Menu

Duurzaam Laos

Laos is voor veel mensen één van de grootste onbekende bestemmingen in Zuidoost-Azië. Laos is een relatief arm land waar economisch gezien agricultuur de boventoon voert. Hoewel het land erg arm is en de bevolking veelal een inkomen heeft wat rond de armoedegrens ligt, heeft Laos erg weinig te maken met de gevolgen van armoede. Er zijn veel NGO’s (Non Government Organizations) aanwezig die zich richten op het sociaaleconomische welzijn van de Laotianen. Men leeft vooral in harmonie en weet het schitterende Laotiaanse landschap optimaal te benutten.  

Laos - Luang Prabang - zwaaien naar rijstwerkers Laos - Luang Prabang - lunch in het rijstveld Laos - Luang Prabang - mountainbiking

De flora en fauna zeer divers en Laos heeft zeer mooie, ongerepte natuur. Het land is rijk aan gebergten, meren, de Mekong rivier, en een enorme hoeveelheid wildlife, waarvan veel dier- en plantensoorten met uitsterven bedreigd worden. Het enorme aantal van 152 bedreigde diersoorten leeft in Laos. Bijna 2/3 deel van Laos is bebost. Het is daarom ook geen wonder dat veel projecten en instanties in Laos zich met natuurbescherming en bedreigde diersoorten bezig houden. 

De insteek van PANGEA Travel op het gebied van duurzaamheid in Laos is voornamelijk gericht op de culturele en de wildlife aspecten. Een groot deel van de bevolking heeft namelijk ook economisch baat bij de biodiversiteit die het land te bieden heeft.

De lokale bevolking begrijpt ook goed dat het een win-win situatie is als de natuur van het land goed beschermd blijft. Vandaar ook dat Laos één van de succesverhalen is als het aankomt op het ecotoerisme.

Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis?
In onze reizen naar Laos, waaronder ook de combinatiereizen met Cambodja, Thailand en Vietnam, verwijzen we graag naar de nationale parken en homestays in minder bekende delen van het land. Een dagtrip rondom Luang Prabang inclusief de Kuang Si watervallen kan met wat simpele aanpassingen een zeer leerzame dag worden.

Beginnend met een goed begeleide en informatieve rondleiding door het “Free the Bears” centrum, waar de Maleisische Zonnebeer opgevangen wordt, draagt bij aan het voortbestaan van deze bedreigde diersoort. Een stevige wandeling naar een deel van de waterval waar niet veel mensen komen geeft de mogelijkheid om van een picknick lunch te genieten die bereid is door een lokale familie.

Afsluitend een bezoek brengen aan de Buffalo Dairy farm klinkt misschien niet zo heel spannend, maar de activiteiten die men daar doet en hoe dat de omgeving helpt zijn niet alleen leuk en leerzaam, maar dragen ook heel erg veel bij aan het welzijn van de lokale boeren. 

Laos - Luang Prabang - Kuangsi waterval Laos - Luang Prabang - Free the BearsLaos - Luang Prabang - Buffalo farm

Dit is maar een voorbeeld van een simpele aanpassing in een ogenschijnlijk standaard dagprogramma. Maar het kan nog veel dieper gaan en uitgebreider. Onze natuurreis Laos zit boordevol activiteiten die bijdragen aan duurzaamheid.

U komt tijdens deze reis in contact met veel mensen en organisaties waarvan u weet dat ze gebaat zijn bij uw bezoek. Delen van een reis als deze kunnen tevens makkelijk ingebouwd worden in de meer standaard reizen voor Laos.

Door daar accommodaties bij te kiezen die met ons duurzaamheidslabel zijn voorzien, heeft u toch ineens een heel andere insteek van een reis te pakken. 

Kunt u een project bezoeken?
In Laos zijn veel projecten te bezoeken. De meest interessante projecten zijn de projecten met betrekking tot wildlife bescherming. Andere projecten die sociaal gezien veel interesse opwekken zijn de projecten die te maken hebben met de “Secret War”.

Veel mensen kennen de geschiedenis van Laos niet, wat het meest gebombardeerde land ter wereld is. In Phonsavan is het MAG (Mines Advisory Group) een zeer goed referentiepunt waar u de impact van de bombardementen uit de Vietnam oorlog kunt terugvinden.

Ook in Vientiane kunt u in combinatie met een bezoek aan het Boeddha Park ook het COPE (Cooperative Orthotic and Prosthetic Enterprise) centrum bezoeken. Zo draagt u bij aan het welzijn van een minderbedeelde bevolkingsgroep, leert u meer van de sociale projecten en krijgt u een kans om uw ervaringen te delen met de lokale bevolking.  

Laos - Luang Namtha - spelende kinderen homestay Laos - Bolaven Plateau - lokale lunch op de koffieplantage Laos - Champasak - in de rijstvelden

Er zijn in Laos een enorm aantal sociale ondernemingen te bezoeken die te maken hebben met afvalverwerking, trainen van minderbedeelde jonge vrouwen, of het behoud van flora en fauna. Maar u kunt ook projecten bezoeken met betrekking tot de Mekong rivier en de conservatie van de bedreigde diersoorten. De alternatieve methodes om te vissen zijn van grote interesse.

Hierin speelt de Mekong Discovery Trail een belangrijke rol. Dit project laat een route langs de Mekong zien met veel homestays en sociale projecten. Het begint in Pakse en gaat langs de Mekong naar het zuiden, de grens over naar Cambodja, waar de route nog 200km doorloopt langs de rivier.

Ook zijn er in Laos veel Khmer invloeden nog te bespeuren, met name in het zuiden. Daarvan is Vat Phou de meest prominente. Rondom Vat Phou zijn een aantal projecten opgestart om de lokale gemeenschap te helpen met het uitzetten en opstarten van toeristisch gerelateerde zaken.

Zo zijn er ecolodges in het gebied en heeft een creatieve lokale koffieboer zijn plantage opengesteld voor publiek en kunt u daar een homestay vinden en kamperen, jeep tours maken naar onbekende watervallen en met de lokale families eten om zo uw uitgaven direct de gemeenschap in te brengen. 

Vat Phou - tempel Champassak - Laos

Onze hotel partners in Laos
Hoewel vrijwel alle hotels zich houden aan een minimale standaard van duurzaamheid, springen een aantal er wel degelijk uit. Deze hebben wij voorzien van het PANGEA Travel duurzaamheidslogo. Hotels in Laos zijn vaak nieuw, omdat Laos natuurlijk ook een nieuwere bestemming is.

Omdat ze nieuw zijn, zijn veel hotels ook al eco-vriendelijk ingesteld. Veel hotels in Laos richten zich op “pro poor tourism”. Dit is een aanpak waarbij de minderbedeelde tak van de bevolking een goede training krijgt en onder goede voorwaarden de toeristische sector binnenkomt. Het Laos Nationaal Toeristisch Instituut (Lanith) speelt hierin een grote rol. Onze drie suggesties voor duurzame accommodaties in Laos houden we liever wat simpel. Hierbij hebben wij gekozen lettend op locatie en wat de accommodaties voor hun omgeving betekenen.  

The Boatlanding Guesthouse
Luang Namtha - Boat Landing Guesthouse - bungalowThe Boatlanding is een relatief simpele accommodatie aan de oevers van de Nam Tha River in Luang Namtha. Dit guesthouse is gedreven om zo ecologisch-vriendelijk mogelijk te zijn. Het guesthouse heeft mensen uit de directe omgeving in dienst en helpt ze met hun trainingen en school. Ze nemen voedsel en materialen af van de dorpelingen en zorgen er zo voor dat de gemeenschap meeprofiteert van de inkomsten die zij vergaren uit het toerisme. Naast dat The Boatlanding ook veel duurzame tours aanbiedt in het nabijgelegen Nam Ha National Park.

Zen Namkan Resort
Laos - Luang Prabang - kajakkenOp zo’n 30 minuten rijden van Luang Prabang ligt het Zen Namkhan Resort. Wat dit resort speciaal maakt op gebied van duurzaamheid zijn de eco-vriendelijke excursies die ze aanbieden. Daarnaast heeft het hotel zelf faciliteiten gecreëerd die zo min mogelijk negatieve impact hebben op de omgeving, zoals een natuurlijk zwembad. Het resort ligt midden in de bossen, wat een rustgevende werking heeft. 

Kingfisher Ecolodge 
vooraanzicht Kingfisher Ecolodge - Kingfisher Ecolodge - LaosDeze ecolodge ligt in het zuiden van Laos en wordt als de moeder van alle ecolodges in Laos gezien. De lodge is gelegen in het Xe Pian National protected forest. Het resort volgt de lokale architectuur en is gebouwd uit lokaal verworven materialen. Zonnepanelen verwarmen het water en verschillende andere initiatieven zorgen ervoor dat de impact op het milieu minimaal is. Er wordt geen plastic gebruikt in de lodge en gasten krijgen refill flessen aangeboden. Verder zorgt de lodge ervoor dat er constant mensen getraind worden uit de directe omgeving en gebruiken ze de groenten van de lokale boeren voor de voorbereiding van de maaltijden. Ook werken ze samen met de lokale mahouts en zorgen ervoor dat de olifanten niet belast worden met toeristische ritjes of zwaar werk op het platteland.