Japan

Landinformatie Japan

Culturele verschillen

Andere culturen, andere gewoontes. Dit gezegde is zeker van toepassing op Japan. Wat wij mooi of bijzonder vinden, is in Japan al snel 'gewoon'. Bijvoorbeeld bij het eten. Zij presenteren het eten vaak in mooie afgepaste bakjes en schaaltjes (bijvoorbeeld de bentobox). Of bij een restaurant kan men de keuze maken uit de mooiste gerechten die écht lijken maar van plastic blijken te zijn. Voor hen is dit normaal, omdat je ook gevoed wordt met je ogen. Maar in Japan is 'mooi' ook relatief; huizen, gebouwen, hotels zien er aan de buitenkant saai en vaak prefab uit, maar van binnen is het mooi aangekleed. Of juist sober, maar wel authentiek Japans met bijvoorbeeld tatami-matten op de vloer en kamers met schuifwanden van rijstpapier. Veelal hebben de huizen een mooie Japanse binnentuin zodat het uitzicht weer wel mooi is. In het noordelijk gelegen Hokkaido tref je prachtige, groene natuurgebieden. In de winter zijn dit mooie skigebieden, maar in de zomer doet het vaak desolaat aan en vallen juist de prefab huizen op die het landschap ontsieren. Een Japanner zal Hokkaido aanraden als een van de mooiste eilanden. Maar als wij het vergelijken met bijvoorbeeld de Alpen, dan kan Hokkaido tegenvallen. Toch zijn er groene nationale parken (bevestigd door Unesco) en vindt u er mooie plekken natuur. Gaat u meer naar het zuiden dan is de schoonheid te vinden in de vele tempels van Kyoto en zelfs in de metropool Tokyo. Ook hier vindt u (in onze ogen) lelijke gebouwen maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de authentieke cultuur.

Eten en drinken

Wanneer u in Japan uit eten wilt gaan, is dit geen probleem. U hoeft geen Japans te kunnen spreken of lezen want in de meeste restaurants hebben ze Engelstalige menukaarten. Ook worden de gerechten vaak in een vitrine uitgestald of vindt u afbeeldingen van de gerechten op de menukaarten. U kunt zo eenvoudig aanwijzen wat u wilt bestellen. U heeft voldoende keuze; alleen in Tokyo zijn er al 80.000 restaurants te vinden. De basis voor veel gerechten is rijst of noedels. Specialiteiten in Japan zijn sushi, teppanyaki en tempura. Andere populaire gerechten zijn takoyaki (gegrilde of geroosterde inktvis), okonomiyaki (een soort pannenkoek/pizza/omelet met groente en vlees of vis) en ramen (een bouillon met noedels, verschillende groenten en/of vlees). Zeker het proberen waard! In de lokale restaurants wordt men geacht met hashi (eetstokjes) te eten. In Japan drinkt men veel thee en dan met name de Japanse groene thee (ocha). In een restaurant wordt vaak een gratis kopje thee of glas water aangeboden. Het is niet verplicht om extra drinken te bestellen (dit doen de meeste 'locals' ook niet). Alcohol mag alleen geschonken worden vanaf de leeftijd van 20 jaar.

Feestdagen

De feestdagen in Japan zijn grotendeels erg verschillend met die van Nederland. De hieronder genoemde feestdagen zijn op nationaal niveau.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 8 januari - Dag van de Meerderjarigen
 • 12 februari - Dag waarop de Japanse staat is gesticht
 • 21 maart - Vernal Equinox Day
 • 30 april - Showa Day
 • 3 mei - Dag van de Grondwet
 • 4 mei - Greenery Day
 • 5 mei - Dag van de Kinderen
 • 16 juli - Dag van de Oceaan
 • 11 augustus - Mountain Day
 • 17 augustus - Dag van de Ouderen
 • 24 september - Autumnal Equinox Day
 • 8 oktober - Dag van de Sport en Gezondheid
 • 3 november - Dag van de Cultuur
 • 23 november - Labour Thanksgiving Day
 • 23 december - Verjaardag van de Keizer

De meest belangrijke vakantieperiode en festival in Japan zijn de “Golden Week” en het “Obon Festival”. In deze periodes zijn ook veel Japanners vrij; voor hen is dit daarom een populaire tijd om vakantiereizen te maken of om elders in het land familie te bezoeken. Hierdoor zijn dit de drukste periodes voor reizen in Japan. Hotels zijn vaak vroegtijdig volgeboekt en treinen zijn overvol. Ook bij (bepaalde) bezienswaardigheden is het aanzienlijk drukker. In 2018 valt de “Golden Week” van 30 april tot 5 mei. Het Obon Festival vindt plaats tussen 13 t/m 15 augustus 2018, dit varieert per regio.

Kerst en Oudjaarsavond zijn geen nationale feestdagen in Japan. Echter, in de laatste week van het jaar houden Japanners “bonenkai”("vergeet-het-jaar-bijeenkomsten"). Veel werkgevers gebruiken deze dagen om werknemers te belonen voor hun diensten in het afgelopen jaar. Één van de gebruiken is “Osoji”; de grote schoonmaak, dit als voorbereiding op het nieuwe jaar. Als het huis schoon is, start het bereiden van de traditionele jaarwisselingsmaaltijden. Om het nieuwe jaar te vieren, is het traditie om in de eerste week van januari een paar decoraties gemaakt van den en bamboe naast de deur te zetten. Het begin van het nieuwe jaar staat vooral in het teken van familie. Veel kantoren, winkels en restaurants zijn dan ook gesloten in de laatste/eerste week van het jaar.

Naast de nationale feestdagen zijn er in Japan ook veel lokale festivals. Ter indicatie: in Kyoto worden jaarlijks bijvoorbeeld al 500 festivals gevierd. De meeste festivals zijn erg leuk om mee te maken, al dient u wel vroegtijdig een hotel te reserveren.

Op de hierboven genoemde dagen zijn de meeste openbare voorzieningen gesloten. Houd er verder rekening mee dat veel musea in Japan op maandag dicht zijn. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De munteenheid van Japan is de Yen (JPY = ¥). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij uw aankopen op straat (bijvoorbeeld voor een taxi, souvenir of entree) is het prettig om met redelijk gepast geld te betalen omdat men niet altijd wisselgeld heeft. Het is daarom verstandig om wat kleine coupures te verzamelen.

 • Pinpas: in alle toeristische plaatsen in Japan zijn pinautomaten (ATM’s) aanwezig. U vindt ze bij een bank of in de supermarkt (7 Eleven). Dit geldt tevens voor de internationale luchthavens. Met uw pinpas (met Cirrus-logo) kunt u hier Japanse Yen opnemen. Dit is de goedkoopste manier. Toch is het verstandig niet uitsluitend van geldautomaten afhankelijk te zijn. In de kleinere plaatsen zijn geen ATM’s aanwezig. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Geld wisselen: in vrijwel alle grote hotels kunt u Euro's / Dollars omwisselen naar Yen. Ook in de winkelcentra en op de luchthavens zijn wisselkantoren gevestigd. De meeste valuta en cheques worden hier geaccepteerd.
 • Creditcards: in de meeste winkels, hotels en restaurants kunt u ook afrekenen met de bekende internationale creditcards. Houdt u er wel rekening mee dat er soms een percentage aan kosten wordt berekend. Bij de banken in de grote steden in Japan kunt u tevens geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 Japanse Yen was in september 2018 ongeveer € 0,75.

Klik hier voor de actuele wisselkoers
Gezondheid

Voor reizen naar Japan worden op dit moment geen speciale vaccinaties aanbevolen. Informeer echter voor vertrek bij uw lokale GGD of huisarts voor de laatste update. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). Het water uit de kraan is drinkbaar, maar meestal smaakt het enigszins naar chloor. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Wees voorzichtig met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Japan
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Japan een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog geldig is. Een visum is, voor een reis die niet langer dan 90 dagen duurt, niet vereist. Bij aankomst krijgt u een stempel in uw paspoort.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die geen Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Klimaat

Japan kent net als Nederland vier jaargetijden. Vanwege de uitgestrektheid van de archipel lopen de klimaatzones uiteen. Zo heeft het noorden een subarctisch klimaat en het zuiden een subtropisch klimaat.

 • maart - mei:
  Het voorjaar is over het algemeen één van de beste reisperiodes voor Japan. De temperatuur is mild met gemiddeld zo’n 15-25°C en er valt weinig regen. In deze maanden staan ook de kersenbloesem-bomen (sakura) prachtig in bloei.

 • juni - augustus:
  In deze periode valt de Japanse zomer. De meeste regen valt in de maand juni (gemiddeld zo’n drie weken). Daarna wordt het warm en vochtig, met een gemiddelde temperatuur van ca. 30°C. Het eiland Hokkaido kent geen regenseizoen.

 • september - november:
  Deze periode is het herfst in Japan en is, net als de lente, qua temperatuur een goede periode om naar Japan te reizen. De temperaturen lopen in dit jaargetijde uiteen van 15-25°C.

 • december - februari:
  In de winter is het nog steeds aangenaam reizen in Japan. De zuidelijke regio’s hebben een milde, warme winter. In Tokyo is het deze periode tussen de 0-15°C. In het noorden (Hokkaido), in de berggebieden van centraal-Japan en in het westelijke gedeelte van het eiland Honshu kan het zeer koud zijn (-10°C tot 5°C). De kans op (extreme) sneeuwval is hier groot.

