- Lokaal eten is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Japan is een culturele, maar ook een culinaire parel. Deze reis gaat verder dan sushi, sake en groene thee!
- Samen met onze gidsen in Japan ontwikkelden we deze ontdekkingsreis door de Japanse keuken. Ontmoet de mensen achter uw maaltijd en laat u inspireren! De focus ligt op diversiteit, interactie en vooral op ontdekking.
- Veel inclusief, waaronder diverse dagen unieke programma’s met privégidsen, gericht op cultureel en culinair ontdekken, tot aan vervoerskaarten.
- Verblijf in comfortabele, kleinschalige hotels en proef hoe het is om te overnachten in een traditionele, Japanse, ryokan. Letterlijk.
- Dagelijks ontbijt en een breed scala aan snacks, streetfood, meerdere diners en andere maaltijden zijn inbegrepen.
- U krijgt van ons een uitgebreid informatiepakket mee.
Het ontdekken van een land is één ding, maar het ontdekken van haar keuken is misschien wel één van de leukste dingen wat reizen ons brengt. Wellicht denken we te weten hoe Japanners eten, sushi en noodles zijn al zo ingeburgerd in ons land. Gelukkig valt er nog zó veel meer te zien, ruiken én proeven! Japanners hechten veel waarde aan eten en hoe het gepresenteerd wordt. Laat u tijdens deze reis dan ook vooral verrassen in één van de vele eetgelegenheden. Of u nu een snelle lunch neemt of een uitgebreid diner, bereid u voor op een feestje voor de zintuigen! U reist in 13 dagen over het eiland Honshu en bezoekt culinaire hoogtepunten in de steden Tokyo, Takayama, Kyoto en Osaka. U ziet zeker ook de bekende, toeristische hoogtepunten, maar u zult de beste herinneringen overhouden aan de meer intieme momenten. U leert over de traditities van sake en groene thee. U ontmoet de mensen achter uw maaltijd, hoort wat hen drijft en ervaart op een interactieve manier hoe eeuwenoude smaken nog altijd worden gekoesterd in het Japan van nu.
Wilt u alvast in de stemming komen? Volg dan de serie 'Midnight Diner' op Netflix; een serie waarbij in elke aflevering een ander gerecht centraal staat.
Wilt u alvast in de stemming komen? Volg dan de serie 'Midnight Diner' op Netflix; een serie waarbij in elke aflevering een ander gerecht centraal staat.
Reisduur: 13 dagen
Tokyo - Takayama - Kyoto - Osaka
Vraag vrijblijvend een offerte aan »Reisroute: Culinair Japan inklappen
Waarom deze reis?inklappen
Dag tot daginklappen

De rest van de dag kunt u vrij besteden. Een dag om even bij te komen van de vlucht, of zelf alvast op pad te gaan, voor een eerste indruk van deze bruisende stad. Tokyo is met 30 miljoen inwoners de grootste metropool ter wereld. De stad is eigenlijk een verzameling van steden bij elkaar, ieder met hun eigen charme. Ga bijvoorbeeld naar het district Ginza, gastronomische hotspot, en vergaap je in de kelder van het klassieke warenhuis Mitsukoshi aan de bijzondere hapjes die er uitgestald staan. Veel van de oude winkelstraten van Japan (shotengai) hebben het zwaar door de opkomst van supermarkten en winkelketens. Ginza is toch nog altijd populair. Hier vindt u nog kleine, onafhankelijke winkels met vlees, vis, groenten, thee of of traditionele Japanse wagashi-snoepjes - allemaal bereid op de ouderwetse manier, in kleine handgemaakte porties.
Tip: Proef het beroemde Japanse Wagyu-vlees bij Tsubameya in Ginza. De steaks zijn speciaal voor u extra mals gemasseerd.
Tip: Sushi van de lopende band, een perfecte start voor een food-ontdekkingstocht door de stad! Bezoek Kaiten Sushi Nemuro Hanamaru; de chefs kneden voor uw ogen de heerlijkste creaties, terwijl de bordjes langzaam aan u voorbij schuiven. Eet smakelijk!
Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Noot: vanaf Narita Airport gaat er zeven keer per dag een airport limousine bus naar het Shiba Park Hotel. Mocht de vertrektijd niet aansluiten op uw vluchtschema dan kunt u per airport limousine bus naar TCAT (Tokyo City Air Terminal) reizen. Daar vandaan reist u per taxi verder naar het Shiba Park Hotel (niet inbegrepen).
Tip: Doe mee met de Japanners en bezoek Orihara Shoten, een bar met meer dan 250 soorten Japanse sake (rijstwijn). Pak een fles van de plank en laat u bedienen aan de bar. Tempelbezoek, bidden en daarna een sake drinken is voor veel Japanners een normaal gebruik.
Tip: Je proeft een stukje Bretagne in de warme galettes van Cafe Cotton, maar dan wel met een lekkere Japanse twist: De 100% boekweit crêpes kun je ook kiezen met Thai Pad Kra Pao, chili bonen of schelpdierensoep. Bon appétit!
Tip: Koffieliefhebbers voelen zich thuis in Kiyosumi-Shirakawa. Deze hippe buurt vol kunstgalerieën werd na de komst van Blue Bottle Coffee hét centrum voor ambachtelijk gebrouwen koffie. Wandel van Kiba park naar de tuinen van Kiyosumi, en u komt tal van leuke lokale koffietentjes tegen.
Tip: Japan is ook het land met de meeste Michelin-ster restaurants, alleen al in Tokyo zijn er ruim 300 (!) restaurants te vinden, die deze gewilde bekroning mogen dragen. Of u nu zin hebt in ramen, sushi of tempura, er is een ster-restaurant naar uw smaak te vinden in Tokyo. Zorg wel dat u ruim van te voren reserveert en doe dit via uw hotel concierge. Veel sterrenrestaurants nemen namelijk alleen reserveringen voor buitenlanders aan via hun hotels.
Noot: Voor de tour van vandaag proberen we een Nederlandssprekende gids te regelen. Mocht dit niet lukken, dan wordt er een Engelssprekende ingezet. De tour is inclusief alle onkosten van de gids, 3 snacks in Asakusa, 3 soorten streetfood en een zoetigheidje in Minamisunamachi. Exclusief uw reiskosten en lunch.
Na twee dagen kennismaken met de culinaire kant van Japan, mag u vanmiddag zelf aan de slag. U ontmoet een (hobby)kok, met wie u inkopen gaat doen, gaat koken en uiteindelijk gaat eten! Wilt u sushi met miso soep en sukiyaki maken óf kiest u voor een bento met een aantal typisch Japanse ingrediënten? U mag het zeggen!
Noot: voor de tour van deze ochtend/middag proberen we een Nederlandssprekende gids te regelen. Mocht dit niet lukken, dan wordt er een Engelssprekende gids ingezet. De tour is inclusief alle onkosten van de gids, 2 zoetigheden in Harajuku en anmitsu met thee in Umeya. Exclusief: uw reiskosten en lunch. Tijden: 09:30-15:30 uur (onder voorbehoud).
Noot: voor de kookworkshop geldt dat bij 1-3 deelnemers de kookworkshop bij de gids thuis wordt gegeven, bij 4-6 personen zal er een ruimte worden gehuurd. De tour is inclusief alle onkosten van de gids, huur van ruimte (indien nodig) en eten en drinken. Exclusief: uw reiskosten. Tijden: 17:00-20:00 uur (onder voorbehoud).
Tip: dineren in een van Tokyo’s top-sushi counters is echt een ervaring op zich, maar heeft wel een prijskaartje. Om die reden is sushi tijdens lunch een goed idee: een maaltijd in de middag kan de helft kosten van wat u ’s avonds kwijt zou zijn.
