer (sta-douche), satelliet TV en Air Conditioning. Het restaurant is open en gemaakt van hout en riet wat veel charme meegeeft. Er is zelfs een vergaderruimte aanwezig mocht u daar de behoefte aan hebben! De tuin is erg goed bijgehouden en biedt op veel plekjes de mogelijkheid om even te zitten en te genieten van de frisse buitenlucht. Er is ook gratis Wi-Fi aanwezig en room service. Het restaurant serveert een mix aan Aziatisch en Europees eten.


Puri Sari Beach Hotel - Flores
Het Puri Sari Beach Hotel is een van onze favoriete hotels in Labuan Bajo. Het hotel beschikt tegenwoordig over 21 kamers. De kamers hebben een zitje buiten en zijn groot en modern ingericht. Vanuit de kamer heeft u uitzicht op een tuin waar u het zwembad vindt. Persoonlijke service en aandacht staan centraal in dit hotel. Vanaf het hotel heeft u helaas geen toegang tot een mooi strand.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »