Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Noord-Madagaskar & Nosy Komba

Wilt u voor de tweede keer naar Madagaskar reizen? Of wilt u afwijken van de RN7 (de hoofdroute van Antananarivo naar Tulear)? Dan is onze rondreis Noord-Madagaskar & Nosy Komba een interessante rondreis. Start met een bezoek met een bezoek aan Andasibe waar u tijdens een trekking op zoek gaat naar verschillende soorten lemuren en kameleons. Hierna gaat u aan boord van de binnenlandse vluchten naar Diego Suarez in het noorden. Hier mag een trekking in het Amber National Park en Ankarana niet ontbreken. Bezoekt onder andere de prachtig geërodeerde rode rotsformaties en de kalkstenen rotspunten. De reis wordt ontspannen afgesloten op het tropische Nosy Komba.

Noot: Deze reis organiseren we van april t/m oktober.

Reisduur: 16 dagen

Antananarivo - Andasibe - Diego Suarez - Joffreville - Amber National Park - Ankarana National Park - Nosy Komba - Antananarivo

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Noord-Madagaskar & Nosy Komba inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Deze reis is te reserveren voor vertrek tussen april en oktober
 • U reist met een chauffeur én Engelstalige gids tijdens deze reis, aangezien in het noorden van Madagskar vrijwel alleen Frans wordt gesproken (ook door de chauffeur)
 • Een bezoek aan Amber Mountain National Park in het noorden is in de reis inbegrepen, één van de wat meer ongerepte en niet veel bezochte regenwouden in Madagaskar.
 • U eindigt uw reis op het idyllische Nosy Komba
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Nosy Be strand - Nosy Be - Madagaskar - foto: archief
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Antananarivo
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven volgen de grensformaliteiten en kunt u het visum tegen betaling aanschaffen. Nadat u de bagage heeft opgehaald, wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging die u vervolgens naar uw accommodatie brengt voor de eerste overnachting.
Dag 2 Antananarivo - Andasibe
De reis gaat in oostelijke richting over de RN2 naar het dorp Andasibe. De weg er naar toe kan druk zijn met vrachtverkeer, dit is namelijk de verbindingsweg tussen de hoofdstad en de havenstad Toamasina. Onderweg kunt u in overleg een korte stop maken bij Peyrieras, een kleine zoo. Een goede gelegenheid om vlinders, kameleons, kikker en reptielen te fotograferen. Dieren die u anders zelden van zo dichtbij kunt spotten. Maar de dieren leven wel in gevangenschap, dus u kunt zelf een afweging maken. Na aankomst wordt u naar uw accommodatie gebracht waar u de komende nachten verblijft. Na zonsondergang maakt u een nachtelijke wandeling. Neem uw zaklamp mee, want daarmee kunt u verschillende dieren spotten die in het donker actief zijn zoals kikkers, kameleons en zelfs maki’s die dan actief zijn. Maar zelfs de geluiden van het tropische regenwoud zorgen al voor een unieke ervaring. 
Dag 3 Andasibe
Met een beetje geluk wordt u wakker van de karakteristieke roep van de indri. Deze maki, die door de lokale bevolking 'Babakoto' wordt genoemd, is de grootste van alle makisoorten. Na het ontbijt in de accommodatie is het tijd om het Analamazaotra National Park, beter bekend onder de Franse naam Perinet, te verkennen. Vanaf de ingang starten twee deels overlappende wandelroutes waarvan de langste 4,5 km is en u ongeveer drie uur in het park blijft. Naast de indri leven er nog 13 makisoorten, kameleons, bladstaartgekko’s, kikkers en veel vogels in het park. Het tropische regenwoud heeft uiteraard een rijke flora waaronder verschillende soorten varens, lianen, palmbomen en orchideeën. De orchideeën bloeien vanaf september tot en met januari. Na de lunch in de accommodatie bezoekt u in de namiddag het Voimma reservaat, een klein parkje dat gerund wordt door de lokale bevolking. Ook in dit park maakt u wandeling met een gids en geniet u van de planten en dieren die er leven. 
Dag 4 Andasibe
Het minder bezochte Mantadia National Park staat vandaag op het programma. Dit park ligt ongeveer twintig kilometer ten noorden van het Perinet National Park en is een stuk groter en ruiger. De weg er naar toe gaat over een slechte hobbelige weg, vanuit Andasibe meer dan een uur rijden. Mantadia bevindt zich op een hoogte tussen de 800 en 1260 meter. Door dit hoogteverschil is de flora en fauna erg verschillend. De paden zijn minder goed toegankelijk en vaak vrij steil maar de beloning is er zeker niet minder om. Prachtige uitzichten en dieren die zelden worden gezien in andere parken. Voor de ware natuurliefhebber is dit park dus een must. Samen met uw lokale gids kunt u bepalen welke route het beste bij u past. Er is keuze uit verschillende circuits waarvan de gemiddelde duur twee tot vier uur is. Tijdens de wandeling ziet u vaak indri’s, orchideeën, vogels een natural pool u kunt naar een heilige waterval lopen. Paden zijn vaak nat, dus goede wandelschoenen zijn essentieel. Eenmaal terug in Andasibe brengt u nog een bezoek aan Lemur Island. Op dit kleine eilandje leven verschillende soorten tamme lemuren die u van dichtbij kunt zien en fotograferen. Soorten die u er kan zien zijn de bonte maki, de diadeemsifaka, gouden halfmaki, bruine maki en de ringstaartmaki. 
Dag 5 Andasibe - Antananarivo
Na het ontbijt gaat de rit terug naar de hoofdstad. In de namiddag maakt u, samen met een gids, een twee uur durende historische wandeling door het oude deel van de hoofdstad. Tana, zoals de stad meestal wordt genoemd, heeft veel smalle, hobbelige straatjes die de bezoeker door het heuvelachtige centrum leiden. 
Dag 6 Antananarivo - Antsiranana - Joffreville
Op tijd wordt u naar de luchthaven van Antananarivo gebracht waar u incheckt voor binnenlandse vlucht naar Diego Suarez/Antsiranana. Diego Suarez (ook bekend onder de naam Antsiranana) is een van de belangrijkste steden in het noorden van het land. Na aankomst rijdt u naar Les Trois Baies. De drie turquoise baaien, met witte zandstranden, zorgen voor prachtige plaatjes. Op 45 minuten rijden van Diego Suarez/Antsiranana ligt het kleine bergdorpje Joffreville waar we een accommodatie voor u reserveren. Door de hoge ligging op 635 meter en het koele bergklimaat, kan het hier flink afkoelen. Als de tijd het toelaat, dan is het leuk om in de namiddag een wandelingetje door het dorp te maken. 
Dag 7 Joffreville/Amber Mountain National Park
Een bezoek aan het Amber National Park staat de gehele dag op het programma. Het park ligt op een hoogte tussen de 850 en 1475 meter, vanuit Joffreville is het dan ook een korte rit bergopwaarts. Het park herbergt een grote biodiversiteit vanwege de hevige regenval, hoogteverschillen en het koele klimaat. Door de weelderige vegetatie baant het water zich een weg naar beneden via bergstroompjes en watervallen. De natuurlijke poelen en emerald groene kratermeren worden omringd door groene kliffen, bedekt met varens en orchideeën. Samen met een lokale gids volgt u vandaag een van de trails in het park. Kies voor een van de kortere wandelingen naar een heilige waterval of het kratermeer Lac de la Coupe Verte. De kortere trails geven u meer tijd om op zoek te gaan naar kleinere diersoorten. Bij de langere trails geniet u juist weer meer van prachtige uitzichtingen. Wellicht ziet u de Sandford's brown lemur, de Crowned lemur of met heel veel geluk een fossa. Kijk ook uit naar een van de 14 soorten kameleons waarvan er 9 alleen in dit park voorkomen. De Boettgers kameleon, Brookesia en de Amber Mountain kameleon zijn bekende soorten, maar geniet zeker ook van verschillende soorten reptielen, amfibieën, vlinders en vogels. In de omgeving van Amber mag een avondwandeling niet ontbreken. Na het diner gaat u er nog even op uit om dieren te spotten die dan actief zijn. 
Dag 8 Joffreville - Red Tsingy - Ankarana East
Vandaag staat er een langere reisdag op het programma omdat de wegen niet zo goed zijn. Onderweg vormen de Tsingy Rouge de perfecte tussenstop. Hiervoor moet u 20 kilometer van de RN6 afwijken en gaat de rit over een zandweg, met soms fraaie uitzichten op de oceaan, naar het park. In het Red Tsingy reservaat kunt u een trail volgen langs het ravijn en genieten van de steeds groter wordende sculpturen. De rode tsingy zijn eigenlijk opgedroogde modderstromen van rood zand (dus geen kalksteen) die zich door erosie gevormd hebben tot prachtige formaties. De tsingy met daaromheen groene bossen en bergen geven prachtige foto’s. Na het bezoek reist u verder naar het Ankarana National Park wat nog nog ongeveer 45 kilometer rijden is. 
Dag 9 Ankarana/east - Ankarana/west
Voordat u vertrekt naar het westelijke deel van park, bezoekt u eerst het oostelijk deel. De Petit Tsingy zijn het ‘kleine zusje’ van de Tsingy de Bemaraha in het westen van Madagaskar. Een bezoek is zeker niet minder indrukwekkend. Het Ankarana National Park is dus bekend om de Tsingy. Deze kalkstenen rotsformaties, ontstaan door jaren van erosie, hebben spitse en scherpe formaties aangenomen. Daarnaast herbergt het nationale park een stelsel van diepe grotten en ondergrondse rivieren, waarvan sommige zelfs het leefgebied zijn van krokodillen! Al wandelend door het bos, langs grotten en de rivierbedding doemen de rotsen langzamerhand op. De grijze rotsen steken af bij de weelderige groene vegetatie. U klimt over de rosten en steekt middels een loopbrug een kloof over. Ankarana heeft volgens kenners de grootste dichtheid aan primaten ter wereld. In het park leven 11 soorten, waaronder de crowned lemur, perrier's black lemur en de northern sportive lemur. Daarnaast leven er bijna honderd soorten vogels, 44 reptielsoorten en verschillende amfibieën en vleermuizen. Tijdens uw bezoek zult u dan ook bijna zeker verschillende dieren zien. Na de wandeling gaat de reis dwars door de wildernis naar het westelijke deel van het park waar u overnacht.
Dag 10 Ankarana National Park/west
Een volle dag om te genieten van dit deel van Ankarana en de omgeving van de lodge. U maakt een wandeling van ongeveer drie uur naar de Iharana Tsingy die vanuit het camp start. Via een pad, deels met ladders en hangbruggen komt u langs twee fraaie uitzichtpunten en een grot. Onderweg ziet u verschillende soorten lemuren, vlinders en reptielen. Na de wandeling kunt u even ontspannen tijdens een boottochtje op het meer. In een traditionele boot vaart u langs de oever en geniet van het uitbundige vogelleven. Aan het einde van de dag, als de zon langzaam ondergaat, maakt u een wandeling naar het Ambatomiloloha’s panoramic viewpoint. Vanaf dit punt heeft u een fantastisch uitzicht over de rotsen. Hier kan de dag, en uw bezoek aan Ankarana, worden afgesloten met een sundowner. Optioneel kan er in de avond, onder leiding van een gids, nog een nachtwandeling worden gemaak. 
Dag 11 Ankarana - Ankify - Nosy Komba
U wordt naar de haven van Ankify gebracht voor de ferry overtocht naar Nosy Komba. De rit gaat eerst via Ambanja naar de Millot plantage. Op deze plantage worden verschillende soorten gewassen verbouwd van peper, vanille en cacao tot geurige planten die gebruikt worden voor parfum. Na de boottocht en aankomst bij uw accommodatie kunt u heerlijk genieten van zon, zee en strand. Nosy Komba is een klein vulkanisch eilandje dat wordt omgeven door rotsen. Het eiland, met een diameter van acht kilometer, heeft prachtige zandstrandjes, heuvels met tropische bossen en kleine vissersdorpjes. Het hoogste punt is de niet actieve vulkaan Antaninaomby met een hoogte van 622 meter.
Dag 12 Nosy Komba
Dag ter vrije besteding. Naast heerlijk genieten van de rust, kunt u ook deelnemen aan een van de vele excursies. Wij raden u zeker aan om een excursie te maken naar het naastgelegen eilandje Nosy Tanikely, de snorkelmogelijkheden zijn hier ronduit spectaculair. In het marine park kunt u er snorkelen met zeeschildpadden. Op dit onbewoonde eilandje kunt u een korte wandeling maken en de vuurtoren bezoeken voor een mooi uitzicht. In de tropische bossen zijn lemuren te zien. Een bezoekje wordt vaak gecombineerd met een traditionele lunch en er is tijd om te omspannen op het prachtige zandstrand.
Dag 13 Nosy Komba
Dag ter vrije besteding. Nosy Komba staat ook wel bekend als het eiland van de lemuren. Bij het dorpje Ampangorinana kunt u een bezoek brengen aan het Black Lemur Sanctuary, waar u van dichtbij de dieren kunt fotograferen. In het dorpje vindt u een aantal restaurantjes aan het strand waar u een lekkere caparinha kunt drinken. Dit is ook een goed moment voor het kopen van lokaal gemaakte souvenirs, vooral de tafelkleden zijn prachtig. Interessant is ook een bezoek aan Lokobe Reserve op Nosy Be, ongeveer twintig minuten varen van Nosy Komba. In dit stukje endemische bos, met de 455 meter hoge Mont Lokobe op de achtergrond, kunt u een nature walk maken met een gids. Er leven zwarte maki’s, pygmee ijsvogels, uilen en zelfs panterkameleons.
Dag 14 Nosy Komba
Vraag bij uw accommodatie naar de mogelijkheden voor het organiseren van snorkel- en of duiktrips. Het spotten van dolfijnen is het hele jaar door mogelijk. Tussen augustus en november zijn er boottochten te reserveren om bultrugwalvissen voor de kust te spotten. Vanaf oktober tot en met december zijn er zelfs mogelijkheden om te snorkelen met walvishaaien.
Dag 15 Nosy Komba - Nosy Be - Antananarivo
Op tijd voor uw vlucht wordt u naar de luchthaven van Nosy Be gebracht voor de binnenlandse vlucht terug naar Antananarivo. Na aankomst verzorgen we de transfer naar het hotel waar u een overnachting heeft.
Dag 16 Antananarivo - (vliegreis op eigen gelegenheid)
Omdat de meeste vluchten pas laat vertrekken, reserveren wij een dagkamer voor u waar u kunt ontspannen in afwachting van de internationale vlucht. Op tijd wordt u terug naar de luchthaven gebracht. Hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • lokale vliegreis Antananarivo - Diego Suarez & Nosy Be - Antananarivo
 • luchthavenbelasting en heffingen
 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per 4WD:
  - van dag 1 t/m dag 5, Engelssprekende chauffeur is tevens gids
  - van dag 6 t/m dag 11, chauffeur +  Engelssprekende gids
 • boottransfer Ankify - Nosy Komba - Nosy Be
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • entree- en gidsgelden voor de nationale parken en private reserves
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • boekingskosten: € 25 per boeking
 • bijdrage SGR: € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (onze reisspecialist adviseert u over de mogelijkheden)
 • visumkosten Madagaskar, € 35/$ 37 per persoon (verkrijgbaar bij aankomst)
 • vervoer op de dagen ter vrije besteding (zonder excursies)
 • optionele excursies en entreegelden
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 3.750 - € 4.000

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Relais des Plateaux - Antananarivo
Dit hotel ligt op 10 minuten van het vliegveld, waardoor het perfect gelegen is om hier uw reis te beginnen of te eindigen. Het hotel bestaat uit verschillende nette maar eenvoudige kamers die verdeeld zijn over verschillende gebouwen. Het hotel heeft kamers die geschikt zijn voor families, maar ook tweepersoonskamers en luxe kamers zijn hier te vinden. De kamers beschikken allemaal over een ruime kamer en een badkamer met douche, dubbele wastafel en een apart toilet. Om heerlijk te ontspannen tijdens uw verblijf brengt u een bezoekje aan het zwembad, waar het water het hele jaar door zo’n 27°C graden is. Relais des Plateaux beschikt over een modern restaurant waar u voor een fijne prijs kunt dineren.

Vakona Forest Lodge - Andasibe
In het oosten van het eiland bevindt zich in een regenwoud een van de beste accommodaties van Madagaskar. Deze complete lodge beschikt over enorm veel faciliteiten, allen van goede kwaliteit. Wat dacht u van een eigen dierentuin, krokodillenfokkerij en lemuren opvangcentrum. Naast de dieren is er een groot zwembad, tennis & squashbaan, manege en speeltuin. En hoeveel accommodaties kent u met een eigen meer! Vanuit het hoofdgebouw heeft u een prachtig uitzicht over dit meer. De lodge is gelegen in een eigen privé reservaat dat grenst aan het nationale park waardoor dieren uit dit park ook in het reservaat te vinden is. Bent u een gast van de lodge dan kunt u onder leiding van een gids op uw gemak op zoek naar het wild in het reservaat. Als u na dit alles nog tijd heeft om naar uw kamer te gaan, zult u hier een aangenaam ingerichte bungalow vinden. U heeft een eigen badkamer en vanaf uw eigen veranda heeft u een prachtig uitzicht op de omliggende jungle.