Tijdens het plannen van een reis naar Japan kan het raadzaam zijn om rekening te houden met orkanen/tyfoons die regelmatig passeren. Het orkaanseizoen in Japan loopt ongeveer van juli tot november. Gekeken naar de afgelopen jaren, is de kans op orkanen/tyfoons in de maand september het grootst. De belangrijkste regio’s (Tokyo, Kyoto, etc.) worden vrijwel nooit geraakt.

Klik hier voor het actuele weer in Japan
Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Japan is Narita Airport in Tokyo. De hoofdstad Tokyo heeft nog een tweede luchthaven: Haneda Airport. Beide luchthavens worden gebruikt voor internationale vluchten. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens in Japan. Enkele hiervan zijn tevens vanaf Europa (soms via Tokyo) bereikbaar, zoals Osaka, Fukuoka en Sapporo.

Rail Pass

De Japan Rail Pass is speciaal ontworpen voor mensen die Japan willen bezoeken en is verreweg de voordeligste manier om met het openbaar vervoer door Japan te reizen. Dankzij deze pas kunt u onbeperkt gebruik maken van het volledige spoorwegnet van Japan Railways. Met de pas mag u gebruik maken van alle hogesnelheidstreinen. Waaronder de Shinkansen (netwerk voor hoge snelheidstreinen, met uitzondering van de Nozomi, dat zijn extra snelle treinen), de lokale treinen, diverse busdiensten, de Narita Express (trein tussen Tokyo Narita luchthaven en Tokyo centrum), de treinen die rijden op de ‘Yamanote-lijn’ in Tokyo, evenals de JR Miyajima ferry. Het is niet mogelijk de Japan Rail Pass in Japan te kopen. Er bestaan 2 verschillende types van de Japan Rail Pass: 'Green' of eerste klasse en 'Ordinary' of tweede klasse. Beide types zijn beschikbaar voor 7, 14 of 21 opeenvolgende dagen, geldig vanaf de eerste dag van gebruik. Voor meer informatie over reismogelijkheden per trein en de dienstregeling op de dag dat u wilt reizen kijkt u op www.hyperdia.com/en

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Japan
Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Japan is in de winter 8 uur en in de zomer 7 uur. Japan kent geen verschil tussen zomer- en wintertijd.

Voltage

De netspanning in Japan is 110 volt; de frequentie is echter niet in het hele land gelijk. In het oosten (incl. Tokyo) bedraagt de frequentie 50 Hertz. In het westen (Kyoto, Nagoya en Osaka) is de frequentie 60 Hertz. Japanse stekkers hebben twee platte pinnen (Amerikaans). Een adapter meenemen naar Japan wordt dan ook aangeraden.

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Japan

Reiservaringen
Japan

 • “Genieten in Japan; een afwisselende reis”

  lees meer
  -
  Marleen en Bas
 • “visited Japan exactly 25 years after Pety and I were there the first time”

  lees meer
  -
  Rob, Pety en Oliver
 • “De tours die bij de reis inbegrepen zaten waren ook heel goed”

  lees meer
  -
  familie Guijt
 • “meer dan 3000 foto's gemaakt, waar je ook heen keek er was altijd iets gaafs te zien”

  lees meer
  -
  Kevin & Dayenne

Tip: traditionele show in Gion Corner (Kyoto)

Wilt u meer leren over de Japanse cultuur en de verschillende tradities, woon dan een show bij in Gion Corner! Er worden diverse kunstvormen geshowd, waaronder een Maiko dans, een theeceremonie en een poppenspel. Meer informatie vindt u hier.

Tip: Diner bij Japanners thuis

In de avond kunt u een diner regelen bij Japanners thuis. Op deze website van dit erg leuke en bijzondere initiatief, krijgt u op een gemakkelijke wijze uitgelegd hoe u uw diner bij een Japans gezin kunt organiseren. Een unieke kans om nóg meer van het lokale leven mee te krijgen. Er zijn meer dan 500 locaties in Japan, ook in veel andere plaatsen.

Tip: wandeling in Kyoto

Maak een wandeling over het twee kilometer lange ‘Filosofenpad’ dat langs een klein kanaal, honderden bloesembomen en verschillende heiligdommen (zoals de Hōnen-in, Ōtoyo Schrijn en Eikan-dō Zenrin-ji) loopt. De route dankt haar naam aan Nishida Kitaro, een invloedrijke Japanse filosoof uit de 20e eeuw, die het als onderdeel van zijn dagelijkse meditatie bewandeld zou hebben. Vooral in april is de route heel populair door de bloei van de bloesem, maar in elk jaargetijde is deze mini-pelgrimstocht absoluut de moeite waard.