Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Kenia

Landinformatie Kenia

Afdingen

Op lokale markten en bij souvenirwinkels in Kenia is het gebruikelijk om af te dingen. Een richtlijn voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Het gaat er om dat zowel de verkoper als de koper, u, tevreden bent. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

Kenia, één van de bekendste safaribestemmingen, is gelegen in het oosten van Afrika. Het land grenst aan Soedan, Ethiopië, Somalië, Tanzania en Oeganda. In het zuidoosten grenst Kenia aan de Indische Oceaan. Met een totale oppervlakte van 582.650 vierkante kilometer is Kenia bijna 15 keer groter dan Nederland. De hoogste berg van het land is Mount Kenya (5199 m). Kenia is een waar paradijs voor de natuurliefhebber. De grote variatie aan wilde dieren en vogelsoorten zorgen voor afwisselende safari’s. De Masai Mara is vooral bekend vanwege de jaarlijkse migraties van de gnoes en zebra’s die in de periode tussen juli en september komen grazen. Andere bekende parken zijn het semiwoestijnachtige Samburu Game Reserve en het Amboseli National Park dat uitzichten biedt op de Kilimanjaro. Een safari is prima te combineren met een strandvakantie aan de oostkust van Kenia. Hier ligt de havenstad Mombasa met een mix van Afrikaanse, Arabische, Aziatische en Europese culturen. Ten noorden en zuiden van Mombasa liggen de mooie stranden. De hoofdstad is Nairobi.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse Ambassade in Kenia is:
Riverside Lane, off Riverside Drive
Nairobi
Tel: +254 (0)20 428 8000 Tel: +254 (0)20 428 8333 Nederlands Consulaat Mombasa C/o Maersk Kenya Ltd, 1st Floor Archbishop Makarios Rd. Mombasa Tel: +254 (0)41 231 4190

Bevolking

De Keniaanse bevolking bestaat uit verschillende bevolkingsgroepen. Deze stammen zijn in drie hoofdgroepen te verdelen: de Bantu’s, Niloten en Kusjieten. De Niloten vertegenwoordigen de Kipsigi, Nandi en Tugen in de hooglanden en de Luo, Samburu en Masai vindt u op de vlakten. De Kusjieten komen oorspronkelijk uit Somalië.

Communicatie

Post: Post kunt u versturen vanuit het hotel of bij postkantoren. De post kan echter lang onderweg zijn en een garantie dat het aankomt is er niet. Verstuur uw post altijd ‘by airmail’. Bellen: In Kenia kunt u mobiel bellen maar dat hangt wel af van de bereikbaarheid. U kunt voor ongeveer € 5,- een simkaart kopen met een beetje beltegoed. Bellen en SMSen is dan een stuk goedkoper dan bij gebruik van uw eigen simkaart. Vanwege de hoge kosten is het niet aan te raden om uw eigen simkaart te gebruiken. Voor meer informatie over bereikbaarheid en de kosten die verbonden zijn aan het bellen kunt u kijken op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Let wel op bij gebruik van een lokale simkaart dat de goedkoopste provider ZAIN het beste bereik heeft maar geen SMS service. Safaricom, die iets duurder is, heeft ook goed bereik en tevens SMS service. Om vanuit Kenia te bellen dient u het landnummer + 254 te gebruiken. Als u naar het thuisfront in Nederland wil bellen dient u eerst 0031 te draaien en de 0 van het netnummer dient u weg te laten. Voor België is het 0032. Internet: internetcafés treft u op vele plaatsen, waar u tegen betaling een e-mail naar huis kunt sturen. Steeds meer hotels en lodges hebben tegenwoordig WIFI. Soms moet hiervoor betaald worden maar meestal kunt u hier gratis van gebruik maken.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
 • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

ECPAT

PANGEA Travel wil een bondgenoot zijn in de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Hoewel toerisme niet de oorzaak is van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, maken toeristen met deze bedoelingen wel gebruik van de faciliteiten die de reis- en toerismeorganisaties bieden. Op veel plaatsen is het op dit moment te makkelijk voor een kindersekstoerist om een kind seksueel te misbruiken. Naast goede wetgeving en handhaving door politie ter plaatse, vinden wij dat de reissector tevens een belangrijke rol speelt in de bestrijding van kindersekstoerisme. De belangrijkste boodschap daarbij is: Kindersekstoerisme wordt niet getolereerd! Door een groter bewustzijn en alertheid van onszelf onze partners maar ook van u te vragen wordt het moeilijker voor kindersekstoeristen zich met een minderjarige te laten zien of ergens binnen te komen. Hierdoor kunnen wij samen directe bescherming bieden aan de kinderen. Ziet u tijdens uw reis iets verdachts waarvan u vermoedt dat het met kindersekstoerisme te maken kan hebben? Probeer dan een duidelijke beschrijving van de personen en/of personen te maken en wanneer mogelijk van het kind of jongere. Of in het geval van een onderneming, die dergelijke praktijken toelaat, onthoudt dan de naam. U kunt vervolgens melding maken bij:
 • Lokale autoriteiten
 • Ambassade van het land van de toerist (wanneer bekend)
 • Via www.meldkindersekstoerisme.nl
Of stuur een mail naar ECPAT International: protect@ecpat.net Voor meer informatie over dit onderwerp of om te lezen wat u nog meer kunt doen kunt u naar de website gaan van: ECPAT

Eten en drinken

Kenia kent een goede internationale en nationale keuken. Aan de kust wordt veel vis gegeten. De lokale keuken wordt gekenmerkt door zware maaltijden met bonen, saus en vlees. Tijdens de safari zijn de overnachtingen doorgaans op basis van volpension. Afhankelijk van de omvang en bezetting van de accommodatie worden de maaltijden aangeboden in buffetvorm. De keuze is zeer gevarieerd en van goede kwaliteit. Kleinschalige accommodaties bieden de reizigers doorgaans een keuzemenu voor de lunch en het diner. Het eten wordt dan aan tafel geserveerd. In lokale restaurants zijn de Arabische en Indiase keuken goed vertegenwoordigd. De prijzen van drankjes in de lodges liggen tussen de KES 100 en KES 200. De prijzen voor wijn en bier liggen hoger.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2021 zijn:
 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 2 april - Goede vrijdag
 • 5 april - Paasmaandag
 • 12 & 13 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 13 april - Begin van de Ramadan
 • 1 juni - Madaraka Day
 • 13 mei - Id al Fitr (suikerfeest)
 • 20 juli - Idul-Adha (offerfeest)
 • 10 oktober - Huduma Day
 • 20 oktober - Mashujaa Day
 • 12 december - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

De ramadan begint in 2021 op 13 april. Tijdens de ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Id-Al-Fitr) zal uitgebreid rond 13 mei gevierd worden. U dient in deze week dan ook rekening te houden met enige extra drukte op de wegen.

Flora en Fauna

Kenia kent vele prachtige natuurparken en wildreservaten. Het aanbod van wild in deze parken is groot en divers. Buffels, antilopen, giraffen, leeuwen, luipaarden, neushoorns, olifanten en zebra’s komen o.a. voor in Kenia. Ook voor vogelliefhebbers is Kenia een waar paradijs. Er zijn meer dan 1200 verschillende vogelsoorten waaronder roofvogels, flamingo’s, gieren, en aalscholvers. De voedsel en watervoorzieningen in het land zijn zeer bepalend voor het te aanschouwen wild in de grote parken. Grote en kleine migraties van wild komen overal in Afrika voor. Het Masai Mara Reservaat staat bekend om de jaarlijks terugkerende kuddes gnoes en zebra’s die in de periode tussen juli en september komen grazen.

