Menu

Duurzaam Japan

Japan is voor Aziatische begrippen een welvarend land en technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. De laatste jaren is er echter een trend zichtbaar op het gebied van duurzaamheid, een onderwerp dat door de enorme ontwikkeling jarenlang op een laag pitje heeft gestaan.

De Olympische Spelen van 2020 waren een uithangbord en Japan wilde graag aantonen dat het op landelijk niveau werkt aan verduurzaming. Een barrière die soms moeilijk te doorbreken is in Japan, omdat de enorme (technologische en economische) ontwikkeling van de steden, moeilijk rijkt tot aan het platteland. Toerisme vormt hierin een belangrijke brug.

Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis? 
Het netwerk van openbaar vervoer in Japan is ongeëvenaard. De hogesnelheidstreinen, de “shinkansen” en de efficiëntie ervan staan wereldwijd bekend. Het is volgens Pangea Travel de beste manier om grote delen van het land te bereizen. 90% van onze reizen is dan ook op basis van reizen met de trein.

Grote kans dus, dat uw reis door Japan zodoende al een erg duurzaam karakter heeft. Maar ook tijdens uw bezoeken aan steden, zult u merken dat het openbaar vervoer een grote rol speelt. Of u nu zelf op pad gaat, of kiest voor een dag met een gids, u zult al lopend en reizend per metro of bus, een stad gaan ontdekken en ervaren dat dit niet alleen de meest duurzame, maar ook de leukste en meest efficiënte manier is om te reizen. 

Wandelen hiking - Kamikochi - Japan Shinkansen reizen met de trein - duurzaam - Japan Trekking - Natuur - Japan

Buiten de grote steden is het landschap, het leven en het ritme anders. Hier treft u een ander Japan. Verschillende excursies zijn zo ingericht dat het behoud van een eeuwenoude cultuur en daarbij horende tradities voorop staat. Zo kunt u meer leren over boeren en landbouw, oude samoerai wijken, geisha’s, ninja’s, het Shinto boeddhisme en over thee en sake. De excursies zijn interactief en bieden een unieke kans om een leerzame ervaring te combineren met het bijdragen aan behoud van lokale gemeenschappen. 

Ook is het mogelijk de fiets te pakken en op te gaan in het Japanse platteland. In Takayama adviseren wij onze klanten deel te nemen aan een kleinschalige fietstour, waardoor u op een actieve en duurzame manier meer leert over de cultuur en tradities van een dorpje in de Japanse Alpen, terwijl u langs rijstvelden, goed bewaard gebleven rurale gebieden en door schitterende natuur fietst.

Echte natuur- en wandelliefhebbers raden wij aan om de Japanse Alpen te gaan ontdekken. De natuur van plaatsen als Kamikochi leent zich bij uitstek om per voet ontdekt te worden.

Tot slot een duurzame tip van onze reisspecialisten. Download de Mymizu app, dé app in Japan om het gebruik van hervulbare waterflessen te stimuleren. De app vertelt u precies waar het dichtstbijzijnde punt is dat u kunt gebruiken om uw waterfles te vullen, het zij bij een fontein met drinkwater of bij een eco friendly café dat u een gratis refill zal aanbieden. 

Landbouw platteland - Japan Mymizu Water Refill - duurzaam - Japan Shimanami Kaido fietsroute - Shikoku - Japan

Kunt u een project bezoeken?
Op Shikoku ligt het plaats Kamikatsu, een inspiratiedorp op het gebied van duurzaam leven. Het plaatsje haalt op landelijk niveau al jaren de kranten doordat ze een praktisch afvalvrije samenleving gecreëerd hebben. Locals gaan tot het uiterste om afvalverbranding tegen te gaan en scheiden heel rigoureus hun afval. Kleding en huishoudelijke artikelen die ze niet meer nodig hebben, worden achtergelaten op een centraal punt, zodat andere inwoners er wel iets mee kunnen gaan doen. Als bezoeker is een souvenir van gerecyclede kleding of ander textiel een leuke herinnering.

Een vergelijkbaar plaats op Kyushu is Minamata Eco Town, net buiten het centrum van Minamata. Minamata stond centraal in een van de ergste vervuilingsrampen in de Japanse geschiedenis, maar is nu ook een modelstad vanwege haar milieubeheer. 

Naast de excursies die hierboven worden genoemd, kunt u ook bij mensen thuis eten. In de avond kunt u namelijk een diner regelen bij Japanners thuis, via Nagomi Visit. Via de website van dit erg leuke en bijzondere initiatief, krijgt u op een gemakkelijke wijze uitgelegd hoe u uw diner bij een Japans gezin kunt organiseren. Een unieke kans nóg meer van het lokale leven mee te krijgen. Er zijn meer dan 500 locaties in Japan, ook in veel andere plaatsen.

Onze hotel partners in Japan  
In onze lijst aan hotels in Japan, ziet u bij een aantal hotels het PANGEA Travel duurzaamheidslogo staan. Deze hotels voldoen aan onze eisen die wij stellen aan de duurzaamheid van accommodaties. Sommige hotels leveren daarin een grote socio-economische bijdrage, waarbij anderen juist meer op het milieu of op conservatie ingesteld zijn. Onze drie suggesties voor duurzame accommodaties: 

Overnachten in een ryokan
Ryokan Asunaro - kamer ryokan verblijf duurzaam - Takayama - JapanDe kleinschalige, vaak al decennia lang door dezelfde familie gerunde traditionele accommodaties zijn het voorbeeld van toeristische projecten waarbij de uitgaven van toeristen rechtstreeks terechtkomen bij de lokale aanbieder. U draagt bij aan het onderhoud van de familie en aan het behoud van een eeuwenoude culturele traditie. De (kleurrijke, smakelijke en ontzettend uitgebreide) maaltijden die u voorgeschoteld krijgt, zijn vaak vers bereid met lokale, seizoensgebonden ingrediënten. 

Overnachten in een shukubo
Koyasan begraafplaats, JapanEen meer hands-on ervaring krijgt u in Koyasan. Door te verblijven in een shukubo, een tempelverblijf, draagt u bij aan de instandhouding van het Japanse Shinto boeddhisme. U bent van harte welkom om de gebeden bij te wonen, als ook de meditatiesessies. De maaltijden zijn gebaseerd op boeddhistische principes en bevatten geen vlees en worden, net als bij veel kleinschalige restaurants en accommodaties in Japan het geval is, allemaal gemaakt uit dagverse en lokale ingrediënten. Met een open instelling leert u van de monniken en deze wisselwerking maakt het een waardevolle en interactieve toevoeging aan ieder programma. Koyasan is al jaren een favoriete bestemming van onze reizigers. 

Trunk Hotel
Trunk Hotel Tokyo - facade duurzaam - Tokyo - JapanEen ontzettend stijlvol en prachtig vormgegeven hotel dat comfort en luxe combineert met vooruitstrevendheid op het gebied van duurzaamheid. En dat in hartje Tokyo! Winnaar van verschillende design- en duurzaamheidsawards (waaronder de Marco Polo Club award voor Asia’s Best Sustainable Hotel 2019). Kortom, een bijzondere toevoeging aan ons assortiment. Japan’s meest duurzame hotel..?