Een kookwinkel die u niet mag missen is Akomeya Kitchen in Ginza. Een fantastische plek om rond te dwalen, op zoek naar kookbenodigdheden en ingrediënten. Chefs bereiden heerlijke gerechten van de producten die u in de winkel kunt kopen. Souvenirs én inspiratie volop dus! Het naburige Nihonbashi heeft ook verschillende gastronomische winkels, ondermeer te vinden in het Coredo Muromachi-complex.
Begin van de avond treft u uw gids, met wie u deze avond een foodtour gaat maken. Samen verkent u de straten van Shinbashi. Dit is dé plek, waar kantoormedewerkers na een lange dag komen om te ontspannen; in een doolhof van eetstalletjes, izakaya’s en staande bars. Dit is een minder toeristisch deel van de stad en dat maakt het juist een goede plek om kennis te maken met de lokale bevolking. Geniet van de smakelijke hapjes, de geuren, het geluid van treinen die boven u langs voorbij rijden en de vrolijke stemmen van aangeschoten klanten. Ook dit is Tokyo!
Noot: De foodtour is inclusief alle onkosten van de gids, tafelgeld, 5 kleinere hapjes, 1 vullender hapje, 3 drankjes per persoon. Exclusief uw reiskosten en eventueel extra eten/drinken.
Tip: kies voor de luxe foodtour! U betaalt hiervoor een toeslag van €50,00 per persoon, die de gids 100% zal uitgeven aan een upgrade van een aantal van de hapjes en/of drankjes. Dat betekent bijvoorbeeld, dat u Wagyu Beef en Fatty Tuna kunt eten, in plaats van de goedkopere opties rund en tonijn.
Het jaarlijkse Takayama Festival wordt hier in de lente en herfst gevierd en is een van de beste festivals van Japan. Takayama is echter ook een grote trekpleister voor foodies. De ligging in het gebergte zorgt voor een prachtig landschap en helder bergwater. Zoals het lokale gezegde luidt ‘waar goed water is, is goede rijst. Waar goede rijst is, is goede sake’. Ook staat het vee dat hier op het water en in het gras wordt gehouden, bekend om de productie van hoogwaardige melkproducten en vlees.
Voor uw verblijf hebben we een ‘Ryokan’ geselecteerd; dit is een traditioneel Japans verblijf met 'futons', 'tatami mats' en 'shoji doors'. Ook kunt u gebruik maken van de 'onsen'. Het diner is vanavond inbegrepen.
Tip: kies eens voor Mochi ijs als dessert. Japanse kleefrijst om een bolletje ijs gerold, in alle kleuren en smaken te krijgen. Een nog on-ontdekte smaaksensatie!
Een goed voorbeeld van Japanse architectuur is het Yoshijima Heritage House. Kijk in de centrale hal maar eens naar boven en u ziet het skelet van het huis. De Japanse stijl van huizen bouwen is meer dan indrukwekkend. Het gebruik van hout in allerlei vormen, de indeling en de multifunctionaliteit van ruimtes, de wijze waarop het huis gebruik maakt van de licht- en luchtinval. Hier weinig protserigheid zoals bij veel Europese architectuur uit die tijd. De schoonheid zit 'm in de eenvoud. Omstreeks 13.30 uur besluit u de tour bij een goed restaurant voor de lunch, waar u afscheid neemt van uw gids.
De rest van de middag is ter vrije besteding in Takayama.
Noot: De tour is inclusief alle onkosten van de gids en een paar lokale snacks. Naar verwachting zullen er geen kosten zijn voor het openbaar vervoer vandaag.
Om 17:00 uur ontmoet u uw gids voor de avond, tijd voor een avond-foodtour! Samen verkent u de steegjes en straten van Gion en Pontocho, de bekende uitgaansgebieden van Kyoto en proeft u verschillende Japanse gerechten. Met een beetje geluk ziet u een geisha of maiko; een bijzondere ontmoeting! Geisha’s zijn hoogopgeleide en gerespecteerde Japanse gastvrouwen, die zorgen voor vermaak op feestjes in theehuizen, maiko's zijn leerling-geisha's. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig geisha’s, maar hier heeft u nog wel kans ze tegen te komen (al worden ze in Kyoto ‘geiko’ genoemd). Vanavond staat in het teken van traditioneel Japanse hapjes en drankjes, in lokale restaurantjes waar u zelf nooit terecht zou komen. Kyoto staat vooral bekend om de kaiseki-keuken, de Japanse versie van het Franse gangenmenu. Kaiseki werd traditioneel geserveerd tijdens de theeceremonie, maar is nu een populaire eetstijl.