Fooien

Het geven van fooien is gebruikelijk in Kenia. Bedienend personeel in restaurants en hotels stellen een kleine fooi zeer op prijs. Voor kofferjongens is KES 100 - KES 200 per service een goede richtlijn. Bij overnachtingen in lodges is het gebruikelijk dat er na afloop van uw verblijf een fooi wordt gegeven. Hiervoor is vaak een algemene tipbox aanwezig bij de bar of receptie. De chauffeur/gids kunt u los hiervan nog een fooi geven. Het geven van fooien is een aanvulling op het salaris van de chauffeur. Tijdens een safari is een bedrag van US $5-10 per persoon per dag een richtlijn. Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal houdt over het geven van fooien. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids.

Fotograferen

Wanneer u mensen of groepen mensen wilt fotograferen is het raadzaam om dit van tevoren te vragen. Het wordt niet altijd op prijs gesteld en in sommige gevallen vraagt men hier geld voor.

Geldzaken

De munteenheid in Kenia is de Keniaanse Shilling. De munt is alleen ter plaatse verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden en lodges. Brengt u echter een bezoek aan lokale markten, souvenirwinkels en dorpen, zorgt u er dan voor dat u kleine coupures meeneemt. Ook voor het geven van fooien zijn kleine coupures handig. In- en uitvoer van de Shilling is niet toegestaan. Naast de Shilling kunt u in Kenia ook terecht met de US Dollars en Euro, met name in de lodges. De meeste prijzen staan echter vermeld in Keniaanse Shillingen. Dit is het handigste betaalmiddel.

 • Pinpas: op veel plaatsen in Kenia zijn ATM's (geldautomaten) aanwezig. Met uw pinpas (met Maestro- of Cirrus-logo) kunt u hier de Keniaanse Shilling opnemen. Uw gids kan u eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een ATM. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcard: zowel Visa als Mastercard, worden beperkt in Kenia geaccepteerd. U kunt hier meestal mee terecht in luxe hotels en lodges. Meestal wordt er een toeslag berekend voor betalingen met een creditcard. Wees alert bij betalingen met creditkaart. Verlies uw creditkaart niet uit het oog. Fraude met creditkaarten komt helaas overal voor en is niet volledig uit te sluiten. Zie voor meer details de websites:eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 1000 Shilling was in oktober 2021 ongeveer € 7,81

Gezondheid

Voor reizen naar Kenia wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A, BMR en buiktyfus (bij een verblijf langer dan 3 maanden). Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Kenia zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Kenia is uw chauffeur tevens gids. Hij is het aanspreekpunt tijdens uw reis. Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. De chauffeur/gids kan u tevens veel vertellen over de flora en fauna van Kenia. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen. Lodges en tented camps zorgen voor onderdak voor de gids, meestal is dit op het terrein van de accommodatie, buiten het zicht van de gasten. In principe zorgt de chauffeur voor zijn eigen maaltijden en eet dus niet met de gasten aan tafel. Het is mogelijk dat de dagindeling van het safariprogramma ter plaatse afwijkt van de beschrijving. Uw privéchauffeur, expert in het veld, kan hierin wijzigingen aanbrengen. Uiteraard gebeurt dit in overleg met u. Soms is het bijvoorbeeld beter om de ochtendgamedrive na een vroeg ontbijt te plannen i.p.v. eerst op gamedrive te gaan. Ook het meenemen van een picknick lunch kan ter plaatse handiger zijn. Eventuele wijzigingen zijn altijd ter optimalisatie van uw programma en dragen bij aan een geslaagde safari.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit is voor Kenia een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig is bij aankomst. Tevens is een visum vereist. U moet dit visum aanschaffen en betalen via de website: www.ecitizen.go.ke. Houdt u er rekening mee dat de aanvraag ongeveer 7 dagen in beslag neemt. Vraagt u uw visum daarom op tijd aan. De kosten bedragen USD 51 per persoon, te voldoen met uw creditcard. Het visum is bij aankomst in Kenia niet meer verkrijgbaar. Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op bovengenoemde website. 

