Menu

Madagaskar

Landinformatie Madagaskar

Algemeen

Madagaskar (officieel: Frans: République de Madagascar) ligt 400 km ten oosten van Afrika's oostkust, langs de Straat van Mozambique. Madagaskar is het op drie na het grootste eiland ter wereld na Groenland, Nieuw Guinea en Borneo. De oppervlakte beslaat 587.041 km2 en Madagaskar is daarmee ongeveer net zo groot als Frankrijk en België samen. Van noord naar zuid is de grootste afstand 1580 km, en van oost naar west is de grootste afstand 579 km. Het hoogste punt van Madagaskar is de Maromokotro, 2876 meter hoog. Madagaskar wordt ook wel het "rode eiland" genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. Door de centrale bergrug die over het eiland loopt, kent Madagaskar een zeer afwisselend landschap. Elk soort landschap is te vinden van tropische regenwouden tot woestijn van hooglanden tot eilanden omringd door azuurblauwe zee.

Ambassade / Consulaten

Nederlands Consulaat in Madagaskar
Immeuble Galaxy, Entrée "A" - 3e etage
Andraharo, Antananarivo
Tel: +261 (0)20 236 8231

Communicatie

Post: Post kunt u versturen vanuit het hotel of bij postkantoren. De post kan echter lang onderweg zijn en een garantie dat het aankomt is er niet. Verstuur uw post altijd ‘by airmail’. Bellen: De meeste Nederlandse providers hebben een roaming-overeenkomst met Madagaskar. Dit betekent dat bijna alle mobiele telefoons er gebruikt kunnen worden. Kijk dit van te voren na (kijk voor meer informatie op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven). Let er wel op dat van Madagaskar naar Nederland bellen met uw mobiele telefoon zeer duur is. Een SMS sturen is veel voordeliger. Daarnaast zult u niet op alle plaatsen optimaal bereik hebben. Vanuit de meeste hotels is het ook mogelijk te bellen (en te faxen). Dit is echter weer duurder dan vanuit speciale telefoonwinkels of met een telefoonkaart te bellen. Voor het nummer dat u wilt bellen naar Nederland, dient u eerst 0031 te draaien en de 0 van het netnummer dient u weg te laten. Voor België is dit 0032. Internet: In de grote steden zijn internetcafés te vinden. Wifi is ook sterk in opkomst en in steeds meer hotels al aanwezig. Houdt u er wel rekening mee dat de internetverbindingen traag en nog niet erg betrouwbaar zijn.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
 • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

Eten en drinken

De keuken van Madagaskar bestaat voornamelijk uit rijst (vary). Dit wordt vaak samen geserveerd met stukjes vlees, vis en kip. Aan de kust kunt u goede visgerechten krijgen. Typisch Malagassische gerechten zijn romazava (groentestoofschotel met rundvlees) en ravitoto (varkensvlees met cassave). Daarnaast worden veel gerechten geserveerd met pikante groentecurry. In de grote internationale hotels worden vaak ook internationale gerechten geserveerd, vooral gebaseerd op de Franse keuken. Ook zebu-steaks zult u op bijna elke menukaart terugvinden. Voor de restaurants met een ‘à la carte menu’ kan een Frans woordenboek nuttig zijn. U zult op Madagaskar tevens vele soorten fruit tegenkomen; vooral bananen, lychees, mango’s, kokosnoten en citrusvruchten. Het meest populaire drankje in Madagaskar is Three Horse Beer. Daarnaast kunt u een Malagassische wijntje proberen, maar bij de meeste reizigers valt deze niet in de smaak. Frisdranken zijn tevens overal verkrijgbaar. Het ontbijt is in de meeste accommodaties eenvoudig en weinig gevarieerd. Een standaard ontbijt bestaat vaak uit koffie/thee, een fruitsapje, fruit (salade) en toast met jam en honing. Voor eieren en bacon geldt in veel hotels een kleine toeslag. Frisdrank kost ca. Ar 3000 voor een klein flesje (in duurdere hotels kan dit oplopen tot ca. Ar 5000). THB Beer kost ca. Ar 4000 (in duurdere hotels kan dit oplopen naar ca. Ar 6000). Cocktails zijn niet duur in Madagaskar, ca. Ar 5000 tot Ar 7000 per glas. Sterke dranken kosten tussen de Ar 5000 en Ar 8000 per glas. Lokale rum kost circa Ar 3000 – Ar 4000 per glas. De indicatiekosten voor lunch en diner bedragen: Starter ca. Ar. 9000, hoofdgerecht ca. Ar 16000 en desert ca. Ar 9000.

Veel accommodaties in afgelegen gebieden in Madagaskar zijn afhankelijk van een zorgvuldige planning van de levering van hun producten. Heeft u dieetwensen, informeer ons dan direct na reservering. Informeert u ons kort voor vertrek, dan is de kans kleiner dat accommodaties rekening kunnen houden met uw wensen. Houdt u er sowieso rekening mee dat halal, veganistisch of glutenvrije maaltijden op de meeste plekken niet verkrijgbaar zijn. Vegetarische gerechten hebben weinig variatie en bestaan meestal uit rijst en gekookte of gebakken groente. Sojaproducten zijn niet verkrijgbaar op de meeste plekken.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2020 zijn:
 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 8 maart - Internationale vrouwen dag
 • 29 maart - Dag van de Herdenkingen
 • 12 & 13 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 21 mei - Hemelvaart
 • 24 t/m 26 mei - Eid Al Fitr (Suikerfeest)
 • 31 mei & 1 juni - Pinksteren
 • 26 juni - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 15 augustus - Maria Hemelvaart
 • 1 november - Allerheiligen
 • 25 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Let op: Op sommige routes is uw chauffeur tevens gids, op andere routes heeft u naast de chauffeur ook een gids. Fooien zijn een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal houdt over het geven van fooien. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids. Ter indicatie; een kruier op de luchthaven of een bellboy in het hotel is tevreden met ca. Ar 2000. In nationale parken, waar u een langere wandeling maakt met een gids(dag deel) bedraagt de indicatie ca. Ar 20.000 (Ar 5000 per uur). Wordt u vergezeld door een tracker dan bedraagt de indicatie ca. Ar. 10.000 tot 15.000. Voor uw gids adviseren wij een bedrag tussen de € 7 en € 10 per dag. Voor de chauffeur kunt u uitgaan van ca. € 5 - € 7 per dag. De fooi voor de chauffeur en gids kunnen in euro’s maar ook in ariary gegeven worden. Het is raadzaam om uw privé gids en chauffeur aan het einde van de reis een fooi te geven. Bij de receptie van een accommodatie is meestal wel een envelop verkrijgbaar. In lokale restaurants is 10% gebruikelijk. Maar natuurlijk gaat het erom dat u een goed gevoel heeft bij wat u geeft. In de meeste accommodaties is ook een tip box aanwezig voor het personeel, vaak bij de receptie of in het restaurant. Heeft u een aangenaam verblijf gehad dan kunt u hierin iets geld doen.

Fotograferen

U mag in Madagaskar overal fotograferen en filmen. Wanneer u foto’s wilt maken van de lokale bevolking is het netjes dit vooraf te vragen. Vergeet in ieder geval niet om voldoende geheugensticks mee te nemen voor uw digitale camera!

Geldzaken

De munteenheid in Madagaskar is de Ariary. Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Wij adviseren u op reis te gaan met contanten in Euro's. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. Bij het wisselen van grotere bedragen dient u er rekening te houden dat u een flinke stapel geld ontvangt. Zorg er voor dat u dit op meerdere plekken kunt bewaren.

 • Pinpas: met een Nederlandse pinpas kunt u in Madagaskar niet terecht.
 • Creditcards: bij de banken in de grote steden op Madagaskar kunt u wel geld met een Visa Card of Master Card(met pincode) opnemen. Zie voor meer details de websites: eurocardvisa & BNI.
 • Met een Visa Card kunt u in de meeste banken terecht, een Master Card wordt bij banken in de grotere steden geaccepteerd. In sommige , met name luxure, accommodaties is het mogelijk om de betalen met een Visa Card. Hiervoor geldt wel een toeslag van een paar procent.
 • Belangrijk: bij het verlaten van Madagaskar kan worden gecontroleerd of men van de besteding van het gewisselde geld bewijzen kan overleggen, het is dus raadzaam om bonnetjes te bewaren. Gelukkig komen controles nog weinig voor.
 • Wisselkoers: de waarde van 10.000 Ariary was in maart 2020 ongeveer € 2.48.

Geneesmiddelen

Een kleine reisapotheek is tijdens dit soort reizen een "must". Aan te raden is even contact op te nemen met uw huisarts; deze kan behulpzaam zijn en de juiste keuze aangeven. Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels gestelde doktersverklaring bij u te hebben.

Gezondheid

Voor reizen naar Madagaskar wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen en u heeft een ‘Cholera not indicated’-verklaring nodig. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Madagaskar zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. We raden tevens aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Madagaskar reist u meestal met een Engelssprekende chauffeur (tevens gids). Dit is van toepassing op de hoofdroute van Antananarivo naar Tulear of v.v. Ook tijdens de rit van Tulear naar Tamatave wordt u begeleid door één persoon. Hij is het aanspreekpunt tijdens uw reis. Reist u naar het noorden en/of westen van Madagaskar, dan heeft u naast een chauffeur ook een Engelssprekende gids. De chauffeur spreekt in deze delen van Madagaskar namelijk geen Engels. Elk gebied heeft zijn eigen gidsen waardoor u na een vlucht (of treinreis) een nieuwe chauffeur/gids ontmoet. Bij een aantal bezienswaardigheden en de meeste natuurparken is het verplicht om ter plaatse met een lokale gids op pad te gaan. Vaak mogen alleen de lokale gidsen een rondleiding geven bij monumenten of bezienswaardigheden. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlenging (zie ‘fooien’). Houdt u er wel rekening mee dat lokale gidsen soms gebrekkig Engels spreken, al doen ze erg hun best. Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. In drukke tijden worden er soms extra gidsen ingehuurd. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening minder kan zijn dan u van ons mag verwachten. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Madagaskar een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum verplicht. Dit visum kost € 30 per persoon. Het visum is bij aankomst op de luchthaven aan te schaffen. U heeft geen pasfoto's nodig. In het vliegtuig naar Madagaskar ontvangt u een arrivalcard en een formulier voor douaneformaliteiten. Let op: U dient bij aankomst ook uw retourticket te tonen (kopie Viewtrip). De visumverstrekking kan soms lang duren en in onze niet efficiënt verlopen. Om de wachttijd te beperken kunt u het beste een stoelreservering voorin het vliegtuig maken.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 uur te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Door de temperatuurverschillen is het raadzaam om per periode en plaats uw kledingkeuze te bepalen. In de hooglanden en in het zuiden kan het ’s nachts erg koud zijn tussen mei en september. Denkt u aan een dikke trui of vest. In het grootste gedeelte van Madagaskar is het tussen oktober en maart erg warm. Luchtige kleding en een pet zijn dan zeer nuttig. Gedurende het hele jaar kan het (vooral tijdens de bezoeken aan de regenwouden) af en toe flink regenen, zodat het aan te raden is om regenkleding mee te nemen. Voor de avonduren kunt u een shirt of blouse met lange mouwen meenemen. Dit zorgt tevens voor bescherming tegen muskieten. Voor reizen met (veel) wandelmogelijkheden zijn schoenen met een goed profiel en enkelsteun noodzakelijk.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek uit Madagaskar hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Madagaskar is Antananarivo wat tevens de hoofdstad van het land is. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Deze zijn altijd bereikbaar via Antananarivo. Denk hierbij aan Tulear, Morondava, Fort Dauphin, Diego Suarez, Nosy Be en Ile St. Marie.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • recente pasfoto’s
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • wc-papier voor in de toiletten onderweg en in restaurants
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet) en after-bite
 • backpack/rugzak/roltas i.p.v. koffer. Dit is makkelijker in gebruik tijdens de reis
 • zaklamp, met name nodig voor eventuele night walks in bijvoorbeeld Andasibe. Wanneer u in het donker terug loopt naar de kamer vanuit het restaurant, kan een zaklamp ook van pas komen.
 • backpack/rugzak/roltas i.p.v. koffer. Dit is makkelijker in gebruik tijdens de reis
 • goede wandelschoenen zijn essentieel voor het maken van trekkingen in nationale parken
 • een poncho, met name in de regenwouden is de kans op regen groter
 • verrekijker

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Taal

De officiële taal van het land is het Malagasy. Deze taal stamt af van de eerste inwoners van het eiland die uit het huidige Indonesië en Maleisië kwamen. Ondanks de grootte van het eiland wordt er dus maar één taal gesproken. Elk van de 18 stammen hebben zo wel weer hun eigen dialect en woorden. De belangrijkste omgangstaal is het Hova, dat door de Merina, de grootste bevolkingsgroep, wordt gesproken. Het Malagassische alfabet bestaat uit 21 letters. De C, Q, U, W en X komen niet voor in het alfabet. De tweede taal van het land is het Frans. Hier kunt u op veel toeristische plekken goed mee communiceren. Het Engels wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Het grootste deel van de bevolking spreekt het echter niet. Boekt u een reis bij PANGEA Travel dan zorgen wij altijd standaard voor een Engelssprekende gids. Bij alle nationale parken en reservaten zijn er verder Engelssprekende gidsen aanwezig. Is dit niet het geval dan kan uw gids altijd dienst doen als tolk. Het personeel in veel hotels spreekt echter nog geen of zeer beperkt Engels. Ook menukaarten zijn op sommige locaties nog in het Frans. Wanneer u een beetje Frans spreekt, zal dit u zeker helpen tijdens uw rondreis.

Tijdsverschil

Het is in Madagaskar tijdens onze wintertijd twee uur later dan in Nederland en wanneer wij zomertijd hebben een uur.

Veiligheid

Over het algemeen kun je zeggen dat Madagaskar een veilig land is voor toeristen. Toch heerst er op veel plekken armoede en in grote steden als Antananarivo is er veel criminaliteit. U zult hier tevens veel bedelaars tegenkomen. Houdt u rekening met de volgende zaken: Loop na zonsondergang niet alleen over straat. Voor een bezoek aan een restaurant in Antananarivo raden wij dan ook het gebruik van een taxi aan. Draag geen kostbare sieraden en let goed op uw eigendommen. Laat waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze in een tasje onder uw kleding. Wees alert bij het pinnen en wisselen van geld en transacties met uw creditcard.

Verlies en diefstal

Het is niet prettig als u uw paspoort, geld of geldswaardige papieren zoals reis- of traveller's cheques, verliest. Bewaar uw belangrijke documenten daarom waar mogelijk in een kluisje (safety deposit-box). Deze zijn in de meeste hotels beschikbaar. Neem uw paspoort alleen mee uit het hotel indien het werkelijk noodzakelijk is en neem niet meer geld mee dan nodig is. Wanneer in een hotel iets van u gestolen wordt, waarschuw dan de hotel (duty)manager en/of de "hotel security" (veiligheidsdienst). Als u met de afhandeling niet tevreden bent, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten het hotel iets van u wordt gestolen dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen waarin de politie uw aangifte bevestigt. Met de verklaring kunt u zich bij terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Indien u uw paspoort verliest of dit gestolen wordt, dient u eveneens bovengenoemde handelingen te verrichten. Met de politieverklaring gaat u vervolgens naar de dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade of het dichtstbijzijnde Consulaat. Hier krijgt (lees: koopt) u een pasje voor de rest van de reis of (indien u nog enige tijd in het land van bestemming blijft) een nieuw paspoort.

Voltage

Het voltage in Madagaskar is 220V. Men gebruikt stopcontacten van het Europese type dus een internationale adapter is niet nodig.