Noot: de tour is inclusief alle onkosten van de gids, uw entreekosten en minimaal 4 kleinere hapjes/een vullender hapje/2 drankjes per persoon. Exclusief uw reiskosten.
Tip: wilt u meer leren over de Japanse cultuur en de verschillende tradities, woon dan een show bij in Gion Corner. Er worden diverse kunstvormen geshowd, waaronder een Maiko dans, een theeceremonie en een poppenspel.
Tip: proef in Kyoto groene thee-ijs!
De volgende stop is de Kenninji Zen-Tempel. Deze is in 1202 gesticht door de monnik Eisai, die veel verschillende soorten thee uit China meebracht. Hij introduceerde de traditie van het theedrinken in Japan en hij wordt beschouwd als de grondlegger van de theeceremonie.
U maakt een mooie wandeling door de smalle, sfeervolle straatjes van één van de oudste ambachtswijken van Kyoto (Higashiyama). Deze buurt huist bovendien een aantal theehuizen en een mooie tempeltuin (Entoku-en). Een mooie plaats voor een pauze om in een klein theehuis wat groene thee te drinken en wat Japans zoetwaar te proeven!
Wagashi is traditioneel Japans snoepgoed, inmiddels verheven tot ‘de kunst van de vijf zintuigen’. Gemaakt van voornamelijk gestampte zoete azuki bonen zien veel wagashi er te mooi uit om op te eten. Wagashi zijn onlosmakelijk verbonden met de Japanse theeceremonie. Theedrinken hebben Japanners ook verheven tot een kunst en het zoete snoepgoed is een mooi contrast bij de bittere matcha.
Vervolgens bereikt u de Yasaka Koshindo tempel. Deze is tegenwoordig vooral heel populair om haar kleurrijke uiterlijk en is een echte Insta-hotspot geworden. Via de Kodaiji tempel met haar indrukwekkende zen-tuinen maakt u een mooie wandeling door de smalle, sfeervolle straatjes van één van de oudste ambachtswijken van Kyoto: Higashiyama.
U sluit de tour af met een bezoek aan de Kiyomizu-dera Tempel. Hier vandaan heeft u een geweldig uitzicht over de vallei waarin Kyoto ligt. Het gehele tempelcomplex staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Omstreeks 17:30 uur neemt u afscheid van uw gids. Hij/zij zal u leuke tips geven voor de avond.
Noot: De tour is inclusief alle onkosten van de gids, uw entreekosten en wagashi snacks bij Kagizen Yoshifusa. Exclusief uw reiskosten en lunch.
Noot: bij slecht weer kan de fietstour (deels) aangepast worden naar een wandeling.
Indien gewenst, kunnen wij een theeceremonie voor u verzorgen. Dit ritueel staat voor eenvoud, traditie en kunst en geeft een mooi beeld van de Japanse gastvrijheid. Een traditionele Japanse theeceremonie vindt plaats in het theehuis, ook wel chashitsu genaamd, van de gastheer. Meestal bevindt zo’n huis zich ver in een theetuin. De wandeling door de tuin en naar het theehuis is afgesteld op de principes van Zen en Feng Shui, het is een soort van mentale voorbereiding op de ceremonie. Het theehuis zelf is sober en strak ingericht, om zich helemaal te kunnen focussen op het moment. Het drinken van thee gebeurt in stilte. Om die concentratie te behouden, vinden er rituelen plaats en voorgeschreven gebruiken, die nageleefd moeten worden om een bepaalde gemoedstoestand (wabi) te bereiken. Het is een onderdeel van een Zen-boeddhistische beleving, waardoor elke handeling met precisie moet worden uitgevoerd. Het ervaren van een traditionele theeceremonie mag niet ontbreken tijdens uw culinaire ontdekkingsreis door Japan! Vraag uw reisspecialist naar de mogelijkheden.