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die geen Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Kleding

Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen maar voor de avonden is warmere kleding aan te raden. Met name in Nairobi en op de hoogvlaktes kan het 's avonds flink afkoelen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat, zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een warme trui/fleecevest en dichte schoenen zijn geen overbodige luxe. Een shirt met lange mouwen en een lange broek komen ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel. Tijdens het diner in restaurants/lodges kan worden volstaan met informele kleding.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek vanaf een luchthaven in Kenia betaalt u geen vertrekbelasting. Dit bedrag is reeds opgenomen in de prijs van uw vliegticket, zowel voor binnenlandse als internationale vluchten.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Kenia is Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi. Vanaf Amsterdam vertrekken er dagelijks rechtstreekse vluchten per lijndienst van KLM/Kenya Airways. Ook vertrek vanaf Brussel met Brussels Airlines is mogelijk. De hoofdstad van Kenia heeft een tweede luchthaven genaamd Nairobi Wilson Airport. Deze luchthaven wordt vooral gebruikt voor light aircrafts (fly-inn safari’s). Na Nairobi is Moi International Airport bij Mombasa de belangrijkste luchthaven van het land. Veel reizigers vertrekken na een safari en strandverlenging vanaf deze luchthaven (meestal via Nairobi).

Media

In Kenia worden Engelstalige kranten uitgegeven. Deze kranten informeren u zowel over lokaal als buitenlands nieuws. In de grote steden zoals Nairobi en Mombasa kunt u ook buitenlandse kranten kopen, echter vaak een aantal dagen oud en de prijzen variëren nogal.

Medicijnen

Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt raden wij u aan voldoende voorraad mee te nemen. Een Engelstalig recept van deze medicijnen kan handig zijn. Voor het samenstellen van uw reisapotheek verwijzen wij u naar de plaatselijke GGD of naar KLM Travelclinic.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • verrekijker
 • anti-muggen stick of lotion (met Deet)

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Souvenirs

U zult in Kenia een schat aan souvenirs vinden. De meest voorkomende souvenirs zijn houtsnijwerk en textielproducten.

Taal

De officiële taal in Kenia is Swahili. Deze taal wordt vooral in Oost-Afrika gesproken door ca. 50 miljoen mensen. De ambtelijke taal in Kenia is Engels. Ook binnen het toerisme wordt er doorgaans Engels gesproken. Het Swahili is een mengtaal van oorspronkelijke bantoetalen, sterk beïnvloed door het Arabisch, Portugees en Hindi. Het Swahili was vroeger een lingua franca of gemeenschappelijke handelstaal. Het woord is afkomstig van het Arabische ‘sawa hili’, dat ‘van de kust’ betekent. Het Swahili telt vijftien dialecten waarvan het Kiunguja het meest voorkomt. Bijzonder aan de taal is dat iedere letter wordt uitgesproken, ongeacht of deze deel uitmaakt van een groepje medeklinkers. Als een letter twee keer wordt geschreven, wordt deze ook twee keer uitgesproken. De klemtoon ligt in het Swahili bijna altijd op de twee na laatste lettergreep. Verder hebben alle stammen nog hun eigen taal zoals het Luo, Massai en Kikuyu. Enkele woorden in het Swahili zijn:
 • hallo = jambo
 • goedemorgen = habari ya asubuhi
 • welterusten = lala salama
 • ja = ndiyo
 • nee = hapana
 • dankjewel = asante sana
 • koffie = kahawa
 • melk = maziwa
 • gisteren = jana
 • morgen = kesho
 • hoe laat is het? = saa ngapi?
 • één = moja
 • twee = mbili
 • drie = tatu
 • tien = kumi
 • honderd = mia
 • duizend = elfu

Tijdsverschil

Het is in Kenia een uur later dan in Nederland. Wanneer wij wintertijd hebben is het tijdsverschil twee uur.

