Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Madagaskar

Veelgestelde vragen Madagaskar

Is het geven van fooien gebruikelijk op Madagaskar?

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Let op: Op sommige routes is uw chauffeur tevens gids, op andere routes heeft u naast de chauffeur ook een gids. Fooien zijn een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. 
Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal houdt over het geven van fooien. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids.
Ter indicatie; een kruier op de luchthaven of een bellboy in het hotel is tevreden met ca. Ar 2000. In nationale parken, waar u een langere wandeling maakt met een gids(dag deel) bedraagt de indicatie ca. Ar 20.000 (Ar 5000 per uur). Wordt u vergezeld door een tracker dan bedraagt de indicatie ca. Ar. 10.000 tot 15.000. Voor uw gids adviseren wij een bedrag tussen de € 7 en € 10 per dag. Voor de chauffeur kunt u uitgaan van ca. € 5 - € 7 per dag. De fooi voor de chauffeur en gids kunnen in euro’s maar ook in ariary gegeven worden. Het is raadzaam om uw privé gids en chauffeur aan het einde van de reis een fooi te geven. Bij de receptie van een accommodatie is meestal wel een envelop verkrijgbaar. In lokale restaurants is 10% gebruikelijk. Maar natuurlijk gaat het erom dat u een goed gevoel heeft bij wat u geeft. In de meeste accommodaties is ook een tip box aanwezig voor het personeel, vaak bij de receptie of in het restaurant. Heeft u een aangenaam verblijf gehad dan kunt u hierin iets geld doen.terug naar veelgestelde vragen Madagaskar