Op de terugweg naar Kyoto ligt Uji op de route. Uji is een kleine stad, bekend om haar groene thee. De monnik Eisai adviseerde de Uji-priesters bij de teelt en bereiding van theeplanten en maakte dat Uji een van de eerste plaatsen werd die zich bezighielden met theeteelt. Tegenwoordig wordt Uji's thee nog steeds beschouwd als van superieure kwaliteit. Een aantal telers verzorgt tours, waarbij u de theevelden bezoekt, de fabriek en uiteraard van een verse kop thee geniet. Meer zin in iets sterkers? Bezoek in Kyoto het Fushimi district en ontdek de lokale sake brouwerijen. De rode torii van Fushimi Inari zijn de grote trekpleister, maar het mineraalrijke natuurlijke water van Fushimi is de basis voor de smakelijke, subtiele sake die hier wordt gebrouwen. Veel brouwerijen bieden sake-proeverijen aan voor het publiek.
Om 17:00 uur neemt een gids u mee voor een Osaka foodtour. U wandelt door de kleurrijke buurt Shinsekai, met vele leuke eet-adresjes. Er zijn bijvoorbeeld vele fugu restaurants (kogelvis) te vinden, of probeer een kushi-katsu restaurant: Verschillende soorten vlees, vis en groenten, gefrituurd en op kleine stokjes gestoken. In de levendige wijk Namba kunt u Dotonbori niet missen: een straat vol lichtreclame, karaokebars, amusementshallen én leuke restaurants en bars. Probeert u ook zeker het typisch lokale gerecht 'Okonomiyaki' (een soort pannenkoek met vlees of vis). Om 20:00 uur neemt u afscheid van uw gids. Met leuke Osaka tips op zak, staat niets u meer in de weg voor een mooie, laatste avond in Japan.
Noot: de tour is inclusief alle onkosten van de gids, tafelgeld, en 5 kleinere hapjes/een vullender hapje/3 drankjes per persoon. Exclusief uw reiskosten en eventueel extra eten/drinken.
Tip: kies voor de luxe foodtour! U betaalt hiervoor een toeslag van €50,00 per persoon, die de gids 100% zal uitgeven aan een upgrade van een aantal van de hapjes en/of drankjes. Dat betekent bijvoorbeeld, dat u Wagyu Beef en Fatty Tuna kunt eten, in plaats van de goedkopere opties rund en tonijn.
Noot: u kunt eventueel ook met uw Japan Rail Pass naar de luchthaven reizen en geen gebruik maken van de airport limousine bus. Vanaf Osaka Station reist u eerst naar Tennoji Station (ca. 10 minuten), daar vandaan reist u per JR Limited Express "Haruka" verder naar de luchthaven (ca. 30 minuten). De korting bedraagt ongeveer € 10-15 per persoon.
Inclusief / exclusiefinklappen
De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.
Inbegrepen
- Meet & Greet op Narita Airport
- airport transfers per limousine bus (op indeling) in Tokyo en Osaka
- genoemde treinreizen
- alle overnachtingen conform programma
- genoemde maaltijden
- alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
- genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
- begeleiding door een Engelssprekende gids tijdens genoemde excursies
- uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
- assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
- bijdrage SGR: € 5 per persoon
- bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
- boekingskosten: € 25 per boeking
Niet inbegrepen
- internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
- kosten openbaar vervoer op dagen met gids
- niet genoemde / optionele excursies
- evt. vroege incheck / late uitcheck
- bagagetransfers
- evt. hoogseizoen/weekend toeslagen
- reis- en annuleringsverzekering
Prijsinklappen
Prijsindicatie: € 3.500 - € 4.000
Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:
- aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
- vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
- invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
- categorie van accommodaties
We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.
bekijk meerAccommodatiesinklappen
bekijk meer