Kenia

Landinformatie Kenia

Afdingen

Op lokale markten en bij souvenirwinkels in Kenia is het gebruikelijk om af te dingen. Een richtlijn voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Het gaat er om dat zowel de verkoper als de koper, u, tevreden bent. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Eten en drinken

Kenia kent een goede internationale en nationale keuken. Aan de kust wordt veel vis gegeten. De lokale keuken wordt gekenmerkt door zware maaltijden met bonen, saus en vlees. Tijdens de safari zijn de overnachtingen doorgaans op basis van volpension. Afhankelijk van de omvang en bezetting van de accommodatie worden de maaltijden aangeboden in buffetvorm. De keuze is zeer gevarieerd en van goede kwaliteit. Kleinschalige accommodaties bieden de reizigers doorgaans een keuzemenu voor de lunch en het diner. Het eten wordt dan aan tafel geserveerd. In lokale restaurants zijn de Arabische en Indiase keuken goed vertegenwoordigd. De prijzen van drankjes in de lodges liggen tussen de KES 100 en KES 200. De prijzen voor wijn en bier liggen hoger.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 30 maart - Goede vrijdag
 • 1 & 2 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 16 mei - Begin van de Ramadan
 • 1 juni - Madaraka Day
 • 15 juni - Id al Fitr (suikerfeest)
 • 22 augustus - Idul-Adha (offerfeest)
 • 20 oktober - Mashujaa Day
 • 12 december - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

de Ramadan zal in 2019 plaatsvinden van 6 mei t/m 4 juni. Tijdens de Ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Id-Al-Fitr) zal uitgebreid van 5 t/m 7 juni gevierd worden. U dient in deze week dan ook rekening te houden met enige extra drukte op de wegen.

Geldzaken

De munteenheid in Kenia is de Keniaanse Shilling. De munt is alleen ter plaatse verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden en lodges. Brengt u echter een bezoek aan lokale markten, souvenirwinkels en dorpen, zorgt u er dan voor dat u kleine coupures meeneemt. Ook voor het geven van fooien zijn kleine coupures handig. In- en uitvoer van de Shilling is niet toegestaan. Naast de Shilling kunt u in Kenia ook terecht met de US Dollars en Euro, met name in de lodges. De meeste prijzen staan echter vermeld in Keniaanse Shillingen. Dit is het handigste betaalmiddel.

 • Pinpas: op veel plaatsen in Kenia zijn ATM's (geldautomaten) aanwezig. Met uw pinpas (met Cirrus-logo) kunt u hier de Keniaanse Shilling opnemen. Uw gids kan u eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een ATM. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcard: zowel Visa als Mastercard, worden beperkt in Kenia geaccepteerd. U kunt hier meestal mee terecht in luxe hotels en lodges. Meestal wordt er een toeslag berekend voor betalingen met een creditcard. Wees alert bij betalingen met creditkaart. Verlies uw creditkaart niet uit het oog. Fraude met creditkaarten komt helaas overal voor en is niet volledig uit te sluiten. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 1000 Shilling was in september 2018 ongeveer € 8.47.

Gezondheid

Voor reizen naar Kenia wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A, BMR en buiktyfus (bij een verblijf langer dan 3 maanden). Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Kenia zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Kenia
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit is voor Kenia een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig is. Tevens is een visum vereist. U moet dit visum aanschaffen en betalen via de website: www.ecitizen.go.ke. Houdt u er rekening mee dat de aanvraag ongeveer 7 dagen in beslag neemt. Vraagt u uw visum daarom op tijd aan. De kosten bedragen USD 50 per persoon, te voldoen met uw creditcard. Het visum is bij aankomst in Kenia niet meer verkrijgbaar. Brengt u naast Kenia ook een bezoek Oeganda, dan is het raadzaam en voordeliger om een East African Tourist Visa aan te vragen. Dit kan tevens online via bovengenoemde website.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die geen Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Kleding

Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen maar voor de avonden is warmere kleding aan te raden. Met name in Nairobi en op de hoogvlaktes kan het 's avonds flink afkoelen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat, zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een warme trui/fleecevest en dichte schoenen zijn geen overbodige luxe. Een shirt met lange mouwen en een lange broek komen ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel. Tijdens het diner in restaurants/lodges kan worden volstaan met informele kleding.

Klimaat

Kenia heeft een aangenaam klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur rond de 21ºC - 24ºC ligt. Het kustgebied heeft daarentegen een tropisch klimaat en de temperatuur schommelt hier het hele jaar rond 30ºC. De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt echter per gebied en periode:

 • november - december:
  Deze maanden worden gekenmerkt door de ‘korte regens’. Soms start het korte regenseizoen al eind oktober. De regens hebben zelden effect op de kwaliteit van de safari. De prijzen voor safari’s liggen iets lager m.u.v. de kerstperiode.

 • januari - maart:
  Deze maanden worden kenmerkt door een goed en droog reisseizoen. Dagen zijn helder en zowel overdag als ’s nachts is het warm. In maart gaat de luchtvochtigheid langzamerhand omhoog en is de kans op regen groter. Dit zijn goede maanden voor het maken van safari’s.

 • april - mei:
  Dit zijn de natste maanden. De aanvang en lengte van het regenseizoen kan per jaar verschillen. Hevige regenval komt in deze periode vrijwel elke dag voor, maar het regent meestal niet de hele dag. Safari’s zijn nog steeds mogelijk en worden aanbevolen in een 4wd landcruiser. De prijzen voor safari’s liggen lager en in de parken is het een stuk rustiger. Fotograferen kan zeer goed, er is weinig stof in de lucht en het landschap is fris groen. De vegetatie is wel in volle bloei waardoor het spotten van wild is moeilijker kan zijn.

 • juni - oktober:
  Deze gehele periode is het aangenaam om op safari te gaan. Na het vallen van de regens is er in juni nog iets meer bewolking en liggen de temperaturen is lager. Ook in juli is het iets koeler, dit is echter ook de maand waarin de eerste kuddes gnoes kunnen arriveren in de Masai Mara. In Nairobi en de hooglanden kan het 's avonds koud zijn, vooral in juli en augustus. Augustus is de maand van de ‘great migration’. De vlaktes in de Masai Mara zijn vol met gnoes. In september en oktober is de lucht helder en is de kans op regen erg klein. In oktober gaat de migratie weer zuidwaarts naar de Serengeti in Tanzania.

Klik hier voor het actuele weer in Kenia
Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Kenia is Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi. Vanaf Amsterdam vertrekken er dagelijks rechtstreekse vluchten per lijndienst van KLM/Kenya Airways. Ook vertrek vanaf Brussel met Brussels Airlines is mogelijk. De hoofdstad van Kenia heeft een tweede luchthaven genaamd Nairobi Wilson Airport. Deze luchthaven wordt vooral gebruikt voor light aircrafts (fly-inn safari’s). Na Nairobi is Moi International Airport bij Mombasa de belangrijkste luchthaven van het land. Veel reizigers vertrekken na een safari en strandverlenging vanaf deze luchthaven (meestal via Nairobi).

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Kenia
Tijdsverschil

Het is in Kenia een uur later dan in Nederland. Wanneer wij wintertijd hebben is het tijdsverschil twee uur.

Voltage

Het voltage in Kenia is 220/240V. Wij raden u aan om een driepolige Engelse stekker mee te nemen. Het kan soms voorkomen dat de stroom meerdere keren per dag uitvalt. In sommige tented camps kan het voorkomen dat er op sommige momenten van de dag geen stroomvoorziening is. Meestal is dit op tijden waarop ook de gamedrives zijn.

Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Kenia

Reiservaringen
Kenia

 • “Het hoofddoel van de trip is wat ons betreft geslaagd!”

  lees meer
  -
  Familie Nieuwenhuis
 • “Fantastische reisorganisatie”

  lees meer
  -
  Roelof
 • “It was a wonderful honeymoon”

  lees meer
  -
  Paula & Nuno
 • “Goed geregeld!”

  lees meer
  -
  Familie Du Long

Tip: Ballonsafari in de Masai Mara of Serengeti

Maak een ballonsafari in de Masai Mara of Serengeti, zweef met een heteluchtballon over de immense savannevlakte op zoek naar het wild. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Magical Kenia