Laos

Landinformatie Laos

Algemeen

Laos is een land dat door weinig toeristen bezocht wordt, al wordt het steeds populairder. Het wordt soms wel eens "het vergeten land van Zuidoost-Azië" genoemd. Toch is het zeker de moeite waard om dit land te bezoeken. Laos staat voor rust in een prachtige ongerepte omgeving van jungles, gebergten en de machtige Mekong rivier. De meeste toeristen komen enkel naar Laos voor een bezoek aan Luang Prabang en de hoofdstad Vientiane. U vindt hier met name veel Boeddhistische bezienswaardigheden (tempels). Toch is ook Zuid-Laos zeker een bezoek waard, dit gedeelte is nog amper ontdekt door het toerisme. U kunt hier nog kennis maken met het echte Laotiaanse leven en genieten van de indrukwekkende en rustgevende natuur.

Eten en drinken

In Laos wordt veel rijst gegeten, wat vaak ook de basis is voor andere gerechten. Noodles (met groente en vlees/vis) is ook een populair gerecht. Laotiaanse gerechten zijn een mengeling van de Thaise, Vietnamese, Indische en Franse keuken. Vandaar dat u in de meeste steden vaak een heerlijk baguette kunt bestellen of een goede maaltijdsalade. Een bekend alcoholisch drankje is de 'Lao Lao'; een soort rijst-whisky. Eten in Laos is niet duur. Voor een paar euro kunt u heerlijk en uitgebreid eten. In de grote steden vindt u ook internationale restaurants met Europese gerechten. Hier liggen de prijzen (iets) hoger. Zie het kopje 'Restaurants' voor leuke tips.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 8 maart - Internationale vrouwendag
 • 13 t/m 17 april - Laotiaans Nieuw Jaar
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 20 juli - Nationale Vrouwendag
 • 9 september - Rice Growing & Boat Racing Festival Luang Prabang
 • 25 oktober - Boat Racing Festival (verschillende plaatsen)
 • 20 november - Verjaardag van Profeet Mohammed
 • 22 november - That Luang Festival
 • 2 december - Lao Nationale Dag
 • 25 & 26 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudejaarsdag

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.
Daarnaast kent Laos verschillende festivals, waarvoor ook geldt dat op deze dagen openbare voorzieningen mogelijk zijn gesloten.

Geldzaken

De munteenheid van Laos is de Laotiaanse Kip. Daarnaast kunt u in Laos ook terecht met de US Dollar, de Euro en de Thaise Baht. In alle grote steden kunt u deze valuta omwisselen naar Kip. Betaalt u met andere valuta dan de Kip, dan is de wisselkoers meestal ongunstig (restaurants, winkeltjes, bezienswaardigheden, etc.). Het is dan ook raadzaam de Kip als betaalmiddel te gebruiken. Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Neemt u voor de zekerheid ook een bedrag in contanten mee.

 • Pinpas: in de grotere plaatsen zoals Luang Prabang, Vientiane, Vang Vieng en Pakse zijn pinautomaten (ATM’s) aanwezig. Met uw pinpas (met Cirrus-logo) kunt u hier Laotiaanse Kips krijgen (max. 700.000 per transactie). Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: creditcards, zoals Visa en Mastercard, worden nog steeds niet overal in Laos geaccepteerd. U kunt hier meestal alleen in luxe hotels en de betere restaurants mee terecht. Zie voor meer details de websites: eurocard & visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 100.000 Kip was in september 2018 ongeveer € 10,03.

Gezondheid

Voor reizen naar Laos wordt een aantal vaccinaties aangeraden zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Laos zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. Medische zorg is in Laos zeer beperkt aanwezig. Voor noodgevallen is er een kliniek, verbonden aan de Australische ambassade, in Vientiane. In alle andere gevallen bent u het beste af in Thailand waar de medische faciliteiten beter ontwikkeld zijn. Het is dan ook raadzaam om deze transportkosten bij de reisverzekering op te nemen.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Laos
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Laos een paspoort vereist dat na aankomst in Laos nog zes maanden geldig moet zijn. Kinderen tot 16 jaar mogen in het paspoort van hun ouders vermeld staan. Voor zowel volwassenen als kinderen is voor Laos een visum vereist. Bij aankomst in Laos kunt u dit ter plaatse kopen voor ca. USD 35 pp (contant). Indien u in het weekend of op een feestdag aankomt, wordt er vaak een toeslag van USD 1 pp berekend. Ook moet u één pasfoto inleveren. Het visum is 30 dagen geldig en kan eventueel ter plaatse verlengd worden.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

De beste kleding om naar Laos mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een kledingstuk met lange mouwen aanbevolen. Een (reis)paraplu is handig tijdens een onverwachte regenbui. Voor een bezoek aan een tempel is een lange broek of lange rok vereist. Schouders en knieën moeten bedekt zijn en vaak moet u uw schoenen uittrekken. Gaat u tijdens de reis een trekking maken? Dan zijn goede wandelschoenen en een lange broek noodzakelijk. Voor vertrek krijgt u hierover meer informatie.

Klimaat

Laos heeft een tropisch klimaat, dat in drie seizoenen verdeeld kan worden. De periode tussen maart en mei is heet en droog. De temperatuur overdag schommelt deze maanden rond de 34ºC. Tussen mei en oktober regeert de moesson. Het grootste deel van de dag is het in deze periode gewoonlijk zonnig, terwijl in de namiddag een kortstondige, heftige regenbui voor verfrissing zorgt. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden is zo'n 32ºC. Van november tot februari is het koeler met een gemiddelde temperatuur van 25ºC. U kunt Laos het hele jaar door bezoeken.

Klik hier voor het actuele weer in Laos
Luchthavens

De belangrijkste luchthavens van Laos zijn Luang Prabang en Vientiane; de grootste steden van Laos. Kleinere luchthavens vindt u in Pakse en Phonsavan. Geen van deze luchthavens zijn direct vanuit Europa bereikbaar. U dient over te stappen in, bijvoorbeeld, Bangkok.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Laos
Restaurants

Wie van lekker eten houdt, kan zijn of haar hart ophalen in Laos. Enkele persoonlijke suggesties in Luang Prabang zijn: - Un Petid Nid (98/5 Sakkarin Road); dit restaurant vindt u in een 150 jaar oud gebouw en het beschikt over een open keuken en heerlijke wijnen. Na het dineren kunt u relaxen in de grote buiten ruimte - L’Elephant (Ban Wat Nong); serveert Franse en lokale specialiteiten, door velen beschouwd als één van de beste restaurants van de stad - Tamarind (Koun Xoa Road); sfeervol restaurant nabij het water waar u een proeverij menu kunt bestellen van allerlei lokale lekkernijen

Tijdsverschil

Het is in Laos tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 6 uur.

Voltage

De netspanning in Laos is 220 volt. In de hotels kan het stekkertype nog wel eens verschillen waardoor het raadzaam is een universele adapter mee te nemen. U kunt deze het beste voor vertrek in Nederland kopen, bijvoorbeeld bij de ANWB. De meeste hotels in Laos beschikken over een eigen generator i.v.m. stroomuitval. Al komt dit tegenwoordig nog maar zelden voor.

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Laos

Reiservaringen
Laos

 • “Goede gidsen en prima hotels”

  lees meer
  -
  Joke en Hans
 • “[…] op verzoek wel eens van de gebaande paden afgeweken”

  lees meer
  -
  Jerica en René
 • “Onze reis naar Laos en Cambodja was geweldig”

  lees meer
  -
  Peter en Marieke
 • “Een onvergetelijke ervaring waar we met veel plezier aan terugdenken”

  lees meer
  -
  Edith en Vincent

Tip: Leuke restaurants in Luang Prabang

Luang Prabang is een van de meest charmante steden van Azië. Het voelt eigenlijk meer aan als een dorp, dat is namelijk de sfeer die er in de ontspannen stad hangt.

Beeld Luang Prabang

Het is hier alleen al een genot door de autovrije straten te slenteren en de avond af te sluiten als een echte Laotiaan: heerlijk niets doen aan de Mekong met een koude “Beerlao”. Lees verder>>