Uitgaan

Vooral aan de oostkust in Mombasa en Malindi zijn veel bars, restaurants en discotheken te vinden.

Veiligheid

Kenia is over het algemeen een veilig land te noemen. Sommige reizigers maken zich voorafgaand aan een rondreis door Kenia, ten onrechte zorgen over de veiligheid in het land. Onze reizen komen niet in gebieden die gekenmerkt worden als onveilig. Uiteraard dient u, net zoals in ieder ander land, rekening te houden dat er criminaliteit kan voorkomen. Laat daarom waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze onopvallend in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om kostbare sieraden, dure horloges en grote cameratassen te dragen. Met name in Nairobi, spottend ook wel ‘Nairobbery’ genoemd, is het criminaliteitscijfer hoog. U kunt niet zomaar het hotel verlaten om inkopen te doen of om een restaurant te bezoeken. Informeer daarom bij de receptie waar u het beste heen kan gaan en neem altijd een taxi. In Nairobi worden askaris (beveiligers) ingezet om de criminaliteit terug te dringen. Tijdens een safari in Kenia reist u altijd onder begeleiding van een ervaren chauffeur. Hij kent de wegen goed en zal alleen stoppen op plaatsen waar dat veilig is. In wildparken dient u aanwijzingen op te volgen van de chauffeur/gids of het personeel van lodges. Stap nooit zomaar de auto uit en ga niet buiten het terrein van een lodge wandelen. Er worden nog altijd elk jaar toeristen aangevallen door wilde dieren.

Verlies en diefstal

Het is niet prettig als u uw paspoort, geld of betaalpassen verliest. Bewaar uw belangrijke documenten daarom waar mogelijk in een kluisje (safety deposit-box). Deze zijn in de meeste hotels beschikbaar. Neem uw paspoort alleen mee uit het hotel indien het werkelijk noodzakelijk is en neem niet meer geld mee dan nodig is. Wanneer in een hotel iets van u gestolen wordt, waarschuw dan de hotel (duty)manager en/of de "hotel security" (veiligheidsdienst). Als u met de afhandeling niet tevreden bent, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten het hotel iets van u wordt gestolen dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen waarin de politie uw aangifte bevestigt. Met de verklaring kunt u zich bij terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Indien u uw paspoort verliest of dit gestolen wordt, dient u eveneens bovengenoemde handelingen te verrichten. Met de politieverklaring gaat u vervolgens naar de dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade of het dichtstbijzijnde Consulaat. Hier krijgt (lees: koopt) u een pasje voor de rest van de reis of (indien u nog enige tijd in het land van bestemming blijft) een nieuw paspoort.

Vervoer

Het is niet mogelijk om in Kenia met een eigen auto te rijden. De wegen zijn ook niet overal van goede kwaliteit. Taxi’s zijn een goed vervoersmiddel en kunt u het beste bespreken vanuit het hotel. Spreek van te voren een prijs af. Tussen de grote plaatsen lopen ook busverbindingen. Matatus (kleine busjes) rijden vooral in de grote steden. U wordt afgeraden om in het donker met deze busjes te reizen. Het spoorwegennet is niet uitgebreid. De treinverbinding Mombasa - Nairobi is het belangrijkste. Het is een nachttrein die er ongeveer 14 uur over doet om van Mombasa naar Nairobi te komen en v.v. Een leuke ervaring, maar de reis wordt door PANGEA Travel niet aangeraden. Vliegvelden (airstrips) zijn er door heel Kenia en zijn ook een prima optie om snel naar een andere plaats te reizen.

Voltage

Het voltage in Kenia is 220/240V. Wij raden u aan om een driepolige Engelse stekker mee te nemen. Het kan soms voorkomen dat de stroom meerdere keren per dag uitvalt. In sommige tented camps kan het voorkomen dat er op sommige momenten van de dag geen stroomvoorziening is. Meestal is dit op tijden waarop ook de gamedrives zijn.