Menu

Laos

Landinformatie Laos

Afdingen

Op markten en bij souvenirwinkels in Laos is het gebruikelijk om af te dingen. Een handvat voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Het gaat er om dat zowel de verkoper als de koper, u, tevreden bent. Als u een bod gedaan heeft en de verkoper gaat ermee akkoord, dan moet u het ook echt kopen. Het is beledigend om dan alsnog weg te lopen. Probeer ook niet af te dingen op lage bedragen, zoals 1000 Kip. U wordt op deze manier niet serieus genomen. Supermarkten hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

Laos is een land dat door weinig toeristen bezocht wordt, al wordt het steeds populairder. Het wordt soms wel eens "het vergeten land van Zuidoost-Azië" genoemd. Toch is het zeker de moeite waard om dit land te bezoeken. Laos staat voor rust in een prachtige ongerepte omgeving van jungles, gebergten en de machtige Mekong rivier. De meeste toeristen komen enkel naar Laos voor een bezoek aan Luang Prabang en de hoofdstad Vientiane. U vindt hier met name veel Boeddhistische bezienswaardigheden (tempels). Toch is ook Zuid-Laos zeker een bezoek waard, dit gedeelte is nog amper ontdekt door het toerisme. U kunt hier nog kennis maken met het echte Laotiaanse leven en genieten van de indrukwekkende en rustgevende natuur.

Ambassade / Consulaten

In Laos vindt u geen Nederlandse Ambassade. U moet hiervoor naar Bangkok, het adres is: 15 Soi Tonson, Ploenchit Road Bangkok 10330 Tel: +66 (0)23 095 200

Bevolking

Laos is een divers land waar veel verschillende etnische groepen leven. In totaal leven er in Laos ongeveer 6 miljoen mensen en is het land dunbevolkt. Etnische groepen onderscheiden zich van elkaar d.m.v. kleding, gebruiken en rituelen. Er zijn vier hoofdgroepen: de Lao Loum, de Lao Thai, de Lao Thoeng en de Lao Soung. De meeste inwoners leven naar het Boeddhisme. Een kleiner gedeelte is protestant of katholiek.

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

Eten en drinken

In Laos wordt veel rijst gegeten, wat vaak ook de basis is voor andere gerechten. Noodles (met groente en vlees/vis) is ook een populair gerecht. Laotiaanse gerechten zijn een mengeling van de Thaise, Vietnamese, Indische en Franse keuken. Vandaar dat u in de meeste steden vaak een heerlijk baguette kunt bestellen of een goede maaltijdsalade. Een bekend alcoholisch drankje is de 'Lao Lao'; een soort rijst-whisky. Eten in Laos is niet duur. Voor een paar euro kunt u heerlijk en uitgebreid eten. In de grote steden vindt u ook internationale restaurants met Europese gerechten. Hier liggen de prijzen (iets) hoger. Zie het kopje 'Restaurants' voor leuke tips.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:
 • 01 januari - Nieuwjaarsdag
 • 02 januari - Nieuwjaarsvakantie
 • 08 maart - Dag van de Vrouwen
 • 13 t/m 15 april - Laotiaans Nieuw Jaar
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 04 mei - Visakhabousa Day
 • 03 juli - Boun Ok Phansa (Begin van de Buddha Lent)
 • 20 juli - Lao Women Union Establishment Day (vrouwen vakbonddag)
 • 09 oktober - Boat Racing festival (alleen in Vientiane)
 • 28 oktober - Boun Ok Phansa (Einde van de Buddha Lent)
 • 27 november- That Luang Festival
 • 02 december - Onafhankelijkheidsdag
 • 04 december - Onafhankelijkheidsdag vakantie
 • 31 december - Oudejaarsdag
Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.
Daarnaast kent Laos verschillende festivals, waarvoor ook geldt dat op deze dagen openbare voorzieningen mogelijk zijn gesloten.

Fooien

Het geven van fooien aan chauffeurs en gidsen in Laos is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) salaris en verbetert de levensstandaard. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Als richtlijn kunt u een fooi van LAK 263000-329000 per dag voor uw gids aanhouden (per 2 personen). Voor de chauffeur is dit ongeveer de helft. In restaurants wordt een fooi van 5-10% van de rekening verwacht. Kofferdragers en kamermeisjes kunt u een klein bedrag van LAK 21900-43900 geven. Voor tuktuk en cyclo rijders kunt u ongeveer LAK 43900 aanhouden. Uiteraard zijn deze bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten.

Geldzaken

De munteenheid van Laos is de Laotiaanse Kip. Daarnaast kunt u in Laos ook terecht met de US Dollar, de Euro en de Thaise Baht. In alle grote steden kunt u deze valuta omwisselen naar Kip. Betaalt u met andere valuta dan de Kip, dan is de wisselkoers meestal ongunstig (restaurants, winkeltjes, bezienswaardigheden, etc.). Het is dan ook raadzaam de Kip als betaalmiddel te gebruiken. Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Neemt u voor de zekerheid ook een bedrag in contanten mee.

 • Pinpas: in de grotere plaatsen zoals Luang Prabang, Vientiane, Vang Vieng en Pakse zijn pinautomaten (ATM’s) aanwezig. Met uw pinpas (met Maestro-logo) kunt u hier Laotiaanse Kips krijgen (max. 700.000 per transactie). Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: creditcards, zoals Visa en Mastercard, worden nog steeds niet overal in Laos geaccepteerd. U kunt hier meestal alleen in luxe hotels en de betere restaurants mee terecht. Zie voor meer details de websites: eurocard & visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 100.000 Kip was in juni 2024 ongeveer € 5,09.

Gezondheid

Voor reizen naar Laos wordt een aantal vaccinaties aangeraden zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer altijd ruim voor vertrek, minimaal zes weken voor vertrek, bij uw lokale GGD of huisarts naar de meest actuele adviezen en inreisregels. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam of KLM Health Services.
De opvattingen over hygiëne in Laos zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. Medische zorg is in Laos zeer beperkt aanwezig. Voor noodgevallen is er een kliniek, verbonden aan de Australische ambassade, in Vientiane. In alle andere gevallen bent u het beste af in Thailand waar de medische faciliteiten beter ontwikkeld zijn. Het is dan ook raadzaam om deze transportkosten bij de reisverzekering op te nemen.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Laos wordt u bijgestaan door gidsen. Zij zijn het aanspreekpunt tijdens uw reis. Elk gebied heeft zijn eigen gidsen waardoor u na een vlucht (of treinreis) een nieuwe gids ontmoet. Bij een aantal bezienswaardigheden is er naast de gids nog een lokale gids aanwezig die u informatie geeft. Vaak mogen alleen de lokale gidsen een rondleiding geven bij monumenten of bezienswaardigheden. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlenging (zie ‘fooien’). Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. In drukke tijden worden er soms extra gidsen ingehuurd. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening minder kan zijn dan u van ons mag verwachten. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Laos een paspoort vereist dat na aankomst in Laos nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens geldt er een visumplicht.

Bij aankomst in Laos kunt u dit ter plaatse kopen voor ca. USD 40 per persoon (contant), hier komt nog USD 1 aan administratiekosten bij. Indien u in het weekend of op een feestdag aankomt, wordt er vaak een (extra) toeslag van USD 1 berekend. Ook moet u twee recente pasfoto’s inleveren. Uw paspoort dient minimaal één lege pagina te hebben voor visa- en immigratiestempels. Ter plaatse vult u nog een ‘visa application form’ in. Houd rekening met een lange wachtrij. Het visum is 30 dagen geldig en kan eventueel ter plaatse verlengd worden.

Sinds 2019 is het ook mogelijk om van tevoren een e-visum aan te vragen. Het e-visum voor Laos is een interessant alternatief voor de ‘visa on arrival’ en wordt door ons geadviseerd. Het zorgt er o.a. voor dat u via een speciale rij bij de grensovergang(en) sneller het land binnen kunt reizen. U kunt het e-visum aanvragen via de website https://laoevisa.gov.la/. De kosten zijn ca. USD 50 per persoon (excl. bankkosten en evt. USD 1 extra bij aankomst op een weekend- of feestdag). U dient uw paspoort (waar u mee gaat reizen) en een pasfoto te uploaden. Na de aanvraag dient u binnen 60 dagen in Laos te arriveren. Doorgaans ontvangt u de ‘e-visa approval letter’ binnen 3 werkdagen per e-mail. U dient de ‘e-visa approval letter’ uit te printen en ter plaatse te laten zien bij het immigratiekantoor. Het e-visum is ook 30 dagen geldig.

U kunt (momenteel) met het e-visum Laos binnen reizen via de volgende plaatsen:
1) Wattay International Airport (Vientiane)
2) Lao-Thai Friendship Bridge I (Vientiane)
3) Luang Prabang International Airport (Luang Prabang)
4) Lao-Thai Friendship Bridge II (Savanakhet)
5) Pakse International Airport (Pakse)
6) Lao-Thai Friendship Bridge IV (Bokeo)
7) Boten International Checkpoint (Luang Namtha)
8) Boten Railway Station (Luang Namtha)

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 uur te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw kamer, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de bezetting.

Kleding

De beste kleding om naar Laos mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een kledingstuk met lange mouwen aanbevolen. Een (reis)paraplu is handig tijdens een onverwachte regenbui. Voor een bezoek aan een tempel is een lange broek of lange rok vereist. Schouders en knieën moeten bedekt zijn en vaak moet u uw schoenen uittrekken. Gaat u tijdens de reis een trekking maken? Dan zijn goede wandelschoenen en een lange broek noodzakelijk. Voor vertrek krijgt u hierover meer informatie.

Landschap

Het landschap in Laos is grotendeels heuvelachtig en de helft van het land is bedekt met bos. Hier en daar liggen vlakke gebieden en in het noorden vindt u een berglandschap. De Mekong rivier stroomt over een lengte van 1900km door vrijwel geheel Laos. Het hoogste punt is Phou Bia met een hoogte van 2817 meter.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek vanaf een Laotiaanse luchthaven betaalt u geen vertrekbelasting. Dit bedrag is reeds opgenomen in de prijs van uw vliegticket, zowel voor binnenlandse als internationale vluchten.

Luchthavens

De belangrijkste luchthavens van Laos zijn Luang Prabang en Vientiane; de grootste steden van Laos. Kleinere luchthavens vindt u in Pakse en Phonsavan. Geen van deze luchthavens zijn direct vanuit Europa bereikbaar. U dient over te stappen in, bijvoorbeeld, Bangkok.

Media

Buitenlandse kranten zijn moeilijk te verkrijgen. De beste Engelstalige krant van Laos is de “Laos Globe”.

Medicijnen

Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, raden wij u aan voldoende voorraad mee te nemen. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels opgestelde doktersverklaring bij u te hebben. Voor het samenstellen van uw reisapotheek verwijzen wij u naar de plaatselijke GGD of naar KLM Travelclinic.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • recente pasfoto’s (o.a. voor uw visum)
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • wc-papier voor in de toiletten onderweg en in restaurants
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Restaurants

Wie van lekker eten houdt, kan zijn of haar hart ophalen in Laos. Enkele persoonlijke suggesties in Luang Prabang zijn: - Un Petid Nid (98/5 Sakkarin Road); dit restaurant vindt u in een 150 jaar oud gebouw en het beschikt over een open keuken en heerlijke wijnen. Na het dineren kunt u relaxen in de grote buiten ruimte - L’Elephant (Ban Wat Nong); serveert Franse en lokale specialiteiten, door velen beschouwd als één van de beste restaurants van de stad - Tamarind (Koun Xoa Road); sfeervol restaurant nabij het water waar u een proeverij menu kunt bestellen van allerlei lokale lekkernijen

Souvenirs

Houtsnijwerken, textiel, zilver en traditionele doeken zijn populaire souvenirs.

Taal

De officiële taal van Laos is het Lao, dat verwantschappen toont met het Thai. In de meeste steden kunt u met Engels, en soms Frans, goed terecht.

Tijdsverschil

Het is in Laos tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 6 uur.

Uitgaan

Bars en andere uitgaansgelegenheden beperken zich tot de grotere steden.

Veiligheid

Laos is over het algemeen een veilig land te noemen. Wel dient u, net zoals in veel andere landen, altijd bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. Verder is het niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar Laos af te reizen. Aan de grens met Vietnam en bij de Vlakte der Kruiken (Plain of Jars) kunnen nog onontplofte explosieven en landmijnen liggen. Voor uw eigen veiligheid dient u hier op de bestaande paden te blijven.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

In Laos laat de kwaliteit van de wegen buiten de grote steden soms te wensen over. De belangrijkste plaatsen zijn per bus (eenvoudige trucks of comfortabele, airconditioned bussen) met elkaar verbonden. De ritten kunnen echter lang duren. Onze rondreizen worden per airconditioned auto/busje met chauffeur en Engels sprekende gids uitgevoerd. Het huren van een auto is in Laos verboden voor toeristen. In de steden kunt u zich per driewielige brommertaxi (tuktuks) laten vervoeren. Over de prijs zult u vooraf moeten onderhandelen.

Voltage

De netspanning in Laos is 220 volt. In de hotels kan het stekkertype nog wel eens verschillen waardoor het raadzaam is een universele adapter mee te nemen. U kunt deze het beste voor vertrek in Nederland kopen, bijvoorbeeld bij de ANWB. De meeste hotels in Laos beschikken over een eigen generator i.v.m. stroomuitval. Al komt dit tegenwoordig nog maar zelden voor.