Nature Lodge - Amber Mountain National Park
In het charmante dorpje Joffreville ligt Nature Lodge, de ideale uitvalsbasis om het Amber Mountain National Park te verkennen. De 12 comfortabele bungalows van Nature Lodge liggen in een tropische tuin en zijn gemaakt van natuurlijke materialen. De bungalows beschikken over een eigen badkamer, ventilator en een muggennet. Vanaf uw veranda heeft u een spectaculair uitzicht over de baaien en de bergen. In het sfeervolle restaurant worden de gerechten bereid met verse ingrediënten, zoals kokos, vis en zeevruchten. Probeer ook eens de lokale specialiteiten van Madagaskar. Aan het eind van de dag kunt u in de gezellige bar een exotische cocktail proeven of genieten van de prachtige zonsondergang op het terras.

Ankarana Lodge - Ankarana National Park
Vlakbij Mahamasina en de oostelijke ingang van het Ankarana National Park ligt de Ankarana Lodge. U verblijft er in een van de eenvoudige maar comfortabele bungalows. Gasten van de lodge kunnen een bezoek brengen aan het eigen naastgelegen privépark ‘Gondwana’. Hier kunt u een wandeling maken tussen de rotsen en met geluk lemurs of kameleons spotten. Indien de tijd het toelaat kan er even gezwommen worden in het fraaie zwembad of kunt u een drankje doen in de bar. Vanwege de geïsoleerde ligging is er een beperkt aanbod van gerechten verkrijgbaar in het restaurant, maar de kwaliteit is zeker goed! 

Iharana Bush Camp - Ankarana National Park
Het fair trade Iharana Bush Camp ligt direct aan een meer en biedt uitzicht op de excentrieke Tsingy rotsen. Op korte afstand vindt u de Mahavavy River. Tijdens een verblijf in het Iharana Bush Camp bent u één met de natuur; ver weg van televisies, airconditioning en telefoons. Er wordt gestreefd naar een vermindering van de impact op de natuur. Op het gebied comfort zijn daarentegen geen concessies gedaan. De 16 cabanas bevinden zich midden in de natuur en zijn geïnspireerd door de traditionele Malagassische lodge met okerkleurige muren en een Satrana dak met scheidingswanden gemaakt van planten, hout, wortels, klimplanten en riet. Elke cabana is uitgerust met een eigen badkamer voorzien van warm en koud water en de gebruikelijke items. Warm water en licht verkrijgt u door middel van zonnepanelen en uw camera of telefoon kunt u in het kantoor opladen. De cabanas worden omringd door mangobomen en vier kamers beschikken bovendien over een privébalkon aan de voet van de Tsingy. Neem plaats in het restaurant en geniet hier van heerlijke Europese maaltijden met een exotische touch. De maaltijden zijn vers, vol van kleur en de ingrediënten zijn van lokale komaf. Of nuttig een vers vruchtensapje of home-made cocktails. De keus is aan u.

Jardin Vanille - Nosy Komba
Aan de zuidwestkust van het eiland Nosy Komba ligt de prachtige eco lodge Jardin Vanille. Een perfecte plek om even helemaal tot rust te komen. Het complex is opgezet als een klein dorp en is gelegen tegen een heuvel waardoor u een fantastisch uitzicht heeft over de zee. U kunt tijdens uw verblijf gebruik maken van de bar en het restaurant waarover de lodge beschikt. Een zwembad is niet aanwezig, maar het strand is dichtbij. Er is een keuze uit twee verschillende kamertypes. Zo kunt u terecht in één van de lodges. Wilt u meer luxe en comfort? Kies dan voor een Tsaramanga Suite.

Au Bois Vert - Antananarivo
Op 10 minuten rijden van de luchthaven van Antananarivo vindt u Au Bois Vert. Deze lodge ligt in een bosrijke omgeving, waar u veel vogels en kameleons tegenkomt. Na een drukke dag komt u volledig tot rust in het zwembad. In het midden van het park vindt u het restaurant, waar u keuze heeft uit heerlijke gerechten. Probeer eens de gerechten ‘a la plancha’, de specialiteit van Au Bois Vert. Deze gerechten worden op de grill gebakken. De ruime ingerichte kamers zijn gebouwd van natuurlijke materialen en worden gekenmerkt door koloniale elementen. De kamers beschikken onder andere over air conditionering en een flat screen